slib uit vijver verwijderen feat

Slib uit vijver verwijderen

Slib uit de vijver vijver verwijderen is eigenlijk elk jaar noodzakelijk. Als u de vijver wilt schoonhouden is het verwijderen van slib nodig. Achtergebleven bladafval, bodemvuil, bezinksel of dode waterplanten zakken in principe naar de vijverbodem en blijven daar liggen. Het kan allerlei problemen in de vijver veroorzaken die we eigenlijk niet willen.

Manieren om slib uit de vijver te verwijderen

De beste manier om vijverslib uit de vijver te verwijderen en de vijver schoon te houden is door gebruik te maken van een goede vijverstofzuiger. (Link naar Bol.com). Regelmatig bodemvuil uit de vijver verwijderen kan veel problemen voorkomen.

slib uit de vijver met vijverstofzuiger

U kunt overigens ook een vijverslib verwijderaar huren bij tuincentra of speciale vijvercentra. Met behulp van een vijverstofzuiger kunt u gemakkelijk bladafval maar ook slib uit de vijver verwijderen.

Het afval blijft achter in de stofzuiger. Dit is een veel snellere oplossing dan bijvoorbeeld de hele vijver leeg te laten lopen. Het verschil met vijverslib wegpompen is bij deze methode dat u het opgezogen water met behulp van de vijverstofzuiger terug kunt laten lopen in de vijver.

Wilt u de gehele vijver leegpompen dan kan een vuilwaterpomp of dompelpomp u helpen om het slib te verwijderen. DAB vuilwaterpompen kunt u als marktleider op dit gebied beschouwen. Het nadeel van deze methode is echter dat u de vijver weer aan te vullen met vers water. Ook vijverslib pompen kunt u meestal huren.

Als laatste manier maken we u opmerkzaam op Microbelift Sludge Away. Dit product zorgt voor een snelle en natuurlijke biologische afbraak van vijverslib.
Waarom moet je dus slib uit de vijver verwijderen ?

Als de vijverslib te dik wordt kan dit een probleem gaan vormen voor de biologische balans in uw vijver. Doordat deze wordt verstoord door rottend blad kunnen infectieziekten en andere ziekte kiemen in de vijver ontstaan die u vijvervissen aantasten. Het kan zijn dat uw vijverfilter de slib op een bepaald moment niet meer verwerken.

vijverslib in de vijver

Bovendien kan het zo zijn dat het vijverslib in de vijver ook nog zorgt voor een troebele vijver doordat vissen in het slib blijven froeten.

Hoe kun vijverslib uit de vijver verwijderen ?

Er zijn verschillende manieren om vijverslib aan te pakken in de vijver. Het verwijderen van vijverslib kan soms erg lastig zijn.

Niemand wil natuurlijk een lekkage in de vijverfolie bij het schoonmaken van de vijver. Ben dus voorzichtig als u wat ‘grof’ te werk wilt gaan en bijvoorbeeld de hele vijver gaat leeghalen of leegpompen.

Het slib daarna wegscheppen kan een lekkage aan de gebruikte vijverfolie veroorzaken.

Veilige manieren om vijverslib te verwijderen zijn er natuurlijk ook :

 • Gebruik bijvoorbeeld een vijverstofzuiger om het vijverslib weg te zuigen van de vijverbodem.
 • Gebruik slibverwijderaar in vloeibare vorm

Het gebruik van een vijverstofzuiger

Als u een vijverstofzuiger gebruikt om vijverslib af te voeren kiest u ervoor om voorzichtig te werk te gaan. Het grote voordeel bij het gebruik van een vijverstofzuiger is dat u natuurlijk niet de hele vijver hoeft leeg te halen.

Het is een prima alternatief op het vijverslib wegpompen. Bij het gebruik van een vuilwater waterpomp zult u helemaal opnieuw moeten beginnen.

 

De vijverstofzuiger is prima bruikbaar om bladeren of ander afval van de vijverbodem te verwijderen.

