Waarom een vijverstofzuiger gebruiken?


Bodem Vijver Reinigen

Een vijverstofzuiger ? Een vijver stofzuigen ? Ja hoor, ze zijn er echt ! Wat kun je er allemaal mee doen en heb je een vijverstofzuiger eigenlijk wel nodig en hoe werkt een vijverstofzuiger eigenlijk ? In dit artikel gaan we uitvoeriger in op de noodzaak van een vijver stofzuiger.

Waarom een vijverstofzuiger gebruiken ?

Is het eigenlijk wel zinvol om af en toe een stofzuiger voor vijver te gebruiken ? Het antwoord is ja. Met een vijver stofzuiger kun je er voor zorgen dat met name de bodem van vijver schoon blijft.

Als je veel voedselresten op de bodem van de vijver laat liggen verhoog je de kans op infectieziekten in de vijver.

Daarom hoeft het geen betoog dat dit van grote (negatieve) invloed kan hebben op de kwaliteit van uw vijverwater en bovendien de gezondheid van uw vijvervissen kan beinvloeden.
Wat doe je met een vijverzuiger ?

Met een goede vijverzuiger kun je allerlei voedselresten en ander organisch afval van de vijverbodem verwijderen. Onder ander organisch afval dient in dit geval verstaan te worden :

 • Ontlasting vissen
 • Achtergebleven voedselresten
 • Takjes en bladeren

De kans is groot als dit afval niet wordt verwijderd dat de resten gaan rotten. Dit rottingsproces betekent dat er allerlei bacteriën in de vijver komen die ook dicht bij u vissen komen en daar dus voor problemen kunnen zorgen.

Om de gezondheid van uw vijvervissen optimaal te conditioneren is het dus zaak dat u van tijd tot tijd dit organisch afval van de bodem van de vijver gaat verwijderen. Een goede vijverzuiger helpt u daarbij.

Bodem vijver schoonmaken

De bodem van de vijver schoonmaken en vijverslib verwijderen.

Door af en toe de bodem van de vijver goed schoon te maken en het vijverslib te verwijderen met behulp van de vijverstofzuiger voorkomt u dus mogelijke problemen.

Als u een tijd lang geen schoonmaakwerkzaamheden heeft uitgevoerd, zult u merken dat er langzaam een steeds dikkere sliblaag zich op de vijverbodem heeft ontwikkeld.

Bijvoorbeeld als nooit bladafval dat in de vijver is gekomen heeft verwijderd zal dit blad uiteindelijk op de bodem terechtgekomen zijn.

Door daar nooit iets aan te doen vormt zich een dikke organische vijver sliblaag. In deze laag zijn de bacteriën volop bezig met de afbraak van het afval.

Dit zijn echter ook in veel gevallen de bacteriën die u juist niet graag ziet in uw vijver omdat ze kans op ziekten bij uw vijvervissen aanmerkelijk vergroten.

Vandaar dus dat dus de bodem van de vijver schoonmaken en het aanwezige vijverslib verwijderen uit de vijver helemaal niet zo verkeerd is.

Sterker nog : het kan u een hoop problemen besparen en zal zeker bijdragen aan een gezonder vissenbestand.

Wat zijn goede vijverstofzuigers ?

Er zijn verschillende goede vijverstofzuigers verkrijgbaar. Wat is eigenlijk de beste vijverstofzuiger ? Ze verschillen vaak wel in prijs, maar ook in functionaliteit.

Een goede bestudering van de productie informatie bij vijver stofzuiger is dus zeker aan te raden en uiterst zinvol om te doen.

De prijzen voor een vijverzuiger kunnen nogal uiteenlopen, maar is dus ook duidelijk een kwaliteitsverschil.

Onze selectie vijverstofzuigers bij Bol.com – Bestel direct !

Verschillende merken en typen vijverstofzuigers

In dit artikel geven we een aantal voorbeelden van vijverstofzuigers. Bovendien geven we enkele kenmerken van verschillende merken.

Zoals gezegd de prijzen kunnen nogal uiteenlopen, maar dat heeft vaak te maken met de toepassingsmogelijkheden.

Ga dus niet direct alleen op de prijs van het product af, maar verdiep je ook enigszins in de mogelijkheden.

Oase Pondovac 4 Vijverstofzuiger1. Oase Pondovac 4 Vijverstofzuiger

We beginnen maar meteen met een echte topper met een zeer krachtige motor. Bovendien is de Oase Pondovac 4 misschien wel het best getest model uit deze lijst. Ook op internet wordt de Oase Pondovac 4 over het algemeen als zeer goed beoordeeld.

Deze vijverstofzuiger heeft de volgende pluspunten :

 • 1.700 watt motorvermogen
 • Veel hulpmiddelen standaard meegeleverd
 • Aluminium buizen
 • 5 meter lange aanzuigslang
 • 3 jaar garantie

2. Pontec Pondomatic – 3 Vijverstofzuiger

Pontec is een sterk opkomend merk in vijverartikelen en hebben dus ook al een vijverstofzuiger. Enkel kenmerken zijn :

 • 1.400 watt motor
 • Enkele hulpstukken meegeleverd
 • Plastic buizen
 • 30 liter container inhoud
 • 2 jaar garantie

3. Ubbink VacuProCleaner Maxi Vijverstofzuiger

Ubbink is ook een merk dat al jarenlang in vijvers actief is en dus ook nagedacht heeft over het schoonmaken van de vijver door dit model uit te brengen.

 • 1.400 watt
 • Redelijk wat hulpstukken meegeleverd
 • Plastic buizen
 • 35 liter containerinhoud
 • 2 jaar garantie

Laatste Berichten