Wat kost een vijverfilter ?


wat kost een vijverfilter ?

Om de vraag : “Wat kost een vijverfilter ?” te beantwoorden zijn een aantal andere kenmerken van uw vijver van belang. Het is dus niet zo gemakkelijk te precies aan te geven wat een vijverfilter u zal gaan kosten. U wilt natuurlijk ook een goed werkend vijverfilter !

Over het algemeen kan gesteld worden dat een vijverfilter tussen 100 en 500 euro gaat kosten. Nogmaals het is van belang welk soort vijver u heeft, maar voor deze prijs kunt u er prima in slagen om een goed werkend vijverfilter te vinden.

Een aantal aspecten zijn dus belangrijk. Kennelijk overweegt u de aanschaf van een vijverfilter om troebel vijverwater te voorkomen. We geven een opsomming van zaken waar u rekening mee dient te houden bij de aanschaf van een vijverfilter.

  • Wat voor soort vijver heeft u ?
  • Heeft u al een vijverpomp ?
  • Wat is de inhoud van uw vijver ?
  • Wat is uw budget ?

In dit artikel proberen wij u een zo goed mogelijk idee te geven wat u aan een vijverfilter kunt besteden. Er is in ieder geval keuze genoeg. Ook online ! We hebben een selectie gemaakt van de beste vijverfilters die u bijvoorbeeld via Bol.com kunt aanschaffen !
Oase Vijverfilters

Oase vijverfilters zijn erg populair in Nederland en Belgie. U komt dit merk erg vaak tegen in tuincentra. Oase is marktleider als het om vijver techniek gaat. 

Onderstaande Oase vijverfilters kunt u online bestellen via Bol.com 

Oase Filtoclear 6000

Welke soort vijver heeft u ?

Belangrijk is om te weten welke soort vijver u heeft. Grofweg onderscheiden we de verschillende soorten vijvers :

  • Koivijvers
  • Siervijvers
  • Plantenvijvers
  • Zwemvijvers

Met uitzondering van de zwemvijvers beschrijven we hieronder de mogelijkheden en mogelijke prijzen van vijverfilters. Let op : dit zijn de prijzen van de filters alleen.

U heeft altijd ook nog een vijverpomp nodig. U kunt natuurlijk een vijverfilter en vijverpomp apart aanschaffen.

Er zijn ook veel fabrikanten / merken die sets aanbieden. Een vijverfilter set beschrijven in een ander artikel op vijverwereld.com

Koivijvers

Een koivijver vraagt om een goede kwaliteit vijverfilter. Koi zijn over het algemeen dure vissen en dat betekent eigenlijk automatisch dat de zorg voor koi ook optimaal hoort te zijn.

Daarbij hoort eenvoudig een goede vijverfilter. Om de prijs van een vijverfilter voor een koivijver te bepalen is ook belangrijk om de inhoud van de koivijver te weten.

Koi kunnen groot worden. Zeer groot worden, zelfs tot over 1 meter lang. Indien u een echte koivijver (meestal groter dan 5.000 liter inhoud) wilt voorzien van een goed werkende vijverfilter (en geloof me : die heeft u echt nodig !) dient u rekening te houden met een investering van circa 200 tot 400 euro.

Direct een vijverfilter bestellen online ? (Link naar Bol.com)

Siervijvers

In siervijvers worden meestal andere vissen gehouden. Koi en steuren komen in een siervijver normaal niet voor. U moet bij een siervijver denken aan goudvissen, shubunkins, sarasa’s, goudwinden etc. – In principe dus kleinere – goedkopere – vissoorten die in Nederland en België veel voorkomen.

Verreweg de meeste vijvers zijn dus siervijvers. Daarnaast zullen er vaak vijverplanten terug te vinden zijn in siervijvers waardoor een mooi groen geheel in uw tuin ontstaat waarvan u volop kunt genieten.

De siervijvers zijn meestal kleiner voor wat betreft de inhoud, waardoor u kunt volstaan met een kleiner vijverfilter die zorgt voor een biologisch evenwicht in de vijver.

Er zijn vijverfilters beschikbaar vanaf 50 euro tot ca. 300 euro

Verschillende soorten vijverfilters

Plantenvijvers

Ook voor plantenvijvers kunt u een vijverfilter aanschaffen. Het filter zal met hoofdzakelijk dienen voor het biologisch evenwicht in de vijver.

Dat evenwicht bereikt u vaak het snelst als de waterwaarden optimaal zijn. Het is dus noodzakelijk om daarvoor vijverwater testen uit te voeren van tijd tot tijd.

Ook voor een plantenvijver geldt dat de inhoud van de vijver bepalend is voor de aanschaf van een vijverfilter. Prijzen voor vijverfilters starten vanaf 100 euro en gaan tot ca. 300 euro

Is dit alles ?

Om vijverwater naar de vijverfilter te transporteren heeft u een vijverpomp nodig. Ook de vijverpomp zal afgestemd moeten zijn op de inhoud van de vijver.

Hoe groter de vijver des te groter de capaciteit van de vijverpomp zal moeten zijn. Als vuistregel dient de vijverpomp een capaciteit te hebben van 1 x keer de inhoud van de vijver.

Dus als voorbeeld : Als uw vijver 10.000 liter inhoud heeft, dient de pomp 10.000 liter per uur te verplaatsen.

Aanschaf vijverpomp

Er zijn goede vijverfilter set systemen (Link naar Bol.com) verkrijgbaar die u voordeel op kunnen leveren in de aanschafprijs.

Inhoud van de vijver

De vijverfilter en vijverpomp dienen afgestemd zijn op de inhoud van uw vijver. Is de capaciteit (ver) onder de maat, zal uw vijverfilter ook niet optimaal functioneren.

Het heeft dus absoluut geen zin om een goedkope vijverfilter en vijverpomp aan te schaffen (met een capaciteit van 1.000 liter per uur) als uw vijver 5m3 (5.000 liter) inhoud heeft.

Omgekeerd kan overigens wel. Een vijverfilter en pomp met een capaciteit van 5.000 liter kunt u wel inzetten bij een vijver van 1.000 liter. Zonde is dat natuurlijk wel.

Probeer dus altijd een goede inschatting van de inhoud van uw vijver te maken en ga daarna aan de slag met de zoektocht naar een bijbehorende filter en pomp.

Wat wilt u uitgeven ?

Niemand kan in uw portemonnee kijken ! Ik kan me zeer goed voorstellen dat u vooraf precies weet wat u aan een vijverfilter wilt gaan besteden.

Er is volop keuze dus goedkope en dure alternatieven. Er zijn echter ook grote kwaliteitsverschillen ! Een vijverfilter zal moeilijk kapot gaan.

Er stroomt immers vaak alleen vuil vijverwater doorheen. Mechanisch gebeurd er verder weinig bij een standaard vijverfilter.

Om de vraag : wat kost een vijverfilter te beantwoorden is met name het materiaal gebruik belangrijk. Bovendien zijn er duurdere merken en goedkopere merken die vijverfilters aanbieden.

Een goed werkend vijverfilter is belangrijk : er nestelen zich de bacteriën in die uiteindelijk voor de afbraak van afvalstoffen zullen moeten zorgen en die er dus ook voor zorgen dat de vijver helder zal blijven.

Toch nog vragen ?

Ik hoop dat ik u een beetje wegwijs heb kunnen maken bij de vraag : Wat kost een vijverfilter ?

Stel gerust vragen als u ze nog heeft of geef commentaar op dit artikel als u denkt dat er nog andere oplossingen of mogelijkheden zijn.

Actieve feedback is belangrijk en wij zullen hier graag op reageren.

Laatste Berichten