steuren

Alles over Steuren

In dit artikel beschrijven we alles wat u misschien wilt weten over steuren. De steur wordt steeds meer in Nederlandse en Belgische vijvers gehouden. Het is dus een populaire vijvervis geworden. Maar waar moet u op letten als u steuren wilt gaan houden in een vijver ?
Steuren houden in een vijver

Kun je zomaar een steur in je vijver houden ? Het antwoord is nee. Dat kan niet. Een steur is een speciale vijvervis. Als je steuren wilt gaan kopen is het belangrijk te weten dat je vijver voldoet aan de eisen die ervoor zorgen dat je ze verantwoord kunt houden.

Eigenlijk raden we u af om steuren in een vijver te houden. Veel mensen hebben geen idee waar ze aan beginnen, wanneer ze een steur in de winkel hebben gekocht.

De meeste sterven dan ook binnen een jaar ! Treurige cijfers dus, zeker als we ook nog eens weten dat er circa 20.000 steuren per jaar verkocht worden.

Dierenorganisaties vragen al jaren om de verkoop van deze bijzondere vijvervissen te verbieden. En dat is niet helemaal onterecht als je naar deze cijfers kijkt, toch ?

Verschillende soorten steuren

Er zijn verschillende soorten steuren die in vijvers gehouden kunnen worden. We geven een opsomming :

  • Diamantsteur (ook wel : Russische steur)
  • Baeri (ook wel : Siberische steur)
  • Sterlet
  • Stellatus (ook wel : spitssnuit steur genoemd)
  • Albino steur
  • Lepelsteuren

Diamant steur

De diamant steur of Russische steuren vindt u vaak in tuincentra of vijver speciaalzaken. Het is een populaire steursoort die vooral opvalt door zijn verschijning. Toch is hij eigenlijk helemaal ongeschikt om in een vijver te houden.

diamant steur

Het is namelijk een zoutwater steur ! Waarom dan toch deze steuren houden in Nederland is eigenlijk onbegrijpelijk.

Het lichaam van deze steuren is zwart en op de rug hebben ze uitstulpingen die lichter van kleur zijn. De tekening van de uitstulpingen – met name de symmetrie ervan – kan bijzonder fraai zijn.

Deze steursoort groeit overigens minder snel dan andere soorten, maar in hun eigen habitat (Zwarte Zee) kunnen ze tot wel 5 meter lang worden.

Baeri steur

De Baeri steur of Siberische steur kunnen bijzonder snel uitgroeien tot zeer grote steuren in uw vijver. Ze kunnen tot wel 2,5 meter lang worden !

Ze zijn makkelijk te herkennen door de puntige neus. De kleur van het lichaam is kan variëren van bruin, grijs tot zwart of een combinatie van deze kleuren.

Doordat de baeri steuren zo groot kunnen worden is het overigens niet aan te bevelen om deze steur soort in uw vijver te houden !

Sterlet

Een sterlet steur wordt maximaal 1,20 meter groot. Nog steeds een flinke lengte, maar duidelijk kleiner dan de Baeri. De vinranden van Sterlets zijn wit. De rest van het lichaam is bruin/grijs van kleur.

Ook sterlet steuren hebben een spitse neus. In het wild komt deze steur vaak voor in de Wolga en Donau rivieren (Europa).

Stellatus

De stellatus steur komt oorspronkelijk uit de Kaspische en Egeïsche Zee. Het is dus ook een zoutwater vis en eigenlijk ongeschikt om in een vijver te houden.

Ze worden circa 2,5 meter lang in hun eigen habitat. Het gewicht van een volwassen Stellatus kan circa 80 kg bedragen.

Albinosteur

Een albinosteur heeft een wit lichaam (zoals de meeste albino soorten) en rode ogen. Deze vissoort doet eigenlijk alles op geur. Ze lijken het meest op sterlets.

Lepelsteuren

Een lepelsteur behoort tot de beschermde diersoorten. Wereldwijd worden ze met uitsterven bedreigd en mogen dus niet gehouden worden. Als u er toch eens een tegen komt in een ‘vakhandel’, kunnen dit enkel gekweekte exemplaren zijn.

Zoals de naam al zegt worden ze gekenmerkt door hun lange lepel-achtige neus.

Een lepelsteur zal bijna niet kunnen overleven in een vijver. Ze leven van watervlooien en daarvan moeten ze massa’s per dag tot zich krijgen om te overleven.

Koop dit soort steuren dus niet !

Eisen steurvijver

Een vijver waarin steuren gehouden worden moet voldoen aan bepaalde eisen om de vissen een goede leefkwaliteit te geven. Een steuren vijver moet dus voldoen om deze mooie vissoort te huisvesten.

De steur houdt van schoon en zeer zuurstofrijk water. Voldoende stroming in de vijver aanbrengen is voor steuren zeer belangrijk. Regelmatig het zuurstofgehalte controleren is een primaire taak, als u toch besluit om steuren te houden.

Bovendien moeten deze bijzondere vissen dagelijkse meerdere malen gevoerd worden. Dit moet gebeuren met speciaal steurvoer (link naar Bol.com). Hier gaan we verderop in dit artikel dieper op in.

De steur wil ruimte in de vijver. Een kleine vijver hebben en dan steuren houden is dus eigenlijk onmogelijk; ze kunnen erg groot worden. Sommige soorten bereiken als snel een lengte van meer dan 1 meter !

De randen van de vijver dienen vrij te zijn van planten. Steuren zwemmen graag aan de oppervlakte van het vijverwater (meer zuurstof), maar kunnen zich ook gemakkelijk ‘vastzwemmen’ in vijverplanten.

Ook als u draadalgen in de vijver heeft, zijn deze een directe bedreiging voor de steur. Steuren kunnen namelijk niet terugzwemmen en zich dus bevrijden als ze eenmaal verstrikt raken in draadalgen of vijverplanten.

Uw vijver dient minimaal 4 meter lang te zijn (of een doorsnee van 4 meter te hebben) om steuren te kunnen houden.

Steuren voeren

Het voeren van steuren is erg belangrijk. Maar hoe kunt u de steur het beste voeren ? Dit gaat op een andere manier als uw overige vijvervissen.

De meeste vijvervissen komen naar het wateroppervlak om te eten. De steur heeft speciale voeding nodig. Het steurvoer moet zinken naar de bodem (of een plateau) van de vijver.

Het is een speciaal voer, omdat steuren meer vitaminen en een hoog gehalte proteïnen nodig hebben als u overige vissen. Het is dus veel ‘vetter’ zo gezegd en kan zelfs schadelijk zijn voor uw overige vijvervissen als koi of goudvissen.

Doordat veel mensen de steuren niet of verkeerd voeren, sterven er veel. Een kwalijke zaak ! Je moet weten wat je huisdieren eten en hoe je ze moet voeren natuurlijk. Anders moet je er al helemaal niet aan beginnen.

Hoe gaat u nu de steuren voeren ?

Het is dus belangrijk om te weten dat de steuren goed eten. Gebruik dus een speciale plek in de vijver om u steuren te voeren. Een hulpmiddeltje kan zijn het gebruik van een pvc buis. Gebruik verder bijvoorbeeld een witte ondergrond (tegel of iets dergelijks) die u op de vijverbodem of op een plateau in de vijver legt.

Door het steurvoer door de pvc buis naar de witte tegel te begeleiden, kunt u ook zien of de steuren het voer tot zich nemen. Dit vraagt enige oefening, maar de steuren leren snel. Op deze manier kunt u zien of de steuren daadwerkelijk eten en tegelijkertijd bent u er zeker van dat de overige vijvervissen dit speciale steurvoer niet eten !

Houdt dus in de gaten of de steuren daadwerkelijk het steurvoer eten. Het vergt wat geduld, maar uiteindelijk worden op deze manier de steuren op de juiste manier gevoed.

U moet dit dus wel enkele keren per dag doen. Doordat ze constant in bewegen zijn, gebruiken ze in een gezonde vijver, veel energie.

Door meerdere malen per dag te voeren krijgen ze voldoende binnen.

Gebruik de juiste korrelgrootte !

Steurvoer is verkrijgbaar in diverse korrelgroottes. Het is belangrijk om de juiste korrelgrootte aan u steuren te voeren.

Heeft u jonge steuren aangeschaft begint u met kleine korrelgroottes. Bijvoorbeeld 3 mm. Als ze wat groter zijn, kunt u overstappen naar 5 mm of 6 mm. Volwassen steuren die inmiddels een lengte hebben bereikt van 1 meter kunt u met 8 mm steurvoer voeren.

Andere voeding

Naast steurvoer kunt u af en toe ook ander voer verstrekken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan :

  • Meelwormen
  • Regenwormen
  • Muggelarven
  • Tubifex

Zo kunt u dit voer – dat dus ook een zeer hoog proteïne gehalte heeft – bijvoorbeeld 1 x per week aan voeren. Ze zijn er dol op !

Tam maken

Steuren zijn gemakkelijk tam te maken. Het spreekt voor zich dat dit enige tijd vergt, maar als ze eenmaal gewend zijn, kunt u proberen om de steur tam te maken.

De makkelijkste manier is om dit te doen tijdens het voeren. Neem bijvoorbeeld wat steurvoer in de hand en probeer de steur te lokken door het voer te geven als de steur in uw richting zwemt. Na verloop van tijd zullen ze inzien dat het voer is en op deze manier zijn ze prima handtam te maken.

Wanneer voeren ?

Normaliter worden ze dagelijks gevoerd als de watertemperatuur 10 graden Celcius of meer is. Voer nooit te veel en geef ze liever 3 x per dag een kleine hoeveelheid voer.

Komt de temperatuur onder de 5 graden Celcius kunt u helemaal stoppen met voeren.

U moet wat minder gaan voeren als de winterperiode aanstaande is. Bij temperaturen van 5 tot 10 graden is 1 of 2 keer voeren per week voldoende.

Tot slot

Een steur als vijvervis is dus eigenlijk niet gewoon. Er zijn mensen die alleen steuren in een steurenvijver houden. Daar hebben ze – met de juiste verzorging – de meeste kans om te overleven.

Steuren die niet of nauwelijks eten zijn ten dode opgeschreven. Weet dus dat u hier speciale aandacht aan moet besteden als u besluit om toch steuren te houden.

Een steur kopen betekent dat u zich goed moet vergewissen dat deze vissoort speciale aandacht verdiend. Een steur bij ‘gewone’ vijvervissen stoppen in een vijver is ‘not-done’.

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *