Alles Over De Krabbescheer


krabbescheer

Krabbescheer of ook wel krabbenscheer is een vijverplant die bijna in elke vijver voorkomt. In principe is het drijvende waterplant. Een andere Nederlandse benaming is watersoldaatje. De latijnse naam voor de krabbescheer is Stratiotes Aloides.

Ook in de vrije natuur komt deze waterplant regelmatig voor. Voor in moerasgebieden en/of laagveen gebied is de kans groot dat je de krabbescheer tegenkomt. In Belgie is de krabbescheer een beschermde plant. Bekijk hier de videoOpens in a new tab. van deze waterplant op Youtube

Dit is echter een andere variant dan die u in vijvers terug zult vinden. De plant die in tuincentra te koop is, is meer gecultiveerd en wordt dus speciaal voor vijvers gekweekt en is derhalve ook niet als beschermde plantensoort te kenmerken.

Wat doet krabbescheer ?

De krabbescheer heeft een zeer belangrijke functie: Een krabbescheer staat bekend om zijn grote opname van nitraten en fosfaten. Daarnaast is de krabbescheer als zuurstofplant een zeer populaire waterplant. Daarnaast neemt de krabbescheer veel voedingsstoffen op uit het water. Dit werkt direct tegen overmatige algengroei. De algen hebben immers dezelfde voeding nodig.

Daarnaast staat de watersoldaat – zoals deze vijverplant dus ook genoemd wordt, bekend om zijn grote opname van nitraten en fosfaten. Nitraten en fosfaten zijn in feite ‘afvalproducten’ in uw vijver (denk daarbij aan ontlasting van vijvervissen).

Door enkele  krabbescheer planten in uw vijver te plaatsen, verlaagd u dus de kans op overmatige algengroei in uw vijver.

krabbescheer

Is de krabbescheer winterhard?

De krabbescheer is een winterharde vijverplant. In de winterperiode zakken ze naar de bodem van de vijver, waar het over het algemeen warmer is dan aan het wateroppervlak van de vijver.

In de winter vormt de krabbescheer winterknoppen. Dit noemen we ook wel turionen. Op deze manier verzekerd de krabbescheer zich van een ‘veilige en goede’ overwintering.

De krabbescheer planten in de vijver

In feite hoeft u de krabbenscheer dus niet te planten. Het is een drijfplant, dus kunt u deze ‘los in de vijver’ gooien. Dit is dus hoe je deze waterplant plant.

Lees ook :

Wanneer en hoe vijverplanten planten ?

Eenmaal in het vijverwater zal de plant snel groeien (mits natuurlijk de waterwaarden goed zijn). Het is overigens niet zo dat deze perfect moeten zijn om bijvoorbeeld te kunnen bloeien. Natuurlijk is dit wel beter en zal de plant sneller groeien en bloeien.

Vaak hoor je dat de krabbescheer naar de diepte zinkt en dus niet blijft drijven. Vaak heeft dit te maken met koudere temperaturen. De plant zoekt in feite bescherming door naar warmere plekken in de vijver op zoek te gaan.

Wordt de plant helemaal bruin van kleur dan is er vaak sprake van een erge slechte waterkwaliteit. Een krabbescheer die dood gaat heeft als oorzaak een erbarmelijke slechte kwaliteit van het vijverwater.

Lees ook : 

Vermeerderen

Als de vijverplant sterk gegroeid is kunt besluiten om de grote krabbescheer te gaan splitsen. Dit doet u door de jonge stekken van de moederplant te scheiden.

Op deze simpele manier kunt u de vijverplant eenvoudig vermeerderen. Snoeien van de krabbescheer is dus niet mogelijk.

Waar kopen ?

Krabbescheer is bijna in elk tuincentrum zoals Intratuin of bij elke vijverspeciaalzaakOpens in a new tab. te koop. In het voorjaar is er op deze plaatsen volop aanbod van deze mooie waterplant.

Bloeit de krabbescheer ?

Jazeker ! Bij een goede verzorging en een optimale waterkwaliteit in de vijver zal deze zuurstofplant eens per jaar in bloei komen. Er zal slechts 1 wit bloemetje per plant bloeien.

Deze heeft een mooie gele stamper aan de binnenzijde van de bladeren van de bloem. De bloeiperiode van de krabbenscheer is van mei tot en met juli.

bloeiende krabbescheer

Gevaar voor vissen ?

De krabbenscheer is totaal niet gevaarlijk voor vissen in uw vijver. Sterker nog, de krabbescheer heeft zulke stugge en sterke bladeren dat uw vissen er vanaf zullen blijven !

Ook in koivijver zou u dus krabbescheer kunnen houden.

Is de krabbenscheer winterhard ?

Ja in principe wel. In de winterperiode, dus als het kouder wordt zal de krabbenscheer naar de bodem zinken om daar te overwinteren.

Laatste Berichten