Slib uit de vijver vijver verwijderen is eigenlijk elk jaar noodzakelijk. Achtergebleven bladafval of dode waterplanten zakken in principe naar de vijverbodem en blijven daar liggen. Het kan allerlei problemen in de vijver veroorzaken die we eigenlijk niet willen.

Manieren om slib uit de vijver te verwijderen

De beste manier om vijverslib uit de vijver te verwijderen is door gebruik te maken van een goede vijverstofzuiger. (Link naar Bol.com). Met behulp van een vijverstofzuiger kunt u gemakkelijk bladafval maar ook slib uit de vijver verwijderen. Het afval blijft achter in de stofzuiger.

Wilt u de gehele vijver leegpompen dan kan een vuilwaterpomp of dompelpomp u helpen om het slib te verwijderen. DAB vuilwaterpompen kunt u als marktleider op dit gebied beschouwen.

Als laatste manier maken we u opmerkzaam op Microbelift Sludge Away. Dit product zorgt voor een snelle en natuurlijke biologische afbraak van vijverslib.
Waarom moet je dus slib uit de vijver verwijderen ?

Als de vijverslib te dik wordt kan dit een probleem gaan vormen voor de biologische balans in uw vijver. Doordat deze wordt verstoord door rottend blad kunnen infectieziekten en andere ziekte kiemen in de vijver ontstaan die u vijvervissen aantasten. Het kan zijn dat uw vijverfilter de slib op een bepaald moment niet meer verwerken.

vijverslib in de vijver

Bovendien kan het zo zijn dat het vijverslib in de vijver ook nog zorgt voor een troebele vijver doordat vissen in het slib blijven froeten.

Hoe kun vijverslib uit de vijver verwijderen ?

Er zijn verschillende manieren om vijverslib aan te pakken in de vijver. Het verwijderen van vijverslib kan soms erg lastig zijn.

Niemand wil natuurlijk een lekkage in de vijverfolie bij het schoonmaken van de vijver. Ben dus voorzichtig als u wat ‘grof’ te werk wilt gaan en bijvoorbeeld de hele vijver gaat leeghalen of leegpompen.

Het slib daarna wegscheppen kan een lekkage aan de gebruikte vijverfolie veroorzaken.

Veilige manieren om vijverslib te verwijderen zijn er natuurlijk ook :

  • Gebruik bijvoorbeeld een vijverstofzuiger om het vijverslib weg te zuigen van de vijverbodem.
  • Gebruik slibverwijderaar in vloeibare vorm

Het gebruik van een vijverstofzuiger

Als u een vijverstofzuiger gebruikt om vijverslib af te voeren kiest u ervoor om voorzichtig te werk te gaan. Het grote voordeel bij het gebruik van een vijverstofzuiger is dat u natuurlijk niet de hele vijver hoeft leeg te halen.

Het is een prima alternatief op het vijverslib wegpompen. Bij het gebruik van een vuilwater waterpomp zult u helemaal opnieuw moeten beginnen.

slib uit vijver verwijderen met vijverstofzuiger

De vijverstofzuiger is prima bruikbaar om bladeren of ander afval van de vijverbodem te verwijderen.

De meeste stofzuigers hebben bovendien de mogelijkheid om het opgepompte water terug te laten lopen in de vijver, waardoor de waterhuishouding van de vijver in tact blijft
Vloeibare slib verwijderbaar

U kunt ook kiezen voor een product toe te voegen aan het vijverwater dat er voor zorgt dat het vijverslib wordt afgebroken.

Dit dienen dan dus wel organische materialen, zoals bladeren en of voer te zijn.

Plastic – of anderen niet organische stoffen die zich op de vijverbodem bevinden zullen natuurlijk niet afgebroken worden.

Veel gebruikt wordt :

Dit zijn beide biologische slibverwijderaars die u zorgeloos kunt toevoegen aan het vijverwater en zorgt voor afbraak van vijverslib dat zich op de bodem bevindt.

Vijverslib van de bodem

Wanneer is het beste tijd om slib te verwijderen ?

Onze voorkeur gaat uit naar het najaar. Als de bladeren van de bomen zijn kunt u het beste alle slib van de bodem verwijderen.

Een kleinere schoonmaak beurt van de vijver in het voorjaar zorgt er daarna voor dat uw vijver er weer een seizoen tegen kan en dat u dus alle vijverslib heeft verwijderd.

Dit is de beste werkwijze en zal kunnen bijdragen aan een optimale vijver zodat u optimaal kunt genieten in de zomer.

Samenvatting

Vijverslib ontstaat doordat bladeren en ander organisch afval op de vijverbodem achterblijven. Het vormt een gevaar voor de vijver als het slib van tijd tot tijd niet verwijderd of aangepakt wordt.

Door middel van een vijverstofzuiger is het slib te verwijderen. Daarnaast is er vijverslib verwijderaar beschikbaar die het organisch vijverslib aanpakt. Daarna wordt het slib afgevoerd door middel van de vijverfilter.

Vijverslib kan problemen opleveren zoals ziektes in uw vijver. Het is dus zaak om vijverslib van tijd tot tijd te verwijderen in uw vijver.


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *