Vijvervissen Voeren : Zo doe je het goed !


Vijvervissen voeren

Vijvervissen voeren is een leuke bezigheid. Het kan heel rustgevend zijn om dit van tijd tot tijd te doen. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je de vijvervissen gaat voeren ?

Tips bij het vijvervissen voeren

Wat is er nu leuker dan vijvervissen voeren als je eenmaal een mooie vijver in de tuin hebt ? Het kan een leuke bezigheid zijn.

Toch zijn er een aantal zaken waar de echte vijver liefhebber op moeten letten tijdens het vijvervissen voeren.

Vijverwereld.com geeft een aantal praktische tips en waardevolle informatie over vijvers en alles wat daarmee te maken heeft.

Vandaag gaan we u wat meer vertellen over het voeren van uw vijvervissen.

In de herfst en in het voorjaar kunt u uw vijvervissen voeren met speciaal ‘wintervoerOpens in a new tab.‘ –Welk tijdstip vijvervissen voeren ?

Het beste tijdstip om vissen te voeren in de vijver is ‘s-morgenvroeg. Bedenk wel dat het vijverwater inmiddels 10 graden Celcius of warmer moet zijn ! De vijvervissen voert u niet bij lagere temperaturen. Als het warmer is kunt u ook ‘s-middags en ‘s-avonds bijvoeren. 

Hoeveel moet je vijvervissen voeren ?

U voert u vijvervissen zoveel voer als ze in 5 minuten op kunnen eten. Liever dus wat minder dan teveel. Bij voeren van vijvervissen kunt u precies bepalen wat ze allemaal eten. Als alles binnen 5 minuten weg is, heeft u voldoende voer gegeven.

Tips

Tip 1 – Voer de vijvervissen niet te veel

Het klinkt vanzelfsprekend maar toch is het een van de meest gemaakte fouten. Vijvervissen hebben in principe niet veel voer nodig.

Ze vinden allerlei andere lekkere dingen en zijn vaak in staat om hun eigen voedsel bijeen te zoeken. Denk bijvoorbeeld aan insecten in het water of net boven het wateroppervlak bevinden.

Sommige vijvervissen zijn meesters in het vangen van insecten.

Vijvervissen voeren op de juiste manier betekent dat je de vissen precies geeft wat ze nodig hebben. Zorg er dus voor dat u nooit teveel voer aan de vissen geeft.

In principe geldt de stelregel dat het voer binnen enkele minuten nadat u het uitgestrooid heeft opgegeten moet zijn.

VIjvervissen voeren

Het maakt dus wel een verschil als u bijvoorbeeld veel kleine vijvervissen of alleen grote vijvervissen in de vijver heeft.

Grotere vijvervissen zullen over het algemeen wat meer voer nodig hebben als de kleinere soorten.

Ben dus spaarzaam met het voeren van uw vijvervissen en voer zeker niet teveel. Het voer zal niet gegeten worden en zal uw vijver vervuilen.

Allerlei andere problemen kunnen er ontstaan als u structureel teveel blijft voeren.

Zie ook : Wat vinden koi karpers lekker ?

Tip 2 – Gebruik alleen goede kwaliteit voer

Er zit nogal wat verschil is voer. Met name de voedingswaarde van het voer is een belangrijk item om op te letten bij aankoop.

Natuurlijk wilt u het allerbeste voor u vijvervissen dus zorg dan ook voor een prima maaltijd als u ze gaat voeren.

U kunt ook overigens visvoer online bestellen bij een van onze partners (Link via Bol.com – dus veilig en gegarandeerd met een snelle levering thuis)

kwaliteit visvoer

Een goede kwaliteit visvoer heeft alle nodige ingrediënten in zich om de vissen te laten groeien en gezond te houden. Op de verpakking wordt veelal een uitgebreide beschrijving van de samenstelling van het voer gegeven. Het is dus wel degelijk belangrijk om hier enige aandacht aan te schenken op het moment dat u het voer gaat kopen.

Daarnaast dient u er rekening mee te houden dat als u verschillende soorten vissen in de vijver heeft, u misschien ook verschillende soorten voer nodig heeft. Zo hebben steuren visvoer nodig dat naar de bodem zinkt, terwijl goudvissen vaak drijvend visvoer krijgen toegediend.

Tip 3 – Bekijk u vijvervissen tijdens het voeren

Tijdens het voeren van de vissen hebt u de ideale mogelijkheid om uw vijvervissen te bekijken. Zeker als de vissen eraan gewend zijn, kunt u ze zelfs van heel dichtbij goed bekijken.

Let er dan op of u geen afwijkingen ziet. In veel gevallen kunt u problemen met uw vijvervissen op deze manier goed beoordelen.

Let er ook goed op of alle vissen komen eten terwijl u voert. Vissen die stil blijven liggen en totaal geen activiteit vertonen dienen goed in de gaten gehouden te worden.

Ze kunnen ziek zijn en dus verzorging nodig hebben. Op deze manier kunt u dus de gezondheid van uw vissen goed in de gaten houden en ingrijpen als u grote afwijkingen signaleert.

Wanneer stopt u met voeren van vijvervissen ?

Tot wanneer kun je vijvervissen blijven voeren ? Moet je eigenlijk vijvervissen altijd blijven voeren ? Het hele jaar door ?

Het antwoord is : nee. Gedurende de winter, bij temperaturen onder 8 graden Celcius, is het beter niet meer te voeren.

De vissen worden door de koude temperaturen ook veel minder levendig en dus nemen ze ook geen voeding meer aan.

Bij warmer weer zult u merken dat de vissen volop in beweging zijn en blijven.

Vijvervissen voeren in het voorjaar

Als de temperaturen het toelaten kunt u uw vijvervissen weer voeren in het voorjaar.

U zult dit direct merken, omdat de vissen weer meer in beweging zullen komen bij hogere temperatuur.

Zodra de vijver watertemperatuur circa 7 a 8 graden bereikt, kunt u ook weer starten bij – voorzichtig – voeren.

Vissen voeren in de winter ?

Tijdens de winterperiode – bij kouder weer – zullen ze meestal rustig op de vijverbodem stil blijven liggen en zullen dan ook niet meer omhoog komen op het voer op te eten.

U hoeft dus ook niet meer te voeren. Meer informatie over vissen voeren in de winter, leest u dit artikel.

Hoeveel keer moet u voeren ?

Het aantal keer dat u vijvervissen moeten voeren ligt aan het jaargetijde. In de zomer, bij warmer weer, zullen uw vissen meer levendig zijn dan in de winter.

U zult dan ook meer kunnen voeren. De temperatuur van het vijverwater is dus met name bepalend of u gaat voeren.

Komt de temperatuur boven de 8 graden Celcius dan zullen uw vissen ook levendiger worden en kunt u starten met voeren.

Beperk de hoeveelheid  dus conform wat de vissen in een paar minuten opeten.

Als het warmer wordt zullen ze meer eten en kunt u dit dus een aantal keer per dag doen.

Altijd op dezelfde tijd en plaats voeren ?

U zult zien dat uw vissen eraan gewend raken als u ze altijd omstreeks dezelfde tijd zult voeren.

Als u ze ook nog eens op dezelfde plaats blijft voeren weten ze precies wat er gaat gebeuren. Op deze manier kunt zelfs sommige soorten tam maken.

Noodzakelijk is het echter niet. U hoeft dit niet per definitie altijd op dezelfde tijd en plaats te doen, maar makkelijk is het wel.

Vis voeren met visvoederautomaatVijvervissen voeren met een voederautomaat

In de vakhandel zijn ook visvoeder automaten te koop. Een visvoeder automaat kan in sommige gevallen ook helemaal ingesteld worden op dagen en tijd.

Het kan dus helemaal automatisch, maar of dit nu echt leuk is ??

Als u toch besluit om een visvoeder automaat aan te schaffen is het dus wel zaak om deze goed in te stellen.

Ik kan me voorstellen dat u een automaat gebruikt bij vakantie of als u een paar dagen van huis bent.

Let er bij het instellen van het apparaat ook weer op dat u nooit te veel voert. Een kleine uitworp van het voer is dus voldoende.

Bij sommige apparaten is het zelfs mogelijk om enkele malen per dag te voeren. Het heeft dus wel voordelen, maar een noodzakelijk iets is het zeker niet.

De Aquaforte Visvoer Automaat (Link om direct te bestellen via Bol.com) is een gedegen en kwalitatieve goede automaat.

Vijvervissen voeren tijdens de vakantie

Als u met vakantie gaat wilt u natuurlijk dat u vissen niets te kort komen.

Vijvervissen voeren tijdens de vakantie wordt dan vaak door familie of vrienden gedaan.

Vraag ook hier aan de buurman of familie lid om niet te veel te voeren.

Beperk desnoods ook het aantal keren dat u de vissen laat voeren, bijvoorbeeld door het slechts 1 x per dag of zelfs per week te doen.

U vijvervissen zullen heus niet verhongeren en kunnen zelfs langere tijd makkelijk zonder voer.Probleem : Mijn vijvervissen eten niet

Als vijvervissen niet eten, hoeft dat niet noodzakelijk direct een probleem te zijn. Bij watertemperaturen van circa 7 graden of minder zullen ze sowieso niet hongerig zijn.

Met name bij hogere watertemperaturen – bijvoorbeeld in de zomer – als vijvervissen dan niet eten, kan het zijn dat ze ziek zijn.

Als dit structuur zo blijft, en de vijvervissen blijven stilletje in het water liggen is controle van het vijverwater en controle door een deskundige van de vijvervissen noodzakelijk. Vijverwater testen geven vaak al uitsluitsel.

Indien het vijverwater toch van voldoende kwaliteit is, is inschakelen van een vakkundig dierenarts voor vissen verstandig.

Laatste Berichten