Wanneer de uv lamp voor de vijver vervangen ?


Wanneer uv lamp vijver vervangen ? Om een vijver vrij te houden van zweefalgen is het noodzakelijk om deze tijdig te vervangen. Maar wat is de beste tijd om dat te doen ? 

Het beste is om de UV lamp 1 keer per jaar te vervangen. De beste tijd om dit te doen is het voorjaar, aan het begin van het vijver seizoen.

Hoelang gaat een UV lamp mee ?

Als u gebruik maakt van UV  ter voorkoming van zweefalgen in uw vijver dient u de lamp jaarlijks te vervangen. Na de lamp een jaar gebruikt te hebben is deze ‘op’ en zal er nauwelijks nog werking (uv straling) worden afgegeven door de lamp.

Direct een UV lamp bestellen die vervangen moet worden ? (Link via Bol.com)

Het is gemakkelijk om dit bijvoorbeeld jaarlijks na de winterperiode te doen op het moment dat u de vijver weer ‘opstart’. Het wordt op die manier een jaarlijks ritueel waarbij de vijver optimaal gereed maakt voor het komende seizoen.
Wat doet een UV lamp voor de vijver ?

Er zijn eigenlijk twee redenen om een UV straling voor uw vijver in te zetten en deze in combinatie met uw vijverfilter te gebruiken. Een goed werkende lamp zorgt voor :

  • Het doden van zweefalgen
  • Desinfectie van organismen

Meestal wordt een uv lamp ingezet tegen zweefalgen. Zeker als de vijver wordt blootgesteld aan veel zonlicht is een UV lamp een oplossing.

Een probleem is echter wel dat ook ‘goede organismen’ worden gedood door de lamp.

wanneer uv lamp vijver vervangen

Wel of geen UV lamp gebruiken ?

De vraag of u wel of geen uv lamp moet gebruiken voor uw vijver is eigenlijk afhankelijk van diverse factoren. Bij koivijvers is een goede uv lamp meestal onontbeerlijk.

Als u besluit om een toch een unit aan te schaffen is het belangrijk om het juiste wattage te gebruiken. Een vijver met koi betekent meestal dat u geen vijverplanten heeft.

Een vijver met veel vijverplanten zorgt ervoor dat zweefalg veelal geen kans krijgt om tot ‘bloei’ te komen. Ook als u een vijver heeft waar weinig tot geen schaduw komt is ultra violet licht een prima oplossing voor een heldere vijver.

UV wordt daarom vaak toegepast bij koi- en zwemvijvers.

In de winter

U kunt er natuurlijk voor kiezen om de uv lamp in de winter aan te laten staan. Noodzakelijk is dit echter niet omdat het dan kouder is, er meer CO2Opens in a new tab. in het vijverwater zit en er ook vaak veel minder zonlicht op de vijver komt.

De kans op zweefalg in de winter is daardoor aanmerkelijk kleiner en derhalve is uv straling dan overbodig.

Samenvatting wanneer uv lamp vijver vervangen

  • De beste tijd om uw uv lamp voor de vijver te vervangen is dus voordat het seizoen begint. Meestal kunt u dit combineren met het opstarten van de vijver.
  • Let er dus goed op dat u de juiste uv lamp heeft bij aanschaf van de vervanging. Een te lage capaciteit zal niet veel doen.

Laatste Berichten

link to Mini Vijver

Mini Vijver

Vandaag gaan we het hebben over een specifieke vijver die zeer populair geworden is de laatste jaren : de mini vijver ! Een minivijver is een kleine vijver die u op een balkon of een dakterras kunt...