Vijvervissen Voeren In De Winter?


Vijvervissen voeren in de winter

Stel, je hebt een mooie vijver en je vraagt je af : moet ik mijn vijvervissen voeren in de winter ? Moet je eigenlijk vijvervissen voeren in de winter ? Of tot wanneer moeten we vissen eten geven ? Al deze vragen krijgen we regelmatig, zeker als de winterperiode weer voor de deur staat. 

Vandaar dat we dit artikel vandaag publiceren : moet je vissen voeren in de winter ?

Vijvervissen voeren in de winter ?

Het is beter om vijvervissen in de winter niet te voeren. Bij de meeste soorten kunt u stoppen met voeren zodra de watertemperatuur ca. 6 graden Celcius is. Door de lage temperatuur is de stofwisseling bij vijvervissen zo laag, dat ze niet meer eten en dus ook niet gevoerd hoeven te worden.

Naarmate het vijverwater kouder wordt veranderd de stofwisseling van vijvervissen. Hoe kouder het water, des te minder de vijvervissen in beweging komen. Vaak zult u merken dat ze bij koudere temperaturen stil op de bodem van vijver liggen.

Het stoppen met voeren geldt in principe voor alle vijvervissen. Dus niet alleen koi, maar ook goudwinde, goudvissen of andere siervis soorten hoeft u bij temperaturen lager dan 6 graden Celsius niet meer te voeren in de winter. (of de herfst).

vissen voeren winter

Voeren bij lagere temperatuur

Als het kouder wordt en dus de temperatuur van het vijverwater ook kouder wordt, maar nog steeds boven 6 graden Celsius is, kunt u toch nog de vijvervissen voeren.

Bij temperaturen (van het vijverwater) tussen 6 en 10 graden Celsius worden de vissen trager. Een teken dus dat het kouder wordt en dat ze minder voer nodig hebben.

Als de vijvervissen toch nog naar boven komen als u op de rand van de vijver staat, kunt u ze alsnog voeren. 

U kunt dan ook besluiten om minder te gaan voeren of over te gaan op visvoer met een verlaagde energiewaardeOpens in a new tab.. Deze voeding ook beter verteerbaar en is aangepast aan de tijd van het jaar.

Winter Visvoer
Koi

Winter Visvoer
Overige vijvervissen

Wat eten vissen in de winter ?

In de winter eten vijvervissen niets tot weinig. Omdat ze niet in beweging zijn hebben ze ook geen extra voeding nodig. Ze leven in de winter periode (dus bij vijverwater temperaturen van 6 graden of minder) op hun reserves die ze gedurende het jaar hebben opgebouwd. 

Hoe lang vissen voeren in de vijver ?

In principe kunt u de vijvervissen blijven voeren net zo lang als ze erom vragen. Als vissen hongerig zijn komen ze vaak in beweging als u bij de rand van de vijver komt. Zolang dat gebeurt, kunt u in principe blijven voeren. In de herfst periode kunt u dan eventueel overschakelen op het ‘wintervoer’ zoals hierboven beschreven.

Hoe lang kunnen vijvervissen zonder eten ?

Vijvervissen kunnen lang zonder eten ! In een winterperiode kunnen ze soms 3 tot 4 maanden leven op hun reserves.

In de zomerperiode kunnen ze ook best een paar dagen zonder voeding. Het is dus niet erg als ze minder voer krijgen als u op vakantie gaat en de buren of vrienden slechts 1 x per week de vijvervissen komen voeren.

Steuren voeren in de winter

Bovenstaand advies geldt voor de meeste vijvervissen. Voor steuren gelden iets andere regels, maar ook als u steuren in de vijver heeft moet u tijdens de winter ook deze vissen mondjes maat voeren. Maar geef wel het goede steur wintervoer.

De steur bevindt zich vaak wat dieper in de vijver en neemt vaak zijn voedsel op via de bodem van de vijver. Steurvoer is zwaarder dan ander visvoer en zakt daardoor direct naar de bodem.

Om de andere vijvervissen niet te storen en niet van het steurvoer te laten eten, kunt u de steuren apart voeren door middel van een pvcOpens in a new tab. buis. Telkens als de steur in de buurt van de buis komt, kunt u wat steurvoer laten zakken. Op deze manier voorkomt u dat andere vissen het – vaak te vette – steurvoer gaan eten.

Voer echter de steuren ook beperkt tijdens de winter en voer alleen als u echt constateert dat ze het voeren ook echt opeten. Als ze dit nalaten kunt u ook stoppen met het voeren van de steuren in de winter.

Goudvissen in de vijver in de winter

Ook de goudvissen in de vijver zullen in de winter veel minder actief zijn. Dus ook goudvissen (koudbloedig) zullen geen voeding nodig hebben.

De goudvissen in de vijver zullen de winter prima kunnen overleven zonder !

Tips voor de vijver in de winter

De winter is de vijver een bijzondere periode. Toch willen Vijverwereld.com u een paar tips geven :

  • In principe sterven de vijverplanten af door de kou. De vijvervissen worden dus minder actief en gaan in een soort van winterslaap. Tijd dus om de vijver en hun bewoners met rust te laten. 
  • Zorg dat de vijver klaar is voor de winter !
  • Houdt de vijver altijd open en laat deze dus niet helemaal dichtvriezen.
  • Laat de vijverpomp en vijverfilter gewoon aan

Laatste Berichten