Waarom moet je de UV-lamp vijver vervangen


uv lamp vijver vervangen

waarom uv lamp vijver vervangen

Waarom moet je een uv lamp voor de vijver vervangen ? Het antwoord is simpel : omdat de lamp eigenlijk niet meer werkt.

Een uv lamp heeft een werkingsduur van circa 1 jaar. Daarna is de uv straling van de lamp onvoldoende en zal de werking ervan steeds verder terug uit gaan.

De lamp zal overigens na een jaar nog wel branden, echter de uv straling is nagenoeg uitgewerkt. Het is dus zaak om jaarlijks de uv lamp voor de vijver te vervangen.

In dit artikel gaan we in op :

  • Waarom vervangen
  • Wat doet een uv lamp
  • Wanneer vervangen
  • Moet een uv lamp altijd aanstaan ?
  • Welke uv lamp heeft u nodig
  • Soorten uv-c units
Waartoe dient een uv lamp ?

Een uv lamp die gekoppeld wordt aan een vijverfilter installatie zal ervoor kunnen zorgen dat zweefalgen in de vijver geen kans krijgen.

Door de uv straling van de lamp en die in contact te brengen met het vijverwater zullen de eencellige zweefalgen gedood worden. Het resultaat is helder vijverwater.

Het is wel noodzakelijk om altijd een goed werkend vijverfilter naast de uv lamp te hebben. Een losse uv-c unit bij de vijver aansluiten zonder dat u gebruik maakt van een vijverfilter heeft dus geen enkele zin.

Daarnaast kunnen uv lampen ook bijdragen aan het voorkomen van infecties in de vijver. Door de uv straling worden ook die aangepakt en vaak vernietigd.

UV straling heeft namelijk een desinfecterende werking en zal u dus kunnen helpen bij het voorkomen van infecties.

Als u de uv-c unit op een juiste manier aansluit en gebruikt zullen alleen de zweefalgen worden gedood. Het bacterieleven in de vijver blijft nagenoeg intact. Een kleine afname van bacteriën is wel waarschijnlijk, maar zal de zuivering van uw vijver niet beïnvloeden.

Wanneer moet je de uv lamp van een uv unit vervangen ?

Wanneer moet je nu de uv lamp vervangen ?

De beste tijd om de uv lamp in de uv unit te vervangen is voor de start van een nieuw seizoen. Doe dit dan bijvoorbeeld bij het uitvoeren van ander onderhoud aan de vijver, bijvoorbeeld bij het opstarten van de vijver.

Dit betekent dat in de meeste gevallen dat in maart – april het beste de lamp vervangen kan worden.

uv lamp vervangen drukfilter

Moet een uv lamp altijd aanstaan ?

Nee, dat hoeft niet. De UV lamp hoeft niet altijd aan te staan, maar schadelijk is het in ieder geval niet. Door de uv lamp uit te zetten kunt u wel een besparing op uw energierekening tegemoet zien, als u besluit om tijdens de koudste periode van het jaar (november tot maart).

Het heeft dan ook geen nut meer om de lamp te laten branden omdat door de koude temperaturen de zweefalgen niet tot problemen zullen leiden.

Maar er is nog een ander moment waarop de uv lamp beter even uit kan staan. Als u de vijver op gaat starten in het voorjaar, zult u vaak ook bacteriën toevoegen aan het vijverfilter.

Om de bacteriën kans te geven is het beter om de uv lamp gedurende twee weken uit te zetten nadat u de bacteriën heeft toegevoegd.

Welke sterkte (wattage) heeft u nodig ?

Als u een uv lamp gaat vervangen is het aan te raden om hetzelfde wattage te gebruiken als de leverancier van de uv unit heeft gebruikt bij de aflevering.

Er zijn ook alternatieven voor wat betreft de leverancier van de uv lampen. Philips is natuurlijk een grote naam, maar er zijn ook budget merken beschikbaar.
Let er dus goed op of de leverancier van de uv unit ook met andere lampen kan werken. In de meeste gevallen is dat goed mogelijk.

Slechts enkele hebben standaard verbindingspunten en bijbehorende lampen, waarbij dus geen alternatief voor wat betreft het merk uv lamp mogelijk is.

Onderstaande tabel geeft aan welke uv lamp sterkte u nodig heeft. Deze kan dus zowel in een geïntegreerd systeem met de vijverfilter of als losse uv-c unit achter het vijverfilter worden geplaatst.

UV lampen voor verschillende uv-c units

De ingebouwde uv lampen – meestal geïntegreerd in het vijverfilter systeem, zijn los verkrijgbaar en ook bruikbaar voor losse uv-c unit systemen.

Losse UVC unit

De losse uv unit systemen worden altijd achter het vijverfilter geplaatst. In uv lampen kunnen simpel worden losgeschroefd en daarna vervangen worden.

Schoonmaken van uv lampen of uv-c units

Bij een zware vervuiling door zweefalgen zult u wellicht enig onderhoud aan de uv-c unit moeten plegen om de werking (straling) van de uv lamp te verhogen.

Door de lamp eerst uit te zetten kunt u de lamp uit de unit halen. Op deze manier komt u ook niet in direct contact met het uv licht dat uiterst schadelijk kan zijn voor uw ogen.

De meeste uv lampen worden beschermd door een kwartsglas bescherming. Die kunt u met een doekje schoonmaken met bijvoorbeeld azijn.

Resume UV lamp vijver vervangen

De uv lamp van de vijver filter of uv-c unit dient dus jaarlijks vervangen te worden om een optimale werking te garanderen. Er zijn diverse leveranciers die vervang lampen leveren.

Let er bij vervanging op dat u de juiste sterkte (wattageOpens in a new tab.) gebruikt voor uw vijver en uv-c unit.

Laatste Berichten