Vijverfilter

In dit artikel op vijverwereld.com gaan we verder in op vijverfilters. We kunnen ons goed voorstellen dat u veel vragen heeft over een vijverfilter, vandaar dat we het tijd vinden om er een uitgebreid artikel aan te besteden.

Wat is een vijverfilter ?

Een vijverfilter is een mechanisch apparaat dat schadelijke stoffen uit de vijver kan halen. De schadelijke stoffen bestaan veelal uit uitwerpselen van vijvervissen. Het vijverfilter kan ook dienen om ander organisch afval af te breken.

Doordat afvalstoffen in het vijverfilter worden afgebroken, zorgt u er direct voor dat de vijver in optimale conditie blijft. Een vijver die in perfecte conditie verkeerd, zal ook goed zijn voor uw vijvervissen en vijverplanten. Daarnaast zorgt er vijverfilter ervoor dat de vijver helder blijft, omdat afvalresten veelal in het vijverfilter achterblijven.

De Beste Vijverfiltersystemen

De beste vijverfiltersystemen op een rij :

Drukfilter – Velda systeem – simpel en snel aan te sluiten en bovendien een degelijk merk met goede garantievoorwaarden. Dit systeem is incl. een uvc installatie en bijbehorende regelbare vijverpomp.

Meerkamerfilter – Aquaforte – Voor wat grotere vijvers levert Aquaforte een groot aanbod vijverfilters. Wij selecteerden de beste meerkamerfilters voor u.

Beadfilter – Aquaforte –  Ook de beadfilter systemen van Aquaforte zijn uitermate geschikt voor wat grotere vijvers zoals bijvoorbeeld koivijvers of zwemvijvers.

Als u niet goed weet welk systeem u aan moet schaffen, geven wij u hierboven een advies van goed werkende systemen. Let er wel op dat een vijverfilter altijd voorzien moet worden van een vijverpomp. Sommige aanbieders bieden de vijverfilter als set aan. Let er daarbij goed op dat u ook de juiste vijverpomp aanschaft. Daarnaast moet u rekening houden met de inhoud van uw vijver.

Hoe werkt een vijverfilter ?

De vijverpomp zorgt voor het transport van vijverwater naar het vijverfilter. De vijverpomp ‘verpompt’ het vijverwater naar de vijverfilter. In het vijverfilter vindt een biologisch proces plaats dat zorgt voor de reiniging van het vijverwater. De meeste vijverfilters zijn voorzien van meerdere kamers of filtermatten.

Het reinigingsproces in de vijverfilter verloopt van grof naar fijn. Eerst wordt dus het grove vuil verwijderd of gefilterd, daarna worden kleinere afvalresten in het vijverfilter gesorteerd.

In het filtermedium (bijvoorbeeld schuimfilter matten) bevinden zich vele nitrificerende bacteriën. Nitrificatie is het proces in de stikstofkringloop waarbij stikstof weer wordt teruggegeven aan het vijverwater. Uw vijverplanten hebben stikstof nodig om te groeien.

Het uiteindelijke doel van een vijverfilter is dat er voldoende CO2 wordt toegevoegd aan het vijverwater. CO2 wordt aangemaakt in het vijverfilter – de uitwerpselen van vijvervissen vormen hiervoor, naast overtollig voedsel, de basis.

Doordat de bacteriën continu aan het werk zijn in de vijverfilter, blijft de productie dus altijd op gang. Op deze manier – de inzet van een vijverfilter – zorgt u ervoor dat uw vijver biologisch gereinigd wordt, waarbij er voldoende CO2 aan het vijverwater wordt toegevoegd.

Is een vijverfilter altijd nodig ?

Nee, u heeft niet altijd een vijverfilter nodig. Als u bijvoorbeeld een vijver heeft met alleen vijverplanten en geen vijvervissen, is het ook niet nodige om een vijverfilter te installeren bij uw vijver. U hoeft dan immers niet te zorgen voor afbraak van de uitwerpselen van de vijvervissen.

Als de vijver alleen met vijverplanten is aangeplant, is een vijverfilter dus niet noodzakelijk. Echter, ander organisch afval – zoals bijvoorbeeld afvallende bladeren, kunnen het vijverwater ook weer verontreinigen en uiteindelijk misschien leiden tot een troebele vijver.

Welke soorten vijverfilters zijn er ?

Er zijn diverse soorten vijverfilters. We omschrijven de meest voorkomende die prima dienst kunnen doen voor de vijver.

Drukfilter

Een drukfilter als vijverfilter is verreweg het meest gebruikte vijverfilter in Nederland en België. Ze zijn vooral geschikt voor vijvers met een inhoud tot 3.000 liter. Als u een grotere vijver heeft, is het raadzaam om een ander vijverfilter systeem aan te schaffen.

