Wat is het beste steurvoer ? [Top 10 voer voor Steuren]


wat is het beste steurvoer

Wat is het beste steurvoer ? Als u steuren in de vijver hebt, wilt u natuurlijk het allerbeste voor deze prachtige vijverbewoners. Het beste steurvoer is dat merk dat veel eiwitten in het voer heeft verwerkt. We vonden het tijd worden om een top 10 samen te stellen van diverse fabrikanten.

Natuurlijk is de prijs belangrijk, maar let daarnaast ook op de eigenschappen van steurvoer. Goedkoop is vaak duurkoop. Dat geldt ook voor steurvoer. Vandaar dat we deze top 10 van beste steurvoer speciaal voor u hebben samengesteld !

  1. Takazumi Steurvoer – Prijs per Kg – 9,96 euro
  2. Aquaforte Sturgeon – Prijs per Kg – 9,18 euro
  3. Sanikoi Sturgeon Pro – Prijs per Kg – 11,82 euro
  4. Hozelock Steurvoer – Prijs per Kg – 8,33 euro
  5. Colombo Steurvoer – Prijs per Kg – 14,30 euro
  6. Excellent Steurvoer – Prijs per Kg – 5,98 euro *
  7. Colfis – Prijs per Kg – 3,13 euro
  8. Aqua Ki – Prijs per Kg – 4,30 euro
  9. Duvo – Prijs per Kg – 5,59 euro *
  10. Coppens – Prijs per Kg – 2,70 euro

Bij merken en/of producten met een * ben je verplicht meerdere verpakkingen aan te schaffen. Prijzen zijn richtprijzen, gevonden online.

1. Takazumi Steurvoer

Takazumi steurvoerOpens in a new tab. wordt als kwalitatief het beste steurvoer gezien. Deze fabrikant levert al sinds jaar en dag voer voor steuren en verkoopt dit via de detailhandel en dus ook online.

Het is een zeer uitgebalanceerd voer met een hoog proteïne gehalte.

Wat is de prijs ?

Takazumi voer is niet goedkoop. Het kost gemiddeld 9,96 euro per kilogram.

Hoge kwaliteit

Kwalitatief is Takazumi steurvoer eigenlijk het beste wat je kunt kopen.

Snelle groei

Door het hoge proteïne gehalte van dit steurvoer, zullen uw steuren snel groei. De korrelgrootte van dit steurvoer is 4,5 mm. U kunt hier dus ook middelgrote steuren mee voeren.

2. Aquaforte Sturgeon

Dit steurvoer is speciaal gemaakt voor steuren vanaf 25 centimeter grootte. De korrelgrootte is 4,5 mm doorsnede, dus voor de wat grotere steuren. Aquaforte heeft ook overigens kleinere korrelgrootte in haar assortiment.

aquaforte sturgeon steurvoer

Prijs

De prijs van Aquaforte SturgeonOpens in a new tab. (Link naar Amazon) is ook aan de hoge kant en bedraagt gemiddeld 9,18 euro per kilogram. Kwalitatief is dit voer dan ook weer een van de beste.

Samenstelling

De samenstelling wordt door de fabrikant als volgt omschreven :

  • Ruw eiwit : 48%
  • Ruw vet : 10%
  • Ruwe celstof : 2,3%
  • Ruwe as : 9,0%
  • Vitaminen A : 15000 IE/kg
  • Vit. D3 : 2000 IE/kg
  • Vit. E : 200 mg/kg
  • Vit. C : 200 mg/kg

3. Sanikoi Sturgeon Pro

Dit merk steurvoer wordt op de markt gebracht door Velda. Velda is natuurlijk een bekend gezicht in de vijverwereld. Mijn idee is dat ze merk wel voeren, maar niet zelf produceren. Het is gemiddeld genomen het duurste steurvoer.

Prijs Sanikoi Sturgeon Pro

De gemiddelde prijs per kilogram kwam uit ruim boven 11 euro. Het duurste steurvoer wat we konden vinden online. Maar eerlijk is eerlijk : ook dit is topkwaliteit voer voor steuren.

De gemiddelde prijs per 7 kg bedraagt : 65 euro. Sanikoi Sturgeon Pro is verkrijgbaar via AmazonOpens in a new tab..

Kwaliteit

De samenstelling van dit steurvoer is volgt samen te vatten :

  • Ruw eiwit 47%
  • Ruw vet 17%
  • Ruwe vezel 1,1%
  • Ruwe as 9,9%
  • Fosfor 1,4%
  • Calcium 1,8%
  • Natrium 0,4%
  • IJzer 75 mg
  • Jodium 5,0 mg
  • Koper 5,0 mg
  • Mangaan 20 mg
  • Zink 80 mg.

