Wat Is Een Drukfilter ?


wat is een drukfilter feat

Misschien heeft de naam al vele malen gehoord, maar weet u niet precies wat een drukfilter is. In dit artikel op vijverwereld.com gaan we er dieper op in. We denken dat we er een hoop mensen een plezier mee doen, wat drukfiltersystemen is verreweg het meest toegepaste vijverfilter systeem in Nederland en België.

Een drukfilter is een vijverfilter dat het vijverwater biologisch reinigt. Drukfilters zijn zowel voor kleine als grote vijvers te gebruiken. Drukfilters zorgen door middel van nitrificerende bacteriën, die zich in het filtermateriaal van de drukfilter nestelen voor de verwerking van afvalstoffen (ontlasting en ander organisch materiaal).

Capaciteit van een drukfilter

Belangrijk is natuurlijk te weten welke drukfilter u nodig heeft voor de vijver. De capaciteit van de drukfilter (en de vijverpomp) moet op de inhoud van de vijver zijn afgestemd. Belangrijk daarbij is ook rekening te houden met wat u in vijver houdt. Een vijver met veel vis en veel vijverplanten vergt natuurlijk meer ‘reinigingscapaciteit’ dan een vijver zonder vissen en planten.

In principe kunt u voor vijvers met een inhoud van 30.000 liter een drukfilter gebruiken. Als u een grotere vijver heeft of een koivijver raden wij u aan om geen drukfiltersysteem te gebruiken. (zie hieronder)

Dit soort filters zijn prima geschikt voor kleinere vijvers waarbij u een waterval of beekloop wilt gaan aanleggen. Wanneer er hoogteverschillen overbrugt moeten worden, zijn de meeste drukfilters uitermate geschikt.

wat is een drukfilter

Voordelen drukfilter

De voordelen van drukfilters op een rij gezet :

 • Geschikt voor kleinere vijvers
 • Makkelijk te reinigen
 • Goed weg te werken
 • Verkrijgbaar met ingebouwde uv lamp
 • Verkrijgbaar als vijverfilterset (filter, uv lamp en vijverpomp)
 • Prijstechnisch interessant

Kleinere vijvers

Drukfiltersystemen zijn uitermate geschikt voor kleinere vijvers. Tot een inhoud van 30 m3 kunt u met drukfilters werken en zullen deze – bij een normale bezetting – prima kunnen werken.

Makkelijke reiniging

Een groot voordeel van drukfilters is dat ze relatief makkelijk te reinigen zijn. Het schoonmaken van een drukfilter doet u door middel van het schoonmaken van het filtermateriaal dat zich in de drukfilter bevindt.

schoonmaken drukfilter

Er zijn drukfilters die u helemaal niet meer open hoeft te maken om het filtermateriaal te reinigen. Door middel van een hendel bovenop de filter, trekt u het filtermateriaal samen en wordt deze hierdoor gereinigd.

Goed weg te werken

Drukfilters zijn prima weg te werken zodat ze niet direct in het zicht staan. U kunt ze eenvoudig ingraven naast de vijver. Op deze manier ziet u ze nauwelijks en wordt de vijver ‘onzichtbaar’ schoongemaakt.

Ingebouwde UV lamp

De meeste drukfilters kunnen geleverd worden met een ingebouwde uv lamp. De UV lamp zorgt ervoor dat zweefalg in de vijver geen kans krijgt (als u tenminste ook aan alle andere voorwaarden voldoet) – Zie zweefalg verwijderen in de vijver

Drukfilter sets

Er zijn prima drukfilter sets verkrijgbaar. U koopt dan ook de bijbehorende vijverpomp en zorgt ervoor dat alles op elkaar afgestemd is.

Bovendien worden er bij vijverfiltersets ook vaak uv lampen geleverd. Zo bent u dus een stuk voordeliger uit, als u besluit om een goed vijverfilter systeem aan te schaffen. Kijk gewoon eens op AmazonOpens in a new tab. of Bol.comOpens in a new tab.

Prijzen van drukfilters

De prijze van drukfilters zijn over het algemeen een stuk gunstiger ten opzichte van doorstroomfilters of beadfilters. Een prima en best werkend drukfiltersysteem heeft u al voor circa 200 euro. (afhankelijk van de capaciteit).

De meeste vijvers in Nederland en België zijn immers niet zo groot, dus kan prima worden volstaan met een drukfilter.

Wat is de beste drukfilter ?

