Tips bij de Aanschaf van Vijververwarming


Is vijververwarming noodzakelijk en waar moet je op letten als je het aan wilt schaffen.

Vijververwarming : ja of nee ?

Het woord zegt het natuurlijk al. Vijververwarming is het verwarmen van uw vijver. U wilt dus de temperatuur van uw vijver verhogen.

In veel gevallen vindt u het water te koud en wilt u door middel van het toepasen van vijververwarming de temperatuur omhoog brengen. Bovendien kan het gebruikt worden om de vijver ijsvrij te houden.

vijververwarming

Als u vissen in de vijver heeft, wordt vijver verwarming gebruikt om de temperatuur van het vijverwater in de winter niet onder een bepaald niveau te laten komen. Dit is goed voor uw vissen en voor de vijver zelf.

Doordat er minder schommelingen voor wat betreft temperatuur worden voorkomen door vijver verwarming, is dit gunstiger voor uw vijvervissen. Ze komen op deze manier vaak beter de winter door en het zal de kans op infecties verlagen.

Daarnaast kunnen uw vissen meer natuurlijke weerstand hebben opgebouwd in de winter doordat de vijver verwarmd is gebleven.
Doordat de temperatuur niet onder een bepaalde temperatuur is gekomen (bijvoorbeeld niet lager als 7 graden Celcius) zal ook het bacterieleven in het vijverfilter niet helemaal afsterven.

Hierdoor zal u vijverfilter zich sneller herstellen na de winter en eerder op gang komen. Dit heeft als voordelen dat :

 • In het voorjaar de vijver sneller opgestart is
 • Minder algen in de vijver een kans krijgen
 • De vijver sneller helder zal zijn
 • Waterwaarden sneller op een goed niveau liggen

Kortom : vijver verwarming heeft zeker voordelen voor uw vijver en vijvervissen.

Een vijver verwarming met thermostaat kopen

Als u overgaat tot het verwarmen van uw vijver dan is het raadzaam om een vijververwarming met thermostaat aan te schaffen. U kunt dan dus zelf de temperatuur van het vijverwater regelen of instellen.

In veel gevallen betekent dit dat de vijververwarming met thermostaat zo in te stellen is dat uw vijverwater exact die waarde bereikt en dat de installatie zichzelf daarna uit zal zetten.

Op deze manier zullen de energie kosten binnen de perken blijven en zorgt u ervoor dat de temperatuur instelling altijd precies ingesteld staat zoals u dat wilt.

Wanneer vijververwarming aanschaffen ?

Moet u nu in alle gevallen een vijververwarming aanschaffen ? Om die vraag te beantwoorden is het belangrijk te weten wat u eigenlijk met uw vijver wilt gaan doen.

Ik kan me voorstellen dat u goed voor uw vissen wilt zorgen en dat u daarnaast het hele jaar door een kraakheldere vijver wilt hebben.

In dat geval is het misschien helemaal niet onverstandig om vijververwarming toe te passen. Door de regeling van de temperatuur van het vijverwater in de winter, zorgt u dus voor dat het bacterieleven van de vijverfilter en in de vijver ook in stand blijft, waardoor de kans op problemen kleiner wordt.

Bovendien zullen uw vijvervissen geholpen worden om goed de winter door te komen doordat de temperatuur bijvoorbeeld nooit onder de 8 graden Celcius zal komen.

Ze worden op deze manier beschermd voor extreme koude.

Met name als u bijvoorbeeld dure koi in de vijver heeft zwemmen kan ik me voorstellen dat je daar extra zuinig op bent en dus de vissen extra comfort wilt bieden met vijververwarming.

Een koivijver verwarmen is dan dus geen overbodige luxe, maar zal meer dienen ter voorkoming van allerlei problemen.

Kosten van een vijververwarming

De kosten van een vijver verwarming bestaan uit de aanschaf van het verwarmingselement en natuurlijk de verbruikskosten van elektriciteit.

