Welke vijvervissen voor een kleine vijver ?


Als u een kleine vijver heeft is wilt u misschien weten welke kleine vijvervissen u daarin kunt houden. Er zijn terrasvijvers verkrijgbaar die kant en klaar zijn. Heeft u een kleine vijver zonder pomp ?

Niet alle vijvervissen zijn echter geschikt voor een kleine vijver. Maar welke vissen wilt u in de vijver ? In dit artikel geven we u meer informatie over vissen voor kleine vijver.

Leuk ! Een kleine vijver met vissen

Kunnen vissen in minivijver ? Het antwoord daarop is ja. Natuurlijk is het leuk om een mini vijver met vissen te houden. Een kleine vijverbak kunt u overigens kant en klaar kopen. 

Een kleine vijver met vissen voor op het balkon of op het terras, is natuurlijk erg leuk en geeft wat meer leven als u buiten zit. Een kleine terrasvijverOpens in a new tab. biedt dan wellicht uitkomst. (Link naar Bol.com)

Een terrasvijver met vissen hoeft ook helemaal niet zoveel te kosten. Een kleine vijverbak is verkrijgbaar voor minder als 100 euro.
Als u van plan bent om een minivijver te kopen is het natuurlijk ook goed te weten welke vijvervissen u kunt kopen voor dit soort vijvers.

Sterke vijvervissen

De meest geschikte sterke vijvervissen voor een kleine vijver zijn :

Andere soorten zoals koi en steuren horen eigenlijk niet in een kleine mini vijver thuis. Die hebben veel meer ruimte en faciliteiten nodig (vijverpompen en vijverfilters).

Als u dus besluit om vijvervissen aan te schaffen zijn dit de meest ideale vijvervissen voor dit soort vijvers.

Welke vijvervissen in een kleine vijver

Kleine vijvervissen kopen

Als u kleine vijvervissen gaat kopen is enige oriëntatie belangrijk. Er zijn tuincentra en vijver centra waar u volop kleine vijvervissen kunt kopen.

Het kopen van kleine vijvervissen is een leuke bezigheid.

Een goede winkelier zorgt ervoor dat zijn kleine vijvervissen gezond zijn en vrolijk in een vijverbak rondzwemmen.

Ook is het leuk om enkele bijzondere vijvervissen in uw kleine vijver te houden.

Teveel vissen in de kleine vijver

Let er op dat u niet teveel vissen in de kleine vijver plaatst. Dit kan leiden tot een hoop problemen.

Een teveel aan vissen in de vijver verhoogt de kans op ziektes. Het is daarom veel beter om slechts enkele kleine vijvervissen te houden.

Kleine vijver zonder pomp

Het is heel goed mogelijk om een kleine vijver zonder pomp te hebben. U zult alleen dan niet teveel vijvervissen of vijverplanten moeten gaan plaatsen in de minivijver.

Let er ook op dat kleine vijvers sneller opwarmen dan grote vijvers. Temperaturen kunnen in kleine vijvers al snel oplopen.

Als u bijvoorbeeld een terrasvijver heeft en deze ook nog eens zonder dat u een pomp gebruikt, is het raadzaam om bij extreem warm water geregeld water te verversen.

De kleine vijver zonder pomp zal dan toch altijd vers water hebben.

Zuurstof

Zuurstof in een vijver zonder pomp is natuurlijk erg belangrijk. Zeker als u daarbij ook nog eens vissen gaat houden. Dit probleem is gemakkelijk op te lossen door een fors aantal zuurstofplanten in de vijver zonder pomp te plaatsen.

Zuurstof in een vijver zonder pomp kan dus gemakkelijk opgelost worden.

Leestip : Zuurstofplanten

Terrasvijver met vissen

Een terrasvijver met vissen geeft natuurlijk leven in uw tuin. Er zijn hele mooi kant-en-klare terrasvijvers in de handel verkrijgbaar. Daarnaast kunt u natuurlijk, als u handig bent, zelf een terrasvijver met vissen maken.

Een terrasvijver met vissen is leuk, maar zorg ervoor dat de hoeveelheid vissen niet te groot wordt. Datzelfde geldt overigens voor de vijverplanten.

Een terrasvijver met vissen kunt u overigens vaak op uw balkon van een appartement plaatsen.

Wennen aan de vijver

Als u de vijvervissen wilt gaan overzetten naar de kleine vijver is het belangrijk dat u ze eerst even laat wennen.

De vissen worden vanuit de winkel vervoerd per plastic zak die vaak gevuld is met extra zuurstof.

Nadat u thuis bent aangekomen en de vijver is gevuld met water, legt u de zak met vissen gedurende 30 minuten op het wateroppervlak van de vijver.

Op deze manier zorgt u ervoor dat de temperatuur van de zak geleidelijk gelijk wordt aan de temperatuur van het vijverwater van de (terras)vijver.

Als u de vissen daarna in de vijver wilt doen, gebruik dan een netje – of doe dit met de hand – om ze uit de zak te halen. Gooi NOOIT het water van de zak in uw eigen vijver !

In het begin

Nadat u de vijvervissen in de vijver hebt gestopt zullen ze eerst wat schichtig zijn. Gun ze de tijd om eerst wat te wennen aan hun nieuwe omgeving.

Voeren doet u bij voorkeur de eerste paar dagen ook niet.

Na een dag of drie begint u met matig te voeren. Zorg er wel voor dat u de juiste korrelgrootte voor uw vijvervissen in huis hebt.

Diepte van de vijver

Belangrijk is de diepte van de vijver. De vijvervissen moeten zich ook kunnen verschuilen bij eventueel gevaar.

Een kleine vijver dient met dit soort vissen minimaal 30 centimeter diep te zijn.

Met of zonder pomp ?

U kunt ervoor kiezen om zonder pomp en filter te werken. Voor een kleine vijver met een minimale visbezetting is dit in principe ook niet nodig. Vissen in kleine vijver zonder pomp kan natuurlijk ook.

Het is dan wel van belang om regelmatig het vijverwater wat te verversen. Belangrijk is daarnaast dat u niet teveel vissen in de vijver gaat houden.
Zeker bij warmer weer zal de watertemperatuur van het water snel op kunnen lopen.

Er zijn overigens ook kleine fonteinen te koop met een ingebouwde vijverfilter en pomp. Ideaal voor de kleine vijver of voor een terrasvijver.

Zuurstofplanten in een kleine vijver

Belangrijk is om ook goede zuurstofplanten in een kleine vijver aan te brengen. Het zorgt tegelijkertijd voor een natuurlijke beschutting voor de vissen en natuurlijk voor reiniging van het vijverwater.

Zuurstofplanten nemen de afvalstoffen op uit water ontstaan door voedingsresten en uitwerpselen van vissen.

Overige planten voor een kleine vijver

Omdat de vijver niet te groot is, is het misschien ook niet verstandig om teveel vijverplanten aan te schaffen. Sommige soorten zijn uitermate geschikt voor kleinere vijvers :

  • Waterlelies
  • Oeverplanten
  • Drijfplanten

Voeding voor vijverplanten

Belangrijk is dat u ook denkt aan de voeding voor vijverplanten. Zeker zuurstofplanten vragen om de juiste voeding en bovendien redelijk hard vijverwater.

Hoe u gezonde vijver- en zuurstofplanten kunt houden leest u in het artikel “Help, mijn zuurstofplanten groeien niet”.

Licht in de kleine vijver

Er zijn manieren om licht in een kleine vijver aan te brengen die zorgen voor nog meer sfeer op het terras.

Het is overigens wel beter om de vijvervissen ook de nodige rust te geven in de nacht. Dit betekent dus eigenlijk dat de verlichting voor de vijver ’s-nachts uitgeschakeld dient te worden.

Door middel van bijvoorbeeld een tijdschakelaar is dat eenvoudig en snel te realiseren.

Laatste Berichten