Vijversubstraat gebruiken voor de vijver ?


vijversubstraat vijver feat

Veel mensen vragen zich af waarom je vijversubstraat moet gebruiken voor de vijver. In dit artikelen beantwoorden we allerlei vragen die er zijn over het gebruik van vijver substraat.

Wat doet vijversubstraat eigenlijk ?

Als u vijversubstraat als bodembedekking voor de vijver kiest, dan zorgt u ervoor dat de bodembedekking poreus is.
Op deze manier kunt u een prima vijver milieu creëren waarin micro organismen, zoals bacteriën zich kunnen nestelen en die voor helder vijverwater kunnen zorgen.

Wat is vijversubstraat en is het nodig ?

Vijversubstraat is de verzamelnaam van vele poreuze steentjes die dienen als bedekking van de vijverbodem.

vijversubstraat vijver

Als u een paar centimeter dik aanbrengt op de vijverbodem kunnen zich in de steentjes gemakkelijk allerlei bacteriën vestigen.

De bacteriën helpen later mee om afvalstoffen in het vijver af te breken en dus om deze manier de vijver helder te houden.

Als u geen vijverfilter installatie gebruikt is het gebruik van vijver substraat zeer aan te raden. Dan is vijversubstraat dus nodig om het vijverwater helder te houden en wordt dan gebruikt met vijvers met een kleine visbezetting.

Vijversubstraat of grind gebruiken ?

Grind heeft vaak niet de doorlatende eigenschappen als vijver substraat. Vijver substraat is ook vaak een andere steensoort en dus is het eigenlijk meer geschikt voor vijvers.

Grind is een verzameling van minder waterdoorlatende stenen en hebben geven bacteriën vaak niet de mogelijkheid om zich erin te huisvesten.

Grind heeft dus ook niet dezelfde zuiverende werking als vijver substraat.

Vijversubstraat of lava ?

Naast vijversubstraat bestaat er ook lavasubstraat. Dit is vaak grover van samenstelling en natuurlijk anders voor wat betreft de kleur.

lavasubstraat vijver bodem

Lavastenen zijn vaak donker van kleur hetgeen betekent dat uw vijver ook vaak een donkere kleur of uitstraling krijgt. Voor wat betreft de reiniging van het vijverwater, werken ze allebei even goed.

Vijversubstraat of vijveraarde ?

Vijveraarde heeft hele andere kenmerken. Het bevat in tegenstelling tot vijver substraat voedingsstoffen voor vijverplanten.

U kunt vijveraarde ook als vijver bodembedekking gebruikten, echter een zuiverende werking verkrijgt u daardoor niet. In sommige gevallen – als u vijverplanten op de bodem wilt aanbrengen kunt u kiezen voor een combinatie.

De ondergrond bestaat dan uit vijveraarde en daarboven op kunt u alsnog substraat aanbrengen.

Het grote nadeel van dit systeem is echter dat na verloop van tijd de aarde en de substraat met elkaar vermengd raken.

Als u bijvoorbeeld de vijver wilt schoonmaken, zult u de aarde moeten verwijderen om het substraat over te houden.

Hoeveel is er nodig in een vijver ?

Een laagje van 2 a 3 centimeter op de bodem van de vijver is nodig om de vijversubstraat zijn werk te laten doen.

Vijversubstraat is verkrijgbaarOpens in a new tab. in losse zakken tot 40 kilo. (Link naar Bol.com)

Daarnaast kunt u kiezen voor het laten leveren van big bags vijversubstraat voor als u een bijzonder grote vijver heeft aangelegd.

Kun je vijverplanten planten in vijversubstraat ?

Het kan natuurlijk wel, maar we raden het niet aan om vijverplanten te planten in vijversubstraat. Dit omdat het substraat simpelweg te weinig voedingsstoffen bevat.

Een veel gekozen oplossing is het gebruik van vijvermanden. Deze worden gevuld met vijveraarde en de bovenste 3 centimeter wordt daarna gevuld met vijver substraat.

Dit voorkomt ook meteen dat vijvermanden gaan drijven. De substraat verzwaarde de vijvermand en zorgt er dus ook meteen voor dat deze op zijn plaats blijft.

Vijversubstraat in een koivijver

Vijversubstraat wordt vaak gebruikt in koivijvers. Koi gebruiken het substraat voor hun spijsvertering. Ze spugen het overigens ook weer uit en dus gaat er niets verloren.

In een koivijver dient u overigens altijd wel een vijverfilter installatie te gebruiken.

Alleen vijversubstraat gebruiken in een koivijver voor reiniging van het vijverwater is veelal onvoldoende.

Berekenen hoeveel er nodig is

De hoeveelheid vijversubstraat die nodig is voor een vijver varieert dus nogal.

Het is belangrijk te weten wat de oppervlakte maat van de bodem van de vijver is. Als die bekend of berekend is, is er circa 3 centimeter vijver bodembedekking nodig.

Per m2 vijverbodem heeft u circa 40 liter vijversubstraat nodig. Bij gelijkmatige verspreiding van het substraat, zal de bodem daarna met ca. 3 centimeter bedekt zijn.

Substraat is aangebracht. Wat nu ?

Als u de vijver substraat in de vijver heeft aangebracht, is het wenselijk om de bacterie cultuur in de vijver op gang te brengen.

Dit kunt u gemakkelijk realiseren door vijverbacterien aan het vijver water toe te voegen en op deze manier de vijver opstarten.

Op deze manier kunt u sneller tot resultaten komen en zal de vijverbodem sneller zijn reinigende werk kunnen beginnen.

Laatste Berichten