Welke vijvervissen voor een kleine vijver ?

Als u een kleine vijver heeft is het van belang welke vijvervissen u daarin kunt houden. Er zijn terras vijvers verkrijgbaar die kant en klaar zijn.

Niet elke vijvervis is echter geschikt voor een kleine vijver. In dit artikel geven we u een aantal tips.

Leuke zo’n mini vijver met vissen

Natuurlijk is het leuk om wat vissen in een mini vijver (Link naar Bol.com) te houden. Als u er een bent gaan kopen geeft dit direct wat leven in de tuin of op het terras of zelfs op het balkon van uw appartement.

Als u van plan bent om een mini vijver te kopen is het natuurlijk ook goed te weten welke vijvervissen u kunt kopen voor dit soort vijvers.

Meest geschikt

De meest geschikte vijvervissen voor een kleine vijver zijn :

  • Gewone goudvis
  • Shubunkin
  • Sarasa – Komeetstaart
  • Sluierstaart
  • Goudwinde
  • Goudelrits
  • Zonnebaars

Andere soorten zoals koi en steuren horen eigenlijk niet in een kleine mini vijver thuis. Die hebben veel meer ruimte en faciliteiten nodig (vijverpompen en vijverfilters).

Als u dus besluit om vijvervissen aan te schaffen zijn dit de meest ideale vijvervissen voor dit soort vijvers.

Welke vijvervissen in een kleine vijver

Wennen aan de vijver

Als u de vijvervissen wilt gaan overzetten naar de kleine vijver is het belangrijk dat u ze eerst even laat wennen. De vissen worden vanuit de winkel vervoerd per plastic zak die vaak gevuld is met extra zuurstof.

Nadat u thuis bent aangekomen en de vijver is gevuld met water, legt u de zak met vissen gedurende 30 minuten op het wateroppervlak van de vijver. Op deze manier zorgt u ervoor dat de temperatuur van de zak geleidelijk gelijk wordt aan de temperatuur van het vijverwater van de (terras)vijver.

Als u de vissen daarna in de vijver wilt doen, gebruik dan een netje – of doe dit met de hand – om ze uit de zak te halen. Gooi NOOIT het water van de zak in uw eigen vijver !
In het begin

Nadat u de vijvervissen in de vijver hebt gestopt zullen ze eerst wat schichtig zijn. Gun ze de tijd om eerst wat te wennen aan hun nieuwe omgeving. Voeren doet u bij voorkeur de eerste paar dagen ook niet.

Na een dag of drie begint u met matig te voeren. Zorg er wel voor dat u de juiste korrelgrootte voor uw vijvervissen in huis hebt.

Diepte van de vijver

Belangrijk is de diepte van de vijver. De vijvervissen moeten zich ook kunnen verschuilen bij eventueel gevaar. Een kleine vijver dient met dit soort vissen minimaal 30 centimeter diep te zijn.

Met of zonder pomp ?

U kunt ervoor kiezen om zonder pomp en filter te werken. Voor een kleine vijver met een minimale visbezetting is dit in principe ook niet nodig. Het is dan wel van belang om regelmatig het vijverwater wat te verversen.
Zeker bij warmer weer zal de watertemperatuur van het water snel op kunnen lopen. Er zijn overigens ook kleine fonteinen te koop met een ingebouwde vijverfilter en pomp. Ideaal voor de kleine vijver of voor een terrasvijver.

Teveel vissen in de vijver

Het gevaar is groot dat u teveel vissen in de vijver houdt. Zeker bij een kleine vijver kan dat direct tot grote problemen leiden. Het is dus veel beter om wat minder vissen in de vijver te houden.

Zuurstofplanten in een kleine vijver

Belangrijk is om ook goede zuurstofplanten in een kleine vijver aan te brengen. Het zorgt tegelijkertijd voor een natuurlijke beschutting voor de vissen en natuurlijk voor reiniging van het vijverwater.

Zuurstofplanten nemen de afvalstoffen op uit water ontstaan door voedingsresten en uitwerpselen van vissen.

Overige planten voor een kleine vijver

Omdat de vijver niet te groot is, is het misschien ook niet verstandig om teveel vijverplanten aan te schaffen. Sommige soorten zijn uitermate geschikt voor kleinere vijvers :

  • Waterlelies
  • Oeverplanten
  • Drijfplanten

Voeding voor vijverplanten

Belangrijk is dat u ook denkt aan de voeding voor vijverplanten. Zeker zuurstofplanten vragen om de juiste voeding en bovendien redelijk hard vijverwater. Hoe u gezonde vijver- en zuurstofplanten kunt houden leest u in het artikel “Help, mijn zuurstofplanten groeien niet”.
Licht in de kleine vijver

Er zijn manieren om licht in een kleine vijver aan te brengen die zorgen voor nog meer sfeer op het terras. Het is overigens wel beter om de vijvervissen ook de nodige rust te geven in de nacht. Dit betekent dus eigenlijk dat de verlichting voor de vijver ’s-nachts uitgeschakeld dient te worden. Door middel van bijvoorbeeld een tijdschakelaar is dat eenvoudig en snel te realiseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *