Vijverwater harder maken en de waterhardheid van de vijver verhogen zul je in Nederland en België vaker moeten doen. De reden hiervoor dat vijverwater eigenlijk vanzelf zachter wordt. De waterhardheid in de vijver verhogen en op peil brengen is belangrijk.
Door de inval van regenwater zal de gh waarde van het water in de vijver automatisch lager worden. En in onze landjes hebben we daar nogal eens vaak last van. De gh waarde verhogen van tijd tot tijd hoort er dus bij als je optimaal van je vijver wilt blijven genieten.
Hoe vijverwater harder maken ?
De beste manier om het vijverwater harder te maken is door de GH waarde in de vijver te verhogen. Er zijn goede GH extra producten in de handel. Doordat u de GH waarde van het vijverwater verhoogd, zullen met name vijverplanten het veel beter kunnen doen.
De beste middelen als waterverharder hiervoor zijn :
Velda GH Plus, Anarex Bio GH plus en eventueel Maerl. Hieronder vindt u de links waar u deze producten snel kunt kopen en snel in huis zult hebben. De gh waarde vijver verhogen doe je bijvoorbeeld met :
- Velda GH plus producten
(link naar Bol.com)
- Anarex BIO GH plus
(link naar Bol.com)
- Maerl
(Link naar Bol.com)
Resultaten harder water
Een veel gehoorde klacht is dan dat ook dat het vijverwater helemaal troebel is geworden. Hardheid vijverwater verhogen is dan vaak een (groot) deel van de oplossing.
De hardheid van vijverwater wordt weergegeven als gh (of gh waarde). De gh waarde in de vijver verhogen kan een oplossing zijn.
Om toch helder vijverwater te houden is toevoegen van GH plus of GH extra dus van tijd tot tijd noodzakelijk.
De waterhardheid verhogen is dus het advies om een aantal redenen :
- Zuurplanten groeien beter
- Vijver wordt minder snel troebel
- Vijvervissen voelen zich prettiger
Waarom vijverwater harder maken ?
Waarom moet je vijverwater eigenlijk harder maken ? Het antwoord is eigenlijk simpel. Je doet dit voor de vijvervissen en de vijverplanten.
Bij zacht vijverwater groeien de vijverplanten, bijvoorbeeld zuurstofplanten niet of nauwelijks.
Een vijver met zacht water zal ook vaak groen of troebel kunnen worden. Daarom is het dan zaak om de hardheid van het vijverwater te verhogen, om de groei te bevorderen.
TIP !
Harder vijverwater zal ook zorgen voor minder draadalgen. Op deze manier kunt u dus ook draadalgen bestrijden !
Algengroei in de vijver wordt belemmerd in hard water. Zweefalgen krijgen dus minder kans om zich te ontwikkelen.
Waterplanten hebben dus hard water nodig !
Om goed te kunnen groeien moeten vijverplanten als zuurstofplanten redelijk hard water hebben. In zacht water zitten minder voedingsstoffen (mineralen). Mineralen die vijverplanten echt nodig hebben zijn bijvoorbeeld kalk en magnesium.
In te zacht vijverwater zijn deze mineralen niet of nauwelijks aanwezig, waardoor de groei ernstig belemmerd wordt.
Daarnaast hebben zuurstofplanten ook koolzuur nodig. Koolzuur wordt aangeduid als Co2. Harder vijverwater bevat meer koolzuur en dit zal de groei dus bevorderen.
Hoe weet je of het vijverwater hard genoeg is ?
Hoe hard is mijn water in de vijver eigenlijk en hoe meet je hardheid van water ?
Het water in de vijver wordt dus eigenlijk vanzelf zachter na verloop van tijd. Het maakt de vijver misschien zelfs troebel na een flinke regenbui. De regen is de reden waarom de GH waarde in de vijver zal zakken.
Met name in ondiepe vijvers zal dit sneller leiden tot problemen. Een ondiepe vijver helder houden is dus vaak een kwestie van het verhogen van de gh waarde door middel van toevoegen van gh extra of gh plus.
Door middel van vijverwater testen kun je de gh waarde en ook de kh waarde bepalen. Een indicatie is ook dat de vijver wat minder helder is geworden na een bepaalde tijd.