Zoals u kunt zien zitten er geen grote verschillen met Aquaforte steurvoer.

merken steurvoer

4. Hozelock Steurvoer

Sinds kort is Hozelock ook actief als voer aanbieder. Ook voor Hozelock geldt natuurlijk dat zij inmiddels een grote naam hebben gevestigd als het om vijvers of vijverartikelen gaat. Hozelock steurvoer is sinds kort verkrijgbaar bevindt zich in het middensegment.

Het is verkrijgbaar in 1,5 liter verpakkingOpens in a new tab. (3 mm korrelgrootte) en 3 liter verpakking. Omdat de 3 liter verpakking slecht gedistribueerd wordt, vermelden hier geen link. In speciaalzaken is deze wellicht nog wel verkrijgbaar.

5. Colombo Steurvoer

Ook Colombo is geen onbekende. Deze firma richt zich met name op verbruiksartikelen en levert dus ook steurvoer.

Het 6mm steurvoer van ColomboOpens in a new tab. is verkrijgbaar via bol.com

Het voer bestaat uit sticks die naar de bodem zinken, zodat steuren het gemakkelijk kunnen pakken.

6. Excellent Steurvoer

We komen bij de ‘budget’ categorie. Excellent steurvoerOpens in a new tab. is op zich goed voer, maar is voor wat betreft vooral interessant. Kwalitatief is deze voer beduidend minder als de hierboven genoemde 5 merken / producten.

Er zitten beduidend minder ruwe eiwitten in dit voer en dat maakt de prijs aantrekkelijk. Dit voer is dan ook meer geschikt voor oudere steuren en dus niet voor steuren die nog volop moeten groeien.

Een bijkomend nadeel is dat u minimaal 4 verpakking moet aanschaffen om tot deze goedkope prijs te komen. Misschien verandert dit nog in de toekomst, maar op dit moment is het zoals aangegeven.

7. Colfis

Colfis was het op 1 na goedkoopste steurvoer wat we konden vinden. We zijn dan ook benieuwd naar de samenstelling oftewel kwaliteit van dit steurvoer.

Het probleem was dat we dat dus niet konden vinden. Met andere woorden : we weten eigenlijk niet wat we kopen als we dit steurvoer aanschaffen. Colfis steurvoerOpens in a new tab. wordt wel aangeboden via bol.com.

8. Aqua Ki voer

Ook voor dit steurvoer helaas geen productinformatie voorhanden. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat dit voer niet goed is, maar het wel lastig om het te kwalificeren.

Ook Aqua Ki steurvoerOpens in a new tab. wordt via Bol.com aangeboden en de prijs bedraagt 43 euro voor 10 kg. De korrelgrootte is 4,5 mm.

9. Duvo

Ook DuvoOpens in a new tab. dient online via Bol.com aangekocht te worden per minimaal 2 stuks. Ook hier weer helaas geen beschrijving van de samenstelling.

10. Coppens

Coppens steurvoer is het goedkoopste wat we konden vinden online. Vandaar dat we het dus ook maar als laatste in onze lijst hebben weergegeven.

Tegen de verwachting is vonden we wel een samenstelling van dit steurvoer :

  • Eiwit: 34%
  • Vet: 15%
  • Ruwe celstof: 2,1%
  • As: 7,0%

Met name het percentage eiwit (34%) is erg laag. Zeker als je het vergelijkt met de nummers 1 t/m 3 van onze lijst.

Mocht u toch Coppens steurvoerOpens in a new tab. willen aanschaffen via Bol.com, kan dat natuurlijk altijd.

Toegevoegde vitamines
Vitamine A (IE/kg) 10.000
Vitamine D (IE/kg) 2.790
Vitamine E (mg/kg) 200
Vitamine C (stabiel) (mg/kg) 150

Steuren houden in een vijver

Kun je zomaar een steur in je vijver houden ? Het antwoord is nee. Dat kan niet. Een steur is een speciale vijvervis. Als je steuren wilt gaan kopen is het belangrijk te weten dat je vijver voldoet aan de eisen die ervoor zorgen dat je ze verantwoord kunt houden. Als u ze gaat houden geef ze dan altijd een het beste steurvoer !

Eigenlijk raden we u af om steuren in een vijver te houden. Veel mensen hebben geen idee waar ze aan beginnen, wanneer ze een steur in de winkel hebben gekocht.

De meeste sterven dan ook binnen een jaar ! Treurige cijfers dus, zeker als we ook nog eens weten dat er circa 20.000 steuren per jaar verkocht worden.

Dierenorganisaties vragen al jaren om de verkoop van deze bijzondere vijvervissen te verbieden. En dat is niet helemaal onterecht als je naar deze cijfers kijkt, toch ?

