Zuurstofplanten Voor De Vijver


zuurstofplanten vijver feat

Zuurstofplanten in de vijver zijn erg belangrijk en zorgen ervoor dat de vijver helder blijft. Toch horen we vaak dat er problemen zijn met zuurstofplanten of vijverplanten in de vijver. Tijd dus voor een uitgebreid artikel op vijverwereld.com waarin we deze belangrijke vijverplanten eens goed beschrijven.

We beantwoorden vragen die vaak gesteld worden zodat u als lezer veel informatie krijgt en eventuele problemen met uw vijver snel zelf kunt oplossen.

Lees ook : Zuurstofplanten groeien niet

Waarom zuurstofplanten in de vijver ?

Voldoende zuurstofplanten in de vijver zorgen voor een biologisch evenwicht in de vijver. Ze zorgen ervoor dat er voldoende zuurstof in het vijverwater aanwezig is. Zuurstofplanten zorgen er daarnaast voor dat algen in de vijver minder kans krijgen.
Maar welke zuurstofplanten dient u te gebruiken voor uw vijver ?

Zuurstofplanten hebben dezelfde voedingsstoffen nodig als algen. Door voldoende zuurstofplanten in de vijver te hebben, vormen zij voldoende tegenwicht om algengroei tegen te gaan.

De vijver zal helder blijven als de zuurstofplanten goed groeien en dus automatisch het biologisch evenwicht in stand houden. Zuurstofplanten nemen CO2 op uit het vijverwater. CO2 wordt veroorzaakt door de bacteriën die in de vijver aanwezig zijn.

De bacteriën zorgen ervoor dat de afvalstoffen van vijvervissen (ontlasting e.d.) en ander organisch afval wordt afgebroken.

Hoeveel zuurstofplanten nodig ?

De hoeveelheid zuurstofplanten die u nodig heeft in uw vijver is afhankelijk van de inhoud van uw vijver. De gouden regel is 5 bosjes zuurstofplanten per 1.000 liter vijverwater. Eigenlijk kunt u nooit teveel zuurstofplanten in de vijver hebben.

Dus hoe groter de inhoud van de vijver, des te meer zuurstofplantjes u moet aan planten om een biologisch evenwicht te krijgen. (zie onderstaande tabel)

Inhoud vijver in litersAantal bosjes zuurstofplanten
1.0005
5.00025
10.00050
30.000150

Wat zijn de beste en bekendste zuurstofplanten ?

Er zijn vele soorten zuurstofplanten die u in uw vijver kunt aan planten. We geven een overzicht van de beste en meest voorkomende zuurstofplanten :

  • Glanzend fonteinkruid
  • Gekroesd fonteinkruid
  • Waterpest
  • Aarvederkruid
  • Gedoornd hoornblad
  • Krabbescheer

De meeste zuurstofplanten voor de vijver zijn snel groeiende zuurstofplanten (met uitzondering van krabbescheer). Het zijn goede zuurstofplanten voor de vijver, die bijdragen om voldoende CO2 op te nemen en zorgen voor biologisch evenwicht in uw vijver.

Lees hier alles over krabbescheer

Glanzend fonteinkruid

Glanzend fonteinkruid vindt u ook vaak in sloten of beken. De latijnse naam voor glanzend fonteinkruid is Potamogeton lucens. Het is een echte inheemse zuurstofplant die veel in Nederland en België voorkomt.

glanzend fonteinkruid

Het blad van deze zuurstofplant is erg fraai en zorgt ervoor dat er meer leven in de vijver ontstaat.

Glanzend fonteinkruid dient in een vijvermand geplaatst te worden. De vijvermand wordt gevuld met vijveraarde.

Waterpest

Waterpest is verkrijgbaar als gewone waterpest en als Canadese waterpest. Beide zijn zeer bekende zuurstofplanten die veel in vijvers voorkomen. De waterpest zuurstofplanten worden in bosjes geleverd (vaak bijeengehouden door elastiek of loodstrips).

zuurstofplanten vijver waterpest

Plaats de water eenvoudig in een vijvermandje gevuld met een klein laagje vijveraarde en vul de bovenste laag met poreuze steentjes (Superdensa).

Waterpest is een ideale zuurstofplant voor kleinere vijvers maar kan natuurlijk ook in grote vijvers worden aangebracht.

Aarvederkruid

Ook aarvederkruid wordt in potten of vijvermanden geplaatst. Zorg ervoor dat de planten goed vaststaan door middel van poreuze steentjes – Superdensa – en plaats ze daarna in de vijver.

Aarvederkruid groeit snel en wordt bovendien lang. Het kan zelfs zo zijn dat deze zuurstofplanten gedurende enige tijd in bloei kan komen te staan. De bloemetjes van aarvederkruid komen dan boven het vijverwater oppervlak uit.

Wanneer zuurstofplanten planten ?

De beste periode om zuurstofplanten in de vijver te planten in het voorjaar. Wanneer de temperaturen weer boven de 10 graden Celcius uitkomen, zal ook het vijverwater opwarmen. Normaliter kan dit april-mei dus gebeuren en is deze periode de beste periode om zuurstofplanten te planten.

Hoe moet u zuurstofplanten planten ?

Voor de meeste zuurstofplanten is het het beste om ze in vijvermanden of vijvermandjes te plaatsen. Zuurstofplanten hebben vaak weinig tot geen wortelstructuur. De kunnen daarom gemakkelijk in een vijvermand geplant worden.

Door wat (schoongemaakt poreus) grind te gebruiken in de vijvermand, wordt de vijvermand bijna automatisch verzwaard. De zuurstofplanten dient u voldoende diep te planten. De beste diepte voor zuurstofplanten is 50-60 centimeter diep. Dit kan echter wel soort zuurstofplant verschillen.

Let er op als u zuurstofplanten gaat kopen, welke diepte deze geplaatst moeten worden.
Zuurstofplanten voor de vijver kopen

De meeste zuurstofplanten voor de vijver kunt u gewoon online kopen. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om zuurstofplanten te kopen bij een tuincentrum als Intratuin of een gespecialiseerd vijver tuincentrum.

Als u zuurstofplanten gaat kopen is dus belangrijk om de hoeveelheid af te stemmen op de inhoud van de vijver (zie bovenstaande tabel). Het heeft geen zin om slechts 1 bosje aan te schaffen als u vijver bijvoorbeeld 3.000 liter water inhoud heeft.

Drijvende zuurstofplanten

Eerder genoemde zuurstofplanten (zie hierboven) zullen onder water groeien. Drijvende zuurstofplanten – hoe kan het ook anders – drijven op het wateroppervlak van de vijver en geven daar zuurstof af.

Het beste voorbeeld van een drijvende zuurstofplant is overigens de krabbescheer. De krabbescheer wordt dus niet in aarde of grind aangeplant. Deze zuurstofplanten worden ‘los’ in de vijver geplaatst.

Goed groeiende zuurstofplanten in de vijver

Hoe zorg je ervoor dat de zuurstofplanten goed groeien in de vijver ? De belangrijkste factor is dat alle waterwaarden goed op orde moeten zijn. Met de GH waarde (kan eenvoudig bepaald worden door het vijverwater te testen) is enorm belangrijk voor zuurstofplanten.

De GH waarde dient minimaal 8 graden (Duitse hardheid) te zijn. GH Plus toevoegen aan het vijverwater van tijd tot tijd is in Nederland en België noodzakelijk om de zuurstofplanten te laten groeien.

Laatste Berichten