Het is natuurlijk altijd beter om precies te weten welke waardes het vijverwater heeft. Vandaar dat regelmatig testen van het vijverwater eigenlijk een standaard vereiste is voor een gezonde vijver.
Tip :
u kunt er overigens ook voor kiezen om het vijverwater te laten controleren in een vijver speciaalzaak of bij een van de betere tuincentra (die bijvoorbeeld een aparte vijver afdeling hebben).
Manieren om de GH waarde te verhogen
De hardheid van vijverwater verhogen doe je door middel van de gh waarde te verhogen. De gh waarde loopt dus na elke regenbui iets terug.
Na verloop van tijd zal de hardheid van het water te laag zijn en zult u kunnen merken dat planten minder groeien. Ook wordt dan de kans op troebel vijverwater steeds groter.
Zaak dus om de GH waarde weer op peil te brengen. Dit kunt u doen door stoffen toe te voegen aan het water.
Methode 1 : Mineral Clay
Mineral Clay (Link naar Bol.com voor direct bestellen) is een product dat de gh waarde, maar ook de kh waarde zal kunnen verhogen.
Voor een vijver met 5.000 liter inhoud heeft u circa jaarlijks 1 kg van dit product nodig om de gh en kh waarde op peil te houden (mits het natuurlijk niet extreem veel regent in een bepaald jaar).
Methode 2 : GH plus
Het gebruik van GH Plus is een snelle manier om de waarde in de vijver te verhogen. Een veel gebruikt product is Anarex Bio GH plus (Link naar Bol.com)
Ook Velda heeft GH plus producten die u gemakkelijk online kunt bestellen.
Direct een heldere vijver ?
Een vijver helder maken is meer dan het gh gehalte in het vijverwater verhogen. Ook is het niet zo dat harder vijverwater een garantie is voor een heldere vijver.
Maar het draagt wel degelijk bij en is dus een belangrijke factor.
Het is dus belangrijk om het water in de vijver regelmatig te testen.
Bovendien is een goed biologisch vijverfilter een uitkomst om het bacterieleven in de vijver te optimaliseren. Lees eens dit artikel over vijverfilters !
Bacteriën zorgen voor de reiniging van het vijverwater en halen afvalstoffen uit het vijverwater. Ook dat draagt natuurlijk direct bij aan een heldere vijver.
Een vijver opstarten in het voorjaar betekent dat u het vijverfilter een beetje gaat activeren door het toevoegen van vijver bacteriën.
Alternatieven
Maerl
Er zijn ook andere manieren om het vijverwater harder te maken. Het gebruik van Maerl wordt vaak toegepast. (Link naar Bol.com)
Maerl is een natuurproduct en kan gewoon gebruikt worden.
Het is verkrijgbaar in poedervorm. Door Maerl aan het vijverwater toe te voegen, verhoogd u het gh gehalte van het water in de vijver.
Vijverstro
Misschien hebt u gehoord dat u vijverstro toe kunt voegen aan het de vijver en op deze manier ervoor kunt zorgen om de vijver helder te houden en zelfs het gh gehalte te verhogen.
Niets is echter minder waar ! Het toepassen van vijverstro of gerststro raden we nadrukkelijk af als manier om de vijver helder te krijgen.
Het zal de vijver op termijn bruin laten kleuren en dus bereikt u nog steeds geen goed resultaat !
Daarnaast kan het ook nog eens zijn dat door gerststro in de vijver te plaatsen (het wordt helaas volop verkocht) , u een rottingsproces – van het stro – op gang brengt dat allerlei schadelijke stoffen op gang brengt. Een prima artikel vindt u op Schonevijver.nl
Hardheid vijverwater natuurlijk verhogen
Het is niet mogelijk om de hardheid van het water in de vijver natuurlijk te verhogen. Wat wel een mogelijkheid is om het vijverwater wat te verversen van tijd tot tijd. Door er bijvoorbeeld eens per 2-3 weken tien procent ‘nieuw’ vijverwater toe te voegen, verhoogd u ook het gh gehalte in de vijver.
Laat 10% van het vijverwater uit de vijver lopen en voeg daarna weer 10 procent vijverwater toe door simpelweg kraanwater in de vijver te laten lopen. Niet natuurlijk, maar deze methode kan dus wel efficiënt zijn.