Aanschaf vijververwarming

Er zijn veel soorten vijververwarming verkrijgbaar. Dure en goedkope varianten. Goedkoop kan echter ook hier weer duurkoop worden.

Een aantal aspecten zult u bij de aanschaf van een vijververwarming goed moeten beoordelen om er zeker van te zijn dat u er achteraf geen spijt van krijgt.

Een aantal tips :

1. Koop alleen producten die kwalitatief goed zijn

Het klinkt als een open deur, maar geloof me, er is wel degelijk onderscheid voor wat betreft de kwaliteit als het om vijver verwarming gaat. Een aantal producten die aangeboden worden zou ik zeker uitsluiten.

2. Let goed op het stroomverbruik

Echte kwaliteitsmerken zijn daar eerlijk over en geven bij aanschaf daar uitstekende informatie over. Neem deze informatie goed door en ga na wat de uitgaven aan elektriciteit kunnen worden als u het product aanschaft.

3. Garantievoorwaarden van de vijververwarming

Ook hier zit veel verschil. Er zijn merken die meer dan 1 jaar garantie verstrekken op het product. Verwarmingselementen zijn duur en ja, er kunnen problemen optreden. Investeer dus ook in garantievoorwaarden en neem deze goed door voordat u besluit om een vijververwarming te kopen.

4. Is de vijververwarming gemakkelijk aan te sluiten ?

Daarmee bedoel ik eigenlijk : kunt u het systeem gemakkelijk installeren of moeten er veel voorzieningen getroffen worden om het product in gebruik te nemen.

Let op het energie verbruik van de vijververwarming

Niet geheel onbelangrijk lijkt me. Ga dus na wat u aan verbruikskosten extra kwijt zult zijn als u over gaat tot aanschaf en als de installatie wordt aangesloten op het lichtnet.

Natuurlijk heeft het verbruik te maken met de mate van verwarmen van de vijver. Bij koude winters zal dit hoger zijn als bij een milde winter. Ga dus uit van een gemiddeld energie verbruik.

Bij kwalitatief goede producten zal hiervoor een indicatie worden afgegeven, waardoor u vrij eenvoudig kunt inschatten wat uw verbruikskosten van de installatie zullen zijn bij een gemiddelde temperatuur en inhoud van de vijver.

2 thoughts on “Tips bij de Aanschaf van Vijververwarming

 1. Hallo ik heb een 9 kuub koi vijver met trommelfilter en bwb filter.
  Ik wil de vijver verwarmen met 3 van die rvs staven 1 van 800 watt en 2 van 600 watt. dus 2000 watt totaal.
  Vijver is 2×3 en 1.60 diep.1 staaf hangt in de vijer in een drijver en 2 in het bewegend bed.
  De staven hangen gelijk aan de oppervlakte.dat is toch genoeg voor mijn vijver en op de bodem komt toch ook de warmte.
  Is het nu belangrijk 8 graden of 12 graden de een zegt dat en de ander dit.
  Graag wacht ik op uw antwoord .
  Groetjes G H de Kok.

  1. Sorry voor mijn late reactie. Wegen prive omstandigheden kon ik niet antwoord geven op uw vragen.

   Het beste is om de temperatuur van het water niet onder de 8 graden Celcius te laten komen. Dit heeft dan met name te maken met het feit dat uw vissen gemakkelijker kunnen herstellen na de winterperiode. Bij deze temperatuur (8 graden) gaan ze toch vaak in winterslaap en zullen ze dus normaal niet – of nauwelijks – eten.

   Het antwoord of deze oplossing voldoende is kan ik eigenlijk niet beantwoorden. In ben er voorstander van om het vijververwarmingselement (of elementen) buiten de vijver te houden, dus niet in de vijver. Als dit niet anders kan, kunt u voor de door u voorgestelde oplossing kiezen, waarbij de ‘staven’ beschermd worden, zodat uw vissen er niet mee in aanraking kunnnen komen.

   Of deze oplossing voldoende is hangt mede af van de watercirculatie in uw vijver. Dat kan ik helaas niet beoordelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts