UV lamp vijver – Tips en Informatie


uv lamp vijver feat

Er zijn veel vragen gesteld over de uv lamp voor een vijver. Het wordt dan ook de hoogste tijd om er een artikel aan te besteden waarbij we de meeste vragen beantwoorden.

Waarom een uv lamp voor de vijver aanschaffen ?

Wat is nu eigenlijk de functie van een vijver uv lamp ? Een goed functionerende uv lamp vijver zal ervoor zorgen dat zweefalg in het vijverwater gedood wordt.

Een groene vijver zal door het installeren van een uv lamp snel helder kunnen worden. In het algemeen dient de vijver uv lamp dus algen in de vijver tegen te gaan.
De werking van een uv lamp voor de vijver

Een uv lamp – of een uv filter aanschaffen voor de vijver, kan er voor zorgen dat u minder of geen last meer heeft van zweefalgen. Door het vijverwater bloot te stellen aan het uv licht dat de uvc lamp afgeeft, wordt zweefalg, maar ook andere kleine organismen gedood.

Aansluiten van de uvc lamp

Het aansluiten kan op verschillende manieren gebeuren. Het is afhankelijk van het systeem dat u gebruikt. Er zijn vijverfilters met ingebouwde uvc filters.

Door middel van het aansluiten van de vijverfilterset op het lichtnet, zal de uv lamp worden ingeschakeld.

U kunt de werking van een uv lamp gemakkelijk controleren doordat er meestal een kijkvenster op de filterset is aangebracht, waardoor paars/violet licht zichtbaar zal zijn.

Deze is bij inschakeling goed te zien.

Uitzetten ?

In principe laat u de uvc lamp altijd aan staan. Dit bevordert alleen maar het tegengaan van algen in de vijver.

Alleen in bepaalde situaties is het wenselijk om de uv filter uit te zetten. Bijvoorbeeld bij het opstarten van de vijverfilter, door het toevoegen van bacteriën, is het raadzaam om de uv lamp circa 1 week uit te zetten.

Op die manier krijgen de bacteriën goed kans zich te vermenigvuldigen.

Ook bij de toediening van sommige medicijnen voor vijvervissen is het noodzakelijk om de uv lamp uit te schakelen.

Meestal wordt dit duidelijk in de beschrijving van de medicijnen omschreven en aangegeven.

Levensduur

Een uv lamp – welke in de uvc unit is aangebracht – heeft een levensduur van circa 1 jaar. Na deze tijd – en waarbij de uvc filter dus constant heeft aangestaan, is de lamp ‘op’.

De lamp verliest dan zijn uv straling en doet dus in feite niets meer. Op dat moment dient de uv lamp vervangen te worden.

Vervangen uv lamp vijver

De vijver uv lamp dient jaarlijks vervangen te worden. De straling die een uvc lamp afgeeft aan het vijverwater werkt gedurende die periode optimaal.

Na deze periode is de straling min of meer ‘op’ en dus verliest de lamp zijn kracht om zweefalgen tegen te gaan.

Welke uv lamp heeft u nodig ?

Het belangrijk om de juiste uv lamp te gebruiken. De hoeveelheid uv straling dient afgestemd te zijn op de grote van de vijver.

Voor de berekening welke vijver uv lamp u nodig heeft, kunt u dit artikel lezen : Hoeveel watt moet de uv lamp zijn ?

Ingebouwde uv lampen

Vijverfiltersets met ingebouwde uvc filtersOpens in a new tab. of uv lampen zijn zeer populair. Meestal worden ingebouwd in een drukfilter. (Link naar Bol.com)

drukfilter met ingebouwde uv lamp

Dit systeem wordt verreweg het meest gebruikt in Nederland en België.

Als u een kleine of middelgrote vijver heeft, werkt dit perfect. Een vijverfilter met uv lamp biedt direct twee essentiële functies.

Het zuivert het vijverwater en bestrijdt de zweefalgen in de vijver.

Externe uv lampen

U kunt ook kiezen voor losse uvc filters. De externe uv lamp bevindt zich dan vaak direct achter het vijverfilter, en maakt dus deel uit van de totale vijverfilter installatie.

externe uv lamp vijver

Dit soort uv lampen wordt vaak gebruikt bij een koi vijver.

De externe uvc filter dient u dus te plaatsen direct na de filter, voordat het gereinigde vijverwater terug de vijver in zal stromen.

Een externe uv lamp aanschaffen kan overigens een dure aangelegenheid worden.

Meestal worden dit soort systemen gebruikte bij grotere vijvers. Een externe uv lamp heeft dus ook vaak meer capaciteit (wattage) mogelijkheden.

Wat is de beste uv lamp ?

Dat is een lastige vraag die niet 1,2,3 beantwoord kan worden.

De meeste bekende merken die vijverproducten leveren, hebben ook uv lampen of uvc filters in hun programma. De bekendste zijn :

  • Oase
  • Aquaforte
  • Velda
  • Hozelock

Winter

Moet u een uv lamp voor de vijver in de winter gebruiken ? Nee, dat hoeft niet. In deze periode van het jaar is de kans op een zweefalgen plaag klein.

Door de lagere temperaturen zal ook het vijverwater niet voldoende warm zijn om zweefalgen een grote kans te geven om een plaag te veroorzaken.

Stroom verbruik

Het verbruik van de uvc filter en uv lamp wordt aangegeven in watt. Hoe hoger het wattage van de lamp, des te hoger het energie verbruik zal zijn.

Schoonmaken

Het schoonmaken van de uv lamp kan door middel van een natte doek. U hoeft dit overigens normaliter slechts 1 x per jaar te doen.

Door het reinigen van de kwartsbuis, die om de uv lamp geplaatst is, geeft u de lamp weer de kans volledige uv straling aan het vijverwater af te geven.

Bij sterk vervuilde vijvers – die bijvoorbeeld ook veel zweefalgen heeft, is het raadzaam om de kwartsbuis vaker schoon te maken.

Laatste Berichten