Wanneer moet je de vissen in de vijver plaatsen?


wanneer vijvervissen in de vijver plaatsen

Wanneer moet je de vissen in de vijver plaatsen als u een nieuwe vijver heeft aangelegd ? Kun je dat direct doen nadat de vijverbak is volgelopen of is het toch beter om even te wachten ?
Het beste is om vijvervissen pas te plaatsen als de vijver de ideale waterwaarden heeft bereikt en stabiel is.

Dit betekent bijvoorbeeld dat zuurstofplanten groeien en de vijver voldoende nitrificerende bacteriën produceert om afvalstoffen te verwerken.

Als dit op orde is zal er voldoende CO2 geproduceerd worden om vijverplanten en met name zuurstofplanten te laten groeien.

In veel gevallen gebruikt u voor het opstarten van een vijver een opstart pakket, waardoor de vijverfilter sneller aan zal slaan en nitrificerende bacteriën zal produceren.

Daarbij moet het weer wel meewerken. Wat warmere temperaturen versnellen het proces van vermenigvuldiging.

wanneer vijvervissen in de vijver plaatsen

Vullen met water

Het vullen van de vijver met leidingwater is beter. Ons leidingwater heeft in principe de juiste waarden voor iedere vijver. Ook voor koi vijvers is gewoon leidingwater prima geschikt.

Grondwater is vaak vervuild met roestOpens in a new tab. of andere metalen en zeker geen ideaal water voor een vijver. Het dient nauwkeurig geanalyseerd te worden alvorens u het als vijverwater gevuld met vissen kunt gebruiken.

Streven naar biologisch evenwicht

Net zoals bij het opstarten van een vijver streeft u een biologisch evenwicht na. Door bacteriën toe te voegen kunt u het proces versnellen. Het spreekt voor zich dat u daarvoor de beste bacteriën voor de vijver dient te gebruiken.

Alle afvalstoffen veroorzaakt door vijvervissen en planten worden natuurlijk afgebroken en teruggegeven aan de natuur. Met behulp van een goede vijverfilter probeert u dit biologische evenwicht sneller te benaderen.

In de natuurlijk zorgen bacteriën voor de afbraak van afvalstoffen. De meeste bacteriën kunnen zich dan ook in het schuim of in de matten (of andersoortig medium) van het vijverfilter plaatsen en daar zorgen voor vermenigvuldiging en reiniging van het vijverwater.

Sommige vissoorten, zoals koi, vragen om optimale waterwaarden en kunnen zeer gevoelig zijn voor infecties. Door middel van een goede reiniging, waarbij infecties worden voorkomen, zullen ze veel minder snel ziek kunnen worden.

Een koivijver opstarten vraagt dus in principe nog meer geduld alvorens u de – vaak duurdere – koi in de vijver kunt loslaten.

Een vijver die biologisch goed in evenwicht is zal ook vaak kraakhelder zijn en dus een vijver zijn waarvan u volop kunt genieten.

Aantal vissen

Als u een schone vijver wenst is een vijverfilter eigenlijk een must. Het geeft uw vijvervissen de optimale omgeving. Pas op met teveel vissen in de vijver.

Hoe meer vissen, des te meer kans u heeft op ziekte in de vijver. Maar wat is nu teveel ?

Er is een simpel ezelsbruggetje : 1 strekkende meter vis per m3 vijverwater is een veilige marge.

Rekenvoorbeeld :

In een vijver van 3 m3 inhoud kunt u dus bijvoorbeeld :

 • 25- 30 goudvissen of gelijksoortige van 10 cm houden
 • 6 koi van 50 cm
 • 18-20 goudwindes van 15 cm lengte

Let er daarbij natuurlijk wel op dat de vissen zullen groeien (en de vijver dezelfde inhoud zal houden). Dus begin voorzichtig en bepaal nauwkeurig hoeveel u vissen u in de vijver uiteindelijk wilt gaan houden.

De meeste mensen zijn geneigd om toch snel meer vissen in de vijver te plaatsen. Onverstandig is veel gevallen. Liever een paar minder dan 1 teveel.

Geef u vijvervissen vooral de ruimte. Houdt daar dus rekening mee als u vissen gaat kopen voor de vijver

Vissen kopen voor de vijver

Als u besluit om vissen te gaan kopen voor uw vijver is het zaak om ook zorgvuldig te werk te gaan. Vijvervissen kopen gaat u doen als de werkzaamheden zijn afgerond van de bouw van de vijver.

Lees ook : Welke vijvervissen voor een kleine vijver

Zorg er dan ook voor dat de vijvervissen gezond zijn. In Nederland en Belgie zijn vele tuincentra en zelfs zaken – vijvercentra – waar u vijvervissen kunt kopen.

Belangrijk is om een aantal zaken in het oog te houden :

 • Beslis niet te snel en kijk eerst goed rond
 • Beoordeel of de vissen gezond en levendig zijn
 • Koop geen stilliggende vissen !
 • Ga bij voorkeur ’s-morgens kijken en vraag of u het voeren mag zien
 • Stel vragen aan de verkoper !
 • Kijk goed rond in de zaak. Een nette zaak heeft ook vaak de beste vissen
 • Ga na hoe de vijverbakken worden onderhouden en schoongehouden
 • De vissen moeten geen vlekjes of plekjes op de huid hebben !

