Wellicht vraagt u zich af waarom u een vijver moet opstarten ? De reden daarvoor is vrij eenvoudig te beantwoorden. Om een goed biologisch evenwicht te krijgen in de vijver is het noodzakelijk om het vijverwater te voorzien van extra toevoegingen.
Wanneer een vijver opstarten ?
Er zijn twee redenen om een vijver op te starten. Het ligt misschien voor de hand, maar door de vijver op te starten, gaat u de natuur een handje helpen door extra bacteriën toe te voegen aan het vijverwater.
1. Nieuwe vijver opstarten
Bij een nieuwe vijver heeft u de vijverbak vol laten lopen met (kraan)water. Bovendien heeft u alles netjes aangesloten en draait de vijverfilter en vijverpomp reeds volop.
Om de vorming van nitrificerende bacteriën te versnellen, gaat u de vijverfilter – en dus de nieuwe vijver opstarten. Nitrificerende bacteriën zorgen voor een biologische reiniging van het vijverwater.
2. Bestaande vijver opstarten
Heeft u reeds een vijver ? Dan is het raadzaam om deze na de winterperiode opnieuw op te starten. Ook dan helpt u de natuur een handje door de vijverfilter versneld op te starten.
Wanneer de temperatuur van het vijverwater in het voorjaar circa 12 graden bedraagt, kunt u vijver bacteriën toevoegen in de vijverfilter.
Het maakt in principe niet uit welk soort vijver u heeft.
Hoe kunt u de vijver opstarten ?
Dit opstarten van een vijver doet u door middel van het toevoegen van vijver bacteriën. De vijver (of dus eigenlijk het vijverfilter opstarten) kunt u op twee manieren doen:
- Poedervorm
- Vloeibaar
Als u kiest voor een poedervorm is Bacterial eigenlijk het meest gebruikte product. Bacterial is online verkrijgbaar.
Als u voor de vloeibare vorm kiest, kunt bijvoorbeeld Microbe-Lift aanschaffen. (Links naar Bol.com)
Beide zijn in verschillende soorten verpakkingen (inhoud) verkrijgbaar, dus gemakkelijk af te stemmen op de inhoud van uw vijver.
Over het algemeen zal de vloeibare vorm wat sneller werken dan de poedervorm. Het is echter belangrijk om de bacteriën pas toe te voegen als de temperatuur van het vijverwater circa 10 – 12 graden Celsius bedraagt.
Als het langzamer warmer wordt, zullen de bacteriën vermenigvuldigen in uw vijver. Daardoor zullen zij nog meer ‘vuil vijverwater’ reinigen.
Koi vijver opstarten
Een koi vijver opstarten betekent dat u bacteriën toevoegt aan de vijverfilter, waardoor de biologische reiniging van het water in de koi vijver sneller gaat verlopen.
Ook al heeft u altijd de vijverfilter aanstaan van uw koivijver, dan is het toch raadzaam om ook de koivijver in het voorjaar op te starten door vijver bacteriën in het vijverfilter toe te voegen.
In de winterperiode zullen bacteriën ook in de koivijver deels afsterven. Door vijver bacteriën toe te voegen aan de koivijver, versnelt u de vorming van nieuwe bacteriën in de vijverfilter.
Wat doen de bacteriën ?
De vijver op de juiste manier opstarten zorgt ervoor dat ammoniak en nitriet minder of zelfs helemaal niet in uw vijver voorkomen.
Nitriet en ammoniak in vijver komt voort uit de uitscheiding van uw vijvervissen (de ontlasting). Als de balans verstoort wordt – dus bij teveel ontlasting of teveel vijvervissen, kan ammoniak of nitriet gemeten worden in het vijverwater.
Zowel ammoniak als nitriet kan schadelijk zijn voor uw vijvervissen. Het beste is dus om dit probleem te voorkomen door de vijver op te starten met bacterien en het vijverwater daarna goed te meten op deze schadelijke stoffen.
Lees ook : Vijverwater testen
De UV lamp uitzetten !
Als uw vijver is voorzien van een uv lamp, dient u deze gedurende twee weken na het toevoegen van de bacteriën uit te zetten.
Op deze manier zorgt u ervoor dat de bacteriën maximaal tot ontwikkeling kunnen komen. Een vijver uv lamp doodt in principe bacteriën.
Zeker als er nodig te weinig bacteriën in het vijverwater zitten, is het dus beter om de uv lamp tijdelijk uit te zetten.
Na de winter
We raden u aan om elke vijver welke voorzien van een vijverfilter na de winter op te starten door het toevoegen van vijver bacteriën (poeder of vloeibaar).
Op deze manier zorgt u ervoor dat de bacteriën die afsterven gedurende de koude periode weer snel tot ontwikkeling komen en dus bijdragen aan goede waterwaarden, een heldere vijver en een gezonde biologisch balans in uw vijver.
Natuurlijke vijver
Onder een natuurlijke vijver verstaan we een vijver zonder vijverfilter installatie. Moet u daar ook bacteriën toevoegen en de vijver opstarten ?
Het antwoord is eenvoudig : Nee, dit hoeft niet.
Omdat de natuurlijke vijver geen vijverfilter installatie heeft, kunnen er zich ook geen bacteriën in de vijverfilter ontwikkelen die zorgen voor het reinigen van het vijverwater.
Wat kunt u nog meer doen ?
Natuurlijk wilt u optimaal van uw vijver kunnen genieten. Het is daarom ook zaak om de waterwaarden uw vijver goed te meten. Als u dan toch de vijver wilt gaan opstarten is het belangrijk om ook andere waardes even goed na te lopen:
1. GH Waarde
De GH waarde van uw vijver zal vaak na de winter of in het vroege voorjaar aan de lage kant zijn. Nu u toch de vijver aan het opstarten bent, is het belangrijk om ook de GH waarde op peil te brengen.
Dit doet u door de GH waarde op een niveau van minimaal 12 DH te brengen. GH plus toevoegen doet u eenvoudig door het op te lossen in het vijverwater. (Link naar Bol.com)
2. Vijverplanten toevoegen
Wellicht zijn er vijverplanten die u moet toevoegen. Denk daarbij vooral aan voldoende zuurstofplanten (zeker in een siervijver met bijvoorbeeld goudvissen of goudwindes is dit erg belangrijk.
3. Meten, meten, meten
Zeker aan het begin van het vijver seizoen (in het voorjaar) is het belangrijk om de waterwaarden van uw vijver goed te monitoren. Op deze manier komt u (en uw vijver) moeiteloos de zomer door en kunt er volop van genieten.
Ook als u een nieuwe vijver heeft aangelegd en gebruik maakt van een vijver filterinstallatie is het wekelijks meten van de waterwaarden erg belangrijk om veel problemen te voorkomen.