Vijverwater testen is iets wat van tijd tot tijd moet gebeuren. Maar hoe en hoe vaak moet je vijverwater eigenlijk testen ? Welke manieren zijn er zoal om vijverwater te testen en wat ga je dan testen ? In dit artikel op vijverwereld.com geven we informatie en links naar bijbehorende producten.
Voorop gesteld : vijverliefhebbers doen er goed aan om het vijverwater regelmatig te testen. Op deze manier kunt u wellicht problemen in de vijver herkennen en nog beter : voorkomen !
Vijverwater testen is dus beslist noodzakelijk als u een mooie en gezonde vijver wilt hebben.
Hoe vijverwater testen ?
Hoe kun je vijverwater in de vijver testen ?
Er zijn twee manieren om vijverwater te testen op verschillende waterwaarden. Er is een digitale manier en een zogenaamde analoge manier, waarmee je met behulp van een testset het vijverwater analyseert. Vaak moet u bij de analoge manier een zogenaamde ‘druppelmethode’ hanteren. Daarna vergelijkt u de gemeten waarde met de standaard waarde.
Hoe vaak vijverwater testen ?
Hoe vaak moet je vijverwater testen ?
Vijverwereld.com raadt iedereen aan om vijverwater regelmatig te testen. Dit betekent dat je bijvoorbeeld het vijverwater eens per maand gaat testen op primaire waterwaarden. Als er problemen zijn met de vijver (troebel of niet helder) is moet u wellicht vaker gaan testen om te bepalen of de waterwaarden verbeteren nadat u verbeteringsproducten heeft toegevoegd (bijvoorbeeld GH plus).
Digitaal vijverwater testen
Om heel kort door de bocht te zijn : verspil uw geld niet aan een digitale vijverwater tester. Ook de Velda AquaTesterPro is geen goed hulpmiddel om vijverwater te testen ! Onze ervaringen zijn ronduit slecht en niet accuraat te noemen. De overige digitale testers zijn zeer beperkt in de mogelijkheden. U kunt er bijvoorbeeld maar 1 waterwaarde mee meten, terwijl het noodzakelijk is om 3 a 4 waterwaarden regelmatig te controleren.
Voor ons dus geen digitaal vijverwater testen ! Weggegooid geld ! Sorry Velda !
Teststrips om vijverwater te testen
Oke, we weten het. Dit duurt veel langer, maar is wel effectief en als u een testset aanschaft kunt u bovendien veel testen uitvoeren voor veel minder geld. Dit is dan ook nog steeds verreweg de meest gebruikte methode.
De teststrips of testset om vijverwater te testen kunt u online aanschaffen of in een tuin- of vijvercentrum. De meeste testsets hebben een uitvoerige beschrijving en dus kunt u dit gemakkelijk thuis, in de tuin, aan de rand van vijver zelf uitvoeren.
Vijverwater laten testen
U kunt bij sommige tuincentra of een gespecialiseerd vijvercentrum vaak gratis het vijverwater laten testen. U neemt dan gewoon wat vijverwater mee naar de winkel, waar een vriendelijke medewerker het monster van uw vijver zal onderwerpen aan diverse testen. Daarna heeft u direct de uitslag.
Makkelijk, maar besef dat de dames en heren verkoper in het tuincentrum ook nog producten moeten verkopen. Na de ‘gratis’ vijverwater test’ is er altijd wel iets te verbeteren en dus zullen zij proberen u 1 of meerdere producten te verkopen. Als u er helemaal niets van weet …. Dan wordt het natuurlijk wel heel gemakkelijk !
De beste manier om vijverwater te testen is dus :
Vijverwater testen kopen
Zelf een vijverwater test kopen en daarmee aan de slag gaan is eigenlijk leuk. Als u echt interesse heeft in het wel en wee van uw vijver, is het eigenlijk noodzakelijk om zelf aan de slag te gaan en regelmatig de nodige vijverwater testen uit te voeren.
Een vijverwater test kopen kan gemakkelijk online ! Daarbij heeft u de keuze om een bescheiden vijverwater test te kopen of een meer uitgebreide vijverwater test aan te schaffen. De teststrips zijn populair omdat ze snel de waterwaarde weergeven en bovendien gemakkelijk zijn in gebruik.
Een meer uitgebreide – en wellicht nauwkeurige – vijverwater test uitvoeren doe je met een testset. Bijvoorbeeld de vijverwater test set van Columbo wordt erg veel gebruikt door vijverliefhebbers.
Koi vijverwater testen
Het vijverwater testen van een koivijver is erg belangrijk. Koi vragen om een perfecte waterkwaliteit. Als u dus een koivijver heeft is het belangrijk om regelmatig het vijverwater te testen.
De meeste gebruikte methode om koi vijverwater te testen is behulp van een uitgebreide testset. De hiervoor beschreven Columbo testset is bij uitstek geschikt voor koi vijvers, waarbij u diverse belangrijke watertesten kunt uitvoeren.
Vijverwater testen – Welke waarden zijn belangrijk ?
Welke waarden van het vijverwater zijn belangrijk om periodiek te testen ? De belangrijkste zijn :
- PH
- GH
- NH3
- NH4
Wat zijn goede waterwaarden voor de vijver ?
Wat is nu een goede waterwaarde en welke zijn het belangrijkste waterwaarden ?
We geven een overzicht:
PH Waarde
De ideale PH waarde van een vijver dient tussen 7,0 en 8,5 graden te zijn. De PH waarde geeft de zuurgraad van het vijverwater aan. Kraanwater is Nederland wordt overigens vaak met een PH waarde van 7 – 7,5 door het waterleidingbedrijf geleverd. Dit betekent dus dat u gewoon kraanwater perfect kunt gebruiken voor het vullen van uw vijver.
GH Waarde
De GH waarde staat voor “Gesamt Hardheid” (een Duitse benaming) en geeft aan hoeveel mineralen in het vijverwater gemeten worden. In vijvers is de ideale GH waarde tussen 8,0 en 12,0 graden.
Belangrijk om te weten is dat de waterhardheid gemeten wordt in GH. Het vijverwater harder maken is eigenlijk altijd noodzakelijk.
Lees hier meer over GH Waarde van de vijver
NH3 Waarde
NH3 staat voor ammoniak. Ammoniak komt in het vijverwater door ontlasting van onder andere vijvervissen. De gemeten NH3 waarde dient altijd 0,0 te zijn. Ammoniak in vijverwater is zeer schadelijk voor vijvervissen.
NH4 Waarde
NH4 is het eenheid die het ammonium gehalte aangeeft. Ammonium is op zich niet schadelijk, maar dient wel ‘onder controle’ gehouden te worden.
Een verhoogde ammonium waarde meten in het vijverwater geeft eigenlijk aan dat de filtratie van het vijverwater nog niet perfect in orde is.
Waterkwaliteit
Waarom is het noodzakelijk om de kwaliteit van vijverwater regelmatig te testen ?
Door regelmatig testen uit te voeren kunt u meten of er problemen zijn en/of problemen in de toekomst voorkomen.
Meet u bijvoorbeeld een veel te lage GH waarde, dan zullen zuurstofplanten (en andere vijverplanten) in de vijver niet of nauwelijks groeien.
Meet u ammoniak in uw vijver, dan is het ook waarschijnlijk dat er vijvervissen zijn doorgegaan en of dat de vijvervissen zich in zeer slechte conditie bevinden.
Door dus regelmatig te testen kunt u problemen voorkomen en ‘bijsturen’ door bijvoorbeeld GH plus toe te voegen aan de vijver of een deel van het vijverwater te verversen. (bijvoorbeeld bij een ammoniak vergiftiging).