Een uv filter of uvc filter – Snel helder vijverwater !


uv filter of uvc filter voor de vijver

Een uv filter of uvc filter aanschaffen voor de vijver kan een oplossing zijn voor zweef algen. Zweefalgen zorgen voor een groene vijver. Het zou kunnen zijn dat u daardoor u vijvervissen niet meer kunt zien en dat bijvoorbeeld vijverplanten nauwelijks nog groeien.

Een uv filter voor de vijver kopen heeft als nut dat u aan de slag gaat om de zweefalgen te doden. Als u zich afvraagt : wat doet een uv filter voor de vijver, dan heeft u hier het antwoord. De uv filter zorgt daarvoor. In een uv filter is een uv lamp ingebouwd. De werking van de UV stralen doet de rest. UV staat voor ultraviolet licht (paars licht) dat de zweefalg in de vijver dood maakt.
Aansluiten van een uv filter voor de vijver

Waar is de beste plaats om de uv filter te plaatsen ? Het aansluiten van uv filter voor de vijver is een kwestie van de unit direct na de vijverfilter plaatsen. Dus zodra het gereinigde vijverwater de vijverfilter verlaat wordt het blootgesteld aan de uv stralen van de uvc unit.

Als u zich dus afvraagt om een uv filter voor of na de filter te plaatsen, heeft u hierboven het antwoord gevonden.

Zorg ervoor dat de uvc lamp brandt nadat u de uv filter heeft aangesloten. Dit kunt u controleren door te kijken of er een paars/blauw licht verschijnt nadat u de uv filter voor de vijver heeft aangesloten op het lichtnet.

Hoeveel watt moet de uv lamp eigenlijk zijn ?

We hebben hier een heel artikel aan besteed. Leest u dit artikel meer eens. Het kan overigens geen kwaad als u een te sterke uv lamp heeft aangesloten. Het zal u alleen meer kosten. Zonde dus en niet nodig.

In principe heeft u bij een grote vijver een grotere capaciteit (uitgedrukt in Watt) nodig. Ook is de bezetting van de vijver belangrijk.  Door meer watt te gebruiken als strikt noodzakelijk verbruikt u simpelweg meer stroom.

Hoelang gaat een uv lamp mee ?

De gebruiksduur of levensduur van een uv lamp is circa 1 jaar. Als u de uv lamp altijd aan heeft staan is de werking van de uv straling na een jaar uitgewerkt en worden er dus geen zweefalgen meer gedood. De lamp is dus dan aan vervanging toe. Bij elke uv filter, kunt u de lamp gemakkelijk vervangen. De beste tijd om dit doen is in het voorjaar, dus voordat het nieuwe vijverseizoen begint.

Wanneer zet je de uv lamp eigenlijk uit ?

Er is eigenlijk maar 1 moment per jaar waarop u de uv lamp even uit moet zetten. Bij het opstarten van de vijverfilter – in het voorjaar – is het noodzakelijk om de uv lamp even uit te zetten (bij normale temperaturen gemiddeld 5 tot 7 dagen). De reden waarom u moet doen is om de bacteriën een goede kans te geven om in het filtermateriaal te nestelen en daarna ‘aan het werk’ te gaan.

De rest van het jaar laat u de uv lamp in uv filter voor de vijver altijd aanstaan. Ook in de winter kunt u de lamp gewoon aan laten staan. Ook ’s-nachts. Op die manier heeft u het meeste profijt van de uvc filter en zal de kans op een heldere vijver het grootst zijn.

Losse unit of ingebouwd ?

losse uv filter of uvc filter vijver

De werking van een losse uvc filter is niet anders dan van een ingebouwde uv filter. Er bestaan prima systemen waarbij u een set kunt aanschaffen. Dus vijverpomp, vijverfilter en ingebouwde uvc filter met bijbehorende uv lamp. Belangrijk is natuurlijk dat u de juiste vijverfilter set aanschaft, dus die vijverfilter die voorziet in de capaciteit van uw vijver.

ingebouwde uv filter / uvc filter vijverfilter
uv filter vijver drukfilter

Hoe een losse uv filter wordt geïnstalleerd hebben wij u hiervoor uitgelegd. Bij een ingebouwde uvc filter is het nog gemakkelijker. Nadat u de inhoud van uw vijver bepaald heeft kunt u de juiste vijverfilter en uvc unit voor uw vijver uitkiezen.

Bij het opstarten van de vijverfilter dient u dan wel weer bacteriën te gebruiken om de vijverfilter op te starten. De uv lamp laat u dan gedurende een dag of vijf nog even uit. Daarna steekt u de stekker van de uvc unit in het stopcontact en worden ook zweefalgen in de vijver gedood.

Onderhoud

Het onderhoud van een uv filter voor de vijver beperkt zich eigenlijk alleen tot schoonmaken van het kwartsglas dat vaak om de uv lamp geplaatst is. Zeker in het geval van ernstig vervuilde vijvers kan dit van tijd tot tijd noodzakelijk zijn.

Zorg ervoor dat u de lamp uitschakelt tijdens het schoonmaken van de uvc filter.

Laatste Berichten