Vijvervissen voeren in de winter

Vissen Voeren In De Winter

Moet je eigenlijk vijvervissen voeren in de winter ? Of tot wanneer moeten we de vissen in de vijver eten geven ? Deze vragen krijgen we echt heel vaak. Vandaar dat we er een artikel over geschreven hebben. 

Bij de meeste soorten kunt u stoppen met voeren zodra de watertemperatuur ca. 6 graden Celcius is. De vissen zullen dan over het algemeen ook stil op de vijverbodem gaan liggen en niet meer om voer vragen.
Vijvervissen voeren in de winter : Ja of Nee ?

TIP !

Dat is dus direct ook een tweede maatstaf. U kunt vissen blijven voeren zolang ze erom vragen. Zeker als u altijd op dezelfde plek en tijd voert en de vissen al langer in uw vijver verblijven weten ze precies dat u wilt gaan voeren. Als de water temperatuur echter rond de 6 graden zal zijn, zullen ze niet meer naar de oppervlakte komen om te eten.

Bij een vijverwater temperatuur van ca. 6 graden Celcius worden de vissen inactief en vanaf dat moment hoeft u in principe niet meer te voeren.

Op de vraag : Tot wanneer moet je vijvervissen voeren is het antwoord dus eigenlijk : Net zo lang als ze het eten.

De vijvervissen voeren in de winter heeft bij dit soort watertemperaturen dus geen zin. Vanaf het moment dat vissen inactief worden hebben ze dus eigenlijk ook geen voeding meer nodig en worden de opgebouwde reserves aangesproken.

Dat geldt dus in principe voor alle soorten vijvervissen. Ook goudvissen hoeft u dan niet meer te voeren in de vijver.

Als u toch doorgaat zult u wellicht daarna in het voorjaar snel algen groei in uw vijver moeten constateren. Een goede uitkomst biedt een voederautomaat. (Link naar Bol.com)

Deze kunt u zo instellen dat er minder voer wordt uitgestrooid, zodra het weer wat kouder wordt.

vissen voeren in de winter

Belangrijk is in ieder geval dat vissen al het voer eten dat u voert.

Naarmate het kouder wordt zullen de vijvervissen dus ook minder eten en gaat u geleidelijk ook minder voeren. Normaliter moet al het gegeven voer binnen 5 minuten gegeten zijn.

Bij lagere temperaturen is het dus normaal dat de vissen niet meer naar boven komen om te eten. Ze overleven vanaf dat moment op uw reserves, die ze gedurende de zomerperiode hebben opgebouwd.

Advies voor het voeren van steuren in de winter

Bovenstaand advies geldt voor de meeste vijvervissen. Voor steuren gelden iets andere regels, maar ook als u steuren in de vijver heeft moet u tijdens de winter ook deze vissen mondjes maat voeren.

De steur bevindt zich vaak wat dieper in de vijver en neemt vaak zijn voedsel op via de bodem van de vijver. Steurvoer is zwaarder dan ander visvoer en zakt daardoor direct naar de bodem.

Om de andere vijvervissen niet te storen en niet van het steurvoer te laten eten, kunt u de steuren apart voeren door middel van een pvc buis. Telkens als de steur in de buurt van de buis komt, kunt u wat steurvoer laten zakken. Op deze manier voorkomt u dat andere vissen het – vaak te vette – steurvoer gaan eten.

Voer echter de steuren ook beperkt tijdens de winter en voer alleen als u echt constateert dat ze het voeren ook echt opeten. Als ze dit nalaten kunt u ook stoppen met het voeren van de steuren in de winter.
Nog vragen over vissen voeren in de winter ?

Heeft u toch nog vragen over dit artikel vissen voeren in de winter ? Stel ze dan gerust. U zult zo spoedig mogelijk een antwoord van ons mogen verwachten.

Op de vraag wanneer vissen in de vijver eten geven is het antwoord dus eigenlijk heel simpel. Stop wanneer de vijvervissen het voer niet meer eten en begin wanneer ze het voer wel weer eten. Meestal zijn ze vissen op dat moment ook weer wat actiever in de vijver.

4 thoughts on “Vissen Voeren In De Winter

 1. Dag Mijnheer,
  Vandaag 1oktober komen de vissen niet meer eten .Dus stoppen vanaf nu?
  Verder vraag ik mij af of ik nu ook beter de vijverpomp stilleg tot het voorjaar?
  Is dit ok?
  Dank bij voorbaat
  Veerle

  1. Eerlijk gezegd vind ik het nog wat vroeg, Veerle. Hier (Zuid-Nederland) was de temperatuur vandaag nog zo’n 16-17 graden. Normaliter stoppen vijvervissen met eten – en worden veel minder actief – als de vijverwater temperatuur 6 a 7 graden is.

   Het kan natuurlijk zo zijn dat dat wat eerder gebeurd, maar bij deze temperaturen zullen ze zeker nog wel wat eten. Voer daarom wat minder en maximaal zoveel dat ze in 5 minuten alles op hebben. Als ze niet eten, niet voeren.

   Zolang ze eten zou ik de vijverpomp en vijverfilter in werking houden. Normaal kun je overwegen om de vijverfilter en vijverpomp stil te leggen als het enkele dagen 5-7 graden Celcius is (en bovendien de verwachting is dat dit niet veel hoger zal worden de dagen daarna)

 2. het vijverwater is 5 a 6 graden, ze zwemmen toch boven in.
  eigenlijk voer ik ze maar zelden in de zomer met watervlooien.
  en we hebben een paar jonge goudvissen, moet ik nu toch wat geven?
  zo ja wat voor voer en hoe vaak.

  1. Je kunt de vissen gewoon korrelvoer of vlokken geven. Maar bij deze temperaturen zeker niet teveel voeren en goed kijken of ze het voer echt opeten. Door de koude temperatuur komt de stofwisseling bij vissen nagenoeg stil te liggen en kan het zijn dat voer niet meer (of beter niet goed meer) verteerd wordt. Dus zeker niet veel voeren. Als je goed is moet je merken dat je vissen in de zomer veel actiever zijn als in de winter. Ze gebruiken dus ook veel minder ‘energie’ en hun ‘opgeslagen vetten’ zorgen ervoor dat ze winter doorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *