Vijver opstarten

De vijver opstarten in het voorjaar

Een vijver opstarten in het voorjaar betekent in feite dat u de vijverfilter een handje helpt om sneller aan het werk te gaan. In dit artikel wordt uitgelegd waarom u dit zou moeten doen.

Vijver opstarten in het voorjaar

Een vijver opstarten doe je normaal gesproken ieder jaar in het voorjaar. In principe doe je dit dus als het weer wat beter wordt en temperaturen weer wat aangenamer worden. In de winter sterven de meeste bacteriën in het vijverfilter en juist de bacteriën zorgen ervoor dat afvalstoffen worden afgebroken. Daarnaast is in het voorjaar is de kans op problemen met ammoniak eigenlijk het grootst.
De vijver opstarten in het voorjaar doet u heel eenvoudig door bijvoorbeeld vloeibare bacteriën (link naar Bol.com) toe te voegen en daardoor het biologisch proces in de vijverfilter te versnellen. Ze zullen zich daarna met wat warmer weer razendsnel vermenigvuldigen. Op deze manier zult u dus het vijverwater biologisch reinigen en troebel vijverwater in de toekomst voorkomen.

bacterien voor de vijver

Een andere manier om opstart bacteriën toe te voegen aan het vijverfilter is gebruik maken van ‘droge’ bacteriën. (Bekijk onze selectie bij Bol.com)

Biokick wordt in poedervorm in de vijverfilter gegooid en helpt daarna het bacterieleven in de filtermedia versnellen.

Voor beide varianten geldt overigens wel dat de temperaturen wat hoger moeten zijn (vanaf 10 – 12 graden Celcius) om daadwerkelijk het opstarten van de vijverfilter te versnellen. Blijft de temperatuur onder deze temperatuur, heeft het geen nut om door deze aanvullende maatregelen uit te voeren om de vijver op te starten.

Is het noodzakelijk om de vijver op te starten ?

Strikt noodzakelijk is het niet, maar wij raden u het wel aan om dit elk voorjaar te doen. Een vijver opstarten zal de flora en fauna sneller tot leven brengen, zeker in combinatie met wat zon en dus wat hogere temperaturen.

Het is natuurlijk wel belangrijk om ervoor te zorgen dat de vijverfilter snel zijn reinigende werking oppakt. Zeker als de vissen weer gaan eten en ontlasting gaan produceren. Gedurende de winter hoeft u de vissen niet te voeren dus wordt de vijver niet of nauwelijks belast met afvalstoffen van de vijvervissen.

Zodra u weer gaat voeren is het dus wel wenselijk, of zelfs noodzakelijk, een goed werkend vijverfilter te hebben.

TIP !

Daarnaast is het aan te raden om de kwaliteit van het vijverwater na het opstarten van de vijver – na enkele weken te testen. Vijverwater testen is eigenlijk een must voor enkele serieuze vijverliefhebber.

Werking van een vijverfilter

Een goede werking van een vijverfilter zorgt voor gezond en helder vijverwater. Daarnaast zullen vijverplanten en vijvervissen zich optimaal zullen laten zien. Het verkleind dat kans op problemen aanzienlijk en kan dus een belangrijk onderdeel van uw vijver vormen. Het maakt daarbij in principe niet uit of en welke vijvervissen in de vijver heeft. Voor sommige vijver is een vijverfilter wel vereist. Zo zal een koivijver altijd een goed werkende vijverfilter nodig hebben.

Maar wat doet een vijverfilter nu precies ?

Een filter zorgt ervoor biologische (of natuurlijke) zuivering van het vijverwater. Een biologisch vijverfilter bevat veel nitrificerende bacteriën die afvalstoffen uit de vijver weer omzetten in CO2. CO2 is de belangrijkste voedingstof voor zuurstofplanten. Op deze manier worden organische stoffen omgezet in brandstof voor vijverplanten. Op deze manier ontstaat dus een biologische zuivering van de vijver en zorgt de filterinstallatie voor een natuurlijk evenwicht. Een teveel aan afvalstoffen in de vijver kan voor een ammoniak vergiftiging zorgen en dus is een goed werkend vijverfilter erg belangrijk.

Biologische zuivering

Belangrijk daarbij is echter wel dat alle overige waterwaarden goed in orde zijn. Met de waterhardheid is daarbij belangrijk. Bij een vijver waarvan de GH waarde te laag is, zal een vijverfilter dus ook niet optimaal functioneren. Het is dus zaak om de hardheid van het water op orde te brengen alvorens het filter en de vijver op te starten in het voorjaar.
Vijver opstarten  = UV lamp (even) uitzetten !

Bij het opstarten van de vijver door middel van het toevoegen van bacteriën is het van belang om een eventueel aangesloten uv lamp bij de vijverfilter gedurende twee weken uit te zetten. Dit zal het vermenigvuldigingsproces van de bacteriën bevorderen.

Als het in die twee weken ook zo is geweest dat zon en warmte aanwezig waren, kunt u de uv lamp weer aanzetten, zodat zweefalgen worden gedood. Met een goede UV lamp kan een groene vijver worden voorkomen.

Overigens is het voorjaar ook de tijd om de uv lamp te vervangen. Op die manier zorgt u er dus voor dat het vijverfilter klaar is voor de zomer. Bovendien voorkomt u tegelijkertijd te kans op zweefalgen in de vijver.

Vijver opstarten met vijver opstartbacteriën

Vijver opstartbacteriën zijn te koop in diverse vormen. Er bestaan poeder oplossingen en liquid (vloeibare) varianten. Beide werken overigens prima, waarbij opgemerkt moet worden dat misschien vloeibare opstartbacteriën misschien iets sneller werken.

Door middel van het toevoegen van het poeder of de liquid direct in de vijverfilter wordt het proces opgestart. De natuur doet daarna zelf het werk. U hoeft niets meer te doen en bij voldoende zon en warm weer zullen de toegevoegde opstartbacteriën zich vanzelf vermenigvuldigen. Ze zullen zich nestelen in het filtermedium of filtermateriaal van de vijverfilter.

Samengevat

Kort samengevat kunnen we het vijver opstarten als volgt opsommen :

  • Voeg opstart bacteriën toe bij een nieuwe vijver of in het voorjaar
  • Zet de UV lamp uit
  • Vervang de UV lamp direct in het voorjaar
  • Zet de vijverfilter in werking (pomp aan)
  • Zorg voor een goede GH waarde
  • Voer u vijvervissen in het begin matig

Op deze manier kunt u perfect de zomer in en bovendien optimaal genieten van uw vijver !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *