Wat is de beste vijverpomp ?


wat is de beste vijverpomp

Als u op zoek bent naar een vijverpomp, wilt u misschien ook wel meteen de aller beste die er momenteel beschikbaar is. Maar wat is de beste vijverpomp eigenlijk ?

Hoe vindt u de beste vijverpomp ?

U zult zich eerst af moeten vragen wat de inhoud van uw vijver is. De vijverpomp moet ervoor  zorgen dat het vijverwater binnen anderhalf uur rondgepompt wordt.
We raden aan om wel voor de bekende merken te gaan. Deze bedrijven investeren al vele jaren in vijvertechniek :

Als u dus een vijver van 10.000 liter inhoud heeft, is een vijverpomp 7.500 of 8.000 liter per uur verpompt in principe de pomp die u nodig heeft voor het vijverfilter.

Heeft u een vijver van 5000 liter, dan is een vijver pomp die circa 3.000 liter per uur voldoende.

Maar er zijn nog andere dingen waar u rekening mee moet houden. Zo dient u rekening te houden met opvoerhoogte verlies.

wat is de beste vijverpomp

Als u bijvoorbeeld een droogopstelling voor de vijverfilter heeft gekozen, dient het vijverwater opgepompt te worden naar het vijverfilter.

Het oppompen vanuit dieper gelegen plaatsen uit de vijver, levert verlies op. In dat geval zal uw vijver pomp een zwaarder type moeten zijn om nog steeds de vijver binnen 1,5 uur helemaal te laten circuleren naar het filter.

Ook vijvers met een zware vis- en planten bezetting vragen eigenlijk om een zwaarder kaliber vijverpomp. Dus liever dan wat ‘overcapaciteit’ inkopen.

Overcapaciteit

Als u een zwaardere vijverpomp heeft aangeschaft is dat op zich geen probleem. Alleen de energiekosten zullen hoger zijn dat wanneer u een vijverpomp koopt die wel voldoende ‘voeding’ geeft aan het vijverfilter.

Het maakt dus in principe niet uit hoeveel water de vijverpomp kan verpompen per uur.

Energiekosten

De energiekosten van een vijverpomp – of misschien meerdere vijverpompen – kunnen flink oplopen. Het is daarom altijd aan te raden om naar het energieverbruik van een vijverpomp te kijken vooraleer u deze aanschaft.

Er zijn echt grote verschillen ! Dus kijk ook naar het energieverbruik van de pomp. Het kan u op jaarbasis veel geld schelen !

Onderhoud en garantie

Let er bovendien goed op hoe het onderhoud en de garantie van de vijverpomp is geregeld. Er zijn fabrikanten die tot 5 jaar garantie verstrekken.

Een reparatie aan een vijverpomp kan een heel duur verhaal worden, dus ook de garantievoorwaarden bij aanschaf van een pomp even nakijken.

Schoonmaken

Let er ook op of u de vijverpomp gemakkelijk schoon kunt maken. Als de vijverpomp in de vijver wordt geplaatst, zal er sneller vervuiling kunnen optreden dan wanneer de pomp buiten de vijver wordt geplaatst.

Eens per jaar zult u misschien de vijver schoonmaken en dan is een schoonmaak beurt van de vijverpomp een overweging waard.

Soort vijver

Houdt ook rekening met het soort vijver dat u heeft. Een koivijver bijvoorbeeld, waarin u uw dure koi heeft zwemmen, vraagt om een kwalitatieve goede vijverpomp.

Als u een pomp van meerdere kwaliteit aanschaft en er doen zich problemen voor ten aanzien van de betrouwbaarheid, kan dat wel eens zeer nadelige gevolgen hebben.

Heeft u daarentegen een kleine vijver met wat goudvissen, kunt u kiezen voor een goedkopere vijverpomp.

Set aanschaffen

Als u besluit om een vijverfilter set aan te schaffen, is er meestal de mogelijkheid om de keuze van de vijverpomp te variëren. In plaats van een vast model – dat in de setprijs begrepen is – kunt u dan kiezen voor een alternatief of zwaarder model. Dit kan u ook weer voordeel geven in de aanschaf.

Laatste Berichten