Moet je eigenlijk vijverwater verversen en zo ja, hoe doe je dat dan ? Allerlei vragen die we binnenkrijgen.
Tijd dus dat vijverwereld.com er een artikel over schrijft.
Waarom / wanneer vijverwater verversen ?
Er kunnen een aantal reden zijn om het water in de vijver te verversen. U gaat over tot verversen als :
- Er te weinig zuurstofgehalte gemeten wordt
- Er teveel vervuiling van afvalstoffen in de vijver zitten
- De temperatuur van het vijverwater te warm wordt (idem te weinig zuurstof)
- Als de GH, KH en PH waardes te laag zijn
Zuurstofgehalte
Door warm weer, temperaturen boven 25 graden Celcius, zal het zuurstofgehalte in de vijver sterk afnemen. Wanneer deze temperaturen langdurig aanhouden, zult wellicht zien dat de vissen veelvuldig aan de oppervlakte verschijnen.
Zeker als ze voortdurend aan wateroppervlak blijven vertoeven, is het bijna zeker dat er een zuurstoftekort is of kan ontstaan. Zaak dus om er iets aan te doen en water verversen kan helpen.
Daarnaast is het natuurlijk verstandiger om een goede luchtpomp of zuurstofpomp te gebruiken.
Overigens zorgt ook een goede vijverfilter installatie voor de nodige toevoeging van zuurstof.
Vervuiling
Als de vijver sterk vervuild is, bijvoorbeeld door zweefalgen, kunt u ervoor kiezen om een deel van het vijverwater te verversen. Door toevoeging van vers water – bij voorkeur leidingwater – zal de hardheid van vijverwater wat verhoogd worden.
Overigens is het verstandiger om de zweefalg aan te pakken.
Lees hiervoor : Groen vijverwater
Alleen het vijverwater wat verversen om de vervuiling tegen te doen is dus niet voldoende. De vervuiling van zweefalg is hardnekkig en dient dus ander behandeld te worden.
Temperatuur
Als de temperaturen oplopen – in de zomer – kan de temperatuur van het vijverwater ook stevig oplopen. Het is verstandig om een constante temperatuur in uw vijver te bewerkstelligen.
Pieken van 5 graden (onder en bovengrens) in de zomer is normaal, maar als de temperatuur van het vijverwater boven de 20 graden komt, is het raadzaam om in te grijpen.
Door vers water aan de vijver toe te voegen, wordt de temperatuurstijging tegengegaan.
Waterwaarden
Waterwaarden, en dus ook de waterkwaliteit, kunnen schommelen. Om de balans terug te brengen kunt er voor kiezen om vijverwater te verversen.
De waterwaarden en waterkwaliteit dient u regelmatig te testen. Dat geldt met name voor GH en KH waarde. Ook nitriet en nitraat dienen nauwkeurig gecontroleerd te worden.
Nitriet en Nitraat dienen daarbij 0 te zijn ! Als daar (Nitriet en Nitraat waarde) een hogere waarde wordt gemeten is het zaak om het vijverwater direct te verversen.
Het vijverwater is dan vergiftigd en het behoeft geen betoog dat dit uiterst schadelijk kan zijn voor uw vissen.
Lees ook : Vijverwater testen
De juiste manier om dit te doen is om het vijverwater regelmatig te testen. Doe dat bij hogere temperaturen wat meer dan bij de zomerperiode.
Simpelweg doordat er hogere temperatuurverschillen kunnen voorkomen, kunnen de waarden schommelen.
GH en KH waarden zullen het meest schommelen. De hardheid van het water is belangrijk om bijvoorbeeld zuurstofplanten te laten groeien.
Als de GH waarde altijd op peil gehouden wordt (GH = 8 – 12 graden) krijgen zweefalgen ook veel minder kans om tot ontwikkeling te komen.
Hoe ga je het vijverwater verversen ?
U weet inmiddels misschien dat uw vijver een natuurlijk biologisch evenwicht heeft. Bacteriën spelen hierin een belangrijke rol.
Enerzijds om het evenwicht niet teveel te verstoren en anderzijds om te grote temperatuurverschillen te vermijden, ververst u 10 tot 20 procent van het vijverwater.
Door het oude vijverwater uit de vijver te halen en weg te laten lopen, verlaagd u het waterpeil van de vijver.
Als er dus circa 10 tot 20 procent is weggehaald, vervangt u het door leidingwater. U vult dus gewoon weer de vijver aan tot aan het gebruikelijk waterniveau.
Op deze manier kiest u voor een veilige procedure. Slechts in ‘ramp-scenario’s’ – bijvoorbeeld vergiftiging van het vijverwater en massale vissterfte, gaat u rigoureuzer te werk.
Dan vervangt u minimaal 50%.
Dit geldt dan met name als er een serieus probleem is geconstateerd met de nitriet en nitraat waarde in de vijver.
Laat in geval van twijfel ook het vijverwater testen bij een vijverspeciaalzaak of tuincentrum (met een goed uitgeruste vijverafdeling).
Hoeveel water verversen
Zoals hierboven beschreven is 10 tot 20 procent acceptabel. Bij vergiftiging is dat percentage hoger. (zie hiervoor nitriet / nitraat vergiftiging.
Hoe vaak ?
U kunt ervoor kiezen om bij aanhoudend warm weer de procedure na 3-4 dagen te herhalen.
In een normale zomer, met gewone temperaturen tussen 18 – 22 graden Celcius is het wenselijk om het water misschien eens per maand wat te verversen.
Op deze manier ondersteund u ook direct de gh waarde in de vijver.
Winter
Vijverwater verversen in de winter is normaal gesproken niet nodig. Sterker nog, het is gevaarlijk om zaken aan de vijver te veranderen.
Zeker bij een vorstperiode – die natuurlijk voor kan komen in de winter – is het zaak om vijvervissen met rust te laten.
Elke verstoring aan de vijver kan stress opleveren bij vissen die in een soort van ‘winterslaap’ zijn. Stress kan daarna, ook in het voorjaar, veel problemen opleveren, zoals ziektes.
In de winter gaan we dus – in principe – geen vijverwater verversen.