Hoe en wanneer moet je vijverplanten planten ?


vijverplanten planten

Hoe en wanneer kunt u nu vijverplanten het beste planten in de vijver ? Vijverplanten kopen is een leuke bezigheid en veel mensen vragen zich af wanneer en hoe ze vijverplanten moeten planten in een vijver. Op welke diepte moeten de planten komen te staan ? Moeten de vijverplanten in vijvermanden ?

De vijver aanplanten en aanbrengen planten in de vijver is een belangrijk onderdeel bij het aanleggen van een nieuwe vijver. Vergeet in ieder geval niet om ook vijveraarde te kopen. In dit artikel proberen we u wat tips en informatie te geven over diverse waterplanten.

vijverplanten bestellen

Hoe vijverplanten planten in de vijver ?

Vijverplanten kunt u het beste planten zoals op de kaartjes, waarvan de meeste vijverplanten voorzien zijn, te planten. Op de bijgeleverde kaartjes wordt aangegeven waar en op welke diepte u de vijverplanten moet planten in de vijver. Een veilige manier om vijverplanten te planten is door gebruik te maken van vijvermandjes. Deze kunt u verzwaren met vijveraarde en vijvergrind.

Als u waterplanten heeft aangeschaft zullen de planten meestal voorzien van kaartjes. Op deze kaartjes wordt vaak aangegeven hoe u de vijver plant kunt poten of plaatsen in de vijver.

hoe en wanneer vijverplanten planten in de vijver

Op de informatiekaartjes vindt u meestal ook hoe diep moeten vijverplanten staan. Moet je altijd gebruik maken van vijvermandjes ? Het is dus belangrijk om vijverplanten op de juiste manier in de vijver te plaatsen.

Veel vijverplanten worden in de vijver geplaatst met vijvermanden. Niet allemaal dus. Afhankelijk van de soort vijverplant die u in de vijver wilt gaan zetten, gebruikt u vijveraarde, grind of vijver substraat.

Als u aan de slag gaat met vijveraarde als voeding voor de waterplanten, kunt u daarnaast ook grind of vijversubstraat gebruiken om de vijvermand te verzwaren.

Volg deze instructie goed op en plaats de vijverplanten in de vijver op de plaats die geadviseerd wordt.

Vijveraarde

Vijveraarde is enorm belangrijk voor sommige vijverplanten. Wist u dat vijverplanten speciale vijveraardeOpens in a new tab. nodig hebben om ze voldoende voeding te geven ?

De aarde voor vijverplanten is enorm belangrijk om een mooie groei en bloei te bereiken. Een gele lis planten in substraat betekent in feite dat deze waterplant te weinig voeding zal krijgen op den duur.

Regelmatig de vijverplanten goed bemesten zal ervoor zorgen dat de planten steeds een goede basis hebben en voldoende voedsel krijgen.

Daarbij dient u er bovendien rekening mee te houden dat er verschillende soorten vijveraarde voor de diverse soorten gebruikt moeten worden.

Wanneer is de beste tijd om vijverplanten te planten ?

De beste tijd om waterplanten te planten in het voorjaar. Als de temperaturen weer rond 10 graden Celsius komen kunnen de vijverplanten aangeschaft worden en in de vijver gepoot worden. Als de temperaturen boven 10 graden Celsius komen, zullen de vijverplanten ook daadwerkelijk gaan groeien. 




Vijverplanten aanschaffen is leuk !

Niets leuker als vijverplanten kopen ! Er is een zeer divers aanbod (zie hieronder), dus u hebt volop keuzen bij de aanschaf van waterplanten.

U dient zich wel een beetje te oriënteren. Zo moet u bijvoorbeeld even nagaan welke dieptes er zich in de vijver, al dan niet onder het water oppervlak bevinden. Het kaartje hieronder verschaft meer duidelijkheid.

Bij een goede voorbereiding zult u in staat zijn om bijvoorbeeld om de juiste hoeveelheid water- en oeverplanten te kopen.

Een goede voorbereiding is het halve werk. U kunt er, als u dit goed vooraf in kaart brengt, veel plezier van hebben.

Online vijverplanten kopen voor de vijver

Online shoppen ? Vijverwereld.com biedt u de mogelijkheid om uw vijverplanten onlineOpens in a new tab. te kopen ! (Link naar Bol.com)

Als u waterplanten gaat kopen voor de vijver is het goed te weten dat niet alle vijverplanten voor uw vijver geschikt kunnen zijn. In dit artikel behandelen we een aantal soorten die doorgaans wel in de vijver kunnen groeien.

  • Zuurstofplanten
  • Drijfplanten
  • Moerasplanten en oeverplanten
  • Waterlelies

Belangrijk bij het kopen van dat je ‘levendige’ planten koopt. In tuincentra en in een vijverspeciaalzaak vindt u doorgaans een goede selectie. U zult merken dat er vele soorten vijverplanten te koop zijn.

diepte vijverplanten

U kunt hier ook navraag doen hoe en wanneer de vijverplanten te planten. Ze hebben immers de nodige kennis verzameld en zullen u doorgaans graag assisteren bij uw keuze en de aanschaf van vijverplanten en bijbehorende materialen.

Overzicht soorten waterplanten

Hierboven gaven we al een indeling in vijverplanten. Hieronder gaan we uitgebreider in op elke soort. De meeste waterplanten zijn winterhard, maar zullen afsterven in de winter. Bent u op zoek naar winterharde vijverplanten ?

Zuurstofplanten

Zuurstofplanten zijn nodig in elke vijver – behalve koivijvers. Koi eten alle vijverplanten en vandaar raden wij u aan om geen waterplanten in een koivijver te houden. Een nieuwe vijver kan niet zonder zuurstofplantenOpens in a new tab..

Zuurstofplanten dragen bij tot het krijgen van een heldere en schone vijver. Probleem is vaak dat ze onvoldoende groeien en derhalve ook geen bijdrage leveren aan een biologisch evenwicht in uw vijver.

Vaak is een te laag GH gehalte oorzaak van het niet of onvoldoende groeien van vijverplanten. Zuurstofplanten hebben bovendien behoefte aan de juiste mineralen, die zich in het vijverwater moeten bevinden. Dit is feite de voeding voor de zuurstofplant. Meer informatie vindt u in het artikel : Help, mijn zuurstofplanten groeien niet !

Welke soorten zuurstofplanten kennen we ?

We geven een opsomming van de meest bekende zuurstofplanten :

  • Waterpest
  • Fonteinkruid
  • Aarvederkruid

Hoe moeten we zuurstofplanten planten in de vijver ?

U plant zuurstofplanten het beste in vijvermandjesOpens in a new tab.. (Direct bestellen via Bol.com)

Als vulling van de mandjes kunt u bijvoorbeeld Superdensa van VeldaOpens in a new tab. (Link naar Bol.com) gebruiken. Dit is speciaal ontwikkeld voor zuurstofplanten !

Een alternatief is vijversubstraat. Ook dit heeft een hoge poreusheid waardoor de wortels goed kunnen hechten. Bovendien is superdense of vijversubstraat redelijk zwaar. Dit voorkomt dat de vijvermand kan gaan drijven.

zuurstofplanten planten in vijvermandjes

Door de ‘luchtige’ samenstelling van Superdensa wordt een goede wortelgroei bevorderd. Bovendien bevat dit product ook veel mineralen die als voeding voor de zuurstofplanten kan dienen.

Zuurstofplanten kunnen we op verschillende dieptes in de vijver plaatsen. Let er altijd op dat u zuurstofplanten poot conform het voorschrift. Op die manier zal de zuurstofplant het meest tot zijn recht kunnen komen en zult u er het meeste plezier van beleven.

Het nut is natuurlijk dat zuurstofplanten ook daadwerkelijk zorgen voor voldoende zuurstof in het vijverwater.




Verschillende soorten drijfplanten

Drijvende vijverplanten worden steeds populairder. Ook drijfplanten passen prima in een vijver en kunnen een functie vervullen in de waterhuishouding. Ook hier onderkennen we diverse soorten :

  • Kroosvaren
  • Mosselplanten
  • Krabbescheer
  • Waternoot
  • Kikkerbeet
  • Waterhyacint

Sommige drijfplanten blijven op het wateroppervlak drijven, anderen bewegen zich vrij in de vijver en dit kan dus ook op de bodem zijn.

Het grote voordeel van drijfplanten is natuurlijk dat u ze niet hoeft te poten in vijvermanden of iets dergelijks.

In tegenstelling tot zuurstofplanten kunnen drijfplanten ook tegen zacht water. De wortels van drijfplanten blijven meestal heel kort en dienen om voeding uit het vijverwater te halen.

Moerasplanten en oeverplanten

Moerasplanten of oever vijverplanten worden meestal in het ondiepe deel van de vijver geplaatst. Veel mensen kiezen voor een mooie vijverrand door hier moerasplanten of oeverplanten aan te brengen.

Als u oeverplanten wilt gaan kopen heeft u ontzettend veel keus ! De meeste tuincentra of vijvercentra hebben een zeer groot en divers aanbod aan oever vijverplanten en moerasplanten.

