Hoeveel zuurstofplanten in de vijver heb je nodig ?


Hoeveel zuurstofplanten heb je eigenlijk nodig in de vijver ? Zuurstofplanten zijn belangrijk voor de vijver. Ze zorgen ervoor dat voedingsstoffen worden omgezet naar zuurstof. Ze vormen een belangrijke schakel in de strijd tegen algen in de vijver. Beiden hebben namelijk dezelfde voedingsstoffen als hoofdvoeding.

Om een goed evenwicht in de vijver te krijgen is het belangrijk om de juiste hoeveelheid zuurstofplanten in de vijver te planten. Maar wat is genoeg ?

Hoeveel zuurstofplanten in de vijver ?

Over het algemeen heeft u 4 a 5 bosjes zuurstofplanten nodig per 1.000 liter vijverwater.

Makkelijk zuurstofplanten online bestellen ? (Link via Bol.com)
Wat zijn zuurstofplanten ?

Zuurstofplanten zijn erg belangrijk in een vijver. Het is vaak een onderwaterplant die voedingsstoffen omzet in zuurstof. De voedingsstoffen zijn onder andere :

 • Uitwerpselen van vissen
 • Afvalresten van planten
 • Overtollig voer voor vissen

Het door de planten geproduceerde zuurstof is noodzakelijk bij de biologische afbraak en helpt de bacteriën in bijvoorbeeld de vijverfilter de vijver helder te houden. Zonder voldoende zuurstof in de vijver zal het evenwicht verstoord worden en is de kans op bijvoorbeeld troebel vijverwater groot.

hoeveel zuurstofplanten in de vijver

Welke zuurstofplanten zijn verkrijgbaar voor een vijver ?

Als je je afvraagt welke soorten zuurstofplanten er eigenlijk allemaal zijn, dan geven we hier een beknopt overzicht van de meest voorkomende zuurstofplanten soorten.

1. (Glanzend) Fonteinkruid

Glanzend fonteinkruid is de meest gebruikte zuurstofplant. En misschien ook wel direct de beste zuurstofplant voor uw vijver. U kunt deze waterplant tot ca. 90 cm diepte in de vijver plaatsen. De minimale diepte moet 30 centimeter zijn.

welke zuurstofplanten voor de vijver
Glanzend Fonteinkruid

Het is aan te raden om deze snel groeiende zuurstofplant te planten in een vijvermandje. Op deze manier hij namelijk ook makkelijk te snoeien.

2. Waterpest

Ook deze zuurstofplant zul je in veel vijvers terugvinden. Waterpest is een zeer zinvolle aanvulling in je vijver en mag dus eigenlijk ook helemaal niet ontbreken. Ook waterpest zuurstofplanten worden op een diepte van minimaal 40 centimeter geplaatst. De maximale diepte is ca. 1 meter.

Waterpest

3. Waterranokel 

Waterranokel is een beschermde inheemse waterplant. Je zult hem in Nederlandse (of Belgische) natuur terugvinden in grote vijvers of waterpartijen. Maar laat ze daar getijden, en neem dus geen stekken of uitlopers mee van deze zuurstofplant uit de vrije natuur, maar koop ze gewoon van een kweker of een specialist.

waterranonkel zuurstofplant
Waterranonkel

Plantdiepte bedraagt ca. 60 cm tot 100 cm diep. Het is overigens zo dat het soms lijkt dat de ranonkel is afgestorven en dat u denkt dat u deze zuurstofplant moet gaan vervangen. In de praktijk kan het dus voorkomen dat de bloemen een jaar lang niet zult zien, en het jaar erna weer volop bloeien.
4. Hoornblad

Hoornblad wordt ook vaak in de vijver als zuurstofplant gebruikt. De planten worden meestal in vijvermandjes geplaatst op een minimale diepte van ca. 50 centimeter. De minimale diepte om deze planten in de vijver te plaatsen ligt rond de 100 centimeter. Het zijn snelgroeiers en kunnen de vijver dus overwoekeren. Snoeien van de zuurstofplant is dus gewenst.

zuurstofplant hoornblad
Hoornblad

5. Aarvederkruid

aarvederkruid
Aarvederkruid

Een prima zuurstofplant voor de vijver die weliswaar soms in de winter af kan sterven. Deze zuurstofplanten worden ook weer het best geplant in mandjes welke dan op een diepte van 40 tot 100 centimeter geplaatst kunnen worden.

6. Bronmos

Bronmos Zuurstofplanten
Bronmos

Is een moeilijke zuurstofplant om in de vijver te houden en sterft dus vaak af. Toch is het wel een hele mooie zuurstofplant, die dus goed gedijd in zeer hard vijverwater en kouder water.

Door warmere temperaturen overleefd bronmos het vaak niet. Als u besluit om deze zuurstofplant toch aan te schaffen is het aan te raden deze zo diep mogelijk in de vijver te plaatsen.

7. Naaldkruid 

Naaldkruid is een zeer sterke zuurstofplant. Zelfs in de winter kan deze zuurstofplant inderdaad nog zuurstof afgeven aan het vijverwater. Naaldkruid kan bovendien hard groeien en snel overwoekeren.

Het is dus aan te raden om ook deze zuurstofplanten in mandjes te plaatsen en daarna in de vijver te plaatsen. Plantdiepte : min 10 en max 60 centimeter diepte.

zuurstofplanten - naaldkruid
Naaldkruid

Wat is de beste manier om zuurstofplanten in de vijver te plaatsen ?

Hoe moet je eigenlijk de zuurstofplanten in de vijver plaatsen ? De beste manier is om gebruik te maken van mandjes. De mandjes vul je met vijversubstraat of vijveraarde.

Daarbij is het aan te raden om de randen van de mandjes te voorzien van folie of worteldoek. Zeker als u vijveraarde gaat gebruiken om de zuurstofplanten in te poten, zal door het aanbrengen van worteldoek de vijveraarde niet wegspoelen.

Nadat u de vijvermandjes (link naar Bol.com) heeft gevuld met vijveraarde, kunt u de bovenste laag afdekken met kiezelstenen of schoongewassen grijze kiezels. Hierdoor verzwaard u de mandjes waardoor deze niet gaan drijven als u de vijver gaat vullen met water.

Hoeveel zuurstofplanten in de vijver ?

Plaats 4-5 bosjes zuurstofplanten per mandje en zorg ervoor dat u ongeveer 4 a 5 bosjes zuurstofplanten per 1.000 liter (1 m3) vijverwater inhoud gebruikt.

Dus voor een vijver van 10.000 liter inhoud heeft u circa 40 – 50 bosjes zuurstofplanten nodig.

Op welke diepte in de vijver plaatsen ?

Als u zuurstofplanten aanschaft is het belangrijk te weten op welke diepte de zuurstofplanten in de vijver geplaatst moeten worden. Meestal krijgt u bij aanschaf daar informatie over.

Bij de beschrijving van de verschillende soorten (hierboven) hebben wij de adviezen van specialisten overgenomen.
Het vullen van de vijver

Nadat u alle mandjes heeft gevuld met zuurstofplanten (en andere waterplanten), of nadat alle zuurstofplanten in de vijveraarde zijn gepoot in de vijver, kunt u de vijver langzaam vullen met kraanwater.

Doet dat inderdaad rustig aan, want op deze manier blijft de beplanting die u heeft aangebracht netje op zijn plaats.

Als u zuurstofplanten gaat toevoegen aan een reeds gevulde vijver is het zaak om de mandjes met zuurstofplanten langzaam naar de diepte te laten zakken.

Problemen met zuurstofplanten

Vaak horen we dat er problemen met zuurstofplanten zijn. In veel gevallen heeft dit te maken met de hardheid van het water.

Voor zuurstofplanten geldt dat de GH waarde tussen 8 en 12 graden moet zijn. Bij nieuwe aanplant dient de GH waarde minimaal 10 te zijn !

Als zuurstofplanten niet groeien of zelfs afsterven heeft dit dikwijls te maken met een te lage GH waarde. In veel gevallen zien we bovendien dat er tegelijkertijd veel algen in de vijver ontstaan. Vaak is dat een signaal dat er te weinig zuurstofplanten in de vijver aanwezig zijn.