De meeste stofzuigers hebben bovendien de mogelijkheid om het opgepompte water terug te laten lopen in de vijver, waardoor de waterhuishouding van de vijver in tact blijft
Vloeibare slib verwijderbaar

U kunt ook kiezen voor een product toe te voegen aan het vijverwater dat er voor zorgt dat het vijverslib wordt afgebroken.

Dit dienen dan dus wel organische materialen, zoals bladeren en of voer te zijn.

Plastic – of anderen niet organische stoffen die zich op de vijverbodem bevinden zullen natuurlijk niet afgebroken worden.

Veel gebruikt wordt :

Dit zijn beide biologische slibverwijderaars die u zorgeloos kunt toevoegen aan het vijverwater en zorgt voor afbraak van vijverslib dat zich op de bodem bevindt.

Vijverslib van de bodem

Wanneer is het beste tijd om slib te verwijderen ?

Onze voorkeur gaat uit naar het najaar. Als de bladeren van de bomen zijn kunt u het beste alle slib van de bodem verwijderen.

Een kleinere schoonmaak beurt van de vijver in het voorjaar zorgt er daarna voor dat uw vijver er weer een seizoen tegen kan en dat u dus alle vijverslib heeft verwijderd.

Dit is de beste werkwijze en zal kunnen bijdragen aan een optimale vijver zodat u optimaal kunt genieten in de zomer.

Samenvatting

Vijverslib ontstaat doordat bladeren en ander organisch afval op de vijverbodem achterblijven. Het vormt een gevaar voor de vijver als het slib van tijd tot tijd niet verwijderd of aangepakt wordt.

Door middel van een vijverstofzuiger is het slib te verwijderen. Daarnaast is er vijverslib verwijderaar beschikbaar die het organisch vijverslib aanpakt. Daarna wordt het slib afgevoerd door middel van de vijverfilter.

Vijverslib kan problemen opleveren zoals ziektes in uw vijver. Het is dus zaak om vijverslib van tijd tot tijd te verwijderen in uw vijver.

4 reacties op “Slib uit vijver verwijderen”

 1. Ik heb een vijver van 3m³. Er ligt slib op de bodem. De vijver is verder gezond. Kan ik volstaan met alleen de biologisch bodemreiniger of moet ik toch een waterzuiger gaan gebruiken.
  Wat is uw advies. En waar moet ik op letten met een waterzuiger?

  1. Dag Anita, Met excuses voor de late reactie, maar ik had twee weekjes vakantie. Vandaar.
   Een waterzuiger aanschaffen voor een vijver van 3m3 is misschien wat overdreven. Als er echt veel slib op de vijverbodem ligt zou ik proberen dit met een kleinmazig schepnet zoveel mogelijk te verwijderen en daarna eventueel nog ‘na te behandelen’ met een biologische bodemreiniger. Succes !

 2. Hallo, ik heb iets vreemds met de vijver, er zit een sliblaag halverwege de gehele vijver. Als ik er doorprik zit er nog veel ruimte onder. Ik vond het al vreemd dat de vissen nog boven waren. Hoe kan ik die laag verwijderen? Ik vermoed dat de graskarpers er nog onder zitten.

  1. Slib in de vijver kan inderdaad redelijk ‘poreus’ zijn. Wat u dus beschrijft is vaak het gevolg van een opeenhoping van vijverslib die geleidelijk zal ‘zakken’ tot de bodem.
   De beste manier is om het vijverslib te verwijderen met behulp van een vijverstofzuiger – indien mogelijk. Als u een hele grote vijver heeft is dit geen optie. Het ligt er dus aan hoe groot uw vijver is. Het weghalen van vijverslib is belangrijk ! In het slib kunnen zich immers allerlei ziektekiemen ontwikkelen die de gezondheid van uw vijver aantast en dus ook van invloed kan zijn op de gezondheid van uw vijvervissen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *