Moerasplanten voor de vijver


moerasplanten

Moerasplanten in een vijver geven vaak extra sfeer aan de vijver. Je hebt volop keuze in diverse soorten moerasplanten. Welke moet je nu kiezen ? De moerasplant zorgt er bovendien ook nog eens voor dat je zuurstof aan het vijverwater toevoegt. Als je dus moeras planten gaat planten in de vijver zorg je tegelijkertijd ook een goed biologisch evenwicht in de vijver.

Wat zijn eigenlijk moerasplanten voor de vijver ?

Moerasplanten voor de vijver vindt u meestal als vijverplanten in een ondiep gedeelte van de vijver. Denk bijvoorbeeld aan de vijverrand waar de vijver over het algemeen wat ondieper is. Vaak worden moerasplanten aangeduid als zone 2 vijverplanten.

Daarnaast kunnen moerasplant ook gezien worden als vijverplanten voor de plantenfilter. Een plantenfilter zorgt voor zuivering van het vijverwater.

De meeste moerasplanten kunnen worden gebruikt als vijverplanten die in de plantenfilter. Door de wortelstructuur van deze moerasplanten, zorgen de wortels ervoor dat schadelijke stoffen uit het vijverwater gehaald worden. De afvalstoffen (ontlasting en/of teveel voer) dienen als voeding voor de moerasplanten.

Hoeveel moerasplanten per m2 ?

Hoeveel moerasplanten kun je nu planten per m2 ? Als algemene stelregel kunt u 7 tot 10 moerplanten per m2 aanhouden. Maar dit aantal is ook afhankelijk van de soort moerasplant die u gaat aanplanten.

Er zijn kleinere moerasplanten en grotere moerasplanten. Van de kleinere soorten kunt er vaak meerdere per m2 plaatsen.

Bij wat grotere soorten moerasplanten kunt u volstaan met minder moerasplanten per m2 omdat met de name de wortels (en scheuten) daarna ook uitschieten.

Moerasplanten soorten

Als u op zoek bent naar moerasplanten voor de vijver is er volop keuze ! Er zijn bijzonder veel soorten moerasplanten. We noemen er in dit artikel slechts enkele, maar nogmaals er zijn er erg veel !

  • Iris
  • Bekerplant
  • Lelie
  • Maskerbloem

Irissen als moerasplanten voor de vijver

Irissen zijn er ook in vele soorten en maten. De bekendste soorten in Nederland voor de vijver zijn de Japanse en Amerikaanse iris of ookwel blauwe lis genoemdOpens in a new tab.. Ze worden vaak gebruikt als moerasplanten voor de vijver. Als u besluit om irissen te plaatsen als moeras planten in de vijver zorgt er tegelijkertijd voor dat u voorkomt dat er veel draadalgen in de vijver zullen groeien.

Irissen en draadalgen vragen om de dezelfde voedingstoffen waardoor de iris een directe concurrent van de draadalg wordt als het gaat om voedsel.

moerasplanten planten

Bekerplant

De Amerikaanse bekerplant is weliswaar relatief duur in aanschaf, maar is een schitterende moerasplant voor de vijver. De bloem is rood van kleur en wordt ca. 50 centimeter hoog.

bekerplant moerasplant vijver

Lelies

Ook lelies bestaan er in veel soorten en maten. De lelie is een zeer populaire moerasplant en wordt veel in vijvers geplaatst.

Ze geven prachtige bloemen die gedurende een lange tijd kunnen bloeien. Variatie door verschillende soorten te plaatsen geven een prachtig geheel.

Kaartjes

Er zijn veel soorten moerasplanten. De plaats waar je de moerasplanten uiteindelijk gaat plaatsen (zon of schaduw) is daarbij natuurlijk wel belangrijk. Lees daarvoor de kaartjes die bij de moerasplanten geleverd worden.

Ze geven naast de naam van de moeras plant ook altijd aan waar de plant geplaatst moet worden in de vijver. Daarnaast staat er vaak bij vermeldt of de moerasplant in de schaduw of direct in de zon kan staan.

Bovendien staat op de bijgevoegde kaartjes vaak aangegeven op welke diepte ze moet plaatsen om het mooiste resultaat te krijgen.

Moerasplanten in de vijver planten

Het planten van moerasplanten hoeft dus niet zo moeilijk te zijn omdat er vaak aangegeven wordt op welke diepte de moerasplant moet plaatsen.

Wel is het van belang om goede grond of vijveraarde voor moeras planten te gebruiken zodat de moerasplanten ook voldoende voeding krijgen en waardoor ze dus goed kunt groeien.

Wanneer moerasplanten planten ?

De beste tijd om moerasplanten te planten in de vijver is het voorjaar. Zodra het wat warmer wordt kun je aan de slag ! De warmte en het zonlicht doen daarna de rest en kunnen zorgen voor een prachtig geheel in je vijver.

Verzorgen

Het verzorgen van moeras planten is ook niet bijzonder moeilijk.

Wel is belangrijk om ze eens per jaar te snoeien om zodoende wildgroei te voorkomen. Het snoeien van moerasplanten doet u wanneer de moerasplant is uitgebloeid; dus meestal aan het eind van de zomer of het begin van de herfst.

Moerasplanten voor de vijver kopen

Ook moerasplanten kun je online kopen. Je hebt ze dan meestal binnen enkele dagen in huis, keurig verpakt en voldoende vochtig om te overleven. Een alternatief is natuurlijk het bezoeken van een tuincentrum of vijvercentrum. Zo heeft vijvercentrum De ScheperOpens in a new tab. een groot buitenterrein waar u volop moerasplanten en andere waterplanten kunt kopen.

Vaak hebt u daar ook volop keuze, zeker in het voorjaar !

U hebt volop keuze uit de mooiste groenblijvende of moeras planten die prachtig bloeien gedurende een langere tijd van het vijver seizoen.

De meeste moeras planten zullen laagblijvend zijn en dus niet erg hoog boven het wateroppervlak van de vijver uitkomen.

Laatste Berichten