De  GH waarde kunt u snel verhogen (Link naar Bol.com)

Algen en zuurstofplanten hebben dezelfde voedingsstoffen nodig. Er dient dus een goede balans te zijn, die bereikt wordt door meer zuurstofplanten in de vijver te poten, om algen minder kans te geven tot bloei te komen.

Ook het ijzergehalte en koolzuurgehalte dient op peil te zijn. Dit wordt aangegeven als KH waarde. Deze waterwaarde – die dus ook regelmatig gecontroleerd dient te worden bijvoorbeeld door het vijverwater te testen, dient tussen 6 en 12 graden te zijn.

De KH waarde verhogen ? (Link naar Bol.com)

Snoeien en uitdunnen

Onderhoud van zuurstofplanten bestaat eigenlijk alleen uit het snoeien en uitdunnen van de zuurstofplanten. In een gezonde vijver, waar zuurstofplanten goed gedijen, zullen ze ook snel groeien. Daardoor is onderhoud in de vorm van jaarlijkse snoei en uitdunning noodzakelijk.

Ze zullen anders andere waterplanten kunnen overwoekeren en bovendien bestaat de kans dat de vijver helemaal zal dichtgroeien.

Het snoeien van zuurstofplanten kunt u eenvoudig zelf uitvoeren met behulp van een vijver snoeischaar.

Samenvatting hoeveel zuurstofplanten in de vijver ?

De hoeveelheid zuurstofplanten in de vijver wordt dus bepaald door de inhoud van de vijver. In zijn algemeenheid kan gesteld worden dat 4 a 5 bosjes zuurstofplanten per kubieke meter (1.000 liter) voldoende moet zijn.

Belangrijk is dat de GH en KH waarde op peil zijn om de zuurstofplanten een kans te geven om goed te kunnen groeien. Komen de waarden beneden de minimale grens (GH = 8 en KH = 6) moet u actie ondernemen !

Belangrijk is ook dat de zuurstofplanten op de juiste diepte worden geplant. In de meeste gevallen wordt bij aanschaf van de zuurstofplanten hierover informatie verstrekt op het label van de plant.

Door zuurstofplanten in manden te poten, vergemakkelijkt u later het onderhoud. De zuurstofplanten zijn dan makkelijker uit te dunnen of te snoeien.

3 thoughts on “Hoeveel zuurstofplanten in de vijver heb je nodig ?

 1. Mooie artikelen schrijf je.
  Vraag: wat moet ik doen mbt de planten in de winter?
  Er zitten koi karpers in de vijver en die zijn verwoestend voor de planten. In het najaar als het water tussen de 8-12° schommelt zullen ze dan eventueel de planten oppeuzelen?
  Buiten een verwarming element in de afvoer van het filter, zou ik een klein element onderaan de hogere planten mandjes kunnen plaatsen om een ijsklont te voorkomen die bij 4-6° aanspringt.
  Wat betreft het volgende idee, als ik na mijn (overloop) filter een extra 60l vat plaats welke gevuld is met planten en medium om voor zuurstof te zorgen, wat zou je adviseren kwa medium?

  1. Dank je wel voor het compliment !
   De meeste vijverplanten zullen in de vijver sowieso grotendeels afsterven. Ik betwijfel eerlijk gezegd of een verwarmingselement ervoor kan zorgen dat de planten niet helemaal bevriezen. Maar het is moeilijk oordelen.
   Zuurstofplanten in het vat toch ? Dan zou ik een poreuze steensoort of lavasteen gebruiken, zodat de wortels ‘grip’ krijgen. Overigens zul je er ook voor moeten zorgen dat de planten licht krijgen in het 60L vat, dus ik neem aan dat je de ‘bovenkant’ open zaagt/laat ?

   1. Bedankt voor je reactie. Idd, open bovenzijde, zit aan een laag model vat ( brede opening ) te denken; of nog groter opp. met een afgetopte 200L regenton. Kan ik tevens daar de verwarming instoppen.
    Lavastenen, goed idee. Bedankt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts