Welke vijvervissen voor een kleine vijver ?


Als u een kleine vijver heeft is wilt u misschien weten welke kleine vijvervissen u daarin kunt houden. Er zijn terras vijvers verkrijgbaar die kant en klaar zijn. Heeft u een kleine vijver zonder pomp ?

Niet alle vijvervissen zijn echter geschikt voor een kleine vijver. Maar welke vissen wilt u in de vijver ? In dit artikel geven we u meer informatie over vissen voor kleine vijver.

Leuk ! Een kleine vijver met vissen

Kunnen vissen in minivijver ? Het antwoord daarop is ja. Natuurlijk is het leuk om een mini vijver met vissen te houden. Een kleine vijverbak kunt u overigens kant en klaar kopen. (Link naar Bol.com)

Een kleine vijver met vissen voor op het balkon of op het terras, is natuurlijk erg leuk en geeft wat meer leven als u buiten zit. Een kleine terrasvijver biedt dan wellicht uitkomst.

Een terrasvijver met vissen hoeft ook helemaal niet zoveel te kosten. Een kleine vijverbak is verkrijgbaar voor minder als 100 euro.
Als u van plan bent om een minivijver te kopen is het natuurlijk ook goed te weten welke vijvervissen u kunt kopen voor dit soort vijvers.

Meest geschikt

De meest geschikte vijvervissen voor een kleine vijver zijn :

Andere soorten zoals koi en steuren horen eigenlijk niet in een kleine mini vijver thuis. Die hebben veel meer ruimte en faciliteiten nodig (vijverpompen en vijverfilters).

Als u dus besluit om vijvervissen aan te schaffen zijn dit de meest ideale vijvervissen voor dit soort vijvers.

Welke vijvervissen in een kleine vijver

Wennen aan de vijver

Als u de vijvervissen wilt gaan overzetten naar de kleine vijver is het belangrijk dat u ze eerst even laat wennen.

De vissen worden vanuit de winkel vervoerd per plastic zak die vaak gevuld is met extra zuurstof.

Nadat u thuis bent aangekomen en de vijver is gevuld met water, legt u de zak met vissen gedurende 30 minuten op het wateroppervlak van de vijver.

Op deze manier zorgt u ervoor dat de temperatuur van de zak geleidelijk gelijk wordt aan de temperatuur van het vijverwater van de (terras)vijver.

Als u de vissen daarna in de vijver wilt doen, gebruik dan een netje – of doe dit met de hand – om ze uit de zak te halen. Gooi NOOIT het water van de zak in uw eigen vijver !

In het begin

Nadat u de vijvervissen in de vijver hebt gestopt zullen ze eerst wat schichtig zijn. Gun ze de tijd om eerst wat te wennen aan hun nieuwe omgeving.

Voeren doet u bij voorkeur de eerste paar dagen ook niet.

Na een dag of drie begint u met matig te voeren. Zorg er wel voor dat u de juiste korrelgrootte voor uw vijvervissen in huis hebt.

Diepte van de vijver

Belangrijk is de diepte van de vijver. De vijvervissen moeten zich ook kunnen verschuilen bij eventueel gevaar.

Een kleine vijver dient met dit soort vissen minimaal 30 centimeter diep te zijn.

Met of zonder pomp ?

U kunt ervoor kiezen om zonder pomp en filter te werken. Voor een kleine vijver met een minimale visbezetting is dit in principe ook niet nodig. Vissen in kleine vijver zonder pomp kan natuurlijk ook.

Het is dan wel van belang om regelmatig het vijverwater wat te verversen. Belangrijk is daarnaast dat u niet teveel vissen in de vijver gaat houden.
Zeker bij warmer weer zal de watertemperatuur van het water snel op kunnen lopen.

Er zijn overigens ook kleine fonteinen te koop met een ingebouwde vijverfilter en pomp. Ideaal voor de kleine vijver of voor een terrasvijver.

Teveel vijvervissen in een kleine vijver

Het gevaar is groot dat u teveel vissen in de vijver houdt. Zeker bij een kleine vijver kan dat direct tot grote problemen leiden.

Het is dus veel beter om wat minder vissen in de vijver te houden.

Zuurstofplanten in een kleine vijver

Belangrijk is om ook goede zuurstofplanten in een kleine vijver aan te brengen. Het zorgt tegelijkertijd voor een natuurlijke beschutting voor de vissen en natuurlijk voor reiniging van het vijverwater.

Zuurstofplanten nemen de afvalstoffen op uit water ontstaan door voedingsresten en uitwerpselen van vissen.

Overige planten voor een kleine vijver

Omdat de vijver niet te groot is, is het misschien ook niet verstandig om teveel vijverplanten aan te schaffen. Sommige soorten zijn uitermate geschikt voor kleinere vijvers :

 • Waterlelies
 • Oeverplanten
 • Drijfplanten

Voeding voor vijverplanten

Belangrijk is dat u ook denkt aan de voeding voor vijverplanten. Zeker zuurstofplanten vragen om de juiste voeding en bovendien redelijk hard vijverwater.

Hoe u gezonde vijver- en zuurstofplanten kunt houden leest u in het artikel “Help, mijn zuurstofplanten groeien niet”.

Licht in de kleine vijver

Er zijn manieren om licht in een kleine vijver aan te brengen die zorgen voor nog meer sfeer op het terras.

Het is overigens wel beter om de vijvervissen ook de nodige rust te geven in de nacht. Dit betekent dus eigenlijk dat de verlichting voor de vijver ’s-nachts uitgeschakeld dient te worden.

Door middel van bijvoorbeeld een tijdschakelaar is dat eenvoudig en snel te realiseren.

9 thoughts on “Welke vijvervissen voor een kleine vijver ?

 1. Hier een reactie,
  Een goudvis is naar mijn inzien helemaal niet geschikt voor een mini- vijver, deze worden erg groot, net zoals de shubunkin dit is dan ook nog eens een scholenvis de goudwinde kan 60cm worden .
  De zonnebaars is een roofvis, eigenlijk alleen geschikt voor grote vijvers. Het is zo jammer als mensen een leuke kleine vijver hebben en er dan vissen in hebben, die veel te groot worden en ze ze dan weer weg moeten doen, of…… ze laten zitten en de vissen geen goed leven hebben. Daarbij zijn goudvissen ook nog eens flinke vervuilers, die het zonder filter en pomp in een kleine vijver echt niet zullen overleven. Er zijn veel kleinere visjes die wel geschikt zijn voor deze mini vijvertjes, maar een goede zuurstof voorziening en filter zijn echt wel nodig.

  1. Dag Martine,
   Goudvissen groeien natuurlijk, net als elke vijvervis kan groeien. Het is natuurlijk zo dat je altijd rekening moet houden met de huisvesting van dieren. Kleine goudvissen houden in een kleine vijver kan op zich natuurlijk niet zo veel kwaad. Het gaat er eigenlijk om dat je niet teveel vissen in een kleine vijver houdt. Goudvissen zijn karperachtigen. Dit betekent inderdaad dat ze constant op zoek zijn naar voedsel in de vijver en dus ook de bodem afzoeken hiernaar. Dit kan in sommige gevallen dus inderdaad ook wat vervuiling geven als de bodem niet goed schoon gehouden wordt.

 2. Volgens mij kunnen goudvissen prima in een kleine vijver. Ik had een kleine vijver (250 l) waarin ik een paar vissen, afkomstig uit een veel te kleine, warme kom, had opgevangen. Ze overleefden op een bepaald moment zonder bijvoeren en kregen zelfs jongen! Tot aan mijn verhuizing heb ik ze drie jaar meegemaakt. Er is er in die tijd niet één dood gegaan. Ik had geen pomp in de vijver en voerde, zoals gezegd, na een paar maanden niet meer bij. De vijver was op de diepste plek slechts 60 cm diep, maar ook in de winter ging het prima. Toen ik de vijver aanlegde, heb ik er wel een paar emmers uit een natuurlijk watertje uit de buurt bij gedaan. Op een bepaald moment zaten er wel tien goudvissen in dat vijvertje en volgens mij hadden ze het prima. In ieder geval véél beter dan in de kom waarin ze daarvoor gezeten hadden!

  1. Bedankt voor je reactie Niq – en fijn om te horen dat je zo tevreden was over je vijver.

 3. Ik heb eens gelezen dat goedvinden zich wat grootte betreft ook aanpassen aan de leefomgeving. Is een vijver klein dan groeien ze ook minder ver door. Zijn ze met velen dan zullen de zwaksten worden verorberd. De natuur regelt veel zelf, ook in een kleine biotoop.

  1. Dag Toon,

   In neem aan dat je goudwindes bedoelde. Maar je stelling is inderdaad juist. Vissen passen zich aan, aan de leefomgeving.

 4. Help

  in onze vijver waarover wij een net hebben gespannen halen wij iedere week wel 1 of 2 vissen uit waarvan de kop is afgevreten, onze vijver is helder en wij zien geen rare dingen, is het mogelijk dat de vissen elkaar opvreten.
  in de vijver zitten goudvissen shubuki ? karpers winden

  1. Dag Henk, sorry voor de iets wat late reactie. Een beetje onduidelijk is of de vissen in het net vastzaten of gewoon in de vijver lagen toen je ze eruit haalde. Als ze in de vijver lagen, is het heel goed mogelijk dat andere vissen de dode vissen opeten. Met name karpers zijn alleseters. Dus ja, het is mogelijk.

 5. van Wiki: De zonnebaars (Lepomis gibbosus) is een vis uit Noord-Amerika die is uitgezet in het zoete water van de Benelux. Het is een schadelijke invasieve diersoort in Europa die niet meer verhandeld, gehouden en vervoerd mag worden binnen landen van de Europese Unie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts