Hoeveel Watt Moet De Vijver UV Lamp zijn ?


Hoeveel watt moet de uv lamp voor de vijver zijn ?

Als u zich afvraagt hoeveel watt de uv lamp voor de vijver moet zijn, proberen we u in dit artikel op vijverwereld.com eenvoudig wegwijs te maken hoe u dit moet bepalen om er zeker van te zijn dat de uv lamp ook daadwerkelijk doet waarvoor hij bedoelt is.

Als u een uv lamp met een te klein wattage gebruikt, zal het weinig tot geen effect sorteren. Een te groot wattage zorgt voor extra verbruikskosten van energie en is zonde van het geld. 

Dus bepalen hoeveel watt de vijver uv lamp moet zijn is uitermate belangrijk om een groene vijver te voorkomen. 

Hoeveel watt moet de UV lamp voor de vijver zijn ?

Om te bepalen welk wattage de UV lamp voor de vijver moet zijn, moet een kleine rekensom uitgevoerd worden. Bepaal het aantal liters inhoud van uw vijver. Per 1.000 liter vijverwater heeft u gemiddeld 3 Watt UV nodig. Als u een vijver heeft met alleen koi, kunt u volstaan met 2 Watt per 1.000 liter. Voor vijvers met vissen en planten heeft u normaal 4 Watt per 1.000 liter nodig om de vijver goed helder te krijgen. (zie onderstaande tabel).

hoeveel watt moet de uv lamp vijver zijn ?

Uit deze tabel kunt u gemakkelijk aflezen welk wattage uw UV lamp voor de vijver moet hebben om ervoor te zorgen dat zweefalgen in de vijver geen kans krijgen.

  • Als u een vijver heeft van 5.000 liter (5 m3) inhoud, met vijverplanten en vijvervissen, heeft u dus een UV lamp met een wattage van 20 Watt.
  • Voor een vijver van 3.000 liter, zonder vijverplanten (bijvoorbeeld een koivijver), heeft u minimaal een UV lamp van 6 Watt nodig. 

Overigens is het wel zo dat een teveel aan UV (een te hoog wattage) niet schadelijk is voor vijvervissen en/of vijverplanten. Dus is het niet erg als u meer wattage of een sterkere UV lamp voor de vijver gebruikt.

Online UV lamp vijver bestellen ?

Nu u weet welke UV lamp u nodig heeft voor uw vijver, kunt u deze bij Vijverwereld.com ook nog eens makkelijk online bestellen. Bekijk daarvoor ons aanbod hieronder. 

We laten hier slechts een aantal modellen zien, maar op Bol.com vindt u er nog veel meer. 

Ubbink Filter UVC AlgClear 2500

5 Watt

BluGarda - BluClear Vijver UV-c Unit

18 Watt

Bekijk alle beschikbare modellen op Bol.com en maak daarna uw keuze. Een UV lamp online bestellen betekent dat u het product snel in huis heeft en er dus snel mee aan de slag kunt. 

Beste UV lamp voor uw vijver

Vijverwereld.com biedt u de beste uv lampen voor uw vijver ! We hebben een aantal UV lampen uitgebreid zelf getest en geven daardoor de beste adviezen.

Bedenk dat de beste uv lampen voor de vijver niet altijd goedkoop zijn, maar dat een goede uv lamp u veel plezier op zal leveren.

Het is dus echt beter om voor het beste product te gaan. Over het algemeen wordt bijvoorbeeld aangegeven dat producten van het merk Superfish ‘minder’ zijn. 

Superfish levert goedkope uvc lampen.

Uit onze testen komt Superfish prima naar voren. Niks inferieure kwaliteit dus, maar producten met een prima prijs-kwaliteit verhouding.

Superfish Pondclear

9 Watt

Wat doet een UV lamp voor de vijver ?

Waarom of wanneer heeft u nu eigenlijk een UV lamp voor de vijver nodig ? Wat doet de UV lamp voor de vijver nu eigenlijk ?

Een UV lamp – die u overigens het beste direct na het vijverfilter aansluit – zorgt ervoor dat het vijverwater aan UV straling wordt blootgesteld. De UV straling zorgt ervoor dat zweefalgen die zich in het vijverwater bevinden, worden gedood. 

Zweefalgen in de vijver herkent u vrij gemakkelijk. Uw vijver zal helemaal ‘groen’ worden. (zie onderstaande foto). Bij erg veel zweefalgen zult u uw vijvervissen en/of vijverplanten niet meer kunnen zien.

wat doet een uv lamp vijver

Losse Units of Geintegreerde Units ?

De hierboven afgebeelde uv lampen zijn allemaal losse units. Een losse unit kunt u aanschaffen als u al in bezit bent van een vijverfilter.

Er bestaan echter ook vijverfilter sets met een ingebouwde UV lamp. Dit betekent dat zowel het vijverfilter, de vijverpomp en de UV lamp op de inhoud van de vijver is afgestemd. Zo hebt u de gehele combinatie precies op maat en compleet als set.

Ubbink Vijverfilter BioPressure 3000 PlusSet 5 W 1355415

Samenvatting

In dit artikel wordt met name aangegeven hoeveel watt moet de UV lamp voor de vijver zijn om in uw vijver zweefalgen te bestrijden.

  • Bepaal de inhoud van uw vijver en de daarbij horende UV lampen
  • UV werkt alleen tegen zweefalgen. Niet tegen draadalgen
  • UV straling heeft ook een positieve werking tegen sommige infecties
  • UVC units zijn zowel los (extern) als intern (ingebouwd) verkrijgbaar

Heeft u vragen of opmerkingen ? Stel uw vraag of geef uw commentaar op deze pagina hieronder.

Laatste Berichten