vijverwater harder maken1

Hoe kun je vijverwater harder maken – Waarom ?

Vijverwater harder maken zul je in Nederland en Belgie vaker moeten doen. De reden hiervoor dat vijverwater eigenlijk vanzelf zachter wordt.

Door de inval van regenwater zal de gh waarde van het vijverwater automatisch lager worden. En in onze landjes hebben we daar nogal eens vaak last van.

Vijverwater harder maken is dus het advies om een aantal redenen :

  • Zuurplanten groeien beter
  • Vijver wordt minder snel troebel
  • Vijvervissen voelen zich prettiger

vijverwater harder maken

Waarom vijverwater harder maken ?

Waarom moet je vijverwater eigenlijk harder maken ? Het antwoord is eigenlijk simpel. Je doet dit voor de vijvervissen en de vijverplanten. Bij zacht vijverwater groeien de vijverplanten, bijvoorbeeld zuurstofplanten niet of nauwelijks.
Een vijver met zacht vijverwater zal ook vaak groen of troebel kunnen worden. Daarom is het dan zaak om de hardheid van het vijverwater te verhogen, om de groei te bevorderen.

TIP !

Harder vijverwater zal ook zorgen voor minder draadalgen. Op deze manier kunt u dus ook draadalgen bestrijden !

Algengroei in de vijver wordt belemmerd in hard vijverwater. Zweefalgen krijgen dus minder kans om zich te ontwikkelen.

Waterplanten hebben dus hard water nodig !

Om goed te kunnen groeien moeten vijverplanten als zuurstofplanten redelijk hard water hebben. In zacht water zitten minder voedingsstoffen (mineralen). Mineralen die vijverplanten echt nodig hebben zijn bijvoorbeeld kalk en magnesium.

zuurstofplanten voor de vijver

In te zacht vijverwater zijn deze mineralen niet of nauwelijks aanwezig, waardoor de groei ernstig belemmerd wordt.

Daarnaast hebben zuurstofplanten ook koolzuur nodig. Koolzuur wordt aangeduid als Co2. Harder vijverwater bevat meer koolzuur en dit zal de groei dus bevorderen.

Hoe weet je of het vijverwater hard genoeg is ?

Door middel van vijverwater testen kun je de gh waarde en ook de kh waarde bepalen. Een indicatie is ook dat de vijver wat minder helder is geworden na een bepaalde tijd.

Het is natuurlijk altijd beter om precies te weten welke waardes het vijverwater heeft. Vandaar dat regelmatig testen van het vijverwater eigenlijk een standaard vereiste is voor een gezonde vijver.

Hoe kun je vijverwater harder maken ?

De GH waarde (hardheid) verhogen

De hardheid van vijverwater verhogen doe je door middel van de gh waarde te verhogen. De gh waarde loopt dus na elke regenbui iets terug.

Na verloop van tijd zal de hardheid van het vijverwater te laag zijn en zult u kunnen merken dat planten minder groeien. Ook wordt dan de kans op troebel vijverwater steeds groter.

Zaak dus om de GH waarde weer op peil te brengen. Dit kunt u doen door stoffen toe te voegen aan het vijverwater.

Methode 1 : Mineral Clay

Mineral Clay (Link naar Bol.com voor direct bestellen) is een product dat de gh waarde, maar ook de kh waarde zal kunnen verhogen.

Voor een vijver met 5.000 liter inhoud heeft u circa jaarlijks 1 kg van dit product nodig om de gh en kh waarde op peil te houden (mits het natuurlijk niet extreem veel regent in een bepaald jaar).

Methode 2 : GH plus

Het gebruik van GH Plus is een snelle manier om de waarde in de vijver te verhogen. Een veel gebruikt product is Anarex Bio GH plus (Link naar Bol.com)

Ook Velda heeft GH plus producten die u gemakkelijk online kunt bestellen.

Vijverwater Kwaliteit Testen

Vijverwater harder maken en direct een heldere vijver ?

Een vijver helder maken is meer dan alleen het vijverwater harder maken. Ook is het niet zo dat harder vijverwater een garantie is voor een heldere vijver. Maar het draagt wel degelijk bij en is dus een belangrijke factor.

Het is dus belangrijk om het vijverwater regelmatig te testen. Bovendien is een goed biologisch vijverfilter een uitkomst om het bacterieleven in de vijver te optimaliseren.

Bacteriën zorgen voor de reiniging van het vijverwater en halen afvalstoffen uit het vijverwater. Ook dat draagt natuurlijk direct bij aan een heldere vijver.

Een vijver opstarten in het voorjaar betekent dat u het vijverfilter een beetje gaat activeren door het toevoegen van vijver bacteriën.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *