zonnebaars vijver

Zonnebaars in de vijver ?

Kun je een zonnebaars in de vijver houden ? In dit artikel behandelen we een zeer mooie vis : de zonnebaars !

In dit artikel gaan we in op een uitzonderlijke vijvervis: de zonnebaars

IN DE ZOMER VAN 2019 IS ECHTER EEN VERBOD OP DE VERKOOP VAN DE ZONNEBAARS VAN KRACHT. (zie de link in de comments).

We behandelen alle aspecten van deze vissoort :

 • Wat is een zonnebaars ?
 • Hoe groot worden ze ?
 • Andere eigenschappen
 • Wat is goede voeding ?
Wat is een zonnebaars ?

Een zonnebaars behoort tot de roofvissen. Hij heeft prachtige kleuren en wordt daarom wel in vijvers gehouden. Ook worden ze soms in aquaria gehouden. Over het algemeen kunnen ze schuw zijn in vijver en dus zichzelf graag verstoppen. Het vangen uit de vijver kan een heel karwei zijn !

Lees ook : Vijvervissen kopen

Speciaal voer voor zonnebaars

Aangepast voer voor zonnebaarzen bestaat eruit dat er voldoende dierlijke voedingsstoffen worden verstrekt. Ik zelf heb goede ervaringen met Nature Fish Food (link om direct te bestellen via Bol.com) dat door Velda op de markt gebracht wordt.

Het bijvoeren zal dus hoofdzakelijk bestaan uit larven en wormen. Daarnaast voeden zonnebaarzen zich met visseneieren en jonge visjes.

Hoe groot wordt een zonnebaars ?

De zonnebaars wordt in principe zo’n 15 centimeter groot en heeft dus een prachtige tekening op zijn lichaam. Als de zon in het vijverwater schijnt, zult u hem gemakkelijk herkennen doordat de glinstering weerkaatst door de zonnestralen. Het zijn overigens snelle groeiers, dus de maximale lengte van circa 15 centimeter zal snel bereikt worden.

zonnebaars in de vijver

Waterkwaliteit

Het zijn op zich sterke vissen maar zijn erg gevoelig voor de kwaliteit van het vijverwater. Dit betekent dat het vijverwater uitermate geschikt moet zijn voor deze vissoort.

Problemen met het vijverwater zult u dan vrijwel direct opmerken in het gedrag van deze vijverbewoner.

Ze zijn zeer gevoelig voor vervuiling in het vijverwater. Het vijverwater regelmatig testen is natuurlijk sowieso een vereiste voor een serieuze vijverliefhebber.

Een zonnebaars houdt de vijver schoon !

Ze eten in principe alleen dierlijk voedsel. In een vijver met bijvoorbeeld koi of goudvissen, zullen ze zich tegoed doen aan de wormpjes en andere levende organisme als parasieten, die bijvoorbeeld op de koi of goudvissen zitten.

Hoeveel zonnebaarzen houden in een vijver ?

Normaliter wordt aangeraden om slechts 1 exemplaar in een vijver te houden. De reden hiervoor is dat ze zich razendsnel voortplanten en dus ook snel voor overbevolking kunnen zorgen.

Als er teveel zonnebaarzen in een vijver zitten, zullen ze gaan vechten om voedsel. Aangezien het echte vleeseters en roofvissen zijn, zullen uw andere vissen ten prooi vallen deze roofvissen.

Door het aantal te beperken tot 1 zullen er geen problemen kunnen ontstaan door overbevolking.

Waar kun je een zonnebaars kopen ?

In de zomer van 2019 werd een verbod op verkoop van de zonnebaars van kracht. In principe kunt u deze vis dus nergens meer kopen. 

Wat eet een zonnebaars ?

Een zonnebaars eet in principe alleen dierlijk voedsel. Als u besluit om in een vijver of aquarium een exemplaar te houden, dient de voeding voor deze vissoort ook aangepast te worden.

Larven of wormpjes komen dus op het menu voor de speciale vijver bewoner en dit zal voldoende zijn om zijn om in zijn 1e levensbehoefte te voorzien.

Samen met andere vissen ?

Een zonnebaars in een vijver met koi of goudvissen gaat prima. Er zullen weinig tot geen problemen ontstaan in de vijver als u ze dus samen in de vijver wilt gaan houden. Beperk het aantal zonnebaarzen in een vijver echter tot 1 (!) – zie hiervoor.

7 reacties op “Zonnebaars in de vijver ?”

 1. Op uw website is nog informatie te vinden over het houden van zonnebaars. Sinds afgelopen zomer is het verboden om zonnebaars te verkopen:
  https://www.nvwa.nl/onderwerpen/invasieve-exoten/unielijst-invasieve-exoten
  https://nos.nl/artikel/2297655-waarom-deze-vis-en-16-andere-soorten-nu-op-de-zwarte-lijst-staan-in-de-eu.html

  Misschien is het daarom goed om de informatie over het houden van zonnebaars en bittervoorn van uw website te verwijderen? Dit kan mensen namelijk op het verkeerde been zetten, en ik neem aan dat u uw klanten goed voor wilt lichten.

  1. We werden (terecht) geattendeerd op het feit dat de zonnebaars niet meer in vijvers gehouden mag worden. We hebben het artikel niet verwijderd, maar wel duidelijk aangegeven dat deze vissoort dus niet meer verkocht mag worden.

  2. Een zonnebaars aangekocht voor 2019 mag gewoon blijven leven in de vijver. Het is daarom wel aangewezen dat er informatie over deze vis te vinden blijft.

 2. Beste… Ik heb een geheel andere mening over de zonnebaars in de Nederlandse natuur vwb de schadelijke gevolgen. Wateren waar deze soort goed gedijen zijn in de meeste gevallen al verstoord. Ik heb een kanaal met oa zonnebaars en totaal geen problemen. Bij mij wemelt het Van de kroes karper en bittervoorn. Hier kwam ik afgelopen zomer achter. Als een water gezond is en onderhouden en wat diepere plekken heeft zodat snoek kan overleven zal de zonnebaars nooit een probleem opleveren. Nauwelijks of geen onderhoud is het grootste probleem. Ps via watervogels worden zonnebaarzen gewoon verspreid want mijn water is afgesloten.

  1. Beste Patrick,
   Iedereen kan/mag natuurlijk een mening hebben. Feit is dat de zonnebaars (helaas) niet meer in vijvers gehouden mag worden.

   1. Idd denk ik er geheel anders over. De zonnebaars ving ik vroeger in den haag al aan een hengeltje. Jaren 80. De zonnebaars in mijn sloot zorgt ervoor dat ik een ijsvogel dagelijks bij het water zie. Die kleine zonnebaarzen zijn geen partij voor deze vogels. Dus tja… Zo kan ik ook nog wel een discussie opwerpen of bijvoorbeeld de aalscholver wel in Nederland thuis hoort. Onzin vind ik het maar dat had u wel begrepen. En nog een opmerking deze vissoort zal in Nederland echt niet verdwijnen door deze te verbieden. De natuur lost dat zelf wel op. Vr gr

 3. Net ontdekt dat ik 2 zonnebaars (voorlopig) in mijn vijver heb, vermoedelijk meegekomen uit mijn nonkel zijn vijver (meer dan 4jr geleden al). Maar al mijn andere vissen (goudvissen en koi’s) doen het goed. Mijn vissen leven van wat er in het water zwemt/leeft, verder niks. Af en toe eens een goeie gieter (10l) uit mijn regenput met veel muggenlarven. Verder leven ze in prefecte harmonie met de Koi’s en goudvissen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *