Wat kost een vijver aan stroom ?


Stroomverbruik Vijver

We krijgen vaak de vraag : wat kost een vijver aan stroom ? Wat is het verbruik van een vijverpomp ? Vandaar dat we er in dit artikel wat verder op in willen gaan. Als u een vijver wilt gaan aanleggen en daarnaast er zorg voor wilt dragen dat daarna alles prima verloopt is het natuurlijk belangrijk om ook een idee van het stroomgebruik van de vijver te hebben.

Wat kost een vijver aan stroom : wees kritisch !

Het loont dus zeker de moeite om vooraf informatie te verzamelen over apparatuur die u wilt gaan gebruiken bij de aanleg van uw vijver. De meeste producten die u kunt vinden geven goede informatie over verbruikskosten. Zo wilt u bijvoorbeeld weten wat een vijverpomp verbruikt aan stroom.
Voeg de informatie samen en bereken daarna de kosten op jaarbasis uit. Dit kan bijvoorbeeld op de website van de grote energieleveranciers. Op die manier krijgt u een beeld van de te verwachten kosten voor stroom van uw vijver.

Het stroom verbruik van een vijverpomp kan fors oplopen. Een vijver kan dus heel duur zijn voor wat betreft stroomverbruik, maar door een goede voorbereiding vooraf kunt u de kosten voor energie beperken.

Een goede voorbereiding

Belangrijk is dat u een goede voorbereiding uitvoert voordat u besluit om een vijver aan te leggen. Zo is het natuurlijk belangrijk om te weten wat u met de vijver wilt bereiken.

Een koivijver aanleggen heeft een ander kostenplaatje ten aanzien van stroomverbruik dan bijvoorbeeld een natuurvijver.

Ook als u plannen heeft voor het (laten) aanleggen van een zwemvijver is het raadzaam na te gaan wat voor invloed dit kan hebben op uw energieverbruik en dus uw energierekening.

Het heeft dan met name met de gebruikte apparatuur te maken :

  • Welke vijverpomp gebruikt u ?
  • Welke UVC unit wilt u gebruiken ?
  • Gaat u de vijver verlichten ?
  • Wilt u de vijver gaan verwarmen ?
  • Is een luchtpomp noodzakelijk ?

Belangrijk is dus dat de apparatuur die u wilt gaan gebruiken is afgestemd op uw wensen. Daarna is het relatief makkelijk te bepalen wat een vijver aan stroom gaat kosten.

Grote verschillen in stroomverbruik vijver

Vijverpomp stroom verbruik per jaar

Met name de vijverpomp is een belangrijke factor als u uw stroom verbruik van de vijverpomp wilt bepalen. De ene of de andere vijverpomp kan grote verbruik verschillen per jaar opleveren.

Als u goed onderzoek doet kunt u de meeste geschikte energiezuinige vijverpomp (Link naar Bol.com) vinden die afgestemd is op uw vijver.

Uiteraard worden de kosten voor elektriciteit – en dus het energieverbruik – ook bepaald door de capaciteit van de pomp. De capaciteit moet immers afgestemd zijn op de inhoud (in m3) van de vijver.

Wat kost een vijver aan stroom ?

Er zijn echter zeer goede kwalitatieve energiezuinige vijver pompen beschikbaar. Enig speurwerk zal u dus voordeel op kunnen leveren. Bekijk goed het verbruik van de vijverpompen en maak daarna uw keuze.

UVC Unit stroom verbruik

Ook hiervoor geldt dat de capaciteit bepalend is. Hoeveel watt u nodig heeft is ook afhankelijk van de inhoud van de vijver.

Daarnaast is visbezetting en eventueel rekening houden met beplanting bepalend. Ook dit bepaald u met name bij de plannen voor de aanleg van uw vijver.

Het is dus belangrijk om dit vooraf goed te onderzoeken en te plannen.

Vijververlichting

Als u de vijver wilt gaan verlichten heeft dat natuurlijk ook invloed op de verbruikskosten voor stroom van een vijver.

Vaak wordt hiervoor speciale vijververlichting gebruikt, en ook hier loont het zeker de moeite om vooraf goed naar de verbruikskosten van de verschillende soorten te kijken.

Het kan onaangename verrassingen achteraf – bij ontvangst van uw jaarlijkse afrekening – voorkomen.
Energieverbruik bij vijververwarming

De meeste elektrische soorten vijververwarming kunnen zorgen voor een torenhoge energierekening. We hebben hier al een artikel geschreven met tips over vijververwarming. Zeker als de verwarming regelmatig gebruikt wordt.

Een koivijver verwarmen tijdens de winter kan voordelen geven doordat grote temperatuursverschillen worden opgevangen door de aanwezigheid van de vijververwarming. Maar weet dus dat de vijver dan zeker een relatief hoog stroom verbruik zal kennen.

Ook voor zwemvijvers – in het nogal wisselende Nederlandse klimaat – kan vijververwarming worden ingezet. Ook dan dit een hogere energierekening kunnen opleveren aan het eind van een mooie zomer.

Luchtpompen voor vijvers

Voor sommige vissoorten is het verstandig om een luchtpomp in de vijver te hebben. Bovendien kan een luchtpomp altijd handig zijn als plotseling het zuurstofgehalte in de vijver wordt onttrokken (bijvoorbeeld bij onweer).

Ook een luchtpomp verbruikt stroom en dus kunt ook hier kiezen voor energiezuinige modellen die beschikbaar zijn in de vakhandel.

Wat kost een vijver aan stroom samenvatting

We hopen dat we u hebben kunnen helpen bij : “Wat kost een vijver aan stroom”. Het kan een belangrijke afweging zijn bij de aanleg van een vijver om ook naar de kosten van het stroom verbruik te kijken.

De energiekosten stijgen sinds februari 2022 erg snel. Wat verbruikt een vijverpomp ? Het verbruik van de vijverpomp weten is dus belangrijk !

Daarnaast zijn er andere elektrische zaken die u wellicht bij de vijver wilt gebruiken : fonteinen, verlichting etc. Ook daarvoor geldt dat ze stroom verbruiken.

Maak dus een goede afweging vooraf en voorkom daarmee teleurstellingen of verrassingen.

Laatste Berichten