Moet een vijverpomp altijd aan staan ?


We krijgen regelmatig de vraag of een vijverpomp altijd aan moet staan. In dit artikel leggen we uit wat u het beste kunt doen.

De meeste vijvers hebben een vijverpomp. Dit systeem wordt gebruikt om het vijverwater te zuiveren. Veel mensen vragen zich af of de pomp altijd aan moet staan.

Omdat een vijverpomp ook energie verbruikt is dit een terechte vraag.

Er zijn vele verschillende soorten en merken verkrijgbaar. Een energiezuinige vijverpomp (Link naar Bol.com) is natuurlijk een uitkomst als u uw energieverbruik wilt reguleren.

De vijverpomp is overigens ook te gebruiken aan aandrijving voor een waterval of beekloop.
U dient dan wel een aparte vijverpomp te gebruiken. Dus 1 voor de watercirculatie in de vijver en 1 voor de aandrijving van de waterval of beekloop.

In principe hoeft u de vijverpomp nooit uit te zetten als deze gebruikt wordt om vijverwater te transporteren naar de vijverfilter. Zeker bij koivijvers is het uitzetten van de vijverpomp ook in de winter niet aan te raden.

moet een vijverpomp altijd aan staan ?

Als u de vijver continue wilt zuiveren is het raadzaam om de pomp dus nooit uit te zetten.

Droogopstelling van de pomp

Een droogopstelling van de vijverpomp houdt in dat de pomp buiten de vijver geplaatst is en het vijverwater aanzuigt. De leidingen liggen dus deels buiten de vijver en kunnen in de winter bevriezen.

Zorg er bij een droogopstelling voor dat de leiding die het vijverwater transporteren diep genoeg (min. 50 centimeter) onder de grond liggen, zodat bevriezing moeilijker wordt.

Watervallen

Als u een vijverpomp gebruikt voor de waterval – waarbij de pomp als opvoerpomp wordt gebruikt – is het raadzaam om deze in de winter wel uit te zetten.

Een waterval heeft vaak ook nog een functie: naast het feit dat een waterval een mooie toevoeging aan uw vijver kan zijn, wordt tevens zuurstof aan het water toegevoegd.

In de winter heeft het water vaak een hoog zuurstofgehalte en hoeft er dus geen extra zuurstof aan het water toegevoegd te worden.

Ook als waterpomp voor de fontein is het beter om deze in de winter uit te schakelen. Bevriezing is dan het grootste gevaar.

Geluidsoverlast door vijverpomp

Sommige vijverbezitters zetten de vijverpomp ’s-nachts uit. Dit heeft dan weer vaak te maken met de geluidsoverlast die wordt ervaren.

Vaak klagen buren of direct omwonenden over het brommende geluid van een vijverpomp.

Energiekosten

Vijverpompen worden vaak aangesloten op het elektriciteitsnet.

Het verbruik van de vijverpomp kan per jaar flink oplopen als deze altijd aan blijft staan. U zult dit dan natuurlijk merken aan uw energierekening.

vijverpomp verbruik per jaar

De energiekosten van een vijverpomp kunnen echt flink oplopen, zeker als u een grotere vijver bezit.

Dat kan een andere reden zijn waarom sommige mensen de vijverpomp ’s-nachts uitzetten en ’s-morgens weer aanzetten.

Er zijn natuurlijk energiezuinige vijverpompen verkrijgbaar. Het is belangrijk daar op te letten bij de keuze welke vijverpomp te kiezen.
Wanneer een vijverpomp wel uitzetten ?

Eigenlijk zet u de pomp alleen uit als u deze wilt schoonmaken of als deze verstopt is.

Door de elektriciteit uit te schakelen werkt u natuurlijk veiliger.

Het hoeft geen betoog dat water en elektriciteit een gevaarlijke combinatie is.

Bij onderhoud of schoonmaak van de vijver is het uitschakelen eigenlijk een must. Het voorkomt ook dat de pomp draait, terwijl er geen water door de pomp gaat.

Het ‘doordraaien’ van een vijverpomp kan ernstige schade toebrengen aan de pomp.

4 thoughts on “Moet een vijverpomp altijd aan staan ?

 1. Ik heb een vijver van 10.000liter .
  Heb hier gewoon wat winters in.
  Omdat de pomp nogal stroom gebruikt rijst mijn vraag moet ik in de wintermaanden de pomp en uv lamp aanhouden of in het voorjaar weer aan?

  Gr Fred.

  1. Dag Fred,

   Over het algemeen is het beter om de pomp aan te laten staan gedurende de winterperiode. Ik kan me echter voorstellen dat je naar je energiekosten kijkt. Vandaar ook dat regelbare vijverpompen in de winter wat ‘teruggedraaid’ kunnen worden, zodat er toch steeds stroming en filtratie in de vijver plaatsvindt.

 2. Bij hoeveel graden vorst moet ik mijn pomp uitzetten die water opvoert naar de plantenfilter met waterval? Ik dek de plantenfilter af met een kuip en een stuk schildersdoek tegen de kou. Is dit voldoende of moet de pomp alsnog uitgezet worden? Er zal wel voldoende beluchting(2 luchtpompen met 3 luchtstenen) zijn zodat de vijver niet dichtvriest als het goed is.

  1. Dag Ellis,
   Sorry voor de late reactie. De vorst is grotendeels weer verdwenen dus hopelijk heb je niet al teveel problemen met de plantenvijver gehad. Ik weet niet of het nog noodzakelijk is om je vragen te beantwoorden, maar in principe zou ik altijd proberen om stromend water in de plantenvijver te houden. Dit betekent dus dat de pomp gewoon aan blijft om dit te waarborgen. Ik ben wel benieuwd hoe je het nu gedaan hebt en of er veel schade is ontstaan aan de plantenvijver. Gr. Bernardo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts