Wat is EPDM vijverfolie ?


wat is epdm vijverfolie

EPDM vijverfolie is een rubberfolie die synthetisch vervaardigd is. Deze vijverfolie toepassen bij de aanleg van een vijver heeft een aantal grote voordelen.

Wat is EPDM vijverfolie eigenlijk ?

EPDM vijverfolie is rubberfolie dat veel gebruikt wordt bij de aanleg van een vijver. Het is zeer buigzaam en dus goed verwerkbaar. Daarnaast is dit soort vijverfolie erg sterk. Veel sterker bijvoorbeeld dan andere soorten vijverfolie.
Zo kunnen door deze vijverfolie geen wortels doorgroeien, waardoor eventueel in een later stadium lekkages ontstaan. Door de onderlaag van de vijver te stabiliseren (bijvoorbeeld met behulp van gestabiliseerd zand), kunt is een bijzonder strakke bodem te realiseren.

Bovendien is deze soort vijverfolie 100% milieuvriendelijk. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld EPDM dakfolie.

wat is epdm rubber vijverfolie

Bij het fabricage proces van dakfolie wordt vliegvuur bestendig laagje aangebracht dat schadelijk kan zijn voor uw vijvervissen.

Een ander groot voordeel van epdm vijverfolie is dat het UV en ozon bestendig is. U zult dus geen kleurverschillen in de vijverfolie gaan krijgen.

Ook is uitdroging van de vijverfolie nagenoeg onmogelijk. Fabrikanten van de meeste epdm vijverfolie garanderen hun product voor minimaal 10 jaar. Sommige garanderen zelfs 20 jaar !

Waarom EPDM vijverfolie toepassen bij vijver aanleg ?

Zoals gezegd is epdm vijverfolieOpens in a new tab. [Direct bestellen via Bol.com] enorm flexibel en dus relatief makkelijk aan te brengen als u voornemens bent een vijver aan te leggen. De folie kan in principe voor elke soort vijver gebruikt worden :

  • Zwemvijvers
  • Koi vijvers
  • Tuinvijvers
  • Terrasvijvers

Door de flexibiliteit van het product is het mogelijk om zeer strakke wanden met vijverfolie te bedekken. Daardoor ontstaat een prachtige strakke vijver.

Ook spiegelvijvers worden vaak met behulp van rubber vijverfolie vervaardigd.

EPDM vijverfolie op maat laten maken

Het is mogelijk om de epdm vijverfolie helemaal op maat te laten vervaardigen. Dit gebeurt dan dus in de fabriek.

In Nederland is EcolanOpens in a new tab. hierin momenteel marktleider, maar de concurrentie is groeiende.

Ze leveren overigens tegenwoordig ook rechtstreeks aan particulieren. Een andere manier is een bestelling plaatsen via de vakhandel.

Er zijn zelfs toepassingen denkbaar, waarbij de epdm vijverfolie als zogenaamde linerOpens in a new tab. kan worden besteld.

Het voordeel van een liner is dat de hele vijver in feite fabrieksmatig wordt voorgevormd. Het is bovendien mogelijk om sparingen in de liner op te geven en deze dus helemaal kant en klaar te laten vervaardigen.

De sparingen zijn natuurlijk bedoeld om leidingen van en naar de vijver aan te leggen. Ook kunnen sparingen voor een vijver skimmer direct worden meegenomen in het ontwerp en fabricage.

Uw bestelling zal een grote ‘zak’ zijn, die precies afgemeten in uw vijver zal passen. Door de waterdruk, nadat de zak gevuld wordt, zal de liner zichzelf strak (moeten) trekken tegen de wanden.

Geen nadelen ?

Zijn er dan geen nadelen aan epdm vijverfolie ? Jawel. Het is relatief prijzig om dit soort vijverfolie aan te schaffen. Zeker ten opzichte van pvc vijverfolie is het prijsverschil groot te noemen.

Om de vraag te beantwoorden “wat epdm vijverfolie kost ?” zijn verschillende factoren belangrijk. De aantal m2 speelt natuurlijk een belangrijke rol.

Echter, eerlijk is eerlijk, het product is wel enorm duurzaam en gaat dus langer mee.

Veel langer als bijvoorbeeld pvc vijverfolie. PVC vijverfolie zal na verloop van tijd onderhevig zijn aan slijtage.

De kans op lekkages is derhalve bij pvc vijverfolie veel groter als bij rubber vijverfolie.

Ten opzichte van een polyester vijver op maatOpens in a new tab. laten maken is het gebruik van deze rubberen vijverfolie echter weer wel een zeer goed alternatief voor wat betreft de prijs voor het aanleggen van een vijver.

Verwerking van vijverfolie

U kunt besluiten om lappen vijverfolie te bestellen en zelf aan de slag te gaan bij de aanleg van uw vijver. Het aan elkaar verbinden van de lappen vijverfolie kunt u op twee manier doen :

  • Lijmen
  • Lassen

Lijmen van rubber vijverfolie

U kunt ervoor kiezen om de vijverfolie aan elkaar te lijmen. Gebruik daarvoor echter wel altijd de juiste lijm (liefst de lijm die de fabrikant levert of heeft voorgeschreven). Dit zal ervoor zorgen dat de naden ook werkelijk waterdicht zijn nadat de vijver gevuld wordt.

Deze lijm kunt u overigens ook gebruiken bij een lekkage in de vijver. Door eenvoudig een stukje epdm vijverfolie over de lekkage te leggen en deze met de correctie vijverfolie lijm weer te dichten, kan een lek aan de vijverfolie relatief makkelijk worden verholpen.

Lassen van rubber vijverfolie

Het lassen van epdm vijverfolie kan eigenlijk alleen fabrieksmatig geschieden. Onder grote hitte worden de stukken folie aan elkaar verbonden.

Het lassen van vijverfolie wordt dus ook toegepast als u een ‘liner’ wilt gaan bestellen.

Het lassen van vijverfolie op locatie is in principe niet mogelijk. Dan dient u dus altijd de stukken folie te gaan lijmen.

Laatste Berichten