De Vijver Glashelder Krijgen ? Zo doe je dat !


Een vijver weer glashelder krijgen als je merkt dat hij vol zit met algen of vuil ? Een vijver weer helder maken is gemakkelijker als u weet wat u moet doen. In dit artikel gaan we er uitgebreid op in. Op die manier wordt een vijver die troebel is weer glashelder.

De vijver glashelder maken begint met meten !

vijver glashelder

Dit is het belangrijkste advies wat we u kunnen geven ! Meten is weten ! Vaak is de GH waarde in de vijver veel te laag ! De GH waarde verhogen doet u snel en eenvoudig met GH PlusOpens in a new tab.. (Link naar Bol.com)

In 99% van de gevallen is de GH waarde te laag !

Je moet weten wat er met de vijver aan de hand is. Zelfs een nieuwe vijver kan snel groen worden. Als je een vijver hebt is het raadzaam om periodiek het vijverwater te testen. Vijverwater testen is enorm belangrijk want op deze manier kunnen we verschillende waterwaarden te weten komen.
Om te weten te komen met welke waterwaarden we te maken hebben kunt u gebruik maken van vijver test strips (Link naar Bol.com). Door eenvoudig een strip in het vijverwater te houden kunnen de waarden worden afgelezen.

Nog preciezer meten ? Dat kan natuurlijk ook. Bekijk eens de mogelijkheden van een complete vijverwater test setOpens in a new tab.. (Link naar Bol.com)

Lees dit artikel eens over vijverwater testen.

Last van groen vijverwater ?

Als u last heeft van groen vijverwater, betekent dit vaak dat het biologisch evenwicht in de vijver verstoord is. De GH waarde van de vijver is vaak te laag. Een groene vijver wordt veroorzaakt voor zweefalgen. In sommige gevallen is het zelfs zo erg dat u de vijvervissen in de vijver niet meer kunt zien.

Vaak zult in combinatie met groen vijverwater ook opmerken dat vijverplanten niet meer groeien. Dit is al een signaal dat er iets mis is met de vijver. In een vijver die goed in evenwicht is, zullen zweefalgen geen last veroorzaken en zullen waterplanten normaal kunnen groeien.

In het artikel : groen vijverwater behandelen leest u wat u allemaal kunt doen.

Helpt azijn om zweefalgen te verwijderen ?

Het antwoord is simpel : Nee. Azijn helpt niet tegen algen in de vijver.

Azijn verlaagd de PH-waarde in de vijver en zal slechts in lichte mate bijdragen om de zweefalgen tegen te gaan. De correcte PH waarde ligt rond 7,5.

Vijver glashelder met vijver test strips

Hoe kun je een bruine vijver helder maken ?

Er zijn verschillen in de manier van aanpak ! Een groene vijver helder maken vraagt een totaal andere aanpak dan een bruine vijver helder maken.

Bruin vijverwater kan te maken hebben met afgestorven blad dat op de vijverbodem is achtergebleven. Een andere reden kan zijn dat het vijverfilter – als die gebruikt wordt – niet voldoende capaciteit heeft om de ontlasting van de vijvervissen te verwerken.

De vijverbodem schoonmaken kan natuurlijk op verschillende manieren geschieden. De capaciteit van het vijverfilter bepalen : Lees dan eens dit artikel.
Een nieuwe vijver en ook groen vijverwater ?

Vaak heeft dit te maken met het onjuist opstarten van de vijver en er te vroeg vijvervissen in doen. Ik snap dat als je een vijver hebt aangelegd er zo snel mogelijk van wil genieten.

Maar zorg er eerst voor dat de vijver een evenwicht heeft voor wat betreft bacteriecultuur. De bacteriecultuur zorgt voor een biologische reiniging.

Een nieuwe vijver opstarten is dus een vereiste. De procedure is overigens hetzelfde als bij het opstarten van een vijver in het voorjaar. Door bacteriën toe te voegen aan het vijverfilter, worden de bacteriën geactiveerd om het reinigingsproces in de vijver op gang te brengen.

Hoe kun je zweefalgen doden in de vijver ?

Een groene vijver is vaak een kwestie van zweefalgen doden in de vijver. Zweefalg zorgt er vaak voor dat de vijver helemaal groen wordt. Hier zijn vaak de volgende oorzaken voor aan te wijzen :

  • Slechte waterkwaliteit
  • Teveel zonlicht dat op de vijver staat
  • Teveel vijvervissen in de vijver
  • Slechte waterplantengroei
  • Onvoldoende groei van zuurstofplanten

Zorg ervoor dat de waterwaarden altijd in orde zijn. Daar begint alles mee ! Daarnaast kunt u overwegen om een uv lamp voor de vijver aan te schaffen, die ervoor zorgt dat zweefalgen worden gedood.

Is het mogelijk om een vijver glas helder te houden zonder vijverfilter ?

Ja dat kan wel. U moet ook een beetje geluk hebben. Zorg er in ieder geval voor dat u veel vijverplanten in de vijver hebt en vissen die de vijverplanten met rust laten. Koi is dus geen goede keuze als u vijver zonder vijverfilter wilt aanleggen.

De vijver moet ook nog een gunstige ligging hebben. Teveel zonlicht verstoord vaak het biologisch evenwicht in een vijver en zal op den duur voor problemen kunnen zorgen.

Beperk dus het aantal vissen in de vijver om de vijver glashelder te krijgen en te houden.
Laatste Berichten