Welke vijverfolie kunt u gebruiken bij de aanleg van uw vijver ?


welke vijverfolie gebruiken bij aanleg vijver

Als u plannen heeft om een vijver aan te gaan leggen vraagt u zich misschien direct af welke vijverfolie gebruiken om lang plezier van uw nieuwe vijver te hebben. Het is ook een erg belangrijke keuze die u moet maken. Natuurlijk wilt u er zeker van zijn dat u de juiste materialen gaat gebruiken en vijverfolie kiezen is daarbij misschien wel een hele lastige.

Welke vijverfolie gebruiken bij aanleg vijver ?

EPDM vijverfolie is de beste vijverfolie voor het aanleggen van een vijver. Het is een zeer sterke rubber vijverfolie waarvan u jarenlang plezier kunt hebben. EPDM vijverfolie is gemakkelijk te verwerken en gaat gemiddeld drie keer langer mee als PVC vijverfolie.

Als u bij de aanleg van een vijver folie wilt gaan gebruiken is het natuurlijk belangrijk te weten dat er verschillende soorten in de handel verkrijgbaar zijn. Ook de prijsverschillen kunnen aanzienlijk zijn. Zo is EPDM vijverfolie veel duurder in aanschaf dan PVC vijverfolie.

Het wordt dus tijd dat ik er wat meer aandacht besteed in de vorm van een informatief artikel op vijverwereld.com – Commentaar, vragen en opmerkingen zijn natuurlijk – zoals altijd – zeer welkom.

U kunt vragen en opmerkingen onderaan dit artikel aangeven, waarbij ik ernaar streef om op een zo kort mogelijke termijn een antwoord te geven.
Soorten vijverfolie

Er zijn meerdere soorten vijver folie in de handel verkrijgbaar. We maken grofweg onderscheid in :

Er zijn overigens nog meer soorten vijverfolies verkrijgbaar, maar ik behandel hier de twee meest gebruikte.

Naast een (groot) prijsverschil is er ook een groot verschil in kwaliteit en duurzaamheid. Daarnaast zijn er verschillen ten aanzien van de verwerking van de folie. De een is wat makkelijker te verwerken dan de andere.

Rubber vijverfolie

Rubber vijverfolie is in principe veel sterker en duurzamer dan plastic vijverfolie. Rubber vijverfolie noemen we vaak EPDM vijverfolie. PVC vijverfolie is een plastic vijverfolie. Beide vijverfolie soorten zijn prima te gebruiken voor het aanleggen van een vijver, echter er is wel een groot kwaliteitsverschil.

Zo is rubber vijverfolie veel sterker en zal het in principe veel langer meegaan dan PVC vijverfolie.

welke vijverfolie gebruiken aanleg vijver

EPDM vijverfolie gebruiken voor vijveraanleg

EPDM vijverfolie gebruiken voor vijveraanleg betekent dat u rubber folie gaat gebruiken. De afkorting EPDM staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer. Een hele mond vol, maar in de volksmond noemen we dit dus rubber vijverfolie. 

Deze vijverfolie wordt steeds meer toegepast omdat het veel duurzamer is. Het rubber folie wordt fabrieksmatig gemaakt en kan dus in principe ook in elke vorm of maat standaard geleverd worden.

Dit noemen we dan ‘liner’. Als u bij een tuin- of vijver centrum EPDM vijverfolie op maat besteld kunt u dus ook de exacte vorm en afmetingen opgeven.

Voor een meerprijs kunt u de complete EPDM vijverfolie op maat laten maken.

EPDM vijverfolie gebruiken geeft de volgende voordelen :

 • Duurzaam productieproces
 • Sterk materiaal
 • Flexibel in gebruik
 • Helemaal op maat laten maken (incl. naden)
 • Gaat 30 tot 50 jaar mee
 • Droogt in tegenstelling tot PVC vijverfolie niet uit.

Nadelen Rubber vijverfolie :

 • Aanzienlijk duurder dan PVC
 • Zwaar in gewicht dus lastig zelf te verwerken (kan natuurlijk wel)
 • Opletten bij gebruik brandbare stoffen (benzine, olie, terpentine)

Rubber of EPDM vijverfolie is ook verkrijgbaar in verschillende diktes en is een prima alternatief voor PVC. Ook zelf repareren gaat met behulp van een speciale reparatie kit gemakkelijk. EPDM folie makkelijk te lijmen (u kunt het vergelijken met het plakken van een fietsband).

EPDM vijverfolie online bestellen ?

U kunt via Vijverwereld.com gemakkelijk online EPDM vijverfolie bestellenOpens in a new tab.. Deze link is een garantie voor snelle en correcte leveringen. Bovendien is de prijs voor EPDM vijverfolie zeer acceptabel.

Online EPDM vijverfolie bestellen gaat dus snel een eenvoudig. Lees hieronder hoe u bepaalt hoeveel m2 vijverfolie nodig heeft voor de aanleg van uw vijver.

PVC vijverfolie gebruiken voor een vijver

PVC staat voor Poly Vinyl Chloride. In de volksmond wordt pvc ook wel gewoon plastic genoemd. Het is een relatief goedkope vijverfolie.

Het gebruik van pvc in redelijk normaal in Nederlandse en Belgische samenleving en dus ook voor de aanleg van vijvers wordt vaak pvc vijverfolie gebruikt.

De voordelen van PVC vijverfolie gebruiken kunnen we als volgt samenvatten :

 • Relatief goedkoop in aanschaf
 • Makkelijk te verwerken
 • Makkelijk om stukken aan elkaar te verbinden
 • Relatief makkelijk zelf te repareren
 • Verkrijgbaar in verschillende diktes

Daartegenover staan ook wat nadelen. PVC vijver folie heeft of geeft over het algemeen :

 • Een kortere levensduur (afhankelijk van de dikte)
 • Meer kans op lekkages in vergelijking tot EDPM
 • Kans op uitdroging en scheurvorming na verloop van tijd
 • Bevat schadelijke stoffen (chloor) die bij verbranding vrijkomen

U kunt PVC vijverfolie lassen of lijmen waardoor deze vijverfolie relatief makkelijk te verwerken is. U bent dus in staat om een strakke vijver te realiseren indien u daarin wat geoefend bent.

Houdt er dus wel rekening mee dat er bij het lassen, door middel van een brander of hete lasbout, chloor vrij kan komen die voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen.

Wat is nu de beste vijverfolie ?

Vraagt u zich af wat de beste vijverfolie is ? In gebruik heb ik voor beide soorten geen voorkeur. Het is meer de vraag waar u zich het beste bij voelt.

Als u meer vijverfolie wilt gaan gebruiken door de afmetingen van uw vijver nogal groot zijn, kan ik me goed voorstellen dat u voor PVC zult kiezen. Het prijsverschil ten opzichte van EPDM vijverfolie zal dan ook aanzienlijk zijn.

Kwalitatief heb ik de voorkeur voor rubber vijverfolie. Het is gewoon sterker en de kans op problemen (lekkages) is gewoon kleiner.
Vijverfolie berekenen ?

Hoe kunt u de vijverfolie berekenen die u nodig heeft ? Als u dan plannen heeft voor de aanleg van een vijver en u wilt daarvoor vijverfolie gaan gebruiken, is het natuurlijk wel makkelijk te weten hoeveel vijverfolie u nodig heeft.

Dit is te berekenen en kan in sommige gevallen niet gemakkelijk zijn. Soms is het raadplegen van een specialist aan te bevelen voor een optimaal eindresultaat.

Een gemakkelijk hulpmiddel om vijverfolie te berekenen is de vijverfolie calculator en die vindt u hier Opens in a new tab..

Lees de noot onderaan deze pagina gekenmerkt door een *)

Zoals hierboven aangegeven kunt u de vijverfolie helemaal op maat laten vervaardigen waardoor verwerking een stuk eenvoudiger kan worden. Er wordt dan natuurlijk wel een meerprijs door de leverancier doorberekend.

Is vijverfolie repareren makkelijk ?

Vijverfolie repareren is niet altijd mogelijk en zeker niet gemakkelijk. Natuurlijk kan vijverfolie stuk gaan waardoor u een lekkage in de vijver heeft. Dit merkt u dan vrij snel doordat het waterpeil in de vijver blijft zakken ook als het nagevuld heeft.

Bij gebruik van PVC vijverfolie loopt u de kans dat de vijverfolie poreus is geworden (overigens gebeurd na misschien na een tijd van 10 jaar, waarbij de vijver vaak is blootgesteld aan uv straling). Als dit het geval is (poreus pvc) dan is vijverfolie reparatie niet mogelijk.

Vijverfolie repareren

Vijverfolie herstellen is relatief gemakkelijk als het een klein gaatje is natuurlijk. Wel dient u rekening te houden met het gebruik van reparatiemateriaal en de soort vijverfolie. PVC vraagt om een ander reparatiemiddel dan EPDM vijverfolie.

Gebruik bij een lekkage in PVC vijverfolie PVC lijm (flexibel). Ontvet het stukje dat u gebruikt voor de afdichting van het gat goed en doe hetzelfde met de rand rondom het gat in de vijverfolie.

Voor reparatie van de vijverfolie van rubber gebruikt u rubberlijm. Ook hier dient u beide stukken goed te ontvetten.

Zorg na reparatie dat het gerepareerde stuk goed droogt voordat u de vijver weer gaat vullen. Op deze manieren kunt u zowel pvc als rubber (EPDM) vijverfolie gemakkelijk zelf repareren.

Doorvoer maken in vijverfolie

Door middel van doorvoeren in vijverfolie kunt u lelijk in het zicht liggende slangen en kabels mooi wegwerken. Houdt er echter wel rekening mee dat u daarvoor hulpmiddelen moet gaan toepassen die ervoor zorgen dat de vijver ‘dicht’ blijft en dat lekkages achterwege blijven.

In onderstaande video ziet u hoe u dit veilig en deskundig kunt doen.

* Vijverwereld.com verstrekt alleen de informatie, maar kan niet verantwoordelijk gesteld worden door de verstrekte informatie van tuinvijverdirect.nl

Laatste Berichten