Kun je een zonnebaars in de vijver houden ? Wat doen ze in je vijver als je er eenmaal een zonnebaars in hebt zitten ? In dit artikel behandelen we een zeer mooie vis : de zonnebaars !

In dit artikel gaan we in op een uitzonderlijke vijvervis: de zonnebaars

We behandelen alle aspecten van deze vissoort :

  • Wat is een zonnebaars ?
  • Hoe groot worden ze ?
  • Andere eigenschappen
  • Waar kun je ze kopen ?
  • Wat is goede voeding ?
Wat is een zonnebaars ?

Een zonnebaars behoort tot de roofvissen. Hij heeft prachtige kleuren en wordt daarom wel in vijvers gehouden. Ook worden ze soms in aquaria gehouden. Over het algemeen kunnen ze schuw zijn in vijver en dus zichzelf graag verstoppen. Het vangen uit de vijver kan een heel karwei zijn !

Lees ook : Vijvervissen kopen

Speciaal voer voor zonnebaars

Aangepast voer voor zonnebaarzen bestaat eruit dat er voldoende dierlijke voedingsstoffen worden verstrekt. Ik zelf heb goede ervaringen met Nature Fish Food (link om direct te bestellen via Bol.com) dat door Velda op de markt gebracht wordt.

Het bijvoeren zal dus hoofdzakelijk bestaan uit larven en wormen. Daarnaast voeden zonnebaarzen zich met visseneieren en jonge visjes.

Hoe groot wordt een zonnebaars ?

De zonnebaars wordt in principe zo’n 15 centimeter groot en heeft dus een prachtige tekening op zijn lichaam. Als de zon in het vijverwater schijnt, zult u hem gemakkelijk herkennen doordat de glinstering weerkaatst door de zonnestralen. Het zijn overigens snelle groeiers, dus de maximale lengte van circa 15 centimeter zal snel bereikt worden.

zonnebaars in de vijver

Waterkwaliteit

Het zijn op zich sterke vissen maar zijn erg gevoelig voor de kwaliteit van het vijverwater. Dit betekent dat het vijverwater uitermate geschikt moet zijn voor deze vissoort.

Problemen met het vijverwater zult u dan vrijwel direct opmerken in het gedrag van deze vijverbewoner.

Ze zijn zeer gevoelig voor vervuiling in het vijverwater. Het vijverwater regelmatig testen is natuurlijk sowieso een vereiste voor een serieuze vijverliefhebber.

Een zonnebaars houdt de vijver schoon !

Ze eten in principe alleen dierlijk voedsel. In een vijver met bijvoorbeeld koi of goudvissen, zullen ze zich tegoed doen aan de wormpjes en andere levende organisme als parasieten, die bijvoorbeeld op de koi of goudvissen zitten.

Hoeveel zonnebaarzen houden in een vijver ?

Normaliter wordt aangeraden om slechts 1 exemplaar in een vijver te houden. De reden hiervoor is dat ze zich razendsnel voortplanten en dus ook snel voor overbevolking kunnen zorgen.

Als er teveel zonnebaarzen in een vijver zitten, zullen ze gaan vechten om voedsel. Aangezien het echte vleeseters en roofvissen zijn, zullen uw andere vissen ten prooi vallen deze roofvissen.

Door het aantal te beperken tot 1 zullen er geen problemen kunnen ontstaan door overbevolking.

Waar kun je een zonnebaars kopen ?

Er zijn tuincentra of vijverspeciaalzaken die zonnebaarzen te koop hebben. Ook kunt u bijvoorbeeld een zonnebaars kopen bij een andere liefhebber die een vijver heeft. De gemiddelde verkoop prijs  zal tussen de 7,50 en 10 euro liggen.

Wat eet een zonnebaars ?

Een zonnebaars eet in principe alleen dierlijk voedsel. Als u besluit om in een vijver of aquarium een exemplaar te houden, dient de voeding voor deze vissoort ook aangepast te worden.

Larven of wormpjes komen dus op het menu voor de speciale vijver bewoner en dit zal voldoende zijn om zijn om in zijn 1e levensbehoefte te voorzien.

Samen met andere vissen ?

Een zonnebaars in een vijver met koi of goudvissen gaat prima. Er zullen weinig tot geen problemen ontstaan in de vijver als u ze dus samen in de vijver wilt gaan houden. Beperk het aantal zonnebaarzen in een vijver echter tot 1 (!) – zie hiervoor.


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *