Vissen Voeren In De Winter

Vissen Voeren In De Winter

12 november 2017 0 Door Leonardo

Moet je eigenlijk vissen voeren in de winter ? Deze vraag krijgen we echt heel vaak. Vandaar dat we er een artikel over geschreven hebben. 

Vissen voeren in de winter : moet je dat nu eigenlijk wel of niet doen ? De vraag of je nu wel of niet vijvervissen moet voeren in de winter is onder andere mede afhankelijk van de soort vissen die zich in uw vijver bevinden.

Bij de meeste soorten kunt u stoppen met voeren zodra de watertemperatuur ca. 6 graden Celcius is. De vissen zullen dan over het algemeen ook stil op de vijverbodem gaan liggen en niet meer om voer vragen.Vissen voeren in de winter : Ja of Nee ?

TIP !

Dat is dus direct ook een tweede maatstaf. U kunt vissen blijven voeren zolang ze erom vragen. Zeker als u altijd op dezelfde plek en tijd voert en de vissen al langer in uw vijver verblijven weten ze precies dat u wilt gaan voeren. Als de water temperatuur echter rond de 6 graden zal zijn, zullen ze niet meer naar de oppervlakte komen om te eten.

Bij een vijverwater temperatuur van ca. 6 graden Celcius worden de vissen inactief en vanaf dat moment hoeft u in principe niet meer te voeren.

Op de vraag : Tot wanneer moet je vijvervissen voeren is het antwoord dus eigenlijk : Net zo lang als ze het eten.

De vijvervissen voeren in de winter heeft bij dit soort watertemperaturen dus geen zin. Vanaf het moment dat vissen inactief worden hebben ze dus eigenlijk ook geen voeding meer nodig en worden de opgebouwde reserves aangesproken.

Als u toch doorgaat zult u wellicht daarna in het voorjaar snel algen groei in uw vijver moeten constateren.

vissen voeren in de winter

Belangrijk is in ieder geval dat vissen al het voer eten dat u voert.

Naarmate het kouder wordt zullen de vijvervissen dus ook minder eten en gaat u geleidelijk ook minder voeren. Normaliter moet al het gegeven voer binnen 5 minuten gegeten zijn.

Advies voor het voeren van steuren in de winter

Bovenstaand advies geldt voor de meeste vijvervissen. Voor steuren gelden iets andere regels, maar ook als u steuren in de vijver heeft moet u tijdens de winter ook deze vissen mondjes maat voeren.

De steur bevindt zich vaak wat dieper in de vijver en neemt vaak zijn voedsel op via de bodem van de vijver. Steurvoer is zwaarder dan ander visvoer en zakt daardoor direct naar de bodem.

Om de andere vijvervissen niet te storen en niet van het steurvoer te laten eten, kunt u de steuren apart voeren door middel van een pvc buis. Telkens als de steur in de buurt van de buis komt, kunt u wat steurvoer laten zakken. Op deze manier voorkomt u dat andere vissen het – vaak te vette – steurvoer gaan eten.

Voer echter de steuren ook beperkt tijdens de winter en voer alleen als u echt constateert dat ze het voeren ook echt opeten. Als ze dit nalaten kunt u ook stoppen met het voeren van de steuren in de winter.Nog vragen over vissen voeren in de winter ?

Heeft u toch nog vragen over dit artikel vissen voeren in de winter ? Stel ze dan gerust. U zult zo spoedig mogelijk een antwoord van ons mogen verwachten.

Op de vraag wanneer vissen in de vijver eten geven is het antwoord dus eigenlijk heel simpel. Stop wanneer de vijvervissen het voer niet meer eten en begin wanneer ze het voer wel weer eten. Meestal zijn ze vissen op dat moment ook weer wat actiever in de vijver.