Natuurlijk kunt u een keer pech hebben en kan een nieuw aangeschaft exemplaar in uw vijver snel dood gaan.

Maar door de vijvervissen, de hygiëne en de verkoper goed vooraf te beoordelen, kan er daarna eigenlijk weinig fout gaan.

Vervoer

Nieuw aangeschafte vijvervissen worden door de vijverspeciaalzaak verpakt in plastic zakken (zie onderstaande foto). In de zak zit water van de bakken waarin de vissen gehouden werden.

Daarna wordt er perslucht toegevoegd en wordt de zak stevig dichtgebonden voor vervoer. Zorg er daarna voor dat de zak stevig ‘vast’ zit in de auto waarmee de vissen vervoerd worden naar huis.

vijvervissen vervoeren in plastic zakken

Het uitzetten van de vissen

Nadat u vijvervissen heeft gekocht moeten ze natuurlijk als eerste wennen aan het temperatuurverschil.

Uw vijvertemperatuur zal vaak anders zijn dat de temperatuur van de zak waarin de vijvervissen vervoerd zijn.

Een goede manier van uitzetten of overzetten van de vijvervissen in uw vijver is om de zakken gedurende 30 minuten op het wateroppervlak van de vijver te laten drijven.

Op deze manier zal de temperatuur van water in de zak zich aanpassen aan de temperatuur van de vijver.

Na ongeveer 30 minuten daar gedreven te hebben, haalt u voorzichtig de vissen uit de zak en plaatst ze 1 voor 1 in uw vijver.

In de video ziet u dat ook het water van de zakken in de vijver wordt gedaan. Dit is een vergrote kans op infectie

Direct beginnen met voeren ?

Als u de vijvervissen in de vijver heeft geplaatst is het leukste natuurlijk het voeren van uw lievelingen. Ook daar dient u voorzicht te beginnen.

Voer zeer voorzichtig en kijk of de vijvervissen het voeren binnen 5 minuten helemaal opeten. Gebeurd dat niet, dan minder voer verstrekken de volgende keer.

We hebben een apart artikel over vijvervissen voeren geschreven, waarin u nog meer tips en informatie terug kunt lezen.

Waterwaarden monitoren

Zeker bij een nieuwe vijver is het belangrijk enkele waterwaarden regelmatig te testen. Vijverwater testen door middel van teststrips geven als snel een beeld van de kwaliteit van het water.

Wij raden u aan om het vijverwater regelmatig te controleren (bijvoorbeeld 1 x per maand). Maak er een vast routine van en noteer de uitslagen van de vijverwater testen in een schriftje.

Schrijf daarbij ook op wat u na de test heeft veranderd of toegevoegd.

Nieuwe vijvervissen in een bestaande vijver

Als u nieuwe vissen wilt gaan plaatsen bij oude vissen die reeds in uw vijver aanwezig zijn, moet u ook even de zaak goed in de gaten houden. De nieuwe en oude vissen hebben een ander biologisch evenwicht en ritme.

Door plotseling de bestaande cultuur in de vijver door elkaar te schudden kunnen er weer vervelende situaties optreden die u niet had voorzien.

Wees dus voorzichtig met zomaar nieuwe vijvervissen toe te voegen aan een bestaande vijver. Het kan allerlei infectieziekten tot gevolg hebben.

Een betere en veiligere methode is om de nieuwe vijvervissen langzaam te laten wennen aan de nieuwe omgeving waar ze in terecht gaan komen.
Laat de nieuwe vijvervissen in een aparte bak los en ververs het water in deze bak om de paar dagen met water uit uw vijver, waarbij het vijverwater uit uw vijver procentueel een steeds groter aandeel krijgt.

Bij duurder aangeschafte vissen is dit eigenlijk een must. Op deze manier verkleind u het risico op problemen.

Aanschouw en bewonder uw aanwinsten

Nadat u de vijvervissen in de vijver hebt gehuisvest is het zaak om ze toch dagelijks even te controleren. Natuurlijk moeten ze levendig zijn en blijven. Stilliggende vissen zijn meestal zieke vissen.

Als u het niet meer vertrouwd is het misschien noodzakelijk om de vis mee te nemen naar de verkoper en deze een vakkundig oordeel laten geven. In tuincentra is dit veelal niet mogelijk.

In vijvercentra zijn toch vaak meer specialistische medewerkers aanwezig die u dan kunnen helpen. Een vissen dierenarts kan natuurlijk ook.

Deze zijn er overigens niet al te veel, dus daar zult u voor moeten gaan zoeken.

Zet vissen die u niet vertrouwd in afzondering. Zorg er op deze manier voor dat de kans op infecties of ziektes in uw vijver tot een minimum beperkt wordt.

Laatste Berichten