Wanneer de uv lamp voor de vijver vervangen ?


wanneer uv lamp vijver vervangen

Wanneer uv lamp vijver vervangen ? Een UV of Ultra Violet lamp zorgt ervoor dat zweefalgen in de vijver voorkomen of gedood worden. Een goed werkende UV lamp zorgt ervoor dat de vijver mooi helder blijft en dat u dus op deze manier vissen en planten in de vijver perfect kunt blijven zien.

Toch wordt de werking van de UV straling na verloop van tijd minder en zult u de UV lamp moeten gaan vervangen.

Wanneer moet een UV lamp voor de vijver vervangen worden ?

Een vijver uv lamp dient u elk jaar te vervangen. De uv lamp gaan dus maar 1 jaar mee. Dit betekent dat de uv lamp gemiddeld 9.000 branduren per jaar heeft. Na 1 jaar zal de straling van de UV lamp dermate afnemen, dat er geen effect meer van te verwachten is en dat betekent dus dat u lamp dient te vervangen. 

Het beste is om de UV lamp 1 keer per jaar te vervangen. De beste tijd om dit te doen is het voorjaar, aan het begin van het vijver seizoen.

Online UV lamp bestellen ?Opens in a new tab. (Bekijk het aanbod op Bol.com) – Snelle levering ! Een compleet overzicht van UV vervang lampen.

Hoelang gaat een UV lamp mee ?

De gemiddelde UV lamp is dus 9.000 branduren effectief. Dit betekent dat een UV lamp voor de vijver gemiddeld 1 jaar meegaat en daarna vervangen moet worden. Zoals hiervoor al aangegeven, zal de lamp zelf gewoon blijven branden, maar UV straling wordt nagenoeg niet meer afgegeven.

Het is dus verstandig om elk jaar – op een vaste tijd de UV lamp in de UVC unit te vervangen. Bijvoorbeeld als u de vijver gaat opstarten, in het voorjaar.

online uv lamp vijver bestellen

Wat doet een UV lamp voor de vijver ?

Er zijn eigenlijk twee redenen om een UV straling voor uw vijver in te zetten en deze in combinatie met uw vijverfilter te gebruiken. Een goed werkende lamp zorgt voor :

  • Het doden van zweefalgen
  • Desinfectie van organismen

Meestal wordt een uv lamp ingezet tegen zweefalgen. Zeker als de vijver wordt blootgesteld aan veel zonlicht is een UV lamp een oplossing.

Een probleem is echter wel dat ook ‘goede organismen’ worden gedood door de lamp.

wanneer uv lamp vijver vervangen

Altijd aan ?

Als u gebruik maakt van een UVC unit met UV lamp bij uw vijver is het noodzakelijk om deze altijd aan te laten staan. De meeste UV lampen zitten in al dan niet ingebouwde UVC units. 

Als u de UV lamp altijd aan laat staan is de werking van de UV lamp het meest effectief !
Wel of geen UV lamp gebruiken ?

De vraag of u wel of geen uv lamp moet gebruiken voor uw vijver is eigenlijk afhankelijk van diverse factoren. Bij koivijvers is een goede uv lamp meestal onontbeerlijk.

Als u besluit om een toch een unit aan te schaffen is het belangrijk om het juiste wattage te gebruiken. Een vijver met koi betekent meestal dat u geen vijverplanten heeft.

Een vijver met veel vijverplanten zorgt ervoor dat zweefalg veelal geen kans krijgt om tot ‘bloei’ te komen. Ook als u een vijver heeft waar weinig tot geen schaduw komt is ultra violet licht een prima oplossing voor een heldere vijver.

UV wordt daarom vaak toegepast bij koi- en zwemvijvers.

Het nadeel van UV straling is dat u ook ‘goede’ organisme doodt met de UV lamp. Maar over het algemeen kan gesteld worden dat het gebruik van een UV lamp voor de vijver meer voordelen dan nadelen heeft. Iedereen wil immers een heldere vijver, toch ?

In de winter

U kunt er natuurlijk voor kiezen om de uv lamp in de winter aan te laten staan. Noodzakelijk is dit echter niet omdat het dan kouder is, er meer CO2Opens in a new tab. in het vijverwater zit en er ook vaak veel minder zonlicht op de vijver komt.

De kans op zweefalg in de winter is daardoor aanmerkelijk kleiner en derhalve is uv straling dan overbodig.

Samenvatting wanneer uv lamp vijver vervangen

  • De beste tijd om uw uv lamp voor de vijver te vervangen is dus voordat het seizoen begint. Meestal kunt u dit combineren met het opstarten van de vijver.
  • Let er dus goed op dat u de juiste uv lamp heeft bij aanschaf van de vervanging. Een te lage capaciteit zal niet veel doen.

Laatste Berichten