De vijver opstarten in het voorjaar


Vijver opstarten

Een vijver opstarten in het voorjaar betekent in feite dat u de vijverfilter een handje helpt om sneller aan het werk te gaan. In dit artikel wordt uitgelegd waarom u dit zou moeten doen.

Vijver opstarten in het voorjaar

Een vijver opstarten doe je normaal gesproken ieder jaar in het voorjaar. In principe doe je een vijveropstart als het weer wat beter wordt en temperaturen weer wat aangenamer worden.

In de winter sterven de meeste bacteriën in het vijverfilter en juist de bacteriën zorgen ervoor dat afvalstoffen worden afgebroken. Het is dus noodzakelijk om de zaak weer op gang te brengen en de vijverfilter opstarten is hiervan een onderdeel.

Daarnaast is in het voorjaar is de kans op problemen met ammoniak eigenlijk het grootst.
De vijver opstarten in het voorjaar doet u heel eenvoudig door bijvoorbeeld vloeibare bacteriën (link naar Bol.com) toe te voegen en daardoor het biologisch proces in de vijverfilter te versnellen.

Ze zullen zich daarna met wat warmer weer razendsnel vermenigvuldigen.

Op deze manier zult u dus het vijverwater biologisch reinigen en troebel vijverwater in de toekomst voorkomen.

bacterien voor de vijver

Een andere manier om opstart bacteriën toe te voegen aan het vijverfilter is gebruik maken van ‘droge’ bacteriën. (Bekijk onze selectie bij Bol.com)

Biokick wordt in poedervorm in de vijverfilter gegooid en helpt daarna het bacterieleven in de filtermedia versnellen.

Voor beide varianten geldt overigens wel dat de temperaturen wat hoger moeten zijn (vanaf 10 – 12 graden Celcius) om daadwerkelijk het opstarten van de vijverfilter te versnellen.

Blijft de temperatuur onder deze temperatuur, heeft het geen nut om door deze aanvullende maatregelen uit te voeren om de vijver op te starten.

Is het noodzakelijk om de vijver op te starten ?

Strikt noodzakelijk is het niet, maar wij raden u het wel aan om dit elk voorjaar te doen. Ook als u bijvoorbeeld in het najaar met een nieuwe vijver begint, is het opstarten van de vijverfilter geen overbodige luxe.

Een vijver opstarten zal de flora en fauna sneller tot leven brengen, zeker in combinatie met wat zon en dus wat hogere temperaturen.

Het is natuurlijk wel belangrijk om ervoor te zorgen dat de vijverfilter snel zijn reinigende werking oppakt.

Zeker als de vissen weer gaan eten en ontlasting gaan produceren. Gedurende de winter hoeft u de vissen niet te voeren dus wordt de vijver niet of nauwelijks belast met afvalstoffen van de vijvervissen.

Zodra u weer gaat voeren is het dus wel wenselijk, of zelfs noodzakelijk, een goed werkend vijverfilter te hebben.

TIP !

Daarnaast is het aan te raden om de kwaliteit van het vijverwater na het opstarten van de vijver – na enkele weken te testen. Vijverwater testen is eigenlijk een must voor enkele serieuze vijverliefhebber.

Werking van een vijverfilter

Een goede werking van een vijverfilter zorgt voor gezond en helder vijverwater. Daarnaast zullen vijverplanten en vijvervissen zich optimaal zullen laten zien.

Het verkleind dat kans op problemen aanzienlijk en kan dus een belangrijk onderdeel van uw vijver vormen.

Het maakt daarbij in principe niet uit of en welke vijvervissen in de vijver heeft. Voor sommige vijver is een vijverfilter wel vereist.

Zo zal een koivijver altijd een goed werkende vijverfilter nodig hebben.

Maar wat doet een vijverfilter nu precies ?

Een filter zorgt ervoor biologische (of natuurlijke) zuivering van het vijverwater.

Een biologisch vijverfilter bevat veel nitrificerende bacteriën die afvalstoffen uit de vijver weer omzetten in CO2. CO2 is de belangrijkste voedingsstof voor zuurstofplanten.

Op deze manier worden organische stoffen omgezet in brandstof voor vijverplanten en ontstaat dus een biologische zuivering van de vijver en zorgt de filterinstallatie voor een natuurlijk evenwicht.

Een teveel aan afvalstoffen in de vijver kan voor een ammoniak vergiftiging zorgen en dus is een goed werkend vijverfilter erg belangrijk.

Optimale werking zuurstofplanten in de vijver

Om zuurstofplanten in de vijver optimaal te laten bijdragen aan prima vijverwater is het belangrijk om het vijverwater regelmatig te testen.

Voor zuurstofplanten en andere vijver planten is het belangrijk dat met name de waterhardheid in orde is. In veel gevallen zien we – zeker in het voorjaar – te lage GH waarden.

Dit kan ervoor zorgen dat zuurstofplanten niet of nauwelijks groeien en dus ook geen bijdrage leveren aan een biologische reiniging van het vijverwater. Waterhardheid verhogen is dus de remedie.

Hoe je de waterhardheid van vijverwater kunt verhogen leest u in een apart artikel op vijverwereld.com

Bij een vijver waarvan de GH waarde te laag is, zal een vijverfilter dus ook niet optimaal functioneren.

Het is dus zaak om de hardheid van het water op orde te brengen alvorens het filter en de vijver op te starten in het voorjaar.
Vijver opstarten  = UV lamp (even) uitzetten !

Bij het opstarten van de vijver door middel van het toevoegen van bacteriën is het van belang om een eventueel aangesloten uv lamp bij de vijverfilter gedurende twee weken uit te zetten.

Dit zal het vermenigvuldigingsproces van de bacteriën bevorderen.

Als het in die twee weken ook zo is geweest dat zon en warmte aanwezig waren, kunt u de uv lamp weer aanzetten, zodat zweefalgen worden gedood.

Met een goede UV lamp kan een groene vijver worden voorkomen.

Overigens is het voorjaar ook de tijd om de uv lamp te vervangen. Op die manier zorgt u er dus voor dat het vijverfilter klaar is voor de zomer.

Bovendien voorkomt u tegelijkertijd te kans op zweefalgen in de vijver.

Vijver opstarten met vijver opstart bacteriën

Vijver opstart bacteriën zijn te koop in diverse vormen. Er bestaan poeder oplossingen en liquid (vloeibare) varianten.

Beide werken overigens prima, waarbij opgemerkt moet worden dat misschien vloeibare opstart bacteriën misschien iets sneller werken.

Door middel van het toevoegen van het poeder of de liquid direct in de vijverfilter wordt het proces opgestart.

De natuur doet daarna zelf het werk. U hoeft niets meer te doen en bij voldoende zon en warm weer zullen de toegevoegde opstart bacteriën zich vanzelf vermenigvuldigen.

Ze zullen zich nestelen in het filtermedium of filtermateriaal van de vijverfilter.

Waarom de vijver opstarten met bacteriën ?

Een vijver opstarten met bacteriën zorgt ervoor dat de filtermedia in de vijverfilter sneller op gang komt na een koude periode. In het voorjaar hebben we vaak ‘kwakkelende’ dagen. Door extra bacterien toe te voegen helpen we het vijverfilter sneller op gang te komen.

Bij warmer weer zullen de bacteriën zich vermenigvuldigen en dus sneller aan hun ‘schoonmaak’ werkzaamheden beginnen.

Wat moet je doen als je een koi vijver wilt opstarten ?

Als je in bezit bent van een koivijver is het opstarten ervan nog belangrijker. Koi verlangen een optimale waterkwaliteit en dus moet je ook daarmee aan de slag in het voorjaar.

De meeste koivijvers zijn uitgerust met een prima vijverfilter. Ook dit vijverfilter dient opgestart te worden, zodat de koivijver snel in optimale vorm komt. Ook hier worden bacteriën gebruikt.

In de meeste gevallen gebruiken bezitters van een koivijver daarvoor vloeibare bacteriën die toegevoegd worden in het vijverfilter.

Samengevat

Kort samengevat kunnen we het vijver opstarten als volgt opsommen :

  • Voeg opstart bacteriën toe bij een nieuwe vijver of in het voorjaar
  • Zet de UV lamp uit
  • Vervang de UV lamp direct in het voorjaar
  • Zet de vijverfilter in werking (pomp aan)
  • Zorg voor een goede GH waarde
  • Voer u vijvervissen in het begin matig

Op deze manier kunt u perfect de zomer in en bovendien optimaal genieten van uw vijver !

Laatste Berichten