Moerasplanten en oeverplanten hebben vijveraarde of vijverkleiOpens in a new tab. nodig als voedingsbodem. De wortels van deze soort waterplanten halen hieruit de voeding voor de plant. Enkele bekende soorten van oeverplanten zijn :

  • Penningkruid
  • Dotterbloemen
  • Kalmoes

Maar er zijn echt ontzettend veel soorten die u kunt overwegen om aan te schaffen. Houdt u van veel kleur heeft u dus volop mogelijkheden om te combineren.

Ook voor moerasplanten of oeverplanten dient u de instructies voor het planten ervan goed na te volgen. Meestal wordt op de informatiekaartjes van deze planten ook de diepte, waar de planten geplaatst moeten worden, duidelijk aangegeven.

waterplanten in vijvermanden

Ook is het mogelijk om sommige oeverplanten bijvoorbeeld in het een lava ondergrond te plaatsen.

Planten voor de vijverrand hebben ook voeding nodig. Bedenk daarbij dat hieronder dus ook een goede voedingsbodem door middel van het gebruik vijveraarde echt gewenst is om tot een optimaal resultaat te komen.

Alleen lava of vijver substraat is dus eigenlijk niet voldoende. Vijverplanten poten in de randen van de vijver is overigens wel een zeer leuke bezigheid en als u dit op de juiste manier doet, u er ook veel plezier van kunt beleven.

Waterlelies zijn geliefd

Een waterlelie planten in de vijver kan enorm veel opleveren, mits dit op de juiste manier gebeurd. In veel vijvers is de waterlelie terug te vinden. Het is ook een prachtige vijverplant die in diverse kleuren en vormen overal verkrijgbaar is.


Ook waterlelies hebben speciale aarde nodig. Er voor deze waterplanten dan ook lelieaarde verkrijgbaar in tuincentra. De lelieaarde heeft natuurlijk de perfecte samenstelling om waterlelies tot bloei te laten komen.

Een waterlelie wordt meestal in een grote vijvermand geplant. Daarna wordt de lelie het beste in het midden van de midden van de vijver op het diepste punt van de vijver geplaatst.

Door warmte en zonlicht zullen de bladeren en bloemen van deze vijverplant uiteindelijk op het vijveroppervlak verschijnen. Dat is ook direct het grote probleem voor het aanschaffen van deze vijverplant. Ze hebben echt veel licht en warmte nodig om uw vijver te verfraaien.

Het snoeien van een waterlelie doet u alleen als het echt nodig is, dus bijvoorbeeld dat de lelie uw vijver helemaal bedekt met blad.

Onderhoud aan vijverplanten

Het is misschien niet altijd nodig om onderhoud aan de vijverplanten te plegen. Misschien wilt u juist dat de natuur zijn gang kan gaan. Zorg er wel voor dat de vijverplanten voeding altijd aanwezig is.

Soms is het toch noodzakelijk om onderhoud aan waterplanten te plegen. Bijvoorbeeld als sommige soorten overwoekeren in de vijver en dat hierdoor andere vijverplanten geen of onvoldoende ruimte krijgen.

Waterplanten snoeien ?

Dood blad wordt het beste afgesneden en direct uit de vijver verwijderd. U kunt hiervoor ook een vijver snoeisnaarOpens in a new tab. gebruiken.

Als dit het geval is, is het raadzaam om de waterplanten te snoeien. De beste tijd hiervoor is overigens het voorjaar of najaar.

Waterplanten planten in een plantenfilter

Sommige vijvers worden voorzien van een plantenfilter of moerasfilter. De plantenfilter zorgt voor een biologische reiniging van afvalstoffen in de vijver. In een plantenfilter wordt vaak lava steen als bodem gebruikt.

Toch is het raadzaam om onder de lava bedekking een goede voedingsbodem te gebruiken. Goede vijveraarde zorgt ervoor dat de waterplanten in een moerasfilter de juiste voeding krijgen om te groeien. Daarnaast zijn de afvalstoffen van de vijver een goede voedingsstof voor de planten in de plantenfilter.

Veel gebruikte waterplanten in een plantenfilter zijn :

  • Gele lis
  • Kalmoes
  • Waterranokel
  • Vederkruid
  • Irissen
  • Rietsoorten

U kunt dus volop kleur aanbrengen in een plantenfilter door diverse soorten aan te planten in het filtergedeelte van de vijver. Overigens is het wel zo dat een goed werkende plantenfilter minimaal 1/3 van de inhoud van de vijver moet zijn !

De plantenwortels dienen in feite als zuivering. Zij zorgen ervoor dat alle afvalstoffen uit het vijverwater worden gehaald.

 

Laatste Berichten