Moet een vijverpomp altijd aan staan ?


moet een vijverpomp altijd aan staan ?

We krijgen regelmatig de vraag of een vijverpomp altijd aan moet staan. In dit artikel leggen we uit wat u het beste kunt doen.

De meeste vijvers hebben een vijverpomp. De vijverpomp vervoert het vijverwater naar de vijverfilter. Vijverpomp en vijverfilter zorgen er dus voor dat het vijverwater gezuiverd wordt.  Omdat een vijverpomp ook energie verbruikt kunnen we ons deze vraag dus best voorstellen.

Een vijverpomp wordt nooit uitgezet. Hij staat dus altijd aan – in de zomer en in de winter. U zet de vijverpomp slechts even uit als de vijverpomp schoon wilt maken. Tijdelijk even de vijverpomp uitzetten is dus geen probleem. 

Als u op uw energiekosten wilt gaan besparen is het raadzaam om een energiezuinige vijverpomp aan te schaffen. De vele soorten vijverpompen kunnen nogal verschillend werken ten aanzien van stroomverbruik.

moet een vijverpomp altijd aan staan ?

Energiezuinige vijverpompen

Een energiezuinige vijverpomp is niet alleen goed voor het milieu maar natuurlijk ook voor uw portemonnee. Maar wat is nu de beste energiezuinige vijverpomp ?

We hebben een aantal vijverpompen op een rijtje gezet die online verkrijgbaar zijn via Bol.com en daarbij het stroomverbruik aangegeven.

Op deze manier kunt u snel en overzichtelijk zien welke vijverpompen ‘zuinig’ omgaan met energie. Belangrijk is om daarbij ook naar de opvoerhoogte van de vijverpompOpens in a new tab. te kijken. Hoe meer opvoerhoogte, hoe krachtiger de vijverpomp is.

Overzicht vijverpompen 3.000 tot 4.000 liter per uur (kleinere vijvers)

Merk en TypeCapaciteit Liter/UurOpvoerhoogteVerbruikPrijs
Aquaforte EC 3500 vijverpompOpens in a new tab.3.500 3 meter16 Watt per uur87,00 Euro
Pontec PondoMax Eco 3500Opens in a new tab.3.500 2,2 meter45 Watt per uur80,20 Euro
Vijvertechniek Econo Pond Pump 4000Opens in a new tab.4.000 3 meter68 Watt per uur78,25 Euro
AquaKing vijverpomp EGP ECO 3200Opens in a new tab.3.200 2,5 meter30 Watt per uur109,00 Euro
BluGarda BluFlow Vijverpomp 2800Opens in a new tab.3.0002 meter10 Watt per uur74,95 Euro
Overzicht vijverpompen 10.000 liter per uur (grotere vijvers)

Merk en TypeCapaciteit Liter/UurMax. OpvoerhoogteVerbruikPrijs
AquaForte DM-10000Opens in a new tab.10.0005 meter85 Watt per uur115,00 Euro
AquaForte O-10000 Vijverpomp9.500 4,5 meter120 Watt per uur117,25 Euro
Aquaforte O-10000 plus10.000 5 meter85 Watt per uur149,95 Euro
BluGarda - BluFlow Vijverpomp 10000Opens in a new tab.10.0006 meter80 Watt per uur104,95 Euro
Aquaking Eco Variabele VijverpompOpens in a new tab. 10.0005 meter85 Watt per uur147,35 Euro

Wat opvalt dat met name bij de kleinere vijverpompen nogal verschillen geconstateerd worden in het energieverbruik. Vergelijkt u bijvoorbeeld de Aquaforte EC 3500 of de BluGarda Bluflow eens met de Vijvertechniek Econo Pond Pomp. De 1e twee vijverpomp kennen een veel zuiniger energieverbruik.

Bij de grote vijverpompen (tot 10.000 liter) is een verbruik van 85 watt min of meer standaard. Alleen de Aquaforte O-10000 springt er in negatieve zin uit.

Vijverpomp uitschakelen

Een vijverpomp uitschakelen doet u dus zelden tot nooit. Alleen als er onderhoud noodzakelijk is kunt u de vijverpomp uitschakelen.

Bijvoorbeeld als u het vijverfilter eens schoon wilt gaan maken of de vijverpomp zelf wilt reinigen is het uitschakelen van de vijverpomp gewenst.

Vijverpomp op tijdschakelaar

Een vijverpomp op een tijdschakelaar zetten is dus ook niet gewenst. De vijverpomp dient eigenlijk altijd aan te staan dus heeft het geen zin om een tijdschakelaar voor de vijverpomp te gaan gebruiken.
Wanneer een vijverpomp wel uitzetten ?

Eigenlijk zet u de pomp alleen uit als u deze wilt schoonmaken of als deze verstopt is.

Door de elektriciteit uit te schakelen werkt u natuurlijk veiliger.

Het hoeft geen betoog dat water en elektriciteit een gevaarlijke combinatie is.

Bij onderhoud of schoonmaak van de vijver is het uitschakelen eigenlijk een must. Het voorkomt ook dat de pomp draait, terwijl er geen water door de pomp gaat.

Het ‘doordraaien’ van een vijverpomp kan ernstige schade toebrengen aan de pomp.

Vijverfilter in de winter aan of uit ?

Net zoals u altijd de vijverpomp in de winter aan laat staan, is het dus ook beter om de vijverfilter gewoon aan te laten staan en niet uit te zetten.

De vijverfilter wordt gevoed door de vijverpomp, dus hoeft u in principe deze niet uit te zetten. Het vijverfilter is een biologisch geheel waarin bacteriën leven die het vijverwater biologisch reinigen.

De vijverpomp en vorst

Wat gebeurt er met de vijverpomp tijdens vorst ? In principe kan er met de vijverpomp niets gebeuren als deze blijft draaien. Dat is de nog een reden om de vijverpomp nooit uit te zetten tijdens een vorst periode.

Het maakt daarbij overigens niet uit of de vijverpomp ‘buiten’ de vijver aangesloten is (en vijverwater afzuigt) of als de vijverpomp ‘in’ de vijver ligt en vanuit de de vijver water transporteert naar de vijverfilter.

Koivijver tijdens de winter

Ook de vijverpomp van een koivijver kunt u tijdens de winter gewoon aan laten staan. Koi hebben het tijdens de winter zwaar. Een koivijver dient u ook tijdens de winter in optimale conditie te zijn en te blijven !

Wat gebeurt er met de bacteriën in de vijver tijdens de winter ?

In de winter zullen de bacteriën in de vijver aanzienlijk minder worden. Dit komt omdat er niet meer gevoerd wordt, waardoor er veel minder ontlasting door de vijvervissen wordt geproduceerd. Daarnaast is het vijverwater te koud om nieuwe bacteriën een kans te geven.

Door de vijverpomp en vijverfilter toch aan te laten staan in de winter periode, zullen niet alle bacteriën verloren gaan.

Laatste Berichten