De temperatuur van vijverwater


temperatuur vijverwater feat

Wat is de meest ideale temperatuur van vijverwater ? Zeker in onze warme zomers zal deze vraag vaak gesteld worden. Hoe warm mag het vijverwater zijn ? In dit artikel gaan we er wat verder op in.

Temperatuur vijverwater meten

Regelmatig de temperatuur van het vijverwater meten kan geen kwaad. Een goede thermometer doet het werk en in een oogopslag weet u de exacte temperatuur.
Vooral in warme zomers is vijvertemperatuur meten geen overbodige luxe. In de winter periode is dit meestal niet nodig.

temperatuur vijverwater

Te warm vijverwater geeft vaak problemen. Als u een zwemvijver heeft is de temperatuur ook belangrijk. Niet alleen wilt u aangenaam water, maar een goede temperatuur van zwemvijver water zorgt er ook voor dat bijvoorbeeld de reiniging van het zwemvijver water geoptimaliseerd wordt.

In het algemeen geldt dat hoe hoger de watertemperatuur in de vijver is, des te minder zuurstof er zich in het water zal bevinden.

Koivijvers

Koi karpers zijn gevoelige vijvervissen die we graag vertroetelen. Ook voor koi is de watertemperatuur van de koivijver belangrijk. De meest ideale temperatuur voor een koivijver in de zomer ligt tussen de 18 en 22 graden. Vaak zal het vijverwater echter warmer worden doordat de zon het water verwarmt tot een hogere temperatuur.

Te warm water betekent dat het vijverwater ook vaak minder zuurstof bevat. Dit gebeurd overigens geheel natuurlijk, door de opwarming van de vijverwater door de zon.

Regelmatig het vijverwater verversen – bij warm weer – kan dan ook geen kwaad. Op deze manier reguleert u de temperatuur, maar u zorgt er tegelijkertijd voor dat er voldoende zuurstof wordt toegevoegd.

Een andere bijkomstigheid van het verversen van het water is dat u ook de hardheid verhoogd.

De gh-waarde van de vijver is een belangrijke waarde voor vijverplanten en als u bijvoorbeeld problemen heeft met zweefalgen.

Hoe de temperatuur van het vijver minder laten schommelen ?

Er zijn een aantal manieren om de temperatuur van vijverwater te monitoren en te corrigeren. Dit begint eigenlijk al bij de aanleg van een vijver. Zorg ervoor dat de vijver ook een gedeelte van de dag in de schaduw komt te liggen. Bij voorkeur in de namiddag.

Schaduw zorgt er natuurlijk voor dat de zon geen vrij spel heeft. Door per dag voldoende schaduw te geven aan de vijver, zullen de temperatuur minder snel oplopen en schommelen.

Grote temperatuurverschillen van het vijverwater zorgen voor stress bij vijvervissen. Het is dus zaak om bij het verversen van vijverwater dit in de gaten te houden. Ververs daarom nooit teveel water ineens (tenzij dit echt noodzakelijk is). 5 tot 10% water verversen is eigenlijk meer als voldoende.

Een warme vijver ? Belucht het vijverwater !

Mocht u niet in de gelegenheid zijn om het water te verversen, dan is het beluchten van het water een goed alternatief. Door het warme weer verliest het water zijn hoge zuurstofgehalte.

Door regelmatig en goed te beluchten, wordt er weer zuurstof aan het vijverwater toegevoegd. Dit beluchten kan door middel van een luchtpomp en luchtsteenOpens in a new tab.. (link naar Bol.com)

Maar ook een goede vijverskimmer of waterval zorgt voor beluchting.

De temperatuur zal er door deze werkwijze in principe niet door worden verlaagd, maar u zorgt er in ieder geval wel voor dat er voldoende zuurstof in het vijverwater blijft.

Ook een goede vijverpomp met een goed vijverfilter zorgt ervoor dat de vijver belucht wordt. In een gesloten systeem (drukfilters) is dit echter veel minder het geval en zult u alsnog de vijver met een zuurstofpomp moeten beluchten.

Laatste Berichten