Wanneer en hoe vijver schoonmaken

Wanneer en hoe de vijver schoonmaken

Wanneer en hoe moet je de vijver schoonmaken ? Het is in veel gevallen een lastige klus. Veel vijverliefhebbers hebben er zelfs misschien een hekel aan. Toch is het soms noodzakelijk. In dit artikel geven we je een idee wat je zoal kunt verwachten.

Wanneer moet je de vijver schoonmaken ?

Wanneer moet je de vijver schoonmaken ? In welke periode van het jaar gaat u dit karweitje uitvoeren ? Er staat eigenlijk geen vaste tijd voor wanneer je de vijver kunt schoonmaken. Toch kiezen veel mensen ervoor om de vijver in het voorjaar en najaar een goede schoonmaakbeurt te geven.

Een ander tijdstip kan zijn als de vijver sterk vervuild is door algen. Ook dat kan een moment zijn om de vijver eens grondig aan te pakken, met name als algen in de vijver een groot probleem zijn geworden.

Kortom : het maakt eigenlijk niet zoveel uit wanneer de vijver schoonmaken op het programma staat. Wat wel belangrijk is wat je allemaal zou kunnen doen. Hieronder volgen wat tips en informatie waar je rekening mee moet houden.
Hoe gaat u de vijver schoonmaken ?

Hoe gaat u de vijver schoonmaken ? Hieronder volgen een aantal tips en aanwijzingen hoe je een vijver kunt schoonmaken. Het gaat er daarbij vooral om dat u voorzichtig te werk gaat en dat u weet wat je wel en wat je niet moet doen.

In het voorjaar

vijver schoonmaken

De vijver schoonmaken in het voorjaar doen verreweg de meeste van de echte vijverliefhebbers. Er is ook niets mooiers als je in de lente eindelijk weer aan de slag kunt met de vijver.

Nadat de winter voorbij is komt een vijver meestal ook weer tot leven en dus is een mooie heldere vijver iets waar je aan moet werken. Maar wat ga je dan doen als het voorjaar aanbreekt ?

  • Afgevallen blad verwijderen
  • Bodem schoonmaken
  • Afgestorven blad van waterplanten verwijderen
  • Slib in de vijverfilter eruit halen
  • Vijverpomp reinigen

Na de winter zullen er wellicht nog afgevallen bladeren in de vijver zijn achtergebleven. Door de warmere temperaturen in het voorjaar kan dit blad gaan rotten en voor infecties in de vijver gaan zorgen. Maak de bodem van de vijver dus goed schoon. Dit kan bijvoorbeeld makkelijker met behulp van een vijverstofzuiger.

Banner vijverstofzuiger

Ook kunt u de waterplanten bijsnoeien en bijvoorbeeld dode bladeren verwijderen. Deze zullen toch niet meer gaan groeien en daarom is verwijderen het beste. Het geeft de waterplanten direct een ‘frisse’ start.

Vijverslib dat in de vijverfilter aanwezig is kan ook beter worden verwijderd. Ook vijverslib kan zorgen voor infecties zodra het vijverwater wat warmer wordt.

Met behulp van een waterslang kan dit meestal goed gebeuren. Gebruik nooit schoonmaakmiddelen om uw vijverfilter te reinigen, maar gebruik gewoon water.

Als u in het voorjaar de vijver gaat schoonmaken kunt u ook direct de vijverpomp helemaal schoonmaken. Meestal kunt u dit eenvoudig zelf uitvoeren door beschermkappen even te verwijderen en daarna de pomp met een flinke waterstraal goed schoon te spuiten.

Ook hier geldt : geen schoonmaakmiddel gebruiken !

Bij teveel algen

Als u besluit om de vijver schoon te maken doordat u teveel alg in de vijver heeft, moet u ook voorzichtig te werk gaan. Meestal is het dan zomer en zijn vijvervissen het actiefst.

In dit geval betekent dat met name de vijverfilter schoongemaakt moet worden.

Vijver schoonmaken bij alg

Hou het vooral simpel bij het verwijderen van alg : gebruik zeker geen schoonmaakmiddelen en spuit met behulp van een waterstraal de vijverfilter schoon.

Van de filtermedia – schuimmatten in de filter (of andere media) blijft u af. Ook kunt u de vijverpomp op deze manier reinigen.

In het najaar en voor de winter periode

Ook in najaar – net voor de winter – kunt u besluiten om de vijver te gaan schoonmaken. De herfst zorgt natuurlijk voor veel bladeren die van bomen gaan afvallen.

Als ze in de herfst periode in de vijver vallen en daarna de gehele winter daar achterblijven kan dit ook weer voor onnodige problemen zorgen.
Regelmatig onderhoud

Goed vijver onderhoud zorgt ervoor dat vijvervissen en waterplanten gezond kunnen blijven en dat de kans op vervelende infectieziekten en dat troebel vijverwater wordt vermeden.

Verwijder regelmatig dood organisch afval (bladeren) en takjes uit de vijver. Ook deze manier van schoonmaken en onderhoud plegen zal kunnen bijdragen aan een heldere en gezonde vijver.

Samenvatting wanneer en hoe de vijver schoonmaken :

Er bestaat dus eigenlijk geen vast tijdstip. Goed onderhoud plegen aan de vijver kunt u elke periode van het jaar uitvoeren. Belangrijker is dat de vijver schoonmaken op een goede manier uitgevoerd wordt.

Als u nog vragen heeft, reageer dan op dit artikel. Wij zullen u met raad en daad bijstaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *