Welke vijverpomp moet ik kiezen ?


Welke vijverpomp kiezen ?

De vraag “Welke vijverpomp kiezen voor een vijver” stelt zich misschien als u een vijver wilt gaan aanleggen of indien u het tijd vindt om de vijverpomp te vervangen. Het is natuurlijk van belang om de juiste vijverpomp te kiezen.

Er is ontzettend veel keuze ! Daarover hoeft u zich dus geen zorgen te maken. Dus alvorens u overgaat tot aanschaf, is het belangrijk te weten waar u op moet letten.

Welke vijverpomp kiezen ?

De vraag welke vijverpomp kiezen is afhankelijk van diverse factoren. Met name de capaciteit van de pomp is een belangrijke factor. Deze dient afgestemd te zijn aan het soort vijver en de inhoud van de vijver. Wilt u een energiezuinige vijverpomp of een regelbare vijverpomp aanschaffen ? Het kan allemaal.
In dit artikel gaan we hier wat uitvoeriger op in, zodat u wat meer informatie heeft bij de keuze voor aankoop van een vijverpomp.

Heeft u bijvoorbeeld een koivijver ? Dan is de filter capaciteit erg belangrijk. Een koi vijverpomp is een belangrijk onderdeel voor de koi vijver. Koi vijverpompen zijn vaak speciaal voor koivijver ontwikkeld en zijn wat duurder in aanschaf.

Daarnaast is er keuze uit vele merken. Hoe kiest u bijvoorbeeld het juiste merk als u een vijverpomp wilt gaan aanschaffen ?

Aquaforte vijverpomp kopen ?

Aquaforte vijverpompen worden door SiboOpens in a new tab. op de Nederlandse en Belgische markt gebracht. Sibo is gespecialiseerd in allerlei vijverproducten en de Aquaforte Vijverpompen staan als degelijk, betrouwbaar en betaalbaar bekend.

aquaforte vijverpomp kopen

Bekijk hier het assortiment Aquaforte VijverpompenOpens in a new tab. (link naar Bol.com)

Welke vijverpomp heeft u nodig ?

Er bestaan veel verschillende vijverpompen. We kunnen ons goed voorstellen dat u zichzelf afvraagt : Welke vijverpomp heb ik nodig ?

De standaard vijverpomp gebruikt u natuurlijk om vuil vijverwater af te voeren naar de vijverfilter en zorgt op die manier voor een heldere vijver. Maar welke vijverpomp heeft u nu eigenlijk nodig ? Hoe moet ik de capaciteit vijverfilter berekenen ?

 • Voor een standaard vijver dient de gehele inhoud van de vijver gemiddeld 1 x keer naar de filter zijn getransporteerd in 3 of 4 uur.
 • Bij een koivijver of vijver met veel vijverplanten is het advies om een vijverpomp te gebruiken die de gehele inhoud 1x per 2 uur naar de vijverfilter heeft gestuurd.

Een goede vijverpomp heeft u online zo gevonden. (Link Bol.com)
Gebruikt de vijverpomp inderdaad als ’transportmiddel’ voor u vijverfilter dan zult u rekening moeten houden met een aantal factoren :

 • Capaciteit
 • Stroomverbruik
 • Garantie
 • Overige eigenschappen

Zie ook : Filterpomp vijver

Koivijvers

Koivijvers hebben een perfecte filterinstallatie nodig met een bijbehorende vijverpomp. De koi vijver filter capaciteit is erg belangrijk om de waterkwaliteit van de koivijver optimaal te krijgen en te houden.

Een vijverpomp voor een koivijver is dan ook een belangrijk onderdeel, naast natuurlijk de vijverfilter installatie zelf. Gemiddeld genomen moet een vijverpomp voor een koivijver de gehele inhoud van de vijver binnen twee uur ‘verpompt’ hebben.

Als u dus een koivijver met een inhoud van 20.000 liter heeft, dient de capaciteit van de vijverpomp minimaal 10.000 liter per uur te hebben.

De juiste capaciteit ten opzichte van de inhoud van de vijver

Om die vraag te beantwoorden moet u dus allereerst de inhoud van de vijver weten in liters of m3. Voor een kleine vijver heeft u in principe een vijverpomp nodig met een lagere capaciteit. In een koi vijver daarentegen heeft u een zeer betrouwbare en goede vijver pomp nodig.

