Wat vinden koikarpers lekker ?


wat vinden koikarpers lekker ?

Wat vinden koi karpers lekker ? Die vraag is makkelijk te beantwoorden. Maar is lekker ook goed voor uw koi ? Als echte koikenner en koiliefhebber moet je er natuurlijk meer vanaf weten.

Wat eten koikarpers ?

Koikarpers verdienen de beste koivoerOpens in a new tab. (Link naar Bol.com) die beschikbaar is. Het probleem is alleen dat koi altijd honger hebben en dus bijna doorlopend op zoek zijn naar voedsel. Wat kun je je koikarper te eten geven en wanneer doe je het goed ?
Om de juiste voer aan koi te geven, moet je weten dat deze vijvervissen bepaalde stoffen nodig hebben om gezond te blijven. Daarnaast is het belangrijk om via het voer ook de kleur van koi op peil te houden.

De belangrijkste ingrediënten voor koivoer zijn :

  • Eiwitten
  • Vetten
  • Koolhydraten
  • Vitaminen
  • Mineralen

Eiwitten zorgen voornamelijk voor de groei van koi. Dit is dus belangrijk voor het skelet – de ruggengraat – van dit soort vissen. Er dienen voldoende aminozuren in het eiwitpercentage aanwezig te zijn om een evenwichtige groei te bewerkstelligen.

Vetten en koolhydraten voor koi leveren in feite de energie. Linolzuren – een specifieke soort vetzuur is noodzakelijk om in het voedingsrecept voor koi op te nemen. De meeste vetten worden door koi zelf geleverd, alleen linolzuren niet.

Door het langzame stofwisselingsproces van koi worden koolhydraten echter mondjesmaat gegeven. Een teveel aan koolhydraat in het koivoer kan tot grote problemen leiden.

Ook vitaminen en mineralen dienen in voldoende mate – dagelijks – te worden voorgeschoteld. Deze zitten dan ook in de meeste soorten koivoer die in Nederland en België beschikbaar zijn.

Hoeveel voer moet je koi eigenlijk geven ?

Deze vraag is eenvoudig te beantwoorden : voer koi karpers niet meer als dat ze in ca. 5 minuten op kunnen eten.

Bij warmer weer en hogere vijverwater temperaturen kun je dit meerdere keren per dag doen. Een vast koi voer schema zorgt ervoor dat uw vissen voldoende voeding krijgen.

Als de temperatuur van het vijverwater kouder wordt, zul je merken dat de koi minder actief worden. Ook dan past u de vijf minuten regel toe, maar voer dan bijvoorbeeld niet meer als 3 keer per dag.

Bij extreem koud weer, waar de vijverwater temperatuur onder de 6 graden komt, kunt u stoppen met voeren van koi. Doorgaans zullen ze dan ook stil op de bodem van de vijver stil blijven liggen.

Er zijn koiliefhebbers die de koivijver verwarmen en op deze manier het gehele jaar door koi blijven voeren.

Lees ook : Vijvervissen voeren

Natuurlijk koi voer

Koi zijn alleseters – een blaadje verse sla of insecten lusten koi graag. Het zal in het begin even wennen zijn, maar natuurlijk koivoer in de vorm van garnalen, zijderupsenOpens in a new tab. (bestel nu direct online) of wormen zullen verorberen.

Wees er wel zuinig mee en zorg ervoor dat u ook goed koivoer in de vorm van korrels – bijvoorbeeld voor een goede kleur – als dagelijks voeding geeft.

Natuurlijk koi voer in de vorm van insecten is bijvoeding en dient eigenlijk als snoepgoed te worden gezien.

Goed koi karper voer kent een uitgekiende samenstelling waar alle belangrijke ingrediënten (zie hierboven) inzitten. In principe kunt u met goed koi karper voer volstaan en hoeft geen extra voeding gegeven te worden.

Goede koi voeding kopen betekent dat u ook het beste koivoer voor uw koi wilt gaan verstrekken. Goede erkende merken zijn onder andere :

Beide kwaliteitsmerken die direct uit voorraad leverbaar zijn !

Beide merken zijn gespecialiseerd in koivoer en kennen een bijzonder goede samenstelling van ingrediënten. Er zijn echter ook merkloze soorten verkrijgbaar.

Let er daarbij altijd goed op de samenstelling en weet dat goedkoop ook duurkoop kan zijn.

Levend voer voor koi

Ik ben geen groot voorstander van levend voer voor koi. Je weet vaak niet wat je koopt en dat brengt dus misschien grote risico’s met zich mee.

Het is beter om voor kwaliteitsproducten te kiezen en levend voer hebben ze trouwens ook absoluut niet nodig.

Gedroogde zijderupsen zijn een lekkernij voor koi en worden vaak aan productcontroles blootgesteld voordat ze Nederland en België überhaupt binnen komen.

Veiliger dus in gebruik als u uw koi meer dierlijke eiwitten wilt voeren. Dierlijke eiwitten zullen met name de groei bevorderen.

Wat is eigenlijk de maximale grootte van koi karpers ?

Veel mensen dat koi groot kunnen worden, maar wat is eigenlijk de maximale grootte ? Die vraag is lastiger te beantwoorden. De gemiddelde koi kan tot over 1 meter lengte hebben. Sommige soorten koi kunnen nog groter worden.

Overigens is grootte niet het belangrijkste kenmerk bij officiële keuringen van koi. Body en kleur zijn minstens zo belangrijk.

Daarnaast moet de koi symmetrisch zijn voor wat betreft zijn voorkomen en dienen de vinnen onbeschadigd te zijn en te blijven.

Laatste Berichten