Alles Over De Krabbescheer


Krabbescheer of ook wel krabbenscheer is een vijverplant die bijna in elke vijver voorkomt. In principe is het drijvende waterplant. Een andere Nederlandse benaming is watersoldaatje. De latijnse naam voor de krabbescheer is Stratiotes Aloides.

Ook in de vrije natuur komt deze waterplant regelmatig voor. Dit is echter een andere variant dan die u in vijvers terug zult vinden. De plant die in tuincentra te koop is, is meer gecultiveerd en wordt dus speciaal voor vijvers gekweekt en is derhalve ook niet als beschermde plantensoort te kenmerken.

Functie krabbescheer

Zoals vele waterplanten heeft ook de krabbescheer een functie. Deze planten onder water zuurstof aan het water. Ook deze vijverplant valt dus ook onder de categorie zuurstofplanten.

Lees ook : 

Daarnaast neemt de krabbescheer veel voedingsstoffen op uit het water. Dit werkt direct tegen overmatige algengroei. De algen hebben immers dezelfde voeding nodig.

Door enkele planten in uw vijver te plaatsen, verlaagd u dus de kans op overmatige algengroei in uw vijver.

krabbescheer

De krabbescheer planten in de vijver

In feite hoeft u de krabbenscheer dus niet te planten. Het is een drijfplant, dus kunt u deze ‘los in de vijver’ gooien. Dit is dus hoe je deze waterplant plant.

Lees ook :

Wanneer en hoe vijverplanten planten ?

Eenmaal in het vijverwater zal de plant snel groeien (mits natuurlijk de waterwaarden goed zijn). Het is overigens niet zo dat deze perfect moeten zijn om bijvoorbeeld te kunnen bloeien. Natuurlijk is dit wel beter en zal de plant sneller groeien en bloeien.

Vaak hoor je dat de krabbescheer naar de diepte zinkt en dus niet blijft drijven. Vaak heeft dit te maken met koudere temperaturen. De plant zoekt in feite bescherming door naar warmere plekken in de vijver op zoek te gaan.

Wordt de plant helemaal bruin van kleur dan is er vaak sprake van een erge slechte waterkwaliteit. Een krabbescheer die dood gaat heeft als oorzaak een erbarmelijke slechte kwaliteit van het vijverwater.

Vermeerderen

Als de vijverplant sterk gegroeid is kunt besluiten om de grote krabbescheer te gaan splitsen. Dit doet u door de jonge stekken van de moederplant te scheiden.

Op deze simpele manier kunt u de vijverplant eenvoudig vermeerderen. Snoeien van de krabbescheer is dus niet mogelijk.

Waar kopen ?

Krabbescheer is bijna in elk tuincentrum zoals Intratuin of bij elke vijverspeciaalzaak te koop. In het voorjaar is er op deze plaatsen volop aanbod van deze mooie waterplant.

Bloeit de krabbescheer ?

Jazeker ! Bij een goede verzorging en een optimale waterkwaliteit in de vijver zal deze zuurstofplant eens per jaar in bloei komen. Er zal slechts 1 wit bloemetje per plant bloeien.

Deze heeft een mooie gele stamper aan de binnenzijde van de bladeren van de bloem. De bloeiperiode van de krabbenscheer is van mei tot en met juli.

bloeiende krabbescheer

Gevaar voor vissen ?

De krabbenscheer is totaal niet gevaarlijk voor vissen in uw vijver. Sterker nog, de krabbescheer heeft zulke stugge en sterke bladeren dat uw vissen er vanaf zullen blijven !

Ook in koivijver zou u dus krabbescheer kunnen houden.

Is de krabbenscheer winterhard ?

Ja in principe wel. In de winterperiode, dus als het kouder wordt zal de krabbenscheer naar de bodem zinken om daar te overwinteren.

2 thoughts on “Alles Over De Krabbescheer

 1. krabbenscheer maakt een vijver zuurstofarmer: Met name als
  de vijver dichtgroeit met krabbenscheer
  ontstaat er onder de krabbenscheer een zuurstofarme woestijn.
  Enerzijds komt dat omdat het zonlicht wordt
  geblokkeerd, anderzijds omdat deze waterplant een stof afscheidt welke algengroei vermindert.

  1. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor de krabbbescheer. Als u teveel planten in de vijver heeft staan zal dit ten koste gaan van zonlicht in de vijver en uiteindelijk ook het zuurstofgehalte. Natuurlijk dient u de vijverplanten jaarlijks te snoeien of in het geval van de krabbescheer een aantal planten moeten verwijderen teneinde een natuurlijk evenwicht te behouden in de vijver.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts