Help ! Mijn zuurstofplanten groeien niet


zuurstofplanten groeien niet

Zuurstofplanten groeien niet

Help ! Mijn zuurstofplanten groeien niet. Het is een veelvoorkomend probleem : zuurstofplanten die niet of nauwelijks groeien. Vandaar dat we daar een artikel aan willen besteden. Het spreekt voor zich dat zuurstofplanten een belangrijke functie in de vijver hebben.

Vijverplanten die niet groeien kunnen daarom voor een verstoring van de biologisch balans in de vijver zorgen. Gevolg is vaak troebel vijverwater.

Oorzaak waarom zuurstofplanten niet groeien

In de meeste gevallen is de oorzaak van niet groeiende zuurstofplanten snel te vinden als u een vijverwater test gaat uitvoeren. Al snel blijft dat de waterhardheid te laag is.

De waterhardheid behoort tussen 8 en 12 graden te zijn. Door middel van een vijver test set is dit makkelijk vast te stellen.

In veel gevallen wordt de GH waarde als probleem gezien. Deze is veel te laag en zuurstofplanten groeien niet meer. Als u langere tijd niets veranderd aan de GH waarde – waterhardheid – sterven de zuurstofplanten zelfs af en gaan dood.

Ook andere waardes dienen natuurlijk op orde te zijn. Zo zult u moeten vaststellen dat de KH waarde ook op het juiste niveau is. Deze dient tussen 6 en 12 graden te zijn.

Andere factoren die van belang zijn bij de groei van zuurstofplanten zijn :

  • Voldoende voedingsstoffen aanwezig (nitraten en fosfaten)
  • Voldoende ijzer en koolzuur gehalte in het vijverwater

Zuurstofplanten groeien niet

Probleem vaststellen : Meten is weten !

Hoe weet je nu of je een probleem hebt met de GH of KH waarde ? Er is maar 1 manier en dat is het vijverwater regelmatig testen. Moeilijk hoeft dat niet te zijn. (Link naar test strips op Bol.com)

Regelmatige – bijvoorbeeld maandelijkse – controles van het vijverwater zijn eigenlijk standaard routine voor elke vijverliefhebber.

Een goede vijverwater test set is dan ook geen overbodige luxe. Deze testset kunt u bijvoorbeeld 1 keer per maand gebruiken. Op die manier wordt de vijver ‘goed in de gaten gehouden’ en zullen problemen voor wat betreft waterwaardes snel worden ontdekt.

Wat is de functie van zuurstofplanten ?

Zuurstofplanten dienen natuurlijk ergens voor. Ze zorgen ervoor dat kooldioxide wordt omgezet in zuurstof. Ze zijn van onschatbare waarde in een vijver en zorgen er voor dat bacterieleven in de vijver de kans krijgt om de vijver ‘schoon’ te houden.

Bovendien nemen zuurstofplanten en vijverplanten veel voedingsstoffen uit het vijverwater op, waardoor algengroei direct wordt bestreden. Draadalgen bijvoorbeeld zijn in feite waterplanten die pas een kans krijgen als ze te weinig ‘concurrentie’ hebben van zuurstofplanten.

Zuurstofplanten houden het vijverwater dus helder !

Wat zijn de meest gebruikte soorten in vijvers ?

Wat is nu de meest voorkomende of gebruikte soort zuurstofplant in een vijver ? We hebben een top 3 samengesteld :

  1. (Glanzend) fonteinkruid
  2. Waterpest
  3. Hoornblad

Als zuurstofplanten niet groeien kun je ook vaak andere kenmerken snel ontdekken. Zo zal glanzend fonteinkruid helemaal geel of bruin gaan kleuren. De kleur die het eigenlijk moet hebben is natuurlijk lichtgroen.

Datzelfde geldt ook voor waterpest en hoornblad. Ook die zullen verkleuren en als dat feitelijk het geval is, is dat een signaal dat er een probleem is.

Maar wat kun je snel oplossen als je zuurstofplanten niet groeien ? Vaak horen we : mijn glanzend fonteinkruid groeit niet of de waterpest gaat dood.

Snelle oplossingen om de waterhardheid van de vijver te verhogen

De snelle oplossingen bestaan er dus uit om de oorzaken weg te nemen. Waterhardheid van de vijver verhogen dus. Maar hoe doe je dat dan ?

Er zijn producten in de handel verkrijgbaar waarmee u de waterhardheid van de vijver kunt verhogen.

  • GH Plus
  • Mineral Clay

Wat is GH Plus ?

GH Plus (Link naar Bol.com) is een product dat de GH waarde van het vijverwater zal verhogen. Het is verkrijgbaar in poedervorm. Afhankelijk van de inhoud van uw vijver dient u dit product toe te voegen aan het vijverwater. Daardoor zal de GH waarde direct een boost krijgen.

De minimale waarde moet 10 zijn. In veel gevallen zult u constateren dat de waarde in uw vijver veel lager ligt. Dat is dan ook de primaire oorzaak van niet groeiende zuurstofplanten.

Daarnaast kunt u ervoor zorgen dat de voeding van de zuurstofplanten wordt gestimuleerd. Ook hiervoor zijn volop producten verkrijgbaar.

Wat is Mineral Clay ?

Mineral Clay zal de waterkwaliteit van de vijver verbeteren. De GH en KH waarde zal door toevoeging van Mineral Clay op peil gebracht kunnen worden.

Ook hier geldt dat de inhoud van de vijver bepalend is voor de hoeveelheid product die u moet gebruiken. Voor mineral clay geldt dat u 1 kg per 5.000 liter vijverwater dient te gebruiken om de waarden op peil te krijgen.

Goede voeding zuurstofplanten

Naast een goede GH en KH waarde is voeding voor zuurstofplanten erg belangrijk om te kunnen groeien. Zuurstofplanten hebben CO2 (Kooldioxide) nodig dat uit het vijverwater gehaald wordt.

Een tekort aan CO2 kunt u meten door de KH waarde karbonaathardheid te bepalen. Is de KH waarde lager dan 7 graden, dient u CO2 toe te voegen. KH plus (Link naar Bol.com) is een product dat dit probleem oplost en dat u direct aan het vijverwater kunt toevoegen.

Terug naar groeiende zuurstofplanten

Uw vijver prachtig helder krijgen en daarin prachtig bloeiende en groeiende zuurstofplanten zien is dus een kwestie van ervoor te zorgen dat met name de GH en KH waarde van het vijverwater op orde is.

Uiteraard zijn daarnaast andere zaken ook belangrijk, maar het begint met meten en weten van deze waardes. In veel gevallen hebt u dan het probleem snel gevonden en kan een en ander snel gecorrigeerd worden.

Samenvatting zuurstofplanten groeien niet

  • Waterkwaliteit is bepalend of uw zuurstofplanten groeien of niet. Een goede KH en GH waarde wordt bepaald door het vijverwater te testen.
  • Als de waarden te laag zijn zullen zuurplanten niet groeien of zelfs afsterven.
  • GH plus, KH plus en Mineral Clay kunnen dit probleem snel verhelpen.

Laatste Berichten