Snel zweefalg verwijderen uit de vijver

Hoe kun je snel zweefalgen verwijderen uit de vijver ?

Snel zweefalg verwijderen uit de vijver ? Kan dat eigenlijk wel of is er meer aan de hand ? Lees in dit artikel hoe vijverwereld.com daarover denkt.

Snel zweefalg verwijderen uit de vijver : het kan wel !

Veel mensen hebben problemen met groene zweefalgen in de vijver en willen er zo spoedig mogelijk vanaf. Ze hebben al van alles geprobeerd en vragen zich misschien af wat ze verkeerd doen.

Het is echter wel degelijk mogelijk om snel zweefalg te verwijderen en weer te genieten van een heldere vijver.

Snel zweefalg verwijderen

Snel zweefalgen verwijderen ? Bestel dan direct online een UVC unit die u gemakkelijk direct achter het vijverfilter kunt plaatsen. Zoals bijvoorbeeld de Aquaforte UV-C unit (Link via Bol.com) van Aqua Vijvershop.

Zweefalgen bestrijden doe je met een UV lamp !

In tegenstelling tot draadalgen, bestrijden we zweefalgen met een UV lamp. UV staat voor Ultra Violet licht (paars helder schijnend licht). De lamp straalt UV licht en zorgt voor een snelle bestrijding van zweefalgen.

Belangrijk is natuurlijk dat je de juiste UVC lamp gebruikt. Net zoals bij reguliere lampen wordt de sterkte van de lamp bepaald door het aantal Watts. Maar hoe weet je nu hoeveel watt de UV lamp moet zijn ?
Kiezen de juiste UV lamp

Net zoals bij het kiezen van de juiste vijverpomp is het bij het kiezen van de juiste UV lamp belangrijk om de inhoud van de vijver exact te weten en is bovendien belangrijk of de vijver alleen vissen of vijverplanten en vissen huisvest.

Bij een vijver met vissen en planten zult u wederom wat ‘meer’ nodig hebben dan bij een vijver met alleen vissen (bijvoorbeeld een koivijver).

Uit onderstaande tabel wordt duidelijk welke UV lamp of UVC past bij welke vijver.

Wat is de juiste UV lamp

UV lamp zal zweefalgen doden

Doordat het vijverwater in contact gebracht wordt met de UV straling van de lamp, zal groene zweefalg snel gedood worden. Uiteindelijk sterven ze af – wat u kunt zien doordat het water veranderd van kleur.

Dode algen zullen bruin kleuren en blijven daarna achter in het vijverfilter. De vijver zal weldra snel helder zijn !

Snel zweefalgen bestrijden

Snel zweefalg verwijderen kan anders maar…

Snel zweealg verwijderen kan ook op andere manieren. Zo is er bijvoorbeeld anti zweefalg middel verkrijgbaar. Zonder afbreuk te doen aan deze producten – die vaak als pakketten worden aangeboden – is mijn ervaring dat deze middelen slechts in sommige gevallen helpen.

Ze werken in ieder geval veel minder snel en zijn naar mijn mening veel minder effectief. Bovendien zijn dit soort middelen ook nog eens vaak erg duur.

Wat wel een snelle en effectieve manier is om zweefalgen te bestrijden is het gebruik van ozon. We zullen hier later een apart artikel over schrijven.

Nog een andere manier is om zweefalg natuurlijk te bestrijden. Dit vraagt wel wat meer tijd. Hieronder geef ik tips hoe dit goed aan te pakken.

Hoe ontstaat zweefalg ?

Zweefalgen in de vijver ontstaat door een combinatie van factoren. De oorzaak kan dus heel goed uit verschillende dingen bestaan. De meest voorkomende oorzaken van zweefalg vatten we hieronder samen :

  • Te lage waterhardheid
  • Overmatig zonlicht en dus te weinig CO2
  • Onvoldoende zuurstofplanten aanwezig

Zweefalgen natuurlijk bestrijden

Als u natuurlijk te werk wilt gaan bij het het bestrijden van zweefalgen kunt u ook de volgende maatregelen treffen.

Het duurt dan weliswaar wel wat langer voordat een ‘natuurlijk evenwicht’ in uw vijver ontstaat waarbij zweefalgen weinig tot geen kans krijgen.

Dit gehele proces van biologische waterverbetering kan ongeveer 2 maanden in beslag nemen.

Denk hierbij aan :

  • Zorg ervoor dat de vijver voor ongeveer 40 – 50 procent bedekt is met waterlelies, drijfplanten en moerasplantjes.
  • Controleer uw vijverwater en ga het vijverwater testen op de GH waarde. In veel gevallen is die te laag. Breng de GH waarde daarna op peil (8 tot 12 Dh) met GHplus (Direct bestellen via Bol.com)
  • Zorg voor een optimaal werkende vijverfilter. Dit houdt in dat het bacterie leven in de vijver optimaal functioneert en dus zorgt voor afbraak van afvalstoffen.
  • Gebruik vijversubstraat op de bodem van de vijver. Ook hierin zullen zich bacteriën nestelen die zorgen voor zuurstof en voor afbraak van afvalstoffen.

Samenvatting

Snel zweefalg bestrijden en verwijderen kan dus met behulp van een uv lamp. Een langzamere manier is het peil brengen van bacterieleven, waterhardheid en uw vijverfilter.

Op zich niet zo moeilijk toch ? Heeft u andere suggesties of vragen ? Stel ze dan gerust !

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *