zweefalg in vijver bestrijden met kalk

Zweefalgen in vijver bestrijden met kalk

Kun je zweefalgen in vijver bestrijden met kalk ? Het antwoord op deze vraag is eigenlijk nee. Als u alleen met kalk aan de slag gaan, zal deze oplossing niet voldoende zijn. Maar wat helpt dan wel. In dit artikel geven we u oplossingen om snel een heldere vijver te krijgen.

Om tot een goede oplossing van dit probleem te komen, moet je eigenlijk eerst naar de oorzaak van zweefalgen kijken. Er bestaat overigens een verschil met draadalgen.

Waardoor ontstaan zweefalgen ?

Zweefalg in de vijver zorgt ervoor dat de vijver een groene kleur heeft. Het water blijft troebel en u kunt wellicht nauwelijks nog vissen of planten in de vijver herkennen. Dit probleem van zweefalgen in de vijver is niet een, twee, drie op te lossen en zweefalgen in de vijver bestrijden met kalk oplossingen is dus zeker niet voldoende of zal zelfs helemaal niet helpen.
Wat zijn zweefalgen ?

Zweefalg zijn eigenlijk hele kleine eencellige plantjes. Het probleem is dat deze zich zeer snel kunnen vermenigvuldigen in bepaalde omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan wat warmer weer en zon, en u hebt een klimaat waarbij het tot een explosieve groei van zweefalg in de vijver kan komen.

Dit betekent dat het evenwicht in de vijver dus eigenlijk stevig verstoord is. De zweefalg krijgt overmatig voeding om tot een plaag uit te groeien. In feite moeten we de oplossing dus zoeken in het zoeken naar een nieuwe biologische balans in de vijver.

zweefalgen in vijver bestrijden met kalk

Waarom wil je van groen vijverwater af ?

Er zijn een aantal redenen waarom u van groen vijverwater af zou moeten willen :

  • Biologisch evenwicht is ernstig verstoord
  • U ziet geen vissen of planten meer
  • Waterplanten groeien niet of nauwelijks meer

Biologisch evenwicht

Het nastreven van een optimaal biologisch evenwicht in de vijver betekent dat u eigenlijk automatisch een heldere en gezonde vijver heeft. Maar wat is nu een biologisch evenwicht ?

De website vijverinsite.nl omschrijft het als volgt :

Wanneer de vijver genoeg CO2 (koolzuur) bevat, het vijverwater voldoende hard is (voldoende mineralen) en er voldoende zuurstofplanten in de vijver staan, dan is de vijver helder.

Het is in feite een beschrijving van de waterkringloop in een vijver die beschreven wordt. Als alle componenten in orde zijn, zult u geen problemen ondervinden ten aanzien van het niet helder krijgen van uw vijver.

De oorzaak van zweefalgen dient dus gezocht te worden in bovengenoemde omschrijving. Heeft u te weinig zuurstofplanten in de vijver of is uw vijverwater niet hard genoeg, kan dit al aanleiding zijn voor een verstoring van het evenwicht, met als gevolg een zweefalgen probleem.

Doordat de zweefalgen de overhand hebben gekregen in de vijver zullen uw zuurstofplanten nauwelijks meer groeien. In feite krijgen de zuurstofplanten te weinig voeding (CO2).

Kortom : een verstoring van het evenwicht is de oorzaak van zweefalgen in uw vijver.

Zweefalgen oorzaak

In feite worden zweefalgen dus veroorzaakt door een combinatie van diverse factoren :

  • Te weinig CO2 productie
  • Te weinig zuurstofplanten in de vijver
  • Te zacht vijverwater

CO2 Productie : Bacteriën en een goed werkend vijverfilter zorgen voor voldoende CO2 in de vijver en daarna zorgt dat dus voor voldoende voedingsstoffen voor de zuurstofplanten. In jonge vijvers is dit vaak een probleem en je ziet dan ook dat relatief nieuwe vijvers helemaal groen uitslaan. Dit is dus direct terug te voeren op onvoldoende CO2 productie. De zuurstofplanten zullen nauwelijks groeien om de zweefalgen alle CO2 opnemen en wel explosief groeien.

Te weinig zuurstofplanten : U moet ervoor zorgen dat de voeding die geproduceerd wordt ook daadwerkelijk voldoende is voor de zuurstofplanten. Vaak zien we dat er teveel voedingsstoffen geproduceerd worden en dat er onvoldoende zuurstofplanten in de vijver staan. Het ‘overschot’ aan voeding komt dus dan helemaal te goede aan de zweefalg (ook een plantje : zie “Wat zijn zweefalgen – hiervoor).

Te zacht vijverwater : Te zacht vijverwater komt in heel veel gevallen voor. De GH waarde van het vijverwater is te laag om zuurstofplanten (en andere waterplanten) te kunnen laten groeien. Om de zuurstofplanten goed te kunnen laten heeft u dus harder vijverwater nodig. Hard vijverwater bevat veel mineralen : kalk en magnesium zijn onderdeel van de mineralen.

De combinatie : voldoende CO2, veel zuurstofplanten in de vijver en hard vijverwater zijn de ingrediënten voor een heldere en gezonde vijver. Is een van deze onderdelen niet of onvoldoende aanwezig in de vijver, spreken van een disbalans en dit betekent dus dat de biologische kringloop niet naadloos op elkaar aansluit.

Het gevolg is dus : zweefalgen die hun kans grijpen en ervoor zorgen dat de vijver er als groene soep uit komt te zien.
Stappenplan

We geven u een plan om de zweefalgen te bestrijden. Door deze stappen te doorlopen bent u de weg ingeslagen naar een optimale kringloop in de vijver. Deze zal er uiteindelijk voor moeten zorgen dat u weer een vijver heeft, waarvan u optimaal kunt gaan genieten.

Stap 1. Meet de GH waarde van het vijverwater. Dit kunt u gemakkelijk doen met bijvoorbeeld teststrips (Link naar Amazon). Vergis u dus niet : vaak zien we dat de GH waarde veel te laag is. U kunt daar feitelijk niets aan doen. Door met name invallend regenwater zal de GH waarde bijna automatisch zakken. Regenwater veroorzaakt dus zachter vijverwater. U dient de GH waarde dan ook regelmatig te controleren en er daarna voor te zorgen dat de GH waarde terug op peil gebracht wordt.

GH plus (link naar Amazon) toevoegen aan het vijverwater en u brengt daarna de GH waarde weer snel terug op het gewenste peil (tussen 8 en 12 graden dH).

Stap 2. Verhoog de CO2 productie. Dit kunt op verschillende manier bewerkstelligen :

  • Gebruik een biologische vijverfilter
  • Gebruik bodem- of vijversubstraat in uw vijver
  • Start de vijverfilter op met nitrificerende bacteriën

Wat is een biologische vijverfilter ?

Een biologische vijverfilter is een filtersysteem toepassen, waarbij bacteriën zorgen voor de reiniging van het vijverwater en het dusdanig conditioneren dat er voldoende CO2 productie als voedingsstof voor zuurstofplanten of waterplanten ontstaat. Het koolzuur (CO2) is een onmisbaar onderdeel op weg naar een heldere en gezonde vijver.

Biologische vijverfilters zijn bijvoorbeeld drukfilters of meerkamerfilters. Deze worden verreweg het meeste gebruikt bij Nederlandse en Belgische vijvers. Er zijn nog meer systemen. Lees daarvoor dit artikel : vijverfilters.

Bodem of vijversubstraat

Zorg voor een bodem substraat of vijversubstraat als bodembedekking in de vijver. De substraat is dermate poreus dat zich ook hierin bacteriën kunnen vestigen en vermenigvuldigen en die dus bijdragen aan reiniging en CO2 productie.

Opstarten vijverfilter

Een vijverfilter bevat natuurlijk geen bacteriën als u hem thuis heeft uitgepakt. Het is dus zaak om het filter op te starten met zogenaamde opstart bacteriën. Deze zijn online te bestellen en verkrijgbaar bij Amazon.

Het kan geen kwaad om hiervan wat meer te bestellen. U dient immers de vijver elk jaar opnieuw op te starten in het voorjaar om het vijverfilter een beetje te helpen. Elk jaar in de winter sterven de bacteriën in de vijver en in het vijverfilter af (bij kouder weer). Door in het voorjaar wederom de opstart bacteriën toe te voegen helpt u wederom het filter  om sneller bacteriën aan te maken.

Stap 3. Breng nieuwe zuurstofplanten aan. U doet dit dus pas nadat de GH waarde op peil gebracht en gezorgd heeft voor voldoende CO2 productie door middel van het aanbrengen van een goede vijverfilter.

Leestip : Hoeveel zuurstofplanten heeft u nodig ?

Door het plaatsen van nieuwe of meer zuurstofplanten zorgt u ervoor dat de voeding die voor vijverplanten beschikbaar is, ook daadwerkelijk naar zuurstofplanten gaat in plaats van zweefalgen.

Stap 4. Plaats een UVC filter. Een UVC filter wordt direct achter het vijverfilter geplaatst en is een extra manier om zweefalgen in de toekomst te voorkomen. Al het vijverwater wordt blootgesteld aan UV straling dat de UVC filter vrijgeeft. Let er wel op dat ook UV filter afgestemd is op de inhoud van de vijver. Als maatstaf aanhouden : 1 Watt per 2-3 m3 inhoud van de vijver.

Door de UV stralen worden kleine organisme gedood, dus ook de zweefalgen. Overigens worden ook bacteriën gedood door UV stralen.

Als u de vijver gaat opstarten en bacteriën toe gaat voegen (zie hierboven) is het dus beter om de UV lamp een paar dagen uit te zetten.

Er zijn overigens zeer goede vijverfiltersets te koop met ingebouwde UV lampen/filters. (Link naar Bol.com)

Zweefalgen voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen luidt het aloude spreekwoord. Dat geldt ook voor zweefalgen. Je kunt ze het beste maar niet krijgen. Een groene, troebele vijver is natuurlijk niet waar u op zit te wachten en daarom kunt u een aantal maatregelen nemen om dit te voorkomen.

Controleer regelmatig de GH waarde en zorg ervoor dat deze op peil blijft (dus voldoende hard vijverwater). Als er veel regen is gevallen is de kans op te zacht vijverwater zeer groot.

Gebruik dan gewoon GH Plus producten om een en ander weer op peil te brengen.
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *