Reiger Verjagen Bij De Vijver


Een reiger verjagen bij de vijver is bijna noodzaak. Hoe houd ik reigers weg bij mijn vijver ? Wat is een goede vijverbescherming tegen reigers ? Een goed reiger alarm zou misschien helpen. Of misschien moet u gaan werken met schrikdraad aan de vijverrand.

Wat te doen tegen reigers ? Wat is de beste reigerverjager ? Met andere woorden : hoe kun je de vijver beschermen tegen reigers ? Een reiger doden mag in ieder geval niet. Hij/zij is beschermd. In dit artikel geven wij u een tips over goede vijver bescherming waarbij u de hoe de reigers kunt verjagen op een diervriendelijke manier.Verschillende methoden reiger verjagen bij de vijver

Als u veel last van reigers heeft zijn er dus wel verschillende methoden die u aan kunt wenden om reigers bij uw vijver te weren. We geven een opsomming en beschrijven van en hoe een reiger verjagen bij de vijver kan worden gedaan.

 • Reiger verjagen met laser en (ultrasoon) geluid
 • Reiger verjagen met waterstraal
 • Gebruik van reflector op het water
 • Schrikdraad – Vijver afschermen
 • Net over de vijver
 • Spannen van visdraad
 • Nep reiger (reiger verschrikker) of kunstreiger inzetten

reiger verjagen bij de vijver

Een reiger verjagen bij de vijver is niet gemakkelijk

Een reiger verjagen of de reiger afschrikken bij de vijver kan een lastig karwei zijn. Als u veel overlast heeft van reigers en regelmatig bezoek krijgt van deze viseter, wilt u daar natuurlijk iets tegen doen. Wat is nu de meest ideale reiger verschrikker en hoe jaag je hem of haar snel weg ? In dit artikel leggen we uit hoe de vijver beschermen tegen reigers effectief kan !

Iedere keer de reiger wegjagen als hij verschijnt is geen doen. Maar wat is nu een goed anti reiger systeem ? Hoe kunt u de reiger weghouden van vijver ?

De reiger weren bij de vijver met vijverschrik is de meest effectieve manier op dit moment is de Laser Guard van Velda. Naar ons idee is het de beste reigerverschrikker. Het is een goede manier om de reiger te weren en weg te houden bij de vijver.

Opmerking : De Laser Guard is tijdelijk niet leverbaar. De Velda Pond Protector wel

We gaan er daarbij natuurlijk wel van uit dat u dit op een diervriendelijke manier wilt doen.

Alle soorten zijn immers wettelijk beschermd conform Europese wetgeving. U kunt dus alleen reigers verjagen. Een reiger doden mag dus niet !
Reigerverjager : Lichtflitsen en geluid

Reiger Verjagen met geluid en Laser

Deze reigerverjager is diervriendelijk en effectief. U gaat uw vijver elektronisch bewaken als u deze mogelijkheid gaat aanschaffen. De laser guard is weliswaar wat duurder in aanschaf, maar doet zijn werk – het afschrikken van reigers bij de vijver – prima !

Zodra een reiger in een hoek van ca. 100 graden binnen een afstand van circa 12 meter van de vijver komt – in gaat de Velda Laser Guard door middel van laser detectie af.

Lichtflitsen, groene laserstralen en drie soorten afschrikgeluiden gaan af, inclusief een ultrasoon geluid. In de praktijk is dit een zeer effectief middel als reigerverjager en zo kan hij gemakkelijk worden ingezet om de reiger van de vijver te verjagen. In mijn beleving een zeer goede reigerverjager !

Inzetten van waterstraal

Reiger afschrikken waterstraal

Reiger verjagen met waterstraal. Dit middel gaf niet het gewenste resultaat met dien verstande dat het effect na enkele keren ‘uitgewerkt’ was. Dat was natuurlijk niet de bedoeling !

Overigens niet raar als je bedenkt dat een reiger niet schrikt van water ! (Dooddoener misschien maar het is dus echt zo !)

Gebruik van een reflector of spiegel

Door een reflector of spiegel voorwerp (of meerdere) op het vijverwater te leggen beweegt het object zich bijna continue. Spiegelbollen tegen reigers worden met behulp van de wind constant in beweging gehouden met als bedoeling de reiger hierdoor te laten schrikken. Voorbeelden zijn :

 • Heron Stop Reflector
 • Heron Stop Spinner

De Heron stop wordt ook door Velda op de markt gebracht met de bedoeling reigers af te schrikken. Ze worden geleverd als spinners of als reflectoren.

De praktijk : weinig succes ! In het begin zal er effect zijn, maar na verloop van tijd zal elke bezoeker aan de reflector wennen. Dus ook de reiger helaas. Ook dit product is dus niet echt een aanrader.

Vijver Reiger Schrikdraad 

Een reiger verjagen bij de vijver door middel van schrikdraad wordt zeer vaak toegepast. Vijver reiger schrikdraad wordt dus aan de vijverrand geplaatst. Reiger schrikdraad wordt veel gebruikt om de vijver te beschermen.

Op deze manier de vijver beschermen tegen reiger, betekent wel dat de schrikdraad in principe altijd zichtbaar is. Minder fraai natuurlijk, maar wel zeer effectief – ook tegen andere dieren als katten en honden.

Ik heb daarvoor de Velda Pond Protector gebruikt (Link naar Bol.com). De Velda schrikdraad wordt relatief veel gebruikt wat mij toch enigzins verwonderd. Mooi is het namelijk allerminst. De schrikdraad wordt op paaltjes langs de vijver geplaatst.

Een bijkomend voordeel is dat deze methode ook katten bij vijver weg zal houden.

Reiger Schrikdraad

Door de schrikdraad goed te plaatsen rondom de vijver kunt u wel degelijk de overlast van de reiger beperken !

Elke keer als hij of zij probeert zijn nek in de vijver te steken om een vis eruit te halen, zal er een stroomstootje gegeven worden waardoor de reiger zal schrikken en besluiten zijn of haar pogingen af te breken.

Een effectieve methode dus, maar de schrikdraad dient wel precies goed geplaatst te worden. Nadeel is dat visueel het beeld van de vijver niet mooier zal worden. (draden rondom).

Maar het werkt dus wel ! Een bijkomend nadeel dat ook honden of kinderen bij aanraking een stroomstootje kunnen verwachten.

Visdraad tegen reigers

Ik heb zelf deze methode nooit toegepast simpelweg omdat ik die mogelijkheid gewoon niet had. Voor mij is het dus niet mogelijk om deze manier van een reiger verjagen bij de vijver ook erg effectief is.

Het gebruik van visdraad tegen reigers is eigenlijk alleen mogelijk als uw tuin niet te groot en vierkant of rechthoekig van vorm is.

U overspant dan de gehele tuin (door bijvoorbeeld visdraden aan de bestaande schuttingen te bevestigen) met visdraad.

De afstand tussen de visdraden bedraagt dan ca. 30 a 40 cm. Op deze manier voorkomt u dat een reiger in uw tuin en dus bij uw vijver kan komen.

Nep reiger of kunstreiger

Geloof het of niet, maar een nepreiger kopen werkt ook echt prima ! Het gebruik van de nep reiger (Link naar Bol.com) zorgt ervoor dat echte reigers wegblijven bij uw vijver. Een kunstreiger kopen en bij de vijver plaatsen helpt echt.

Of het echt mooi staat zo’n nepreiger naast de vijver ? Dat is natuurlijk een kwestie van smaak. Maar het werkt dus wel !

nepreiger bij de vijver

Reigers zijn gewend om alleen op jacht te gaan. Daardoor is een nepreiger tegen reigers dan ook een zeer effectief middel.

Hebt u weleens meerdere reigers tegelijk in een vijver of riviertjes zien jagen ? Het gebeurd echt bijna nooit.

Hebt u eenmaal een nep reiger geplaatst bij uw vijver – bij voorbaat dus goed zichtbaar plaatsen – dan zal een echte reiger niet snel uw vijver bezoeken.

Mogelijke schade door de reiger

Er zijn verschillende methoden om uw vijver tegen een reiger te beschermen. De meeste methoden heb ik inmiddels geprobeerd. Sommige met meer, andere met minder succes.

Een hongerige reiger is allerminst schichtig te noemen.

Hij of zij neemt brutaal plaats aan de rand van uw vijver en bekijkt de situatie in uw vijver nauwkeurig. Een reiger heeft een voorkeur voor het formaat.

Te grote vijvervissen zullen ‘aangepikt’ worden door de scherpe snavel van de reiger en uw dierbare en misschien kostbare vissen ernstig kunnen verminken. Kleinere formaten (tot circa 30 cm) gaan ‘erin als koek’ !

In Nederland en België we vooral te maken met blauwe reigers en grote en kleine zilverreigers. Een enkele keer loopt u tegen een purperreiger aan.

Op weg naar een reiger vrije vijver ?

Ik zal u direct een illusie armer maken. Helemaal van deze grote vogels afkomen als u in bezit bent van een vijver is wellicht onmogelijk. Hoe houd ik de reiger weg bij de vijver is dus praktisch onmogelijk, behalve als de vijver helemaal afgeschermd is.

Elk jaar zullen nieuwe reigers eens een kijkje willen komen nemen. Toch kunt u wel wat voorzorgsmaatregelen nemen en wil vijverwereld.com op deze manier de reiger weren bij de vijver.

Samenvatting reiger verjagen bij vijvers

Wat nu het beste anti reiger systeem is, is lastig te zeggen. De reiger weghouden bij vijver verschilt per situatie. Mijn ervaringen met lichtflitsen en geluid zijn erg goed tot nu toe.

Makkelijk is het dus niet om een reiger te verjagen bij uw vijver, maar in sommige gevallen lukt het dus wel degelijk. Heeft u andere effectieve methoden voor een goede vijverbescherming tegen reigers?

Laat hieronder een bericht achter en deel het met ons en anderen !

21 thoughts on “Reiger Verjagen Bij De Vijver

 1. Ik heb een nepreiger. Afgelopen jaar foto’s gemaakt van een echte naast de neppe. Lang op kleintjes gewacht haha

  1. Tsja, Carolien – nepperds doen niks he, dus het is maar goed dat je gestopt bent met wachten. 🙂

 2. Vorig jaar mei heb ik de Velda Pond Protector rond mijn vijver geplaatst en daarna zijn er 8 vissen, 3 soorten, ingezet. Tot mijn verbazing waren er na korte tijd nog maar twee vissen over. Mijn conclusie is dus dat schrikdraad geen enkele belemmering vormt voor de reiger en dus weggegooid geld is. Ik heb ergens in een artikel gelezen dat het verenpakket van de reiger zo dicht is dat stroom hem niets doet. Wat ik nu ga doen is rondom de vijver zwart geplastificeerd kippengaas van 75 cm hoog aanbrengen vastgezet op staanders van 15 mm verwarmingsbuis. Een gedeelte van het gaas maak ik uitneembaar om met bijv. een schepnet goed in de vijver te kunnen komen. Het zwarte gaas valt nauwelijks op.

  1. Jammer dat de Pond Protector niet werkte voor je. Ik moet zeggen dat ik geen slechte ervaringen heb gehoord over dit product, tot vandaag dus.
   Als je inderdaad de vijver kunt ‘omheinen’ – zoals je nu met gaas gedaan hebt – is dat inderdaad ook een oplossing. Ik heb echter nog wel een vraagje ? Hoe diep is jou vijver ? Als je namelijke ondiepe gedeeltes in de vijver hebt, kan de vijver daar ook ‘landen’ en staan. Ook als je dus met gaas werkt. Succes in ieder geval en hopelijk ben je nu echt van de reigers af en zijn je vissen veilig.

 3. Een nee reiger werkt niet, de reiger komt gewoon, spiegel bollen werken ook.
  De water straal werkt ook niet, de reigers zijn slimmer en slimmer.
  De hele tuin nu overspannen met nylondraad zon 30 Cm uit elkaar, werkte een jaar goed.
  En weer een reiger in de tuin.
  Ga nu de afstand kleiner maken zon 15 Cm uit elkaar, dat moet genoeg zijn, hoop ik
  De tuin heeft hoge wanden rondom, en is zon 15 meter lang en 7 meter breed, ik span de kabels over de 15 meter, zon 3 meter hoog.

  1. Ja dat is ook een manier. Het geeft inderdaad aan dat het lastig kan zijn om reigers bij de vijver weg te houden. Succes Henk !

 4. Helaas, de laser guard werk ook niet. De reiger gaat er gezellig naast zitten. Daarbij is de laser er na 1 seizoen mee opgehouden en inmiddels ook de lichtflitsen. Duur en waardeloos dus

  1. Jammer, maar waardeloos wil ik dit apparaat toch niet noemen. Als het zo is als u zegt dat bepaalde functionaliteiten het niet meer doen na 1 jaar, zou ik sowieso contact opnemen met Velda. Zij geven immers standaard 2 jaar garantie op dit product. Mijn ervaringen (en de ervaringen van anderen) zijn echt positiever.

 5. Laser guard werkt echt niet.
  Vorig jaar heel de vijver leeg.
  Had al nep reiger staan en flikkerbol en nog alles leeg.

  Nu nylon visnet gespannen over tuinpaaltjes. Die paaltjes staan in tuinpaalhouders zodat ik de paaltjes eruit kan halen. Aan de paaltjes zitten haakjes waar het net achter blijft haken. Prima oplossing zo en kost bijna niks.

  1. Dag Magreeth, Sorry voor mijn late reactie. Jammer dat de Laser Guard niet voor je werkte. Probleem is dat de straal van de straal inderdaad perfect moet zijn en in principe de hele vijver ‘afdekt’. Als dat niet gebeurd, is het inderdaad mogelijk dat de reiger er toch nog bij kan. Ik snap je oplossing van een visnet. Het is inderdaad relatief goedkoop, zeker in vergelijking met de Laser Guard. Alleen mooi vind ik het niet. Maar als dat voor jou prima is en goed werkt, een prima oplossing, toch ?

 6. Ik heb ondertussen van alles geprobeerd, een vijverbol en hangers met ogen erop van Velda. Een net over de hele grote vijver. Nou de reiger landt gewoon op het net en staat dus in de vijver. Niets helpt. Onze honden jagen hem ook steeds op en binnen 10 min. staat hij er weer. Ik word er gek van. Alle kikkers weg en waarschijnlijk vissen ook.

  1. Dat is minder, Monica. Ik kan helaas niet beoordelen hoe groot de vijver is. Zeker in dit jaargetijde zijn reigers inderdaad zeer actief op zoek naar voedsel voor hun jongen (inderdaad… kikkers en visjes). Ik snap eigenlijk niet goed wat je bedoelde met ‘de reiger landt gewoon op het net’…. Heb je net niet (super)strak getrokken ? Een vijvernet is natuurlijk niet erg esthetisch mooi te noemen, maar wel vaak een laatste ‘redmiddel’. Dus als je me de situatie iets nauwkeurig kunt omschrijven, kan ik misschien nog wat advies geven.

 7. Alle systemen die werken met bewegingsmelders uitgeprobeerd maar de reigers verplaatsen zich zo traag dat dit systeem niet werkt. Wanneer hij toeslaat om een vis te pakken gaat het systeem wel werken maar dan is het al te laat; visje weg.
  Schrikdraad rond de vijver van 11000 volt. De reiger springt er gewoon over en duikt in het water; visje weg!
  Ga nu een “kooi van visdraad” rond de vijver proberen te spannen en zien wat dit gaat geven!

 8. De enige echt efficiënte manier maar ook veruit de aller aller duurste is koi’s kopen die te groot zijn voor de reiger.
  Zeg maar vanaf zo’n 30 cm

 9. Wij hebben visdraad rond de vijver gespannen. Ongeveer 60 cm hoog. Sindsdien geen reiger bij de vijver. Een reiger landt een paar meter v.a. het water en loopt er dan naartoe. Bij ons komt ‘t ie met de hals tegen het visdraad. Bevalt hem/haar niet en vertrekt. Dit is een tip van Ada Hofman….niet zomaar iemand op vijvergebied.

 10. De reiger landt steeds op het gazon en kijkt daar ff het boeltje af.
  Ik heb al eens gedacht om een sensor te plaatsen die bewegingen waarneemt om daarmee de robotmaaier te activeren.
  Is misschien een idee voor de ontwikkelaars van deze toestellen.🤔
  Of deze combineren met de sproeiinstallatie.

 11. Kan je ook plexiglas op een vierkante vijver plaatsen die je schuin af laat lopen lan je de vissen zien en zijn ze beschermd . Of gaat dat niet

  1. Ja hoor dat is een prima oplossing ! Sterker nog : ik heb hetzelfde systeem toegepast en het werkt prima ! Niet echt goedkoop, maar werkt voldoende om reigers bij de vijver te weren en er dus op deze manier voor te zorgen dat ze de vissen niet aan kunnen.

 12. Wij hebben spiegels, een nepreiger en een laser met ultrasoon geluid.
  Dit lijkt vooralsnog te werken, maar de buurkinderen horen dit hoge geluid en zeggen dat dit pijn doet aan hun oren. Dat is natuurlijk heel vervelend en niet de bedoeling.
  Nu is er een discussie ontstaan dat het ultrasoon geluid schadelijk zou zijn voor kinderoren en beschadigingen zou veroorzaken, en dat deze apparaten verboden zijn/worden ? Ik kan daar niets over vinden, weet iemand hier iets meer over ?
  Zouden alleen de flitsen en laser ook afdoende kunnen zijn, dus zonder het geluid ? En bestaat zo iets ?
  Ik wil het probleem heel graag oplossen maar niet ten koste van een lege vijver.

  1. Dag Jolanda,
   Helaas is mij daar ook niets van bekend. Wat natuurlijk wel is dat ultra hoge tonen sowieso niet echt goed zijn voor het gehoor. Maar ik vraag me af of mensen deze kunnen waarnemen. Ik denk overigens ook dat dit soort producten door fabrikanten – zoals Velda – goed getest worden en dat zij sowieso weten wat mag en wat niet mag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts