Wat Is Een Spiegelvijver ?


wat is een spiegelvijver

Het begrip spiegelvijver komt steeds vaker voor. Maar wat is eigenlijk een spiegelvijver ? Vijverwereld.com besteed in dit artikel aandacht aan deze speciale vijvers.

Wat is een spiegelvijver ?

Een spiegelvijver kenmerkt zich vaak door bijzondere strakke lijnen. Zowel de afmetingen van de spiegelvijver als het wateroppervlak is een afspiegeling van de tuin of het landschap.
Meestal hebben spiegelvijvers een rechthoekige vorm, bestaande uit een lang en kort gedeelte. De diepte van een spiegelvijver is vaak niet meer als 40 centimeter.

Vaak zijn spiegelvijvers niet bedoeld om grotere vissen in te houden. Je kunt ervoor kiezen om er kleinere vijvervissen in te houden, maar doordat spiegelvijvers meestal ook ondiep zijn, zullen de vissen vaak ten prooi vallen aan reigers of andere vijanden.

Een doorsnee spiegelvijver is circa 30 a 40 centimeter diep.

spiegelvijver op het terras

Design vijvers

Het bijzondere kenmerk aan een spiegelvijver is dus het design. Het past vaak in strakke, modern ingerichte tuinen, en dient dan ook puur als decoratie en dus niet als een vijver, zoals we die doorgaans op vijverwereld.com beschrijven.

Het hebben van een spiegelvijver in uw tuin is dan zeker decoratief bijzonder fraai. Een mooie waterval kan het geheel afmaken.

Vaak worden hiervoor rvs watervallenOpens in a new tab. (Link naar Bol.com) gebruikt die ook nog eens verlicht kunnen worden. U kunt deze als set aanschaffen. Een waterval dient immers gevoed te worden door een vijverpomp.

Aanleggen van een spiegelvijver

De aanleg van een spiegelvijver vraagt enige kennis en ervaring als u dit geheel zelf wilt gaan maken. Er zijn vele video’s op bijvoorbeeld YoutubeOpens in a new tab. te vinden die uitleg geven. U kunt er bovendien voor kiezen om een spiegelvijver aan te laten leggen. Ga daarvoor wel naar een echte vijverspecialist.

Belangrijk is de ondergrond. Deze dient goed ‘gestabiliseerd’ te worden. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld gestabiliseerd zand.

Een spiegelvijver aanleggen met behulp van vijverfolie vergt de nodige ervaring. Omdat spiegelvijvers vaak strakke vormgeving hebben, dient ook de folie uitermate strak gelegd te worden.

Er zijn overigens ook zogenaamde ‘liners’ te koop. Een liner is een voorgevormde ‘zak’, die precies op maat in de fabriek gemaakt wordt.

Nadat u het gat voor de vijver heeft gegraven (let op de ‘strakke’ randen), kan de liner precies in het gat geplaatst worden. De waterdruk zorgt later voor strakke wanden.

Op maat gemaakt

Een spiegelvijver aanleggen gebeurd ook in de vorm van prefab materiaal. Dit kan bijvoorbeeld door een polyester vijverbak of een bak geheel uit aluminum gemaakt (en dus gelast).

De spiegelvijver kan dan geheel op maat vervaardigd worden in de fabriek en later in uw tuin worden geplaatst.

Beide hebben als groot voordeel dat ze enorm strak zijn afgewerkt en u daardoor altijd gegarandeerd bent van een prima afwerking.

Helder houden

Een spiegelvijver helder houden kan op verschillende manieren. Een goed filtersysteem met bijvoorbeeld een goede uv lamp zorgt ervoor dat vijver in principe helder blijft.
Zorg er wel voor om de uv lamp jaarlijks te vervangen. Deze hebben een brandduur van circa 1 jaar. Een uv lamp vervangen elk jaar is geen overbodige luxe als u de spiegelvijver helder wilt houden.

Filtersysteem

Een filtersysteem voor de spiegelvijver is zeer aan te raden. De vijverfilter kan worden gevoed door bodemdrains of door middel van zijwand skimmers.

spiegelvijvers

Het filtersysteem zelf bevat bacteriën die ervoor zorgen dat het water van de spiegelvijver natuurlijk en biologisch gereinigd wordt.

Als u voor een prefab spiegelvijver kiest is het raadzaam om de filterinstallatie in het ontwerp mee te nemen. Daardoor kunnen sparingen voor leidingen van en naar de vijverfilter installatie direct worden meegenomen en weggewerkt.

Laatste Berichten