Hoe moet je een zwemvijver onderhouden ?


Hoe moet je een zwemvijver onderhouden

Een zwemvijver onderhouden, hoe doe je dat eigenlijk ? In dit artikel kijken we er specifiek naar, zodat u optimaal kunt blijven genieten van uw pronkstuk in de tuin.

Hoe een zwemvijver onderhouden ?

Een zwemvijver onderhouden is – in tegenstelling tot wat velen denken – wel degelijk noodzakelijk. Het ligt er wel wat voor soort zwemvijver u heeft.
Er zijn een aantal zaken om goed in de gaten te houden :

  • Waterkwaliteit
  • Vijverplanten snoeien
  • Bodem reinigen
  • Vijverfilter installatie

Het is belangrijk om de waterkwaliteit optimaal te houden. Daarbij speelt de vijverfilter installatie is sommige gevallen een belangrijke rol.

Zwemvijver onderhoud

Waterkwaliteit

Een slechte waterkwaliteit kan leiden tot draadalgen of nog erger : zweef algen in de zwemvijver. Welke waterkwaliteit is optimaal ?

Het vijverwater testen is uiteraard belangrijk om te weten te komen of de kwaliteit van het vijverwater goed is. Zorg er ook voor dat de flora (planten) in de zwemvijver sterk vertegenwoordigd zijn.

Planten reinigen – door middel van hun wortels – het vijverwater bijna automatisch. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat de waterhardheid in orde is.

Een zwemvijver met draadalgen of zweefalgen wil natuurlijk niemand. Tenminste, als je nog in wilt zwemmen.

Het onderhouden van een zwemvijver richt zich dus met name op de waterkwaliteit. Als deze goed is, is de kans op problemen minimaal.

Bij problemen kunnen we middelen toevoegen om de waterkwaliteit op orde te krijgen.

Als u niet in staat bent om onderhoud te plegen aan de zwemvijver, is het raadzaam om dit door een bedrijf te laten doen. Zij kunnen voor u periodiek het onderhoud plegen aan de zwemvijver.

Wat kost het onderhoud van een zwemvijver

Dat is sterk afhankelijk van de grootte van de zwemvijver. Een grote zwemvijver zal relatief meer onderhoudskosten met zich meebrengen als een kleine zwemvijverOpens in a new tab..

Tip !

Daarbij adviseren wij overigens wel om goede oppervlakte skimmers te gebruiken in een zwemvijvers. Deze skimmers worden meestal direct aangesloten op de vijverfilter installatie en grof vuil dat op het wateroppervlak terecht komt, wordt door middel van een vijverskimmer direct afgevoerd.

Een aantal zaken zult u standaard moet nalopen. Als u gebruik maakt van een vijverfilter die voorzien is van een of meerdere uv-lampen, dan zult u de uv-lamp jaarlijks moeten vervangen.

Daarnaast zult u ook jaarlijks – afhankelijk van de vervuiling – ook het vijverfilter moeten reinigen (op de juiste manier !)

Een UV-lamp plaatsen achter de vijverfilter installatie kan ervoor zorgen dat zweefalgen geen kans krijgen.

Het snoeien van vijverplanten kunt u natuurlijk zelf doen of uitbesteden. Verwijder altijd wel het afval uit de vijver.

De waterwaardes controleren en bijsturen kan betekenen dat u GH plusOpens in a new tab. (Link naar Bol.com) of KH plus moet toevoegen om deze weer op peil te krijgen. De juiste waterkwaliteit nastreven betekent vaak ook dat vijverplanten goed groeien en dat de vijver helder blijft.

Als de zwemvijver is voorzien van een plantenfilter, dan dient ook die jaarlijks bij gesnoeid te worden. De plantenfilter van een zwemvijver is een zeer belangrijke schakel naar helder vijverwater. Zorg er dus voor dat deze ook naar behoren functioneert.

Regelmatig de bodem reinigen van de zwemvijver kan op drie manier geschieden :

  • Handmatig verwijderen van afval
  • Gebruik maken van een vijverstofzuiger
  • Gebruik maken van een robot

Handmatig

Handmatig afval verwijderen kan bijvoorbeeld door middel van een schepnet. Als de vijver is voorzien van vijverfolie, is het natuurlijk zaak dat u geen beschadigingen aan de folie toebrengt als u bladafval in de zwemvijver aan het verwijderen bent.

Vijverstofzuigers

Een vijverstofzuiger is gemakkelijk in gebruik en kan tot een diepte van ca. 2 meter – met een reikwijdte van ca. 3,5 meter – een prima oplossing zijn.

hoe moet je een zwemvijver onderhouden ?

U hoeft natuurlijk niet elke week de vijverstofzuiger te gebruiken, maar afhankelijk van de vervuiling in de vijver gebruiken.

Vijver Robot

Tenslotte, een vijver robot die de bodem van de vijver goed schoonmaakt, is natuurlijk helemaal gemakkelijk. Op gezette tijden wordt de bodem van de zwemvijver nagelopen en gereinigd.

Een vijverrobot kunt u overigens alleen gebruiken als de bodem van de zwemvijver helemaal egaal is. Bij verschillende niveau’s in de zwemvijver is een robot dus niet aan te raden.

Laatste Berichten