Drukfilters zijn meestal rond en kunnen prima weggewerkt worden rondom de vijver. De deksel van de drukfilter wordt door middel van een klemring bij elkaar gehouden. De vijverpomp – die u dus bij aanschaf van een drukfilter nodig heeft – zorgt voor de druk in de filter.

drukfilters

De bacteriën in het drukfilter nestelen zich in de filtermedia van de vijverfilter. Voordat u een drukfilter installeert, is het noodzakelijk om vijverbacterien toe te voegen in het filter. De werking van het vijverfilter of de drukfilter wordt op deze manier op gang gebracht.

(Meer)Kamerfilter

Een meerkamerfilter kan worden geïnstalleerd bij grotere vijvers. Het is vaak een grote kunsstof bak met meerdere compartimenten. In elk compartiment wordt het vijverwater gezuiverd. De indeling van de meerkamerfilter gaat van grof naar fijn.

Het eerste deel – daar waar het vijverwater binnenkomt – noemt men de voorfilter of de vortex. Ook een meerkamerfilter wordt aangedreven door een vijverpomp. In de vortex wordt het grove vuil uit het vijverwater gehaald, waarna het water ‘overloopt’ naar de volgende kamer.

meerkamerfilter

De meeste meerkamerfilters bestaan uit drie of vier kamers. Als u besluit een meerkamerfilter aan te schaffen is de keuze van de juiste vijverpomp van belang.

De stroming mag niet te hard en ook niet te langzaam gaan. Een regelbare vijverpomp kan dan een uitkomst zijn.

Het grote voordeel van een meerkamerfilter is dat u de vijverfilter niet helemaal schoon hoeft te maken. Het meeste vuil blijft achter in de vortex (de eerste kamer) en dat vuil kunt u gemakkelijk handmatig verwijderen.

De overige kamers van een meerkamerfilter zijn voorzien van filtermedium. Dit zijn vaak filtermatten die verschillende structuur hebben. De structuur van de filtermatten gaat van grof naar fijn (2e kamer grof – de laatste kamer fijn).

De bacterien vestigen zich in de fijne filtermatten en verzorgen daar de biologische reiniging van afvalstoffen. Daar wordt dus het CO2 aangemaakt, wat wordt ‘vervaardigd’ uit de uitwerpselen van uw vijvervissen.

Beadfilter

Ook beadfilters staan net als drukfilters onder druk. Een beadfilter is echter gevuld met plastic korrels die een grove of fijne structuur hebben.

De bacteriën die moeten zorgen voor de afbraak van afvalstoffen hechten zich op de korrels. Beadfilters zijn uitermate geschikt voor grotere vijvers. (Tot circa. 80 m3 inhoud).

Het vijverwater komt aan de onderzijde van de beadfilter binnen. Grof vuil blijft in principe op de bodem achter en kan eenvoudig worden weggespoeld. Het kleinere afval dat uit de vijver komt gaat naar boven en hecht zich ook op de ‘beads’ (plastic korrels).

Doordat zich daar ook bacterien hebben gevestigd, zorgen deze ervoor dat het vuil wordt afgebroken.

Het water verlaat de beadfilter daarna aan de bovenkant van de beadfilter en stroomt daarna terug de vijver in.

Druppel of Trickle Filter

Een druppel filter wordt ook wel trickle filter genoemd. Andere benamingen zijn biotoren, shower filter of showerbed filter. We durven de stelling wel aan dat dit eigenlijk de beste vijverfilters zijn die beschikbaar zijn.

druppel trickle filter

Een trickle filter bestaat uit diverse lagen gevuld met zogenaamde bacteriahouse of gelijkwaardige filtermedia. De verschillende lagen zijn eigenlijk verschillende op elkaar gestapelde bakken.

Door middel van een krachtige vijverpomp wordt het vuile vijverwater naar de druppelfilter gebracht. Dit soort vijverfilter is uitermate geschikt voor grotere vijvers. Als u bijvoorbeeld een grote koivijver heeft, is de aanschaf van een trickle filter een afweging.

De op elkaar gestapelde bakken zijn meestal gemaakt van kunsstof. Maar er zijn ook modellen verkrijgbaar gemaakt van RVS. (Roestvrij staal). Het vuile water wordt naar de bovenste bak gepompt en daarna uitgestrooid over de bovenste bak.

Daarna sijpelt het water naar de volgende – onderliggende – bak. De meeste druppel filter systemen bestaan uit drie of vier bakken. Het spreekt voor zich dat door deze manier van vijverwater filteren er ook veel zuurstof aan het water wordt toegevoegd.

Bij warmere temperaturen zullen de bacteriën in de bacteriahouse filtermedia hun werk uitvoeren. Om de bacteria house op te starten, dienen ook weer bacteriën te worden toegevoegd bij het opstarten van de druppel filter.

Een groot nadeel van deze filter : geluid. Het water maakt veel lawaai ! Een groot voordeel is er ook : u zult nauwelijks onderhoud uit hoeven te voeren.

De prijs van een druppel filter of trickle filter bedraagt al snel 600 tot 800 euro (in de kunsstof uitvoering). De filtra – het filtermedium – moet daarnaast apart worden aangeschaft en is ook niet bepaald goedkoop.

Het is een zeer effectieve manier om het vijverwater te filteren. Als u een grotere vijver heeft is dit soort vijverfilter eigenlijk het meest ideale vijverfilter systeem.

Bewegend bed filters (of Moving bed Filters)

Een bewegend bed als vijver filter is in opkomst. Het is een relatief nieuw product. In feite betekent het dat deze vijverfilter continu in beweging is.

De filtermedia wordt door middel van lucht in beweging gehouden wat dus zorgt voor extra zuurstofproductie in het vijverfilter.

Hierdoor zullen de bacteriën sneller tot wasdom komen en zullen zij dus ook eerder en sneller hun reinigende werking kunnen aanvangen.

UV-C Filters

UVC vijverfilters kunnen zowel als inbouw als uitbouw systemen toegepast worden. Een UV-C filter dient met name om zweefalgen te voorkomen.

Door de toevoeging van uv (ultra violet) stralen aan het vijverwater worden kleine organismen gedood (dus ook bacterien). Zweefalgen zijn eencellige organismen die zorgen voor groen vijverwater. Zeker bij opstartende vijvers kan dit een probleem zijn.

Dit heeft dan vooral te maken met het feit dat de vijver nog niet in biologisch evenwicht verkeerd. Het toevoegen van een UV filter installatie aan de vijverfilter kan dit probleem aanzienlijk beperken.

De UV lamp in de installatie dient wel jaarlijks vervangen te worden. De brandduur van de uv lamp is namelijk maar gemiddeld 3.600 uur. Daarna wordt geen uv straling meer afgegeven.

Wat kost een vijverfilter ?

De prijs van een vijverfilter is sterk afhankelijk van de grootte of inhoud van de vijver en natuurlijk afhankelijk van het systeem dat u uiteindelijk kiest. Voor een kleine vijver heeft u een minder dure vijverfilter nodig als voor een grote koivijver.

Daarnaast is het belangrijk om te weten of de vis- en plantenbezetting aanleiding kan geven om een grotere vijverfilter aan te schaffen. Een kleine vijver heeft natuurlijk een kleinere vijverfilter nodig dan een grote vijver.

U zult de capaciteit dus moeten afstemmen op de belasting. De prijs voor een vijverfilter kan variëren van een paar tientjes tot enkele honderden, zelfs duizenden euro’s. (Zie ook : wat kost een vijverfilter ?)

Welke vijverfilter heb ik nodig ?

Zoals hiervoor aangegeven is het belangrijk te weten wat de belasting is. Heeft u veel vijvervissen en veel planten in de vijver staan, dan is het aan te raden om een grotere vijverfilter aan te schaffen.

Het aanbod van vijverfilters is zeer groot te noemen. Een goed mechanisch vijverfilter is dan ook afgestemd op de vijver.

Hoe moet je een vijverfilter opstarten ?

Elk vijverfilter wordt opgestart met vijverbacterien. Vijverbacterien zijn beschikbaar in poedervorm en in vulbare vorm. Voor kleine vijverfiltersystemen – zoals de meeste drukfilters – kan volstaan worden met de opstart bacteriën in poedervorm.

Voor de grotere systemen raden we de vloeibare vorm aan. Dit heeft met name te maken omdat grotere vijverfilters ook vaak meer bacteriën nodig hebben om goed op te starten. Bacterial is verkrijgbaar in poedervorm en is daarin min of meer marktleider.

Microbelift is een merk dat in vloeibare vorm bacteriën verkoopt.

Zowel Bacterial alsook Microbelift worden toegevoegd aan het vijverfilter. De aanmaak van bacterien wordt op deze manier aanzienlijk versneld.

Hoe moet je een vijverfilter reinigen ?

Een vijverfilter moet u altijd zeer voorzichtig reinigen. Zeker als de vijver nog volop in ‘bedrijf’ is, is het schoonmaken van een vijverfilter een taak, waarbij u er goed op moet letten dat de bacteriën niet allemaal vernietigd worden.

reinigen vijverfilter

Als de vijver ook nog eens goed bezet is met vissen en planten is het raadzaam om alleen het grof vuil uit het vijverfilter te verwijderen en het daarna helemaal met rust te laten. Kort afspoelen van filtermatten of schuim filtermatten is geen probleem.

Op die manier verwijderd u het meeste vuil uit de vijverfilter. Alles helemaal grondig schoonmaken is dus niet nodig en voorkomt dat u de meeste bacteriën uit het vijverfilter verwijderd. Niet doen dus !