Waterlelie planten in vijver


waterlelie planten feat

Een waterlelie planten in de vijver betekent dat u een van de mooiste vijverplanten toevoegt aan de vijver. Maar waar moet je zoal rekening mee houden als je besluiten om waterlelies als vijverplanten te gebruiken ?

Hoe moet je de waterlelie planten ?

Een waterlelie planten is op zich niet zo moeilijk. Je moet alleen even weten waar je rekening mee moet houden. Zo zul je misschien afvragen wanneer je ze het beste kunt planten ? Waterlelies in principe in elk seizoen van het jaar planten. Bij vorst kan dit natuurlijk niet.
Belangrijk is dat je de waterlelie na aanschaf in de winkel, continue onder water houdt. Verdroging van de waterlelie kan erg snel gebeuren. Als je het planten van waterlelies dus even wilt uitstellen, omdat je vijver nog niet helemaal klaar is, plaats dan de potjes of manden geheel onder water.

De meeste waterlelies worden in de kweekpotjes geleverd. Haal deze voorzichtig uit het potje en zet ze daarna over in een speciale vijvermandOpens in a new tab.. Houdt er rekening mee dat de wortels zullen groeien en dat betekent dat u voor een ‘ruime’ mand zorgt. Plaats de waterlelie met de aarde van het potje in de vijvermand. Vul daarna de mand met speciale vijveraarde voor waterlelies.

waterlelie planten

Om te voorkomen dat de vijvermanden gaan drijven is het wenselijk om deze te verzwaren. Dit kunt u bijvoorbeeld door middel van grind doen. Zorg er wel voor dat de wortels van de waterlelie goed in de vijveraarde staan en dus niet in het grind.

Plaats daarna de vijvermand met de waterlelie in de vijver. Kies bij voorkeur een wat diepere plek in de vijver om de mand te plaatsen. Daarbij is het belangrijk dat de waterlelie ook nog voldoende zonlicht krijgt.

De diepte waarop de waterlelie geplaatst wordt is ook belangrijk ! Als de bladeren als volop groeien, dient u er zorg voor te dragen dat de bladeren na plaatsen het wateroppervlak bereiken. Bij jongere waterlelies is dit vaak nog niet het geval en kunt u een zonnige plek in de vijver kiezen.

Hoe diep moet de waterlelie staan ?

Veel mensen vragen zich af hoe diep de waterlelie moet staan in een vijver. Dit hangt sterk af van de soort die u aan gaat schaffen. Er zijn soorten die op 50 – 60 centimeter geplaatst kunnen worden.

diepte waterlelie

Dit zijn dan wel meestal de kleinere soorten.

Voor de grote soorten is de minimale plantdiepte zo’n 80 centimeter. Wat we dus eigenlijk zeggen is dat de diepte van de vijver medebepalend is voor het soort waterlelie u gaat planten.

Let goed op wat er op het bijbehorende informatiekaartje staat als u een waterlelie gaat kopen. Daarop staat meestal ook de plantdiepte aangegeven.

Wanneer bloeien waterlelies ?

De waterlelie bloeit niet het gehele jaar. Het zijn wel snelle groeiers. In de winter sterven ze nagenoeg helemaal af. In het voorjaar begint de waterlelie weer te groeien.

Bij normale temperaturen zullen waterlelies vanaf juni tot en met augustus in bloei komen te staan in de vijver.

Voeding

De voeding van de waterlelie komt voort uit de waterlelie aarde. Speciale vijveraarde voor waterlelies is bij elk tuincentrum of bij elke vijverspeciaalzaak beschikbaar. Doordat dit soort vijverplanten vrij diep in de vijver staan, hebben ze ook extra voeding nodig.

Onderhoud

Het onderhoud aan waterlelies bestaat veelal uit het verwijderen van bladeren. Na verloop van tijd zullen de bladeren geel of bruin verkleuren. Een gezonde waterlelie heeft groene bladeren.

Als de waterlelie te groot wordt kunt u ervoor kiezen om deze te snoeien. Snoeien van waterlelies kan overigens een lastig karweitje zijn omdat u er moeilijk bij kunt komen. Een speciale snoeischaarOpens in a new tab. is dan ook handig gereedschap bij het snoeien van lelies.
Het is overigens beter om dan de waterlelie even uit de vijver te halen en ook de wortels te splitsen of te snoeien.

Waterlelies zijn in principe winterhard en kunnen dus wel tegen een stootje. Het is wel aan te raden om de lelies binnen te zetten bij zeer strenge winters. Het overwinteren van deze waterplant doet u dan in een bak op een beschutte, vorstvrije plaats.

U kunt er daarbij voor kiezen om de lelie elk jaar eerst wat op te kweken, voordat deze in de vijver wordt geplaatst.

De meest voorkomende soorten

De meest voorkomende waterlelie soorten in Nederland en Belgie zijn :

kleinere soorten :

  • Nymphaea Aurora
  • Nymphaea Indiana
  • Nymphaea Tetragona

grotere soorten :

  • Nymphaea Hollandia
  • Nymphaea Marliacea Rosea
  • Nymphaea Norma Gedye

Kijk voor een compleet overzichtOpens in a new tab.

Voorkomende problemen

Het meest voorkomende probleem met waterlelies is dat deze niet groeien en bloeien. Dit heeft vaak met de waterkwaliteit te maken. Te zacht vijverwater zorgt er dan voor dat de lelie ook niet zal groeien.

Vaak zien we dan ook dat ze verslijmen. U zult dan rigoureuze maatregelen moeten nemen. In dit artikel leest u er alles over.

 

Laatste Berichten