Wat is een terrasvijver ?


wat is een terrasvijver feat

U heeft gezocht op : “Wat is een terras vijver ?” Misschien overweegt u wel om een kleine terrasvijver aan te schaffen. Dan is het natuurlijk ook belangrijk om te weten waar zoals rekening mee te houden als het definitieve besluit heeft genomen om er een aan te schaffen. In dit artikel beschrijven dan ook de terrasvijver, die meer en meer in opkomst is. Het grote voordeel van een terras vijver is dat deze vaak kant en klaar geleverd worden.

wat is een terras vijver

Wat is een terrasvijver ?

Als u geen plaats heeft om een grote en kleine vijver in de tuin te plaatsen, kunt u overwegen om een terrasvijver aan te schaffen. Dit is een prima alternatief voor mensen die toch willen genieten van water, planten en leven om zich heen.

Een bovengrondse terrasvijver is een kleine vijver die gemakkelijk – kant en klaar op het geplaatst kan worden. Er zijn terrasvijvers verkrijgbaar die u snel wat meer gezelligheid op het terras geven, waarbij u zelfs kunt kiezen voor een terrasvijver met vijvervissen of een waterval.

Vissen in terrasvijver ?

U bent natuurlijk niet verplicht om vijvervissen in de terrasvijver te houden. U kunt ook alleen waterplanten plaatsen. Als u toch vissen in de terrasvijver wil houden, kies er dan voor dat u de juiste soorten en dat u niet teveel vissen gaat houden.
Welke soorten vijvervissen ?

Als u een terrasvijver heeft aangelegd of aangekocht kunt u niet zomaar alle soorten vijvervissen houden. De keuze is vrij beperkt. De meest gehouden vijvervis in een terrasvijver is de goudvis. Deze is er echter ook weer in diverse soorten.

Terrasvijver zelf maken

U kunt besluiten om een terrasvijver zelf te gaan maken of zelf aan te leggen. Dat is eigenlijk niet zo moeilijk. Om een terrasvijver zelf te gaan maken is het wel belangrijk om de nodige voorbereidingen te treffen en om de benodigde materialen te verzamelen. U kunt hiervoor natuurlijk naar IntratuinOpens in a new tab. of GroenrijkOpens in a new tab. gaan, maar ook de bouwmarkt heeft de meeste materialen op voorraad.

Op deze manier vergemakkelijkt u voor uzelf het werk. Een lijstje met de benodigde materialen vindt u hieronder :

  1. Zoek of maak een dichte terras vijverbak

Zet de waterdichte bak op een plaats op het terras waar bij voorkeur ‘s-morgens de zon schijnt. Plaats de bak zodanig dat er ook schaduw is. Zorg er daarbij direct voor dat u ook makkelijk onderhoud aan de terrasvijver kunt plegen indien noodzakelijk.

  1. Haal wat vijvermandjes en vijverplanten

Vul de vijvermanden met vijveraarde en plant de vijverplanten in de manden.
Verzwaar de vijvermanden met wat gewassen grind.

  1. Zorg ervoor dat u vijveraarde en vijvergrind in huis heeft

Plaats de vijvermanden met vijverplanten in de dichte bak en richt de terrasvijver in. Gebruik de gewassen vijvergrind om de vijvermanden te verzwaren, zodat deze dus niet gaan drijven.

Het wassen van de vijvergrind is noodzakelijk omdat de terrasvijver anders troebel kan worden.

  1. Laat de waterdichte bak voorzichtig vollopen met leidingwater

Vul de terras langzaam met leidingwater tot ongeveer 10 centimeter onder de rand.

U ziet dus wel dat het niet zo moeilijk is om op deze manier een goedekope terrasvijver aan te leggen.

Terrasvijver kant en klaar

Een terras vijver kan kant en klaar geleverd worden. Het enige wat u daarbij dan nog hoeft te doen is de terrasvijver vullen met waterplanten en natuurlijk water. Er zijn zeer fraaie terrasvijver kant en klaar verkrijgbaar bij bijvoorbeeld Amazon.comOpens in a new tab..

Een terrasvijverset kant en klaar kopen heeft natuurlijk vele voordelen maar ook een nadeel. U bent min of meer verplicht het aangeboden model af te nemen en kunt weinig veranderingen toepassen.

Daarentegen kunt u natuurlijk wel varieren door bijvoorbeeld zelf de planten voor de terrasplanten aan te schaffen.

U kunt de kant en klare terrasvijver snel en eenvoudig zelf plaatsen waardoor u dus bijzonder snel van leven en water op uw terras kunt genieten.

Met waterval

Helemaal compleet maakt u de terrasvijver met een kleine waterval. Ook deze modellen zijn kant en klaar verkrijgbaar. Het hieronder beschreven model heeft standaard een waterval. Het spreekt voor zich dat de terrasvijver dan nog meer tot leven komt.

De terrasvijver met waterval wordt door een kleine vijverpomp gevoed en stuwt het water van de terrasvijver de uitlaat van de waterval.

terrasvijver met waterval

Fontein

Ook is het mogelijk om een terrasvijver met een fontein te installeren. Er zijn speciale fonteinpompen verkrijgbaar die u gemakkelijk in de mini vijver kunt plaatsen.

Het spreekt voor dat een terrasvijver met fontein ook voor meer leven zorgt. Door het kletterende water krijgt u direct wat meer sfeer op het terras of op het balkon.

Planten

Belangrijk onderdeel van de terrasvijver zijn de planten die u in de vijverbak wilt gaan gebruiken. Zorg ervoor dat u de juiste planten aanschaft die prima bij de terrasvijver gaan passen. Te grote planten zullen wellicht voor overwoekering gaan zorgen en kunt u dus beter niet aanschaffen. In een tuincentrum is in het voorjaar volop keuze en kunt u door de aanwijzigingen op de kaartjes precies zijn welke vijver planten geschikt zijn voor de terras vijver.

Filter

Heb je eigenlijk een filter installatie nodig voor een terrasvijver ? Dat ligt eraan wat u ermee wilt gaan doen. Wilt u de terras vijver vullen met vijverplantjes en vijvervissen is het raadzaam om wellicht ook een filter voor de terras vijver aan te schaffen.

Let er bij aanschaf op dat u de juiste capaciteit vijver filter aanschaft. Met de name de vijverpomp dient dan de capaciteit te hebben om het vijverwater in de terrasvijver 1 keer per 2 uur ‘rond’ te pompen. Dus als de inhoud van de terrasvijver 1.000 liter zou zijn, dient de capaciteit van de vijver pomp (en dus ook het filter) 500 liter per uur te verpompen.

Terrasvijver in de winter

Wanneer het kouder wordt en er winterse temperaturen op komst zijn dient u maatregelen te treffen om de terrasvijver te beschermen tegen vorst en dichtvriezen.

De gemakkelijkste manier is om een vijververwarming aan te schaffen en zo de terrasvijver ‘open’ te houden, zodat de hele terrasvijver – inclusief vissen – niet dichtvriest.

Er zijn prima kleine soorten vijververwarming verkrijgbaar in de vakhandel of online.

Wat is een Terras vijver samenvatting

Hopelijk hebben we u een antwoord kunnen geven op : wat is een terras vijver ? Misschien overweegt u zelfs een kant en klare terras vijver aan te schaffen. Zoals gezegd kan dit gemakkelijk online gebeuren.

Binnen enkele dagen heeft u dan al de terras vijver is huis en kunt u gaan genieten van water op uw terras of balkon.

Mocht u nog vragen hebben kunt u deze altijd aan ons stellen.

 

 

Laatste Berichten