Een koivijver aanleggen ? Zo doe je dat !


koivijver aanleggen feat

Wilt u zelf een koivijver aanleggen ? Waar moet u dan op letten en hoe moet je dat doen ? Wat zijn de kosten ? Is elke vijver geschikt voor koikarpers ? Het antwoord is nee. In dit artikel behandelen we de aanleg van een koivijver.

Een koivijver aanleggen begint met voorbereiding

Het is belangrijk om te weten waar u aan begint als u een koivijver gaat aanleggen. Een koi vijver aanleggen is toch wat anders dan een eenvoudige tuinvijver. De koi vereisen een speciale huisvesting, waardoor u er min of meer zeker van kunt zijn dat u ze het beste geeft. Maar hoe doe je dat nu precies ?
In dit artikel gaan we uitgebreid op in op hoe u een koivijver kunt aanleggen. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een koivijver aan te laten leggen door een vijverspecialist. U kunt door middel van een offerte aanvraag eerst navragen wat het kost om de koivijver aan te laten leggen.

Het is echter ook leuk om het hele proces zelf uit te voeren.

koivijver aanleggen

Materiaalgebruik

Een koivijver met behulp van edpm vijverfolie worden gemaakt. Er bestaan echter ook geheel geprefabriceerde polyester koivijvers. Allereerst zult u dus moeten besluiten welk materiaal u gaat gebruiken.

Een polyester koivijver is over het algemeen een stuk duurder in aanschaf. Het grote voordeel is echter dat u relatief snel klaar bent en bij een goede voorbereiding ook sparingen voor de leidingen in de polyester kunt laten aanbrengen. Een polyester vijverbak kunt u als voorgevormde vijver aanschaffen.

Als u vijverfolie gaat gebruiken raden wij u aan om epdm vijverfolie te gebruiken. Er is naast deze soort vijverfolie ook pvc vijverfolie beschikbaar. Het nadeel van pvc vijverfolie is echter dat deze sneller kapot kan gaan.

Epdm vijverfolie is een rubberfolie die veel duurzamer is, gemakkelijker verwerkt kan worden en bovendien makkelijker gerepareerd kan worden als u onverhoopt een lekkage krijgt in de koivijver. Een strakke of natuurlijke koivijver aanleggen kan dus prima met vijverfolie.

Lees ook : wat is epdm vijverfolie ?

U kunt er ook voor kiezen om de vijverbak geheel van beton te maken. Beton is echter poreus en u zult daarna de bodem en de wanden van de betonnen vijver toch met polyester moeten behandelen om het geheel waterdicht te krijgen.

Filtratie van de koivijver

Koivijvers moeten een goede vijverfilter installatie hebben. Koikarpers stellen hoge eisen als het om waterkwaliteit gaat en dus dient de vijverfilter hiervoor te zorgen.

Wij raden u dan ook aan om op de vijverfilter installatie niet te bezuinigen. Goede vijverfiltersystemen zijn volop verkrijgbaar. Laat u goed voorlichten door een gespecialiseerd dealer, bijvoorbeeld door een vijverspecialist. Hij/zij kan u alles vertellen over de verschillende mogelijkheden.

Een vijverfilter voor een koivijver dient natuurlijk afgestemd te zijn op de inhoud van de vijver. Het is lastig om dit hier helemaal te behandelen, maar het vijverwater van een koivijver moet gemiddeld 1 keer per 1,5 uur door de vijverfilter gevoerd te worden. Een aan te schaffen vijverfilter en pomp dienen hieraan te voldoen.

Diepte

De diepte van een koivijver moet minimaal 1,5 meter diep zijn. Dit moet zo zijn om de koi te beschermen bij koude winters. In de winter liggen koi stil op de bodem van de vijver en zijn dus in een soort van winterslaap.

Door de koivijver 1,5 meter diep te maken, geeft u ze niet alleen voldoende ruimte om rond te zwemmen, maar ook nog eens beschermen tegen bevriezing. De vijver zal nooit tot 1,5 diep dichtvriezen.

Bodemdrains

Het is makkelijk om bodemdrains in een koivijver aan te brengen. Ontlasting van grote koi kan dan gemakkelijk naar het vijverfilter worden afgevoerd.

Bovendien zakt ander afval naar de bodem van de koivijver en wordt vervolgens via een bodemdrain naar het vijverfilter getransporteerd.

Beplanting koivijver

In een koivijver komen geen vijverplanten. Koi zijn alleseters en dus zullen ze ook planten of zuurstofplanten helemaal vernielen en opeten.

Daarom is het ook enorm belangrijk om een goede vijver filterinstallatie te hebben voor een koivijver.

Laatste Berichten