Het nut van een voorfilter voor de vijver


voorfilter vijver

Een voorfilter voor de vijver zorgt ervoor dat eerst het grof vuil dat uit de vijver komt wordt gescheiden en dus niet in de vijverfilter terecht komt.

Waarom een voorfilter voor de vijver ?

Een voorfilter kopen betekent dus over het algemeen dat u een zware bezetting hebt in de vijver of dat er veel vuil in de vijver terecht komt van buitenaf. (Denk bijvoorbeeld aan takken etc.)
Wat doet een voorfilter ?

Het toepassen van een voorfilter zorgt er dus voor dat het grof vuil niet in de biologische vijverfilter terecht kan komen en dus het reinigingsproces niet verstoord.

voorfilter vijver zeefbocht

Op deze manier wordt het dichtslibben van de vijverfilter voorkomen. Bovendien geeft het een optimale kans aan bacteriën om hun werk te verrichten. Bacteriën hebben immers veel zuurstof nodig en door het kopen van een voorfilter zorgt u er dus voor dat bacteriën de ruimte krijgen.

Meestal worden voor filters gebruikt bij grotere vijvers. We onderscheiden drie verschillende soorten voorfilters :

  • Vortex
  • Trommelfilter
  • Zeefbochten

Bij een vortex voor filter blijven de zware vuildeeltjes achter op de bodem van de vortex. Het grote nadeel van een vortex voorfilter is dat deze vrij groot in omvang zijn en dus relatief veel ruimte in beslag kunnen nemen.

trommelfilter voorfilter oase

De trommelfilter (Link naar Bol.com) al het vuil automatisch en is de eerste vijver unit in een lijn van enkele vijverfilter units. Trommelfilters werken prima bij grotere vijvers met een redelijk zware bezetting (vijvervissen en vijverplanten), maar qua aanschaf zijn ze vaak erg duur. Kijk voor een voorbeeld eens naar Aquaforte trommelfilter systemen.

Als laatste voorfilter systeem behandelen we de zeefbocht. Dit is vaak het goedkoopste systeem voor wat betreft aanschaf. Toch ook hier weer een nadeel : U zult de zeefbocht regelmatig moeten reinigen omdat als het vuil in de voor filter aanwezig blijft. Zeker bij een zware bezetting van de vijver is het zeer nuttige filter, maar vergt deze dus ook bijna dagelijks onderhoud omdat u de vervuiling handmatig moet verwijderen.

Koivijver

Als u een wat grotere koivijver heeft is een voorfilter eigenlijk een verstandige investering. U bent natuurlijk zuinig op uw koi vanwege het feit dat deze vissen duurder in aanschaf zijn. Door een goede voorfilter bij de koivijver te installeren, verkleind u in ieder geval om besmetting door achtergebleven afval in de vijver.

In dat geval is het aanschaffen van een trommelfilter of een zeefbocht systeem goed toe te passen.

Merken

Er zijn een aantal gerenommeerde merken die zich bezig houden met de productie en verkoop van voorfilters.

blue eco voorfilter vijver

Er zijn ook prima voorfilters beschikbaar voor kleine vijvers. Bij een kleine vijver is een Blue Eco voorfilter een prima keuze. Voor wat grotere vijver is het beter om een trommelfilter of zeefbocht systeem toe te passen.

Laatste Berichten