De vijverpomp capaciteit is over het algemeen ook gemakkelijk te bepalen door de volgende rekensom te maken :

 • Lengte : 5 meter
 • Breedte : 10 meter
 • Diepte : 1,5 meter

Het aantal liters voor deze rechthoekige vijver is dan :

5 x 10 x 1,5 = 75 m3 inhoud. Het aantal liters berekent u door deze uitkomst met 1.000 te vermenigvuldigen. In dit geval heeft u vijver dus 75.000 liter water in zich.

Op bouwkoorts.nlOpens in a new tab. vindt u nog andere rekenmodellen voor anders gevormde vijvers.

De capaciteit van de vijverpomp voor een vijver

De capaciteit van de vijverpomp is erg belangrijk. Als u een pomp aanschaft en later blijkt dat de capaciteit onvoldoende is, is dat natuurlijk jammer. Een vijverpomp met een capaciteit van 2000 liter per uur is een relatief kleine pomp.

Datzelfde geldt natuurlijk als u een vijverpomp aanschaft die een capaciteit heeft van 5.000 liter per uur terwijl u vijver een inhoud heeft van 2.500 liter (2,5 m3).

Verlies door opvoerhoogte

Nu zult u denken : Wat is opvoerhoogte ? U dient bij aanschaf van een vijverpomp rekening te houden met ‘capaciteitsverlies’. Of anders gezegd : U dient rekening te houden met ‘verlies’ aan vermogen. De opvoerhoogte van een vijverpomp is dus een belangrijk gegeven om rekening mee te houden.

De opvoerhoogte is dus het verlies wat optreedt.

Meestal wordt dit duidelijk bij het product aangegeven. Doordat de pomp in de vijver ligt (bijvoorbeeld op 1,5 meter diepte) en vijverfilter dus minimaal 1,5 meter hoger staan, treedt er verlies van vermogen op.

Een pomp die normaliter 10.000 liter per uur verpompt, zal door de opvoerhoogte nog maar een vermogen hebben van 7.500 liter hebben of minder zelfs.

Op Schonevijver.nlOpens in a new tab. wordt een en ander zeer duidelijk uitgelegd en in beeld gebracht.

Verlies door bochten

Hoe langer de verbindingsslang is des te meer vermogen verliest de vijverpomp. Ook daar zult u dus rekening mee moeten houden.

Als de slang zelf bijvoorbeeld 10 meter is en de opvoerhoogte ook nog eens 1,5 meter is, heeft u dus nog meer verlies voor wat betreft vermogen van de vijverpomp.

Capaciteit Vijverpomp Opvoerhoogte

Uitleg opvoerhoogte

Elke vijverpomp zal aan vermogen verliezen door de opvoerhoogte. Maar wat is opvoerhoogte nu eigenlijk precies ?

In bovenstaande grafiek kunt u een voorbeeld vinden van de curve van opvoerhoogte verlies van een vijverpomp. In de grafiek staan verschillende modellen pompen aangegeven.

Stel dat artikelnummer P20100E-00 een opvoerhoogte heeft van 3,5 meter, dan heeft deze vijverpomp een capaciteit van 13.000 liter per uur.

Als u dus de keuze wilt maken voor welke vijverpomp te kiezen staat deze informatie in de productomschrijving of op de verpakking, zodat u het verlies aan vermogen direct kunt aflezen.

Direct een vijverpomp bestellenOpens in a new tab. via Bol.com ?

Rekenvoorbeeld

Stel u heeft een vijver van 10.000 liter (10 m3). In de vijver houdt u koi. Dit betekent dat de gehele vijver inhoud in 2 uur door het filter moet zijn getransporteerd.

Het vijverwater moet 1,80 meter worden opgevoerd naar een waterval. Dit betekent dat u op zoek naar een vijverpomp die minimaal 5.000 liter per uur levert en een opvoerhoogte heeft van minimaal 1,80 meter.

Bovendien moet het vijverwater door 5 meter horizontale leidingen lopen, alvorens het wordt opgevoerd naar vijverfilter en waterval.

U heeft een vijverpomp gevonden met de volgende specificaties :

 • 9000 liter per uur
 • Max. opvoerhoogte 3 meter

Om te berekenen of deze vijverpomp voldoet (in 2 uur de gehele vijver rondpompen), kunt u de volgende berekening maken :

Max. Debiet / Max Opvoerhoogte = 9.000 : 3 = 3.000

5 meter horizontale leidingen betekent 5% verlies dus : 3.000 – 5% = 2.850
Bereken daarna : 2.850 x max. opvoerhoogte 3 = 8.550

Stel : u hebt 2 bochten in het leidingwerk opgenomen. Dit betekent nog eens een verlies van 2 x 5% = 10%

U houdt dus over : 8.550 – 10% = 7.695 liter per uur

Uw vijverwater wordt dan dus in 10.000 / 7.695 = 1,3 uur rondgepompt. Ruimschoots voldoende dus voor een koivijver.

Welke vijverpomp kiezen voor een waterval ?

Houdt er rekening mee dat de vijverpomp voor waterval met een brede uitloop meer capaciteit nodig heeft om een mooie waterval uitstroom te krijgen.

Een goede vijverpomp voor een waterval is de Sicce Eko Power 14Opens in a new tab. (Link naar Bol.com).

Een vijverpomp die u alleen voor een waterval wilt gebruiken kan natuurlijk ook, maar is wel een dure oplossing. Een vijverpomp staat normaal 24 uur per dag aan en gebruikt dus stroom.

Nat of droogopstelling van de vijverpomp

U kunt er bij sommige modellen voor kiezen om de vijverpomp in een droogopstelling te gebruiken. Het vijverwater wordt dan van buiten de vijver aangezogen (meestal in een apart gemaakte pompput).

Zie ook : Vijverpomp droogopstelling

Een vijverpomp die droog opstelbaar gebruikt kan worden heeft als grote voordeel dat u deze ook gemakkelijker schoon kunt maken.

Bij een nat opstelling van de vijverpomp ligt de pomp in de vijver

Op zoek naar de zuinigste vijverpomp ?

Het is zinvol om naar het stroomverbruik van de vijverpomp te kijken voordat u er een aanschaft.

Vijverpompen gebruiken veel stroom. Het kan dus een dure aangelegenheid worden omdat vijverpompen bijna altijd moeten draaien om de vijverfilter te voeden.

Wat is nu eigenlijk de zuinigste vijverpomp ? Aquaforte vijverpompen staan bekend als zuinige vijverpompen. Vaak zijn deze pompen ook nog eens in te stellen voor wat betreft capaciteit.

Op deze manier kunt u dus zelf invloed uitoefenen op het stroom verbruik van de vijverpomp.

Lees ook : Wat kost een vijver aan stroom of : Energiekosten van vijverpomp besparenOpens in a new tab.

Wanneer kan de vijverpomp uitgezet worden ?

In principe nooit ! Door de vijverpomp uit te zetten stopt de toevoer naar het vijverfilter waar bacteriën zorgen voor reiniging van het vijverwater.

Toch zijn er mensen die de vijverpomp afkoppelen in de winterperiode. Dit is dus af te raden. Laat de vijver gewoon rustig doordraaien gedurende de koudste tijd van het jaar.

We kunnen ons voorstellen dat geluid een reden is om de vijverpomp bijvoorbeeld ‘s-avonds uit te zetten. Dit is echter niet de juiste manier. Het is beter om een geluidsarme vijverpomp aan te schaffen of de installatie goed te isoleren (als de pomp in een droogopstelling is geplaatst).

Levensduur van een vijverpomp

Hoe lang gaat een vijverpomp eigenlijk mee ? Dat varieert eigenlijk in grote mate en is onder andere afhankelijk van de vijver. Zo zullen vijverpompen die continu moeten draaien een grote kans maken dat ze op een bepaald moment niet meer werken.

Over het algemeen kunnen we stellen dat een vijverpomp gemiddeld 5 tot 6 jaar mee moet komen (bij normaal gebruik).

Samenvatting

Het lijkt moeilijker dan het is, maar de vraag welke vijverpomp kiezen u voor uw vijver is dus afhankelijk van diverse factoren.

Een kleine overcapaciteit is niet erg, maar als u veel overcapaciteit heeft wordt het een dure grap voor wat energieverbruik. Maak dus altijd een berekening !

Voor vijverpompen die u wilt gaan gebruiken gelden anderen normen. Informeer dus goed of de vijverpomp die u wilt gaan gebruik geschikt is voor de waterval.

Als u nog vragen heeft kunt u ze hieronder stellen. Wij streven ernaar om ze dan zo spoedig mogelijk te beantwoorden.

Laatste Berichten