Zonder blikken of blozen durft vijverwereld.com te stellen dat de Filtoclear drukfilter systemen van Oase het beste zijn. Deze firma is sinds jaar en dag actief in de water techniek.

Misschien niet het goedkoopste, maar zeker wel de beste voor betreft kwaliteit en garantiebepalingen (tot 3 jaar). De Oase Filtoclear 30000 drukfilter van OaseOpens in a new tab. is verkrijgbaar via Amazon. De prijs bedraagt ca. 630 euro.

Een goede tweede zijn de Aquaforte drukfilters.

Installatie drukfilters

De installatie van een drukfilter is vrij eenvoudig te realiseren. Zeker als een drukfilter set aanschaft (filter en pomp) is deze makkelijk in gebruik te stellen. Het is meer een ‘plug-and-play’ procedure.

Om de vijverfilter (drukfilter) wat sneller om gang te krijgen, raden we aan om bacteriën toe te voegen alvorens de vijverfilter installatie in bedrijf te stellen. Gedurende 3-7 dagen na ingebruikstelling de UV lamp niet inschakelen.

Drukfilter of doorstroomfilter ?

Als u overweegt een serieuze vijverliefhebber te gaan worden is het wellicht beter om direct een doorstroomfilter of meerkamerfilter aan te schaffen in plaats van een drukfilter. De werking van een doorstroomfilter is in principe hetzelfde als van een drukfilter.

In een doorstroomfilter zit ook filtermateriaal, waarin zich nitrificerende bacterien moeten gaan nestelen en zodoende het vijverwater filteren.

Fabrikanten en merken

Omdat drukfilters zo populair zijn, zijn er natuurlijk ook veel aanbieders. We noemen er een aantal voor u op :

 • Oase
 • Aquaforte
 • Hozelock
 • Velda
 • Pontec

Oase drukfilters

Oase drukfilter systemen zijn de ‘Mercedessen’ onder de drukfilters. Het Duitse bedrijf Oase is al meer als 40 jaar actief in vijvertechniek. Ze bieden een zeer ruim assortiment aan dat via speciaalzaken, tuincentra en online verkrijgbaar is.

Met name de verstrekte garantie op de drukfilters (3 jaar) is uitzonderlijk te noemen.

Aquaforte drukfilters

Aquaforte is een merknaam van Sibo. Het is een Nederlandse handelsonderneming gevestigd in Veghel die zich ook richt op vijvers. Het is een steeds meer opkomend merk, dat naast vijverfilters en vijverpompen ook andere vijverbenodigdheden verkoopt via een dealernetwerk.

Hozelock

Ook Hozelock is zich sterk gaan richten op vijverfilters met bijbehorende pompen. Kwalitatief goed, Duits, maar hoofdzakelijk van Chinese makelij.

Velda drukfilters

Velda is een zeer grote naam in vijver en aquaria benodigdheden. Het van oorsprong Duitse bedrijf richt zich hoofdzakelijk op vijverfilter systemen via de detailhandel worden verkocht.

Pontec

Pontec is een relatief nieuwe aanbieder, maar heeft in korte tijd een flink marktaandeel te pakken. De drukfilters en vijverpompen van Pontec zijn relatief goedkoop.

Onderhoud

Vraagt een drukfilter om veel onderhoud ? Nee, eigenlijk niet. Eens per jaar het filtermateriaal schoonmaken door het simpel met een tuinslang af te spuiten (dus niet helemaal schoonmaken) is voldoende.

Als de drukfilter een ingebouwde uv lamp heeft, dient deze jaarlijks vervangen te worden. Het beste is om dit direct na de winterperiode te doen en de vijverfilter opnieuw op te starten.

Een drukfilter voor een koivijver ?

Het ligt er een beetje aan. Als de koivijver niet groter is als 10 m3 (10.000 liter inhoud), hoeft het geen probleem te zijn. Koi vragen om perfecte waterkwaliteit ! Het zijn vaak duurdere vissen voor wat betreft de aanschaf.

Vandaar dat we drukfilters voor koivijvers eigenlijk afraden. Het is beter om voor deze vijvervissen een goed en optimaal werkend vijverfilter systeem aan te schaffen (zie hieronder).

Koivijvers en grotere vijvers

Drukfilters zijn in principe niet geschikt zijn voor koivijvers. Zeker als u een echt koivijver met ‘dure’ koi wilt houden, is een ander vijverfiltersysteem noodzakelijk. U zou dan moeten denken aan

 • meerkamerfilters
 • doorstroomfilters
 • beadfilters

Laatste Berichten