Hoe werkt een vijver skimmer ? Welke systemen zijn verkrijgbaar en wat zijn de kosten ervan. Een vijverskimmer kan een welkome aanvulling zijn als je bijvoorbeeld veel bladeren in je tuin hebt. Het is een slimme manier om de oppervlakte van je vijver schoon te houden. Je kunt kiezen voor een wandskimmer of een drijvende skimmer in de vijver.
Oppervlakte vijver schoon door gebruik van skimmer
In eerste instantie is een vijverskimmer bedoeld om afval op het oppervlak van de vijver aan te trekken. De meeste skimmers hebben een afvangbakje ingebouwd, waardoor je het afval ook weer gemakkelijk kunt verwijderen.
Door de stroming in de vijver die veroorzaakt wordt door de vijverfilterinstallatie of gewoon door de wind komt het afval dat blijft liggen op de vijver bijna automatisch in de skimmer terecht.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan bladeren en takjes of voer dat je de vissen hebt gevoerd dat blijft liggen.
Hoe een vijver skimmer aansluiten ?
Een skimmer sluit je meestal direct aan met je vijverfilter. Het is een extra invoer naar het filter, naast bijvoorbeeld een invoer via de vijverpomp of bodemdrain.
Onder de bodemdrain bevindt zich overigens ook een vijverpomp die het vijverwater aanzuigt en doorstuurt richting de vijverfilterinstallatie.
Een goede bodemdrain zorgt ervoor dat je de bodem van de vijver minder vaak hoeft schoon te maken.
Om druk te krijgen en te houden worden skimmers ook vaak voorzien van pompen. Een vijver skimmer zonder pomp kan natuurlijk ook, maar dan maak je gebruik van zwaartekracht.
Drijvende skimmer : een goed alternatief
Een drijvende skimmer is vaak een makkelijk alternatief. Ook zijn drijvende skimmers vaak voorzien van ingebouwde aanzuig pompjes waardoor het oppervlaktewater van de vijver wordt aangezogen.
Ze zijn ideaal voor een kleine vijver. Een skimmer kopen voor een kleine vijver betekent dat u ook hier relatief veel last heeft van bladafval.
Na installatie van een skimmer zal dit afval niet naar de bodem zal zakken, waardoor het reinigen vaak lastiger wordt.
Wandskimmers
Een wandskimmer wordt – zoals het woord het al zegt – ingebouwd in de wanden van de vijver en vormen daarbij een natuurlijk geheel.
Het oppervlaktewater wordt gedreven naar de wandskimmer die is voorzien van een afvalbak. Het grotere bladafval en takjes (maar dus ook overtollig voer) wordt afgevangen in de afvalbak, die vaak gemakkelijk te reinigen is.
Ook wandskimmers zijn aangesloten op het vijverfilter door middel van aparte leidingen. Voor een deel kunt u gebruik maken van zwaartekracht (gravity skimmer). Stel u vijver is 1 meter diep dan kunt u een leiding vanaf de oppervlakte van de vijver naar beneden aanleggen.
Door middel van een pomp wordt het vijverwater daarna verder geleid naar het vijverfilter. Op deze manier is het dus mogelijk om alles ‘uit het zicht te houden’ en een fraai geheel te realiseren.
Wandskimmers worden veel gebruikt in zwemvijvers. Het zorgt er dus voor dat er geen vuil op het oppervlak van de zwemvijver blijft liggen of naar de bodem zinkt.
In een grotere vijver is het raadzaam om meerdere zijdrain of wandskimmers aan te brengen.
Bekende merken vijver skimmers
Er zijn diverse merken beschikbaar. De bekendste noemen we hier :
- Oase skimmers
- Velda skimmers
- Messner skimmers
Al deze fabrikanten zijn actief in vijver technologie en brengen prima producten op de markt.
Ze leveren bovendien bijna allemaal wandskimmers en drijvende skimmers die relatief makkelijk te installeren of aan te sluiten zijn.