Verschillende soorten steuren

Er zijn verschillende soorten steuren die in vijvers gehouden kunnen worden. We geven een opsomming :

  • Diamantsteur (ook wel : Russische steur)
  • Baeri (ook wel : Siberische steur)
  • Sterlet
  • Stellatus (ook wel : spitssnuit steur genoemd)
  • Albino steur
  • Lepelsteuren

Diamant steur

De diamant steur of Russische steuren vindt u vaak in tuincentra of vijver speciaalzaken. Het is een populaire steursoort die vooral opvalt door zijn verschijning. Toch is hij eigenlijk helemaal ongeschikt om in een vijver te houden.

diamant steur

Het is namelijk een zoutwater steur ! Waarom dan toch deze steuren houden in Nederland is eigenlijk onbegrijpelijk.

Het lichaam van deze steuren is zwart en op de rug hebben ze uitstulpingen die lichter van kleur zijn. De tekening van de uitstulpingen – met name de symmetrie ervan – kan bijzonder fraai zijn.

Deze steursoort groeit overigens minder snel dan andere soorten, maar in hun eigen habitat (Zwarte Zee) kunnen ze tot wel 5 meter lang worden.

Baeri steur

De Baeri steur of Siberische steur kunnen bijzonder snel uitgroeien tot zeer grote steuren in uw vijver. Ze kunnen tot wel 2,5 meter lang worden !

Ze zijn makkelijk te herkennen door de puntige neus. De kleur van het lichaam is kan variëren van bruin, grijs tot zwart of een combinatie van deze kleuren.

Doordat de baeri steuren zo groot kunnen worden is het overigens niet aan te bevelen om deze steur soort in uw vijver te houden !

Sterlet

Een sterlet steur wordt maximaal 1,20 meter groot. Nog steeds een flinke lengte, maar duidelijk kleiner dan de Baeri. De vinranden van Sterlets zijn wit. De rest van het lichaam is bruin/grijs van kleur.

Ook sterlet steuren hebben een spitse neus. In het wild komt deze steur vaak voor in de Wolga en Donau rivieren (Europa).

Stellatus

De stellatus steur komt oorspronkelijk uit de Kaspische en Egeïsche Zee. Het is dus ook een zoutwater vis en eigenlijk ongeschikt om in een vijver te houden.

Ze worden circa 2,5 meter lang in hun eigen habitat. Het gewicht van een volwassen Stellatus kan circa 80 kg bedragen.

Albinosteur

Een albinosteur heeft een wit lichaam (zoals de meeste albino soorten) en rode ogen. Deze vissoort doet eigenlijk alles op geur. Ze lijken het meest op sterlets.

Lepelsteuren

Een lepelsteur behoort tot de beschermde diersoorten. Wereldwijd worden ze met uitsterven bedreigd en mogen dus niet gehouden worden. Als u er toch eens een tegen komt in een ‘vakhandel’, kunnen dit enkel gekweekte exemplaren zijn.

Zoals de naam al zegt worden ze gekenmerkt door hun lange lepel-achtige neus.

Een lepelsteur zal bijna niet kunnen overleven in een vijver. Ze leven van watervlooien en daarvan moeten ze massa’s per dag tot zich krijgen om te overleven.

Koop dit soort steuren dus niet !

Eisen steurvijver

Een vijver waarin steuren gehouden worden moet voldoen aan bepaalde eisen om de vissen een goede leefkwaliteit te geven. Een steuren vijver moet dus voldoen om deze mooie vissoort te huisvesten.

De steur houdt van schoon en zeer zuurstofrijk water. Voldoende stroming in de vijver aanbrengen is voor steuren zeer belangrijk. Regelmatig het zuurstofgehalte controleren is een primaire taak, als u toch besluit om steuren te houden.

Bovendien moeten deze bijzondere vissen dagelijkse meerdere malen gevoerd worden. Dit moet gebeuren met speciaal steurvoerOpens in a new tab. (link naar Bol.com). Hier gaan we verderop in dit artikel dieper op in.

De steur wil ruimte in de vijver. Een kleine vijver hebben en dan steuren houden is dus eigenlijk onmogelijk; ze kunnen erg groot worden. Sommige soorten bereiken als snel een lengte van meer dan 1 meter !

De randen van de vijver dienen vrij te zijn van planten. Steuren zwemmen graag aan de oppervlakte van het vijverwater (meer zuurstof), maar kunnen zich ook gemakkelijk ‘vastzwemmen’ in vijverplanten.

Ook als u draadalgen in de vijver heeft, zijn deze een directe bedreiging voor de steur. Steuren kunnen namelijk niet terugzwemmen en zich dus bevrijden als ze eenmaal verstrikt raken in draadalgen of vijverplanten.

Uw vijver dient minimaal 4 meter lang te zijn (of een doorsnee van 4 meter te hebben) om steuren te kunnen houden.

Steuren voeren

Het voeren van steuren is erg belangrijk. Maar hoe kunt u de steur het beste voeren ? Dit gaat op een andere manier als uw overige vijvervissen.

De meeste vijvervissen komen naar het wateroppervlak om te eten. De steur heeft speciale voeding nodig. Het steurvoer moet zinken naar de bodem (of een plateau) van de vijver.

Het is een speciaal voer, omdat steuren meer vitaminen en een hoog gehalte proteïnen nodig hebben als u overige vissen. Het is dus veel ‘vetter’ zo gezegd en kan zelfs schadelijk zijn voor uw overige vijvervissen als koi of goudvissen.

Doordat veel mensen de steuren niet of verkeerd voeren, sterven er veel. Een kwalijke zaak ! Je moet weten wat je huisdieren eten en hoe je ze moet voeren natuurlijk. Anders moet je er al helemaal niet aan beginnen.

Hoe gaat u nu de steuren voeren ?

Het is dus belangrijk om te weten dat de steuren goed eten. Gebruik dus een speciale plek in de vijver om u steuren te voeren. Een hulpmiddeltje kan zijn het gebruik van een pvc buis. Gebruik verder bijvoorbeeld een witte ondergrond (tegel of iets dergelijks) die u op de vijverbodem of op een plateau in de vijver legt.

Door het steurvoer door de pvc buis naar de witte tegel te begeleiden, kunt u ook zien of de steuren het voer tot zich nemen. Dit vraagt enige oefening, maar de steuren leren snel. Op deze manier kunt u zien of de steuren daadwerkelijk eten en tegelijkertijd bent u er zeker van dat de overige vijvervissen dit speciale steurvoer niet eten !

Houdt dus in de gaten of de steuren daadwerkelijk het steurvoer eten. Het vergt wat geduld, maar uiteindelijk worden op deze manier de steuren op de juiste manier gevoed.

U moet dit dus wel enkele keren per dag doen. Doordat ze constant in bewegen zijn, gebruiken ze in een gezonde vijver, veel energie.

Door meerdere malen per dag te voeren krijgen ze voldoende binnen.

Gebruik de juiste korrelgrootte !

Steurvoer is verkrijgbaar in diverse korrelgroottes. Het is belangrijk om de juiste korrelgrootte aan u steuren te voeren.

Heeft u jonge steuren aangeschaft begint u met kleine korrelgroottes. Bijvoorbeeld 3 mm. Als ze wat groter zijn, kunt u overstappen naar 5 mm of 6 mm. Volwassen steuren die inmiddels een lengte hebben bereikt van 1 meter kunt u met 8 mm steurvoer voeren.

Andere voeding

Naast steurvoer kunt u af en toe ook ander voer verstrekken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan :

  • Meelwormen
  • Regenwormen
  • Muggelarven
  • Tubifex

Zo kunt u dit voer – dat dus ook een zeer hoog proteïne gehalte heeft – bijvoorbeeld 1 x per week aan voeren. Ze zijn er dol op !

Tam maken

Steuren zijn gemakkelijk tam te maken. Het spreekt voor zich dat dit enige tijd vergt, maar als ze eenmaal gewend zijn, kunt u proberen om de steur tam te maken.

De makkelijkste manier is om dit te doen tijdens het voeren. Neem bijvoorbeeld wat steurvoer in de hand en probeer de steur te lokken door het voer te geven als de steur in uw richting zwemt. Na verloop van tijd zullen ze inzien dat het voer is en op deze manier zijn ze prima handtam te maken.

Wanneer voeren ?

Normaliter worden ze dagelijks gevoerd als de watertemperatuur 10 graden Celcius of meer is. Voer nooit te veel en geef ze liever 3 x per dag een kleine hoeveelheid voer.

Komt de temperatuur onder de 5 graden Celcius kunt u helemaal stoppen met voeren.

U moet wat minder gaan voeren als de winterperiode aanstaande is. Bij temperaturen van 5 tot 10 graden is 1 of 2 keer voeren per week voldoende.

Tot slot

Een steur als vijvervis is dus eigenlijk niet gewoon. Er zijn mensen die alleen steuren in een steurenvijver houden. Daar hebben ze – met de juiste verzorging – de meeste kans om te overleven.

Steuren die niet of nauwelijks eten zijn ten dode opgeschreven. Weet dus dat u hier speciale aandacht aan moet besteden als u besluit om toch steuren te houden.

Een steur kopen betekent dat u zich goed moet vergewissen dat deze vissoort speciale aandacht verdiend. Een steur bij ‘gewone’ vijvervissen stoppen in een vijver is ‘not-done’.